Apple
Apple avslørte sine hemmeligheter
Spotify-konkurrenten kommer i sommer - og mye mer.
Mandag gikk Apple-sjef Tim Cook igjen på scenen for å fortelle hva som er nytt i Apple-verdenen på World Wide Developer Conference (WWDC).
WWDC er en årlig konferanse rettet mot utviklere, og det er vanlig at Apple benytter anledningen til å slippe nyheter på tjeneste- og programvaresiden.
One more thing: Apple Music
Vi begynner med dagens siste som skjedde, og største nyhet: Den tradisjonsrike "one more thing..." - som denne gangen altså er Apples inntog i streamingverdenen.
- Vi elsker musikk, og dette har vi jobb med lenge, sa Tim Cook.
- Vi skal endre hvordan du nyter musikk for all fremtid, påpekte han.
For å presentere tjenesten, brukte de legendariske Jimmy Iovine, som var med på kjøpet fra Beats. Ifølge Iovine er målet å lage en løsning som er større enn Spotify, men som en felles plattform for både musikk, artistprofiler og musikkvideoer.
Tjenesten vil gi tilgang til hele iTunes' musikkbibiotek - nettets definitivt største utvalg. Og ja: Den integreres rett i Apples eksisterende musikk-app.
Apple Music kommer 30. juni, både for iPhone og Android. Prisen blir den samme som for Spotify og Tidal, men det blir en tre måneders gratis prøveperiode.
Det blir også mulig med en "familiekonto" for opp til seks personer for 50 prosent tillegg i prisen.
I likhet med Tidal, vil det være et stort fokus på spillelister satt sammen spesifikt for sitt formål - av mennesker.
De vil også ha en egen 24-timers radiokanal, Beats One, som er en slags hitskanal.
Når det gjelder artistprofiler, vil Apple integrere "Connect" i Apple Music - som en slags Facebook for artister, der artistene selv kan laste opp bilder og informasjon som de selv vil.
Selve brukergrensesnittet på tjenesten ligner til forveksling på Spotify.
Men Apple Music har også hentet inspirasjon fra Netflix, hvor de forsøker å skreddersy spillelister til deg basert på hva du liker, både basert på sjangere og artister.
iOS 9
En av de mest etterlengtede nyhetene er utvilsomt iOS 9. Apples Craig Federighi begynner med å fortelle at målet var å gjøre noe med det aller mest grunnleggende - som å forbedre batterikapasiteten.
Han bruker ingen tid på detaljer, men hopper lynraskt over på funksjoner - eller "intelligence" som Apple kaller det. Det første er at Siri har fått nytt brukergrensesnitt, og at hun har blitt raskere.
Han snakker også om at det er tettere integrasjon mellom e-post og kalender - slik at reservasjoner for eksempel kan legges rett inn i kalenderen.
Som ryktene også skulle ha det til har de laget en Google Now-konkurrent til venstre for hovedskjermen - som bare har fått navnet "Search".
Søkene går på tvers av mange tjenester, og ikke minst i innholdet i appene du har installert.
Apple hevder forbedringene i bunn betyr én time bedre batterikapasitet.
I tillegg har de laget en funksjon som skrur av alt unødvendig tullball - såkalt "low power mode" - som skal utvide batterikapasiteten med tre timer. Nøyaktig hva som skrus av er ikke kjent.
Apple melder også at de har forbedret måten apper installeres på. Før har appene inneholdt grafikk og innhold som trengs for alle typer skjermstørrelser som Apple har tilbudt - for eksempel skjermene til iPhone 4, iPhone 5, iPhone 6 og iPhone 6 Plus. Nå skreddersyns nedlastingene slik at bare det du trenger til din enhet lastes ned, og dermed kan appene ta betydelig mindre plass.
iOS 9 kommer til høsten, men fra juli vil det være en åpen beta som alle kan laste ned.
Apple Pay
Apple begynner med å påpeke at Apple Pay-løsningen er i ferd med å rulles ut i stort tempo - både med tanke på nye brukersteder, og ikke minst flere kortselskaper som støtter teknologien.
Tjenesten er ennå ikke tilgjengelig i Norge, men det rulles nå ut internasjonalt, med England som første land. Her vil det bli integrert med kollektivtransporten, slik at en kan betale med mobilen.
Apple bekrefter også at Apple Pay vil få støtte for loyalitetsprogrammer. I den forbindelse gis "Passport" et navnebytte til "Wallet", der en skal samle både billetter og loyalitetsprogrammer.
Apple Maps
Apples andrerangs karttjeneste vil nå få kraftige forbedringer - i alle fall i USA, Kina og enkelte andre storbyer.
Først og fremst er det snakk om integrering med kollektivtransport.
En av de mer nyttige funksjonene er at de faktisk har nøyaktig plassering for inngangene til t-baner, noe som ofte er godt spredd.
Dermed ble det ikke lansering av innendørsmodus, slik ryktene skulle ha det til.
News
Noe som ikke var kjent på forhånd, var at Apple nå lanserer en egen felles inngangsport til nyhets- og magasinstoff kalt "News".
Tjenesten ser ut til å være en slags konkurrent til FlipBoard, der du blant annet kan følge temaer som "teknologi", fremfor utgivere som "Wired".
Tjenesten ser ut til å kreve at utgivere aktivt gir Apple tilgang til innhold. New York Times skal for eksempel tilby drøyt 30 saker om dagen.
De sier ikke noe om betalingsmure - men Norge er uansett ikke blant landene som får det først.
Multitasking på iPad
En av de store begrensningene på iPad har vært at du bare kan ha én applikasjon oppe av gangen. Dette endres nå.
På iPad vil iOS9 åpne for å ha såkalt "split screen multitasking" - altså at to programmer kan være aktivt oppe på skjermen samtidig - enten i 50-50-deling eller 70
Det virtuelle tastaturet på iPad får nå også enda flere funksjoner - som klipp og lime-knapper.
På toppen av dette kan det legges på en "picture-in-picture" - altså at du kan følge en videosending i et miniatyrvindu mens du jobber med andre ting.
Nytt OS X
Først ut var lanseringen av OS X El Capitan, og ikke overraskende snakkes det først og fremst om ytelse og "opplevelse". Det er altså snakk om forbedringer på ting som allerede er der.
Oppgraderingen er gratis, og vil bli tilgjengelig til høsten.
Ifølge Apple skal operativsystemet være - avhengig av bruk - opp til 40 til 300 prosent raskere.
I kjent Apple-stil går en gjennom hver eneste detalj, uten at noe stikker seg frem en annen måte å forholde seg til bokmerker - såkalte "pinned sites" som alltid er oppdatert. "Split View" lar deg også enklere dele opp vinduer for å utnytte store skjermer bedre.
watchOS 2
- For oss er dette et enormt øyeblikk, dette er slik vi følte det da vi lanserte AppStore, sa Apple-sjef Tim Cook da han annonserte neste generasjon av Apple Watch-operativsystemet watchOS.
En oppgradering bare seks uker etter at produktet ble lansert, vil kanskje onde tunger si at viser at produktet ikke var helt ferdig ved lansering - noe mange brukere allerede har funnet ut.
Det vil blant annet bli mulighet for å se "time lapse" av byer fremfor en vanlig klokke, og et utall andre mindre oppgraderinger som at du vil få en "nattbordklokke" når den lades om natten.
Hele poenget med lanseringen er muligheten til å utvikle såkalte "native apps" for Apple Watch, slik at utviklere kan utvikle integrerte funksjoner i Apple Watch, en får tilgang til ting som mikrofon og høyttaler - og ikke minst at appene faktisk "kjører" på klokken, ikke "strømmes" fra mobilen.
Dermed kan klokka i stadig større grad brukes uten en iPhone i nærheten.
Swift 2 - Open Source
Denne nyheten er kun for utviklere, men Apple lanserer en oppgradering til programmeringsspråket Swift - og det vil være åpen kildekode.
Som en liten digresjon: AppStore har nå servert 100 milliarder nedlastinger, og utviklerne har tjent 30 milliarder dollar.
Les også: Her er vår nye mobilspill-favoritt