Alt du må vite om de nye TV-ene
Ser du noe underlig på disse TV-ene? Sjekk den ultimate TV-guiden for 2014.

Akkurat i det vårsola gjør sitt inntog dukker også mange av årets nye TV-modeller opp i butikkhyllene. Det betyr at du som vurderer å kjøpe ny TV, har en rekke nye modellserier å forholde deg til!
TV-produsentene har som vanlig jobbet iherdig for å videreutvikle teknologi, funksjoner og finesser for å kunne friste oss til å bytte ut vår gamle TV med en ny. Årets TV-er blir både større, skarpere og bedre tilpasset våre moderne seervaner. Etter hvert som TV-hverdagen vår preges mer av å kunne se hva vi vil, når vi vil, blir det også viktigere at TV-en er oppdatert og rustet for dette.
En viktig evolusjon i 2014 er at smartfunksjonene blir bedre integrert i den øvrige TV-opplevelsen. Apper og streamingtjenester får nå en like viktig rolle som vanlig kringkastede TV-sendinger, også kalt lineær TV. For å samordne ulike aktiviteter og innhold har TV-produsentene videreutviklet sine egne smarttjenester og menysystemer. Kombinert med kraftige prosessorer og rikelig med minnekapasitet, blir TV-ene bedre i stand til å gjøre flere ting samtidig, som å surfe nettet, Twitter eller Facebook parallelt med at man ser TV på samme skjerm.
Ultra-HD
TV-er med økt skjermoppløsning på 3840 x 2160 piksler, det såkalte Ultra-HD formatet, (populært kalt 4K), vil bli langt mer utbredt i 2014. Teknikken er ikke lenger forbeholdt toppmodellene, men rulles ut i flere modellserier og til langt mer oppnåelige priser. I år vil vi nok få se at prislappen etter hvert kryper ned mot 15-20.000 kroner for en 55-tommers 4K TV av kjent fabrikat (enda lavere for de kinesiske produsentene), godt hjulpet av priskrigen mellom de store elektronikkjedene.
I den andre enden av prisskalaen har produsentene selvfølgelig også oppgradert sine beste TV-er. Flere produsenter har i år utstyrt TV-ene sine med skikkelig LED-baklys (Direct LED) for å oppnå skikkelig kontrast og svartnivå sammenlignet med den billigere kant-LED (Edge LED) varianten.
Samtidig skjer det sakte men sikkert mer innholdssiden: Flere tjenesteleverandører, deriblant Netflix vil tilby 4K-innhold i 2014. Et nytt 4K Blu-ray format skal også være under utvikling , men det får vi neppe se før i 2015.
Samsung
Koreanske Samsung Electronics er markedslederen innenfor TV-segmentet, og en av de viktigste trendsetterne innen både teknologi og design.
Samsung nyter stor popularitet her hjemme, ikke bare på grunn av god bildekvalitet og brukervennlighet, men kanskje fremfor alt takket være nyskapende design. I 2014 skal flatskjermen ikke lenger være flat, men buet, om vi skal tro designteamet hos Samsung.
Bueformen introduseres på flere av Samsungs modellserier i 2014, og det samme gjelder bildepaneler med Ultra-HD-oppløsning, som blir tilgjengelig på langt flere modeller enn tidligere.

Som vi allerede vet blir det ikke moro med en 4K-TV uten innhold. Samsung lanserer derfor samarbeid med en rekke innholdsleverandører. Deriblant Netflix, som snart ruller ut sitt nye 4K-tilbud med populære serier som House of Cards i sylskarpe 3840 x 2160 pikslers oppløsning.

Oppgradert smart-opplevelse
Samsung har forbedret både smartfinesser og tilkoblingsmuligheter på de nye 2014-modellene. Nær samtlige av TV-ene kommer med en ny ”Smart Control” fjernkontroll med pekefunksjon, som forenkler navigering rundt om i menyer og smartfunksjoner.
TV-ene har dessuten fått økt prosessorkraft, og bildedelen har fått støtte for videokomprimeringen H.265/HEVC. På tilkoblingssiden støtter Samsung nå både HDMI 2.0, USB 3.0 og den mobile overføringsstandarden MHL 3.0. Flere av modellseriene bruker en separat ”One Connect” koblingsboks, med kun en enkel kabel mellom boks og TV.
2014 Evolution Kit
Samsung lanserer to oppgraderingskit for eldre smart TV-skjermer i 2014. Den ene for Full HDTVer med intern kortplassering (7 og 8-serien fra 2012/2013), og en for fjorårets Ultra-HD skjermer med separat koblingsboks (F9005). Begge oppgraderer skjermene til 2014 funksjonalitetsnivå, inkludert støtte for HDMI 2.0. Begge kitene kommer også med den nye Smart Control pekefjernkontrollen.
Les mer om de ulike modellseriene og priser hos Lyd & Bilde.
LG
Koreanske LG er fast bestemt på å være teknologiledende i 2014, og lanserer en rekke toppspesifiserte OLED og Ultra-HD baserte TV-modeller.
LG tok regelrett innersvingen på de andre TV-produsentene i fjor, ved å være den første til å tilby en vaskeekte OLED-TV i ordinært salg. Den buede 55EA980W var den desidert heftigste TV-en vi testet i 2013, og det spørs om den ikke beholder den posisjonen et godt stykke ut i 2014 også…
Ved siden av OLED satser LG tungt innen tradisjonelle LED-LCD skjermer, både med og uten 4K/Ultra-HD oppløsning. Alle de nye LG UHD-TVene vil støtte det nye videokodeket HEVC/H.265, som åpner for streaming i 4K kvalitet fra bl.a Netflix når disse lanserer sin 4K-tjeneste i løpet av året.

webOS
Bildekvaliteten er en ting, men LG har nok også sett behovet for å gi brukermenyene og smart-tjenestene en real ansiktsløftning. Deres nye smart TV-plattform heter webOS, hentet fra det mobile operativsystemet med samme navn. Målet har vært å gjøre TV-opplevelsen så enkel og oversiktlig som mulig.
Det spesielle med webOS er menysystemet, der alt av funksjoner og innhold er organisert i en slags kortstokk. Du trenger bare å bla deg gjennom kortstokken og velge det du vil se nærmere på. TV-opplevelsen blir mer sømløs, og styres med den allerede velkjente pekefjernkontrollen Magic Remote. Det nye operativsystemet blir bare tilgjengelig på utvalgte LG 2014-modeller, noe som dessverre ekskluderer de videreførte OLED-modellene fra 2013.
Les mer om de ulike modellseriene og priser hos Lyd & Bilde.
Sony
Flere 4K-modeller, større utvalg av skjermstørrelser, nyskapende design og forbedret lydkvalitet er blant TV-nyhetene Sony har å by på i år.
Mens andre produsenter fokuserer på OLED og gigantiske buede 4K-TVer med astronomiske priser, har Sony valgt å gå finpusse sine eksisterende teknologier. Den japanske produsenten sto for en av fjorårets mest kritikerroste TV-modeller, 4K-serien X9005. Ikke overraskende er det nettopp denne suksessen Sony ønsker å bygge videre på i 2014.

Wedge design
Flere av årets nye modeller får nå en ”kileform” der TV-kabinettet går fra syltynt til gradvis tykkere ned mot bunn. Kileformen gir TV-en et lavere tyngdepunkt, som igjen gjør at sokkelen ikke behøver være like kraftig. De små føttene kan monteres enten ytterst på skjermen, eller lengre inn mot midten, avhengig av hvor bredt TV-bord man har.
Høyere ytelse
Sony hevder å ha forbedret fargegjengivelsen både på sine 4K og Full HD-modeller for 2014. Den spesielle panelteknikken Triluminos, som gir TV-ene ytterligere fargenyanser, skal være forbedret med en enda rikere og mer naturlig fargepalett. I tillegg skal betraktningsvinkelen være bredere, slik at alle i sofaen kan se på uten å oppleve utvaskede farger.

Forbedret lydkvalitet
Sony viderefører sine kraftige, sidemonterte høyttalere på X9005-serien for 2014. De spesielle høyttalerelementene med magnetisk væske er fortsatt i bruk, men er flyttet nedover og får større kabinettvolum takket være kileformen. I tillegg tilbyr Sony nå en trådløs subwoofer, som kan brukes til å utvide bassgjengivelsen på de fleste av 2014-modellene. Dermed behøver man ingen separat lydplanke eller anlegg.
Les mer om de ulike modellseriene og priser hos Lyd & Bilde.
Panasonic
Japanske Panasonic forbindes mest med utsøkte plasmaskjermer, men i 2014 satser de utelukkende på LED-LCD fra budsjett til high-end klassen.
2013 ble et litt annerledes TV-år for Panasonic. Etter å ha produsert noen av markedets beste og mest kritikerroste plasmaskjermer gjennom flere år, besluttet de å stoppe produksjonen mot slutten av året(Ingeniørene klarte imidlertid først å lage referanseskjermen TX-P60ZT60, som går ned i historien som Panasonics siste og beste plasma).
Studio Master Color
Fra og med 2014 satses det utelukkende på LCD/LED fra Panasonic sin side, og de virker fast bestemt på å videreføre sine kjerneverdier med naturlig og god bildekvalitet. Flere av ingeniørene fra plasma-avdelingen er nå satt til å utvikle LCD-LED-teknikken videre, med fokus på mer nyansert og naturlig fargegjengivelse.

Se hva du vil, når du vil
Flere av modellseriene fra Panasonic kommer utstyrt med doble TV-mottakere og programkortplasser, som åpner for direkte mottak av bakkenett, kabel og parabol uten separat boks. Panasonics Smart Viera portal gir selvsagt tilgang til populære apps som Netflix. 4K-skjermene fra Panasonic får dessuten en ”4K Online player” med tilgang til videosnutter i Ultra-HD oppløsning.
Panasonic har også forbedret sitt «My Home Screen» menysystem med nye funksjoner og finesser. Årets versjon kalles Life+ Screen hvor det skal bli enda lettere å skreddersy innhold og utseende til ulike brukere. Programmer kan prioriteres ved hjelp av en «Like» knapp, og så vil det komme anbefalinger på startskjermen basert på dine preferanser.
TV anywhere
Med Panasonics nye Smart TV system vil det også bli mulig å se se TV der du er. Funksjonen ”TV Anywhere” deler TV-innholdet via en nettskytjeneste, som gjør at du kan se programmene som du ellers ville sett hjemme, i prinsippet hvor som helst. Du kan også fjernstyre programmering av opptak. Dermed skal man i prinsippet kunne få med seg kveldsnytt hjemme, selv når man befinner seg på andre siden av kloden.
Les mer om de ulike modellseriene og priser hos Lyd & Bilde.
Philips
Philips bygger videre på det de kan best, og har blant annet videreutviklet sitt unike Ambilight-konsept i år. I tillegg lanserer de hele tre nye modellserier med 4K-oppløsning.
Philips TV har de siste årene har blitt produsert av selskapet TP Vision, som har sørget for å opprettholde merkets posisjon som en sterk TV-aktør. Philips leverte noen av de beste TV-ene i 2013, særlig i forhold til pris. I år satser de på å heve ytelsen enda noen hakk, både når det gjelder bildekvalitet, smartfinesser og generell brukervennlighet.

Videreutviklet Ambilight
Omgivelseslyset Ambilight er en av Philips' unike teknologier. Nesten samtlige av årets modeller får enten tosidig, tresidig eller firesidig Ambilight som lyser opp bakveggen med fargelys som matcher handlingen på skjermen. Med funksjonen Ambilight+Hue kan disse fargene også deles med Philips Hue fargelyspærer rundt om i rommet. Nytt av året er at den trådløse Hue-funksjonaliteten sitter i TV-en, slik at den kan kommunisere direkte og derfor også raskere med lyspærene.
Android-TV
Flere Philips-modeller kommer nå med operativsystemet Android tilpasset for TV-bruk. I kombinasjon med Quad eller Hex Core prosessor og 4GB internminne, skal det gi en potent smart-TV løsning med rikelig datakraft. Du får også et stort utvalg av apper og spill fra Google Play, som kan styres sammen med trådløse spillkontroller (selges separat). Philips-TVene kan også kommunisere sømløst med smartmobiler og nettbrett som kjører Android, men de kan selvsagt også dele innhold med Apple iOS-enheter og bruke dem som fjernkontroll. TV-ene er heller ikke låst til Android på innhold – mange eksisterende apps, som Netflix og andre tjenester vil være tilgjengelig gjennom den “vanlige” Philips Smart TV-portalen.
Les mer om de ulike modellseriene og priser hos Lyd & Bilde.