Mobilhistorie

50 år med mobiler i Norge - her er de vi husker best

Nokia 3110, Razr, StarTac, iPhone og mye mer.

Publisert

Torsdag feirer man i Norge at vi har hatt mobiltelefoner i 50 år.

Og hvis du da umiddelbart skulle bryte ut: «Men er det ikke bare fire år siden vi feiret 30-årsjubileet», så er det for så vidt sant også.

Sin spede begynnelse

Men det var 1. desember 1966 at vi i Norge teståpnet det som ble kalt OLT - Offentlig Landmobil Tjeneste, som var et komplisert og manuelt mobilsystem utviklet av Forsvaret og Simonsen som på mange måter har gått helt i glemmeboken.

Wikipedia omtaler det på denne måten:

Det var manuelle mobiltelefonsentraler i de største byene i landet. Mobiltelefonbrukerene ble utstyrt med dekningskart som anga hvor basestasjonene var og med fargede felter som viste i hvilket område det kunne forventes dekning. Basestasjonene hadde enten en felles oppkalls- og arbeidskanal, eller de hadde en oppkallskanal og flere arbeidskanaler.

Mobiltelefonbrukeren måtte passe på å skifte oppkallskanal når han kjørte over i dekningsområdet til nye basestasjoner, ellers ville det være umulig å få innkommende telefonsamtaler. Det var 64 2-frekvens kanaler i dette båndet. En mobiltelefonbruker kunne stille inn alle de 64 kanalene manuelt og lytte på de samtalene han ønsket. Distriktslegene var en av de vanlige brukergruppene for dette nettet. Det var ikke alltid vellykket å snakke om sykdom på et åpent radiosamband.

Wikipedia

Ble starten på en revolusjon

Telefoner fra den gangen er, vel, historie. Men dette var starten på en idé om at trådløse telefoner kunne ta over for fasttelefoner.

I årene som fulgte gikk de nordiske landene sammen om å lage en automatisk mobiltelefonløsning, som endte opp i den automatiske løsningen NMT (Nordisk Mobiltelefonsystem). Dette er det som i dag anses som 1. generasjon mobilnett.

Den nordiske standarden ble etter hvert erstattet med GSM, vi fikk 3G, 4G og om ikke altfor mange år kommer 5G.

Mobilene vi husker best

Under har vi samlet noen av mobiltelefonene som vi husker best fra de siste tiårene:

SLEPBARE: Siemens og Simonsen NMT-telefoner fra den gangen telefonene var noe du hadde i en bæremeis eller koffert.

Telefonene var revolusjonerende, dog svært så simple etter dagens standarder.

Nokia 1011

Den 10. november 1992 - derav navnet 1011 - slapp Nokia den første virkelig håndholdte, masseproduserte GSM-mobiltelefonen

Med sine 475 gram var det ingen lettvekter, og taletiden på halvannen time vil nok ikke imponere - men dette var telefonen som for alvor virkelig sparket igang mobilrevolusjonen.

Den hadde til og med mulighet til å lagre 99 kontakter!

Etter dagens standard virker mobilen heller simpel, og den hadde ikke engang den klassiske Nokia-ringetonen - men få telefoner har markert et taktskifte bedre.

Motorola StarTac

På 90-tallet var det et evig jag etter å ha de minste mobiltelefonene. En gikk fra ryggsekker, til banantelefoner, til Nokias modeller i normal størrelse.

Men da Motorola lanserte flipptelefonen StarTac - som i reklamekampanjene ble promotert av ei dame som klarte å skjule telefonen i bikinien, da var racet mot minst mulig mobiltelefoner i praksis over.

Screen9v2

En måtte konkurrere på noe annet enn å gjøre mobilen minst mulig.

Resultatet ble at produsentene i stedet fokuserte på stadig mer spennende funksjoner.

Motorola StarTAC

Etterfølgeren ble Razr-serien, som spesielt i USA ble dominerende. Totalt ble 130 millioner enheter av Razr solgt.

Nokia 3210/3310

Mens Motorola var ganske fornøyd med salget av sine Razr-telefoner, er det ingen tvil om at Nokia traff spikeren på hodet og litt til rundt årtusenskiftet med 3210 og etterfølgeren 3310.

Til sammen solgte disse to relativt enkle modellene 280 millioner på verdensbasis, og var å finne i lomma til halvparten av norske tenåringer.

Intern antenne, «bildemeldinger» og nedlastbare ringetoner var en utrolig kombinasjon.

Dessuten kom telefonene med Snake!

Siemens S10

Vi skal ikke helt glemme at Siemens i en lang periode var en ganske betydelig aktør på mobilmarkedet, og de gjorde seg kanskje aller mest bemerket historisk sett ved å lansere den første mobilen på markedet med fargeskjerm.

Kvaliteten på denne skjermen var derimot så forferdelig dårlig, at mange konkurrenter fortsatte å bruke gråtoneskjermer i mange år fremover.

Sony Ericsson K750/W800

W800, her sammen med en iPod.

Sony Ericsson var et selskap som i lang tid aldri helt klarte å få skikkelig tak på Nokia, men med mobilen K750 i 2005 - og den nær identiske «Walkman-telefonen» W800 - hadde Sony Ericson en skikkelig «kameratelefon» med autofokus.

Telefonene var også fullverdig mp3-spillere. Selv om den ikke var først ute med dette, var det definitivt med på å markere starten på slutten for rene mp3-spillere.

Det ble en dundrende suksess.

Nokia N95 8 GB

SLUTTEN: N95 og oppfølgeren N95 8GB (til høyre) var de siste relevante mobiltelefonene Nokia laget.

I januar 2007 lanserte Apple en iPhone-modell som aldri kom til Europa. Nokias svar på dette var et halvt år etter en oppgradering av den relativt gode «skyvemobilen» N95 med 8 GB integrert minne.

Utover at dette er en mobil som faktisk var ganske brukbar, kan det argumenteres for at dette var den siste relevante Nokia-mobilen. De klarte aldri å stille opp mot konkurransen fra Apple og etter hvert Google.

iPhone

Ryktene hadde gått i lang, lang tid om at Apple skulle lansere en egen mobiltelefon - på et tidspunkt hvor det så ut til at et par giganter hadde total kontroll på markedet.

iPhone ble undergangen til Nokia, og det presset Ericsson ut av Sony som satset alt på Android.

Undertegnede husker fortsatt et møte med en Nokia-sjef som avviste konkurransen fra Apple mens han tappet fingrene i bordet med en frekvens som skulle vise hvor raskt nye mobiler ble produsert av den finske giganten.

Det hovmodet skulle vise seg å være undergangen til selskapet, mens Apple har opplevd en vekst uten sidestykke.

HTC Dream

Google innså raskt at mobiltelefoner kom til å bli viktig da iPhone ble lansert, og de bestemte seg raskt for å utvikle en konkurrent som fikk navnet Android.

HTC Dream var den første mobilen som ble sluppet med Android-operativsystemet. Den gangen var det lite som tydet på at dette kom til å bli noen seriøs konkurrent - men det ble starten på en braksuksess.

Samsung Galaxy S2

Galaxy S2 er telefonen som for alvor viste at Android-telefoner kunne konkurrere mot iPhone.

Skal vi tro Apple var det ganske enkelt fordi Samsung hadde plagiert et stort antall av funksjoner og designelementer fra iPhone, og startet en durabelig juridisk prosess i en rekke land.

Uansett hvem som hadde rett i denne krangelen, ble telefonen inngangsporten til dagens situasjon der det er svært tett i toppen mellom produsentene.

Men i motsetning til hva folk flest tror, handler ikke markedet for smarttelefoner bare om Apple og Samsung. Faktisk kan en hevde at det handler om veldig mye mer enn Apple og Samsung:

Her er tallet Apple og Samsung ikke snakker om