Eksperten svarer

Pakkekalender til en ettåring? Uhørt, mener jeg. Slett ikke! mener svigermor

I fjor laget svigermor pakkekalender til sønnen vår, som ennå ikke var fylt ett år, selv om vi foreldre var imot det. Er jeg urimelig, eller er det greit? spør småbarnsmor. Familieterapeuten har gode råd.

Pluss ikon
PAKKEKALENDER: Hvem skal lage, og hvor tidlig skal man gi pakkekalender? Sjekk hva familieterapeut Stine Odden Hagen, som driver Hagen familieterapi, mener om det.
PAKKEKALENDER: Hvem skal lage, og hvor tidlig skal man gi pakkekalender? Sjekk hva familieterapeut Stine Odden Hagen, som driver Hagen familieterapi, mener om det. Foto: Illustrasjonsbilde Getty Images, ekspertbilde Ida Erlandsen.
Først publisert

Spørsmål:

Hei.

Jeg har et spørsmål om pakkekalender til små barn.

I fjor laget nemlig svigermor pakkekalender til vår sønn som ikke var fylt ett år ennå, enda vi foreldre var imot det.

Han var jo altfor liten til å skjønne noe av det, mente vi. Men selv om vi sa det til henne, kom hun med kalender likevel.

Nå nærmer det seg advent igjen, og jeg frykter hun vil komme med en hjemmelaget kalender til han i år også. Det er jo egentlig fryktelig snilt gjort, men jeg mener fortsatt det er altfor tidlig. Eller er det bare meg? Når er det egentlig vanlig at barn får adventskalendere?

Jeg kjenner jeg blir så provosert over hele kalenderstyret. Dessuten ønsker jo jeg som mamma å innføre denne tradisjonen selv når jeg tenker ungen er stor nok og får glede av det. Nå får jeg nesten et hat-forhold til det.

Hilsen mor

Svar:

Du beskriver en frustrasjon fordi svigermor laget en pakkekalender til barnet ditt, til tross for at du mente han var for liten. Selv om du sa i fra til henne, kom hun med den likevel.

Frustrasjonen du beskriver, handler om å ikke bli hørt når man sier noe. Det gjør vondt og gir en følelse av å ikke bli tatt på alvor.

Når du opplever å ikke bli hørt i saker som gjelder barna dine, kan det skape en følelse av at svigermor ikke respekterer deg som mor. Det kan oppleves veldig sårende.

Du beskriver også at du er frustrert fordi du selv ønsker å avgjøre når du mener ditt eget barn er stort nok til å ha gleden av en pakkekalender.

Kanskje gleder du deg til selv å finne pakker til kalenderen, pakke dem inn og dele gleden sammen med sønnen din? Det kan være en tradisjon du selv hadde som barn, og som du nå ønsker å videreføre?

I så fall hadde du en forventning om når dere skulle begynne med pakkekalender, og at det var deg som skulle lage den. Når forventningene vi har, ikke blir som vi har tenkt, kommer det mange følelser. Det kan være tristhet, skuffelse, sinne eller maktesløshet.

Disse følelsene er det viktig å snakke om. For hvis disse følelsene får lov til å vokse, kan det føre til at du får negative følelser og tanker om svigermoren din. De følelsene du kjente, og kjenner på, burde du fortelle henne om.

Gjennom å fortelle åpent og ærlig om hvordan du har det, kan det være lettere for henne å forstå. For når vi tør å være sårbare, gjør det det lettere for andre mennesker å forstå budskapet.

Det kan også oppleves godt for deg å være tydelig og ærlig om hvordan dette får deg til å føle. Kanskje kan dere sammen finne en løsning som passer for begge?

Det er nok dessverre ikke noe fasitsvar på når det er vanlig at barn får adventskalendere. Noen velger å begynne tidlig, andre ønsker å vente til barnet er i en viss alder. Her er det ikke noe som er riktig eller galt.

Din avgjørelse om at det er for tidlig, er derfor helt riktig fordi den passer for deg og mannen din. Du kjenner ditt barn og din familiesituasjon best!

Jeg håper dere finner en god løsning og får en koselig adventstid!

Hilsen familieterapeut Stine Hagen

Les også (+): Hvor mye kan bonusforeldre kreve å delta i barnas liv?