SLØSERIOMBUDSMANNEN
Skattepenger til politisk kampsang og Snapchat-filter
Det nærmer seg valg. Og da er skattepengegaloppen i gang. AUF lager ny kampsang. Senterungdommen vil ha Snapchat-filtre. Vi betaler.
Hva er vel mer naturlig enn at staten gir 145 000 skattekroner i kulturstøtte til AUF slik at de får laget en ny «kampsang»? Senterungdommen får på sin side 57 000 skattekroner til å lage filtre på Snapchat.
Man skulle kanskje tro at Arbeiderpartiet og Senterpartiet har råd til å finansiere sånt selv; de drar tross alt inn henholdsvis
143 og 44 millioner kroner i årlige inntekter.
Bak forkortelsen LNU skjuler det seg en organisasjon ved navn Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Avsender for skattekronene til AUF og Senterungdommen er underorganisasjonen LNU Kultur, som ifølge dem selv er «støtteordningen for dere som vil sette i gang med et nytt og spennende kulturprosjekt i egen organisasjon».
Her er begrunnelsene for tildelingene nevnt ovenfor:
• «AUF skal utvikle og produsere en kampsang. Dette er en tradisjon i organisasjonen som har ligget brakk de siste årene, og de ønsker å gjenoppstarte denne viktige kulturtradisjonen. Medlemmene skal involveres i idémyldring og innspilling av både låt og musikkvideo, et nytt aspekt ved låtproduksjon i organisasjonen.»
• «Senterungdommen skal utvikle linser og filter til Snapchat for å ta valgkampen der ungdommene er. Målet er å engasjere flere ungdommer i forbindelse med skolevalgkampen, spre organisasjonens budskap og motivere dem til å stemme ved valget.»
Er det bare jeg som reagerer på at disse beløpene går til politisk aktivitet og valgkamp i to utvalgte partiers ungdomsorganisasjoner? Noen vil kanskje hevde at jeg reagerer så surt bare fordi jeg har et annet politisk syn enn de to partiene.
Til det vil jeg svare at det kan hende, jeg har i hvert fall et politisk standpunkt som ikke støtter at organisasjoner som allerede får flere titalls millioner skattekroner i lommen, også tildeles offentlige midler for å lage Snapchat-filtre.
Vi får håpe at den nye kampsangen til AUF blir noe bedre enn den famøse klassikeren «Vi skal fylle våre badekar med Unge Høyres blod», som visstnok fremdeles er populær rundt leirbålene.
Statlig og offentlig støtte i skattekroner (2017)
1. Arbeiderpartiet: 86,5 millioner
2. Høyre: 75,2 millioner
3. Fremskrittspartiet: 47,3 millioner
4. Kristelig Folkeparti: 24,3 millioner
5. Senterpartiet: 18,6 millioner
6. Venstre: 17,6 millioner
7. Sosialistisk Venstreparti: 14,6 millioner
8. Miljøpartiet De Grønne: 11,2 millioner
9. Rødt: 2,9 millioner
10. Partiet De Kristne: 1,7 millioner
Måteholdprisen går til Rødt.
Grafseprisen til Arbeiderpartiet og Høyre.
Snapchat-filtre er sikkert gøyalt for dem som stemmer på Senterpartiet og liker den slags. Sanger og kos er alltid hyggelig, det vet de fleste av oss. Problemet oppstår når man tvinges til å finansiere noe som er fullstendig i strid med ens egne politiske verdier og ideer.
Hva er galt med å velge frivillig finansiering gjennom donasjoner? Enten fra medlemmene eller fra moderpartiene som håver inn millioner på millioner i skattepenger og kontingenter?
Bruk denne lakmustesten: Forestill deg et parti du avskyr og som mottar blant annet dine skattekroner til å jobbe for noe så fjernt fra det du står for at du blir fysisk dårlig. Og det er ingenting du kan gjøre med det.
Hvis du er negativ til dette og er prinsippfast i ditt standpunkt, må du nødvendigvis også være negativ når pengene går til partier du selv støtter.
Så lenge det finnes mennesker som nektes medisiner og helsehjelp, som nektes nødvendig pleie og oppfølging enten det gjelder skole, helse eller omsorg, vil jeg påstå at det er høl i huet å bruke penger på Snapchat-filtre, kampsanger og alt det andre vrøvlet.
Noen vil garantert påstå at dette gjør meg til et forferdelig menneske. Dem om det. Jeg legger meg med god samvittighet om kveldene.
Nå er det ikke mange ukene igjen til valglokalene åpner. Partiene er i full gang med å love gull og grønne skoger, og som alltid er det våre skattepenger de er ute etter.
Sløseriombudsmannen gransker hvordan byråkrater og politikere bruker våre skattepenger. Dette innlegget er en kommentar fra Sløseriombudsmannen som også har vært på trykk i Vi Menn. Du kan følge Sløseriombudsmannen på Facebook.