Grilltips
Burger med fyll
Dette tipset gjør burgerne dine ekstra saftig
Fjerde juli er USAs nasjonaldag, og hva passer vel bedre i dag enn en skikkelig saftig burger. USA er tross alt burgerens hjemland, selv om de lærde strides om hvor retten ble «funnet opp».
Enkelte hevder den først ble laget av den danske immigranten Louis Lassen i New Haven, Connecticut i 1900. Andre sier det var tyske Otto Kuase som først kom på ideen å smelle et saftig stykke stekt kjøttdeig mellom to brød, hjemme i Hamburg.
Vi bryr oss egentlig ikke om hvem som lagde en hamburger først, eller hvor. Det som er viktig er hva vi kan gjøre med retten nå i dag.
LES OGSÅ: Ikke gjør disse grilltabbene
Ekstra saftige burgere
Her får du et tips til hvordan du kan lage burgere som renner over av smak og saftighet, servert av Vi Menns matguru Peter Nagy:
VERDENS STØRSTE HAMBURGER
Verdens største burger veide 95,5 kg og bestod av 81 kg kjøttdeig, 120 egg og en del annet.
Kjennere vet at den perfekte hamburger har et fettinnhold på rundt 20 prosent, og de kverner burgerkjøttet selv. Jeg gidder ikke det. Kjøttdeigen har 14 prosent fett, så jeg tilfører mer fett ved å ha ost i midten. Det går å blande osteterninger i kjøttet, men ekspertene vil at burgeren består av rent kjøtt, og jeg er enig.
Kna salt og pepper inn i kjøttdeigen, det setter spiss på smaken. Form kjøttdeigen til 1 cm tykke burgere, to pucker per burger. Jeg testet en form til dette og fikk flott fasong på burgerne, men det går fint med hendene.
Burgerne smaker absolutt best dersom du slenger de på grillen. Til nød kan du bruke en grillpanne på stekeplaten.
Burgerne grilles på høy varme, så de får skikkelig grillutseende. Og ikke for lenge, slik at de forblir saftige inni.
LES OGSÅ: (+) Grilling i fjæra
Nye høyder av smak
Når du putter tilbehøret inni burgeren, smelter smakene sammen og løfter hverandre til nye høyder.
TIPS!
Prøv Jarlsberg eller Selbu Blå som fyll i burgeren, med følge som bladpersille, gressløk og stekt bacon.
Jeg lager burgere med to ulike fyll. Finn tre råvarer som passer sammen, der en av dem må være noe fett; ost, avokado, bacon eller lignende. Kutt chorizo i terninger og fres kjapt i pannen.
Legg ønsket fyll på halvparten av burgerne og topp med den andre halvparten. Klem godt sammen på sidene.
Grill på direkte varme fem minutter på hver side, og videre på indirekte varme i fem minutter, slik at burgeren blir gjennomstekt. Grill burgerbrødene kjapt på kuttflatene og anrett burgerne på brødet med salat, tomatskiver, dressinger, ketchup og hva du vil.
LES OGSÅ: (?) Slik velger du riktig drikke til grillmaten
Ingredienser
Hamburger med fyll inni:
- Kjøttdeig
- Salt, grovkvernet pepper
- Hamburgerbrød
- Dressing, ketchup
- Salat, tomat
Fyll inni 1: Cheddar, Jalapeño, finhakket Chorizo
Fyll inni 2: Kremost, soltørket tomat, rå løk (finhakket)
Denne saken ble første gang publisert 04/07 2019, og sist oppdatert 20/08 2019.