Skjønnhet
Slik beskytter du huden mot solskader
Og så mye soling mener eksperten at er innafor.
Med strålende sol og deilig varmt vær, vil nok de fleste komme seg ut i sommervarmen så fort som bare mulig. Vinteren har vært kald og lang og vi har fortjent noen gode, varme dager.
Men skal du ut i sola, må du for all del ikke glemme å beskytte deg motsolskader. Man regner med at så mye som 90 prosent av hudens aldringstegn kommer fra soleksponering. I tillegg ligger nordmenn på verdenstoppen i hudkreftforekomst.
Vi tok en prat med kosmetisk dermatologisk sykepleier Helene Skoje ved Senzie Medispa Karl Johan om hvordan man forebygger solskader.
Bruk solkrem med fysisk filter
Helene Skoje anbefaler å bruke solkrem med fysisk filter - sinkoksid eller titandioksid - som reflekterer sollyset bort fra huden i stedet for å absorbere solstrålene og gjøre dem om til varme, slik som solkrem med kjemisk filter.
- En god solkrem med disse ingrediensene finner du hos en klinikk som selger gode hudpleieserier. Enkelte apoteksolkremer inneholder også fysisk filter i tillegg til kjemisk filter. Barn bør smøres med solkremer som inneholder fysiske filtre og bruke dekkende plagg og hatt i solen. Blir man brent i ung alder er sjansen for å utvikle hudkreft større, sier den kosmetiske dermatologiske sykepleieren til Side2.
Spesielt viktig er fysiske filtre for varmeømfintlig hud - de som eksempelvis har rosacea eller pigmentert hud.
- Varmen som utvikles ved bruk av kjemiske filtere i solkrem kan trigge både rosacea og melanocyttene i huden vår som lage pigment.
Les også: Dette er de vanligste solskadene
C-vitaminserum beskytter mot frie radikaler
I tillegg til ordentlig solkrem, råder den kosmetisk dermatologiske sykepleieren til å ta i bruk et serum med vitamin C i hudpleierutinen din.
- C-vitaminserum under solkremen vil hjelpe huden med å beskytte seg mot frie radikaler som UV lyset gir. Kort fortalt er frie radikaler oksygenatomer som har mistet ett elektron. Fysikkens lover tilsier at et atom som manglet ett elektron vil gjøre alt det kan for å få tilbake det det har mistet. Og det frie O2-radikalet går derfor løs på våre friske celler i kroppen for å få tilbake sitt elektron. På den måten blir cellene våre skadet. C-vitamin er en antioksidant. Antioksidanter har evnen til å nøytraliserer frie radikaler, og er noe man bør smøre på huden men også få i seg gjennom kosten.
Så mye soling er greit
Med sommeren som nærmer seg, er mange nordmenn i det ellers kalde, mørke Norge gira på å få litt sol på kroppen og farge i kinnene. Helene Skoje mener at det er greit å sole seg litt hver dag dersom man ønsker det.
- Hvor mye sol er ok, og hvordan bør man sole seg?
- Man skal kunne nyte solen på sommeren, men å grille seg rød så fort solen titter frem, er generelt en dårlig strategi. Prøv å sole deg med måte og bruk faktor 30-50, man blir brun selv med høy faktor, og alle hudtyper trenger beskyttelse. Også mørker hudtyper.
Hun anbefaler å spre solingen utover flere dager i stedet for å sjokksole seg, noe som oftest fører til solbrenthet og 4-5 dager med solbrent hud, blemmer og flass.
- Det sies at 10-15 minutter i solen er nok for å lage din daglige dose D-vitamin i huden.
Dette bør du gjøre etter soling
Gode hudpleier er også alfa og omega i sommersesongen.
- Etter soling bør man passe på å vaske av solkremen grundig og smør deg med en god fuktighetskrem.
- Ta godt vare på huden i ansiktet med gode hudpleieprodukter gjennom hele året. Huden har andre behov på sommeren enn på vinteren, så det er viktig å tilpasse ut fra sesong.
Helenes tips for ultimat solbeskyttelse:
- Bruk bredbremmet solhatt eller caps samt klær for å beskytte hud i ansikt og på kroppen.
- Hold deg unna sollyset klokken 12-15, når solen er på sitt sterkeste.
- Bruk solfaktor 30-50
- Ta godt vare på huden ellers med gode hudpleierutiner.