Skjønnhet
Digge skjønnhetsprodukter som ikke er testet på dyr
Så du kan pleie deg selv med god samvittighet!
EU har bestemt at dyreforsøk i kosmetikkindustrien er forbudt, men dessverre testes kosmetikk fortsatt på dyr i andre deler av verden. I land som USA og Japan, er det fortsatt fritt fram for dyretesting av kosmetikk.
Denne skjønnhetsserien inneholder kun produkter som ikke er testet på dyr, i tillegg til gode tips til hvordan du kan finne ut av om et produkt er testet på dyr eller ikke.
Les også: Disse ingrediensene bør hudpleieproduktene dine inneholde
Slik lever dyrene
Forsøksdyr som mus, rotte, hamster, marsvin, kanin og hund lever hele livet i små bur. Her kan de ikke oppføre seg normalt og får ofte forstyrret atferd. I tillegg utsettes de for prosedyrer som medfører smerte og ubehag.
Atferd hos forsøksdyr
Stereotyp atferd: Dyrene utfører den samme handlingen igjen og igjen uten noe klart formål eller funksjon.
Selvdestruktiv atferd: For eksempel kan dyrene gnage på egen kropp.
Apati: Dyrene gir opp å kontrollere omgivelsene rundt seg. De slutter å være aktive, og interesserer seg ikke lenger for noe.
Prosedyrer forsøksdyrene utsettes for
Sondefôring: Forsøksdyr blir ofte tvangsfôret ved å få stukket en sonde ned i spiserøret, og så påtvunget et preparat. Dette kan de få panikk av. De kan også få oppskrapet og sår hals av sonden. Noen dyrearter kan få sonden i pusterøret fordi det er lett å stikke feil på dem.
Blodprøvetagning: Dyrene blir stukket med sprøytekanyler som ofte er for store til dem. Sprøytespissen er ofte uforholdsmessig stor fordi sprøytekanylene er utviklet for mennesker.
Håndtering: Mange forsøksdyr er redde for mennesker, og forbinder håndtering og kontakt med mennesker med angst og frustrasjon.
Les også: K-beauty: Skjønnhetsinnovasjon eller bare hype?
Visste du at..?
Tamponger, bind og rengjøringsmidler også kan være testet på dyr?
Fleip eller fakta?
Det er en myte at produktet må testes på dyr for å være «skikkelig testet». Alternativer til dyreforsøk er ofte bedre og gir sikrere resultater.
Visste du at..?
Hunder, rotter, mus, albinokaniner, marsvin og er blant dyrene som blir mest brukt som forsøksdyr?
Visste du at..?
I Kina krever myndighetene at all kosmetikk som selges på det kinesiske markedet, må være dyretestet?
Visste du at..?
L'Oreal har utviklet en moderne form for testing av kosmetiske produkter, som heter Episkin. Dette er en hudmodell hvor det er mulig å teste hvordan menneskehud reagerer på kosmetiske produkter.
Erstatninger for dyreforsøk:
Cellekulturer: Menneskeceller kan dyrkes i reagensrør og brukes for å teste virkninger av kjemikalier. Det er også vanlig å dyrke flere celletyper sammen i vevs- eller organkulturer.
Datamodeller: Flere avanserte datamodeller har blitt utviklet for å forutse skadeligheten i kjemikalier. Datamodellene samler detaljert kjemisk kunnskap om kjente stoffer for å forutse skadeeffektene av nye stoffer eller kombinasjoner av stoffer.
Utprøving på frivillige: Dette gir ofte sikrere resultater enn testing på dyr. Eksempel: frivillige lar seg teste for irritanter som man vet ikke er skadelige. Testsubstansene festes på et slags plaster, som plasseres på huden.
Utprøving på laverestående organismer: Organismer slik som bakterier, alger, sopp og planter føler ikke smerte slik som virveldyr og blir derfor brukt i alternative tester. På denne måten kan man blant annet teste om substanser skader celler som utsettes for lys.
Tips: På dyrevern.no finner du enkelt oversikt over hvilke produkter som kan være testet på dyr ved hjelp av to lister; én med produkter som er testet på dyr og én med produkter som ikke er det.