Reise

Simon Reeve: - Dette er det som er mest skremmende med Russland

Simon Reeve har besøkt mer enn 120 land. Nå har han laget dokumentar fra Russland.

KLAR FOR RUSSLAND: Den britiske programlederen Simon Reeve har besøkt og laget TV-programmer fra flere titalls land. Nå er han klar med en ny dokumentarserie der han besøker Russland.
KLAR FOR RUSSLAND: Den britiske programlederen Simon Reeve har besøkt og laget TV-programmer fra flere titalls land. Nå er han klar med en ny dokumentarserie der han besøker Russland. Foto: (BBC Earth)
Publisert

Han har blitt truet med våpen av leiesoldater i Somalia, holdt på å stryke med da han fikk malaria under innspilling i Gabon og har vært vitne til skyttergravskrig i Kaukasus.

I løpet av 20 år har den britiske journalisten, programlederen og forfatteren Simon Reeve besøkt og dokumentert noen av verdens farligste, mest fjerntliggende og ukjente steder. I disse dager er 45-åringen tilbake med en ny serie. For samtidig som noen av verdens beste fotballnasjoner skal finne ut hvem som er til å sparke ball i Russland, har Reeve lagt ut på en utrolig reise det mektige riket i øst.

- Inspirasjonen til å besøke Russland kommer fra flere hold. 2017 var 100-årsjublieumet til den russiske revolusjonen. De skal også avholde verdensmesterskapet i fotball i 2018. I tillegg har forholdet til Vesten virkelig forfalt de siste ti årene. Vi tenkte derfor at det kunne være interessant å undersøke de mer ukjente delene av landet, forteller Reeve på telefon fra London.

I den tre episoder lange dokumentaren, får vi blant annet se 45-åringen besøke Vladivostok, hilse på kossak-soldater og på en tidligere politimann som hevder han er reinkarnasjonen av Jesus Kristus.

Litt for alle der, altså.

- Haha. Ja, det kan du si. Men dette er det virkelige Russland. I alle dokumentarene jeg lager, forsøker vi å gjøre minst mulig forberedelser. Vi vet hvor vi skal og hvem vi skal møte, men vi har ikke noe manus, ingen som reiser på befaring på forhånd eller rigger til. Det gir oss et mer spontant og naturlig resultat, tror jeg, forklarer programlederen.

EKTE: Simon Reeve forklarer at de gjør minst mulig forberedelser når de skal lage TV-dokumentar: - På den måten blir det mer ekte, sier han til Side3. Her er Reeve sammen med kossak-soldater.
EKTE: Simon Reeve forklarer at de gjør minst mulig forberedelser når de skal lage TV-dokumentar: - På den måten blir det mer ekte, sier han til Side3. Her er Reeve sammen med kossak-soldater. Foto: (BBC Earth)

Ble overvåket av FSB

Selv om Reeve er full av lovord om Russlands allsidighet, gjestfrihet og skjønnhet, er det enig tvil om at det er et land med mange problemer. Journalisten besøker blant annet den annekterte delen av Krim-halvøya. Her møter han mennesker som har delte meninger om Putin og Russlands inntog i området. Reeve og hans reisefølge får også oppleve myndighetenes fiendtlighet overfor journalister.

Til tross for at alle tillatelser var i orden, opplevde kamerateamet og deres lokale guider gjentatte ganger å bli stoppet, overvåket og forfulgt av russisk politi og etterretningorganisasjonen FSB (arvtageren til notoriske KGB). På et tidspunkt ble alle de lokale sjåførene anholdt, ført bort for avhør og promilletest - alt fanget på kamera.

- Det er bare en brøkdel av den gjentatte trakasseringen som blir vist i serien. Det var dager og netter med overvåkning. Til slutt skjedde det så ofte at lokalt politi begynte å spøke med oss og unnskylde seg: «Beklager. Vi vil ikke gjøre dette, men FSB har gitt oss beskjed» var meldingen. Det var en parodi, forteller 45-åringen.

Til Side3 sier Reeve han at var overrasket over den dårlige behandlingen de til tider fikk av myndighetene under innspillingen.

- Jeg ble faktisk ganske skuffet over måten russisk myndigheter var etter oss. Én av grunnene til at vi var der var nettopp for å vise Russland fra en annen side. Ikke dette paranoide samfunnet mange i vesten har inntrykk av at det er, men så går de rett i fella. Kom igjen. Skjønner de ikke at det kommer til å sette Russland i dårlig lys?, spør programlederen retorisk.

I løpet av de tre episodene i serien, får vi gjentatte ganger se hvordan programlederen og hans team blir holdt igjen av politiet. Reeves forteller at han ble mer oppgitt og irritert enn skremt over situasjonen. Han var mer bekymret for de lokale guidene de hadde hyret for oppholdet.

- Vår interaksjon med myndighetene var med et britisk pass i hånden. På den måten har vi en viss form for beskyttelse. Men vi møtte flere personer som har opplevd det å bli arrestert uten grunn. Jeg tror den overhengende frykten for at du når som helst kan bli anholdt, er utrolig vanskelig for oss som bor i Norge eller Storbritannia å forstå, mener programlederen.

TRANSIBIRSKE JERNBANE: Skal man reise på tvers av Russland må man selvfølgelig benytte seg av den transibirske jernbanen.
TRANSIBIRSKE JERNBANE: Skal man reise på tvers av Russland må man selvfølgelig benytte seg av den transibirske jernbanen. Foto: (BBC Earth)

Det er nettopp denne uvissheten som skremmer Reeves aller mest med Russland.

- Det mest fryktinngytende med Russland og noe av det som gjør det så vanskelig å forstå hvordan samfunnet der fungerer, er hvordan alt virker så normalt og allikevel er det så annerledes. Du kan spise på luksusrestauranter, du kan handle i kjedebutikker, man kan se de samme TV-programmene vi ser i vesten. Samtidig kan staten på hvilket som helst tidspunkt bare «kidnappe» innbyggere uten noen som helst forvarsel, forklaring eller årsak. Det er klart at det er utrolig skremmende for folk som ønsker å snakke om problemer og endre systemet.

ARRESTERT: Uten en klar grunn blir Simon Reeve anholdt av russisk politi og fratatt passet.
ARRESTERT: Uten en klar grunn blir Simon Reeve anholdt av russisk politi og fratatt passet. Foto: Skjermbilde (BBC)

Han understreker at dette ikke bare er hans egen oppfatning, men ting ble fortalt gjentatte ganger av personer de møtte under innspilling.

- Russland er et land der alt kan skje.

Ubehagelighetene til tross, Reeves er full av lovord om landet. Briten sier det er synd at det politiske klima er som det er.

- Jeg synes det er trist. Det er et land med en rik kultur, fascinerende historie og fantastiske mennesker. At det på mange måter er så lukket, er synd. Jeg håper virkelig folk vil få en mulighet til å oppleve det virkelige Russland.

Først ute om Osama bin Laden

Man skulle kanskje tro at en fyr som har laget over 60 reiseprogrammer og besøkt mer enn 120 land, var oppvokst i en skikkelig globetrotter-familie. Reeve forteller at det ikke kunne ha vært lenger i fra sannheten. Briten vokste opp i en arbeiderklassefamilie vest i London. Familieferiene ble tilbragt i den britiske badebyen Brighton. Hans første flytur kom først i voksen alder.

- Faktisk var jeg ikke på et fly før jeg fikk meg en ordentlig jobb, innrømmer Reeve lattermildt til Side3.

Jobben som journalist kom ved en tilfeldighet. Reeve fullførte aldri universitetet. I stedet fikk han seg en jobb i postrommet til The Sunday Times, samtidig som han i det små levert artikler som frilansjournalist. Etterhvert fikk han også hjelpe de mer garvede gravejournalistene i avisen, noe som fyrte opp under interessen for verden og dens problemer. I 1993 kom det første terrorangrepet på The World Trade Center i New York. Reeve lot seg fascinere, og begynte å undersøke rundt den nye terrorgruppen Al Qaida og dens leder Osama bin Laden.

- Litt arrogant tenkte jeg at det lå en bok i det jeg fant, har Reeve tidligere fortalt i et intervju med The Telegraph.

Boken «The New Jackals» var den første boken i verden om den nå famøse terrorgruppen. Den ble utgitt i 1998, tre år før angrepene på World Trade Center 11. september, 2001.

- Det var få, om noen, som brydde seg da boken kom ut.

Men da det på ny smalt i New York, ble Reeve over natta ekspert på terrororganisasjonen som stod bak angrepet.

- Det var galskap. Plutselig var jeg den eneste i verden med en bok om temaet. Telefonen stoppet ikke å ringe på ett og et halvt år, mimrer han.

Kunnskapen ga Reeve muligheten til å kombinere tingene han elsker på TV: Reise og fortelle historier.

BRUK SIKKERHETSBELTE: Simon Reeve har besøkt noen av verdens farligste steder. Her et bilde fra Somalia hvor leiesoldatene han hadde leid inn som vakter møtte på en rivaliserende gruppe leiesoldater - med Reeve på panseret. Heldigvis gikk det bra. Han beste reiseråd er å alltid bruke sikkerhetsbelte.
BRUK SIKKERHETSBELTE: Simon Reeve har besøkt noen av verdens farligste steder. Her et bilde fra Somalia hvor leiesoldatene han hadde leid inn som vakter møtte på en rivaliserende gruppe leiesoldater - med Reeve på panseret. Heldigvis gikk det bra. Han beste reiseråd er å alltid bruke sikkerhetsbelte. Foto: (Simon Reeve/shootandscribble.com)

- Verden er et utrolig sted med over syv milliarder unike historier. Jeg har vært utrolig heldig å få finne noen av dem. Fått oppleve og sett ting som jeg bare kunne drømme om som ung. Eneste muligheten for at jeg gir fra meg denne jobben, er om jeg skulle stryke med, ler Reeve i telefonen.Latteren til tross, listen over eksempler der ting kunne gått virkelig ille er lang. Foruten den nevnte hendelsen i Somalia, var det blant annet den gangen han og kameracrewet ble forlatt i jungelen under et utbrudd av Ebola i Gabon. Årsaken var at sjåførene de hadde leid inn plutselig forlangte 1000 pund mer om dagen for å kjøre dem videre, penger de ikke hadde råd til å betale.Allikevel er det én hendelse Reeve husker bedre enn andre:- Vi var i Honduras for å finne ut hvorfor det landet er så utrolig voldelig. Blant annet skulle vi besøke gjengmedlemmer i et fengsel i byen San Pedro Sula, da en av verdens farligste byer utenfor en krigssone. Dette fengselet er kontrollert og styrt av de innsatte. Selv fengselsbetjentene tør ikke gå lenger enn til porten, forklarer briten.45-åringen sier at det var han og to kollegaer som skulle gjøre intervjuene. Med seg at de en lokal prest, en person de mente var den beste beskyttelsen de kunne ha der inne. Uheldigvis for Reeve, kom han på et tidspunkt bort fra resten gruppen - midt i et område kontrollert av den beryktede gjengen Mara Salvatrucha (MS-13).- Omgitt av flere hundre innsatte innesperret på noen få kvadrameter med utstyr til flere tusen kroner, gikk det plutselig opp for meg at jeg var helt alene. At de innsatte kunne, i teorien, gjøre akkurat hva de ville med meg og det var ingenting noen kunne gjøre for å stoppe det. Den følelsen av å være totalt maktesløs er noen av det ekleste jeg har opplevd. Det kommer jeg aldri til å glemme.

Dette stedet må alle besøke

Noen risikable situasjonene til tross, Reeve elsker å oppleve nye steder. Briten sier at så lenge man bruker vett og sikkerhetsbelte, kan man overleve de aller fleste steder i verden.

- Så lenge man er høflig, litt på vakt og bruker sikkerhetsbelte i bil, så er min erfaring at det som oftest går veldig bra uansett hvor du er i verden, råder Reeve.

Nylig var han i Burma og laget en dokumentar om borgerkrigen i landet. Programlederen har også vært i Colombia for å se nærmere på konsekvensene av fredsavtalen mellom colombianske myndigheter og FARC-geriljaen.

- Med hvert eneste program, er målet alltid å knuse fordommer folk muligens har om et sted. Vi vil vise både lyset og mørket til hvert eneste sted vi besøker. Vi vil vise det ekte, forklarer han.

- Er det noe sted i verden du har tenkt «fy søren, dette stedet skulle jeg ønske alle fikk oppleve», men så er det for farlig å dra dit?

- Somaliland har en helt spesiell plass i hjertet mitt. Det er republikk som ikke er anerkjent av verdenssamfunnet som en selvstendig stat, men som en del av kaotiske Somalia. Det er utrolig synd fordi Somaliland er veldig utviklet. De har demokratisk folkevalgte, kvinner i parlamentet og infrastruktur, men siden det er forbundet med Somalia er det mange som tror det er farlig der. I tillegg har landet noen av verdens vakreste strender, en rik historie og fantastiske folk.

- Er det noen steder i verden du ikke vil reise tilbake til?

- Hehe. For å være litt kjedelig, nei. Jeg mener alle steder har noe ved seg. Når det er sagt, så er det noen steder som har skuffet meg. Florida er en plass jeg ikke forstår folks fascinasjon av. Dubai er også en destinasjon jeg ikke liker. Det er blitt en for turistattraksjon - og det er jeg ingen tilhenger av, avslutter Reeve.

«Russia with Simon Reeve» sendes tirsdager klokken 21.00 på BBC Brit.

Denne saken ble første gang publisert 12/06 2018.

Les også