Væpnet til tennene: Slik utstyres Norges beste soldater
De norske spesialstyrkene i Irak har utstyr for over 200.000 kroner på kroppen.

Fienden er på hjemmebane. Og han bruker ekstreme metoder for å ramme deg så hardt som mulig.
Da bør du være personlig utstyrt som de norske spesialstyrkene i Irak – for om lag 220 000 kroner – og vite hvordan du bruker det.
Selv her inne på Ain al-asad-basen er det nok av dem som vil gjøre oss skikkelig vondt om de får sjansen til det, vær du sikker.
Sjefssersjant i den norske styrken i Irak, Kim Aastrøm, er én av 70 nordmenn som deltar i Operation Inherent Resolve i Irak. Deres oppdrag er å utdanne og trene sikkerhetsstyrkene i Iraks 7. divisjon.
I tillegg skal nordmennene også ivareta sin egen sikkerhet i møte med en mengde farer.
Da ligger det i sakens natur at Kim Aastrøm tenker på at områdets største trussel, IS, eller noen tilknyttet andre terrororganisasjoner kan ha sine folk innenfor basens ytre sikringer. Kanskje er de her under dekke av å for eksempel være lokalt sivilt ansatte.
På utsiden av basens område, er det ingen tvil: Der er fienden overalt. Og det er den fienden de norske styrkene må kunne beskytte seg mot til enhver tid.

Spesialstyrke-utstyr
− Utstyret de norske som er i Irak har, er «state of the art». Utstyr som er på spesialstyrke-nivå i andre land er regulært utstyr her nede, forteller generalmajor Eirik Johan Kristoffersen, sjef for den norske Hæren og tidligere sjef for Forsvaret Spesialkommando (FSK).
Før han ble sjef for FSK var han i en årrekke spesialjeger ved kommandoen og har dyp innsikt
i utstyr og hvordan man vurderer kvaliteten på utstyret.
Vi Menn fikk møte en spesialsoldat for å se nærmere på den personlige soldatutrustningen. Hjemme i Norge hører spesialisten inn under Panserbataljonens kavaleriskadron. Her i Irak er han skytter på det pansrede patrulje-kjøretøyet Dingo.
− Sekundært er jeg også skarpskytter, sier spesialisten som ikke ønsker at vi identifiserer ham med navn.


Væpnet til tennene
Her forteller han selv hvordan han er utstyrt fra topp til tå:
− På ryggen har jeg skarpskytter-rifla i et hylster, det er en Barrett MRAD kaliber .338 Laupa Magnum.
På hodet bærer han en hjelm kjent under betegnelsen OPS-CORE. Hjelmen er noe ganske annet enn stålhjelmen mange av oss kjenner fra førstegangstjenesten: Den er laget av carbonkompositt, polyetylen og varmebestandige syntetiske fibre. Og på hjelmen er det montert lysforsterkende nattoptikk.
− Ut over det har jeg IR-lightstick (infrarød lyskilde) så andre enheter kan se meg i mørket med nattoptikk, sier han.


Kontaktsøkende
Det er ikke nok for soldatene å bare se hverandre, man må hele tiden kunne kommunisere for å operere optimalt. Derfor er samband viktig.
− Til det har jeg en personlig feltradio, forkortet til PFR. Hver enkelt soldat har en egen. Rekkevidden er en del kilometer under gitte forhold.
Hjelmen er utstyrt med hørselvern som sikrer at sambandet fungerer best mulig selv i svært støyende omgivelser.
På overkroppen bærer han noe som heter stridsvest. Den har lommer og innhold tilpasset hvilke oppgaver soldaten har i sin tjenestestilling.
− I min vest har jeg som regel seks magasiner til angrepsrifla mi og egen Camelback med vann. Som regel har jeg granater og flashbang montert på vesten. Og i en egen lomme har jeg skrivesaker og beregningstabeller.
Også buksebeltet har lett, men nødvendig utstyr påmontert:
− På beltet har jeg førstehjelpsutstyr samt en tourniquet til selvberging eller om andre behøver førstehjelp. På hoften har jeg sekundærvåpenet, en Glock P80 pistol og to ekstra magasiner. Det hender jeg plasserer en kniv der, flere granater og flashbangs.

Tre skarpladde våpen
Våpenet spesialisten på bildet holder, er laget av tyske Heckler & Koch.
Det er nok av dem som vil gjøre oss vondt.
− Angrepsrifla jeg har, er en HK416 kaliber 5,56 x 45mm med eget lasersikte til å belyse mål både dag og natt. Jeg har også et standard Aimpoint rødpunktsikte, forteller spesialisten som oppsummerer våpenkapasiteten sin slik:
− Jeg har tre forskjellige våpen til tre forskjellige distanser.
Stridsbekledningen han bruker, er fra Crye Precision og er laget i et ganske røft materiale som tåler å bli herjet med. Den har han kjøpt selv, og den er tillatt tatt i bruk av Forsvaret.
− Også skoene er mine egne, forteller han.
Det er vanlig å kjøpe slike ting som sko og underbekledning for at det skal bli optimalt for brukeren under oppdrag.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 08 2020