Undertøysmodellene har blitt smalere
Undertøysmodellene har krympet, men én ting har ikke endret seg
Undertøysmodellene har gått fra «small» til «extra small» i løpet av 20 år.
Undertøysmodellene blir tynnere, skriver Forskning.no. Ifølge en undersøkelse utført av forskere ved Boston University er modellene som er brukt i dag like høye som for drøyt 20 år siden, men de har blitt tynnere.
LES OGSÅ: (+) Hitlers norske tabber
Undersøkelsen viser at i løpet av 20 år, har modellene som brukes gått fra den amerikanske størrelsen 5 til størrelse 4.
Det tilsvarer å gå fra «small» til en størrelse som er under «extra small».
Modellene har blitt smalere
Det er modellene brukt av den berømte undertøysprodusenten Victoria’s Secret som danner grunnlaget for konklusjonene til forskerne fra University of Boston.
Neelam Vashi og hennes forskerkollegaer fant nemlig frem til vitale mål for samtlige 239 modeller som har vist frem undertøy for Victoria's Secret i perioden 1995 til 2018.
Dette er nemlig data som finnes i «The Fashion Model Directory», skriver Forskning.no.
Beholder vitalt mål
Det forskerne fant, var at bysten i gjennomsnitt var redusert fra 84 til 81 centimeter.
Midjen har blitt tre centimeter smalere, fra 63 til 60 centimeter. Hoftene har blitt to centimeter smalere, fra 89 til 87 centimeter.
Det som ikke har endret seg, er forholdet mellom midje og hofte. Dette har holdt seg på 0,7 gjennom hele perioden, skriver Forskning.no.
Ifølge forskningsrapporten blir en lav hofte-til-byste-ratio tradisjonelt sett på som det mest attraktive hos en kvinne, noe vi også har omtalt tidligere.
For å komme frem til endringene, har forskerne sett på gjennomsnittsdata fra 1995–1998 og sammenlignet det med gjennomsnittet 20 år senere – fra 2015–2018.
Vekten går opp
Mens modellene blir smalere, har den gjennomsnittlige klesstørrelsen hos amerikanske kvinner i samme periode gått opp.
Forskerne peker på at det samtidig har vært en kraftig økning i antall kvinner som gjør kirurgiske kosmetiske inngrep.
Forskerne konkluderer med at idealmodellen beveger seg lenger bort fra virkeligheten.
Forskerne selv peker på at svakheten i undersøkelsen er at de kun har sett på modeller fra ett spesielt moteshow og at de ikke har vektdata fra modellen, noe som gjør at de ikke kan si noe om BMI-utviklingen til undertøysmodellene.
Kritikk og sviktende omsetning
De senere årene har Victoria’s Secret slitt med synkende omsetning og de har fått mye kritikk for å kun vise frem et ensidig og «gammeldags» kroppsideal. Selv om de har inkludert stadig flere etnisiteter i showet, har de ikke benyttet seg av modeller med ulike kroppstyper, noe som også er blitt omtalt på Side2.no.
I fjor ble også det berømte undertøyshowet til Victoria’s Secret avlyst. Et show som har blitt sett av millioner siden det første gang så dagens lys i 1995.
Rapporten fra Boston University kan du lese her.
Denne saken ble første gang publisert 15/01 2020, og sist oppdatert 15/01 2020.