Rubiner i Myanmar
Den dyreste rubinen ble solgt for 30 millioner dollar
Fattigjenta har barnet på ryggen og rubinene i munnen. Da har hun hendene fri i letingen etter de blodrøde edelstenene som verden skatter så høyt.
Helt siden antikken har mennesker begjært edelstener. En av de mest kostbare og sjeldne har alltid vært den røde rubinen.
For fem år siden ble Sunrise-rubinen, fra Mogok i Myanmar, kjøpt av en anonym samler for 30 millioner dollar, en sum som bare er overgått av enkelte diamanter.
Myanmar
De mest ettertraktede og verdifulle rubinene kalles dueblod-rubiner på grunn av klarheten, dypet og intensiteten i de røde fargetonene.
Ni av ti slike rubiner kommer fra åsene i Mogokdalen 20 mil nord for Mandalay, den nest største byen i Myanmar.
Der har det blitt gravd etter dyrebare edelstener i århundrer, med historiske nedtegnelser helt tilbake til 1500-tallet.
Måtte bruke stige
Gruvene havnet under britisk kontroll etter en blodig militær invasjon av Øvre Burma i 1886, påskyndet av mektige handelsmenn som ville komme franskmennene i forkjøpet.
Ifølge The Times var trengselen av villige investorer så stor foran døren til nye Burma Ruby Mines Ltd at de ansatte måtte bruke stige for å ta seg inn på kontoret.
I Mogok-dalen vokste små landsbyer seg store de neste tiårene, men forsøkene på å mekanisere og modernisere driften, for eksempel med vannkanoner, viste seg å være problematisk.
Oversvømmelser, svinn i form av tyverier og verdifall på grunn av oppdagelsen av syntetiske rubiner, gjorde at selskapet trakk seg ut i 1931.
Lokale arbeidere tok i bruk de eldgamle, tradisjonelle metodene igjen. Og slik er det fortsatt, den dag i dag.
Rubinjakt
Anslagsvis er det 1200 ulike gruver i gang i rubindalene rundt Mogok til enhver tid. Tallet rommer alt fra arbeidere som graver alene til store gruveselskaper med maskiner som flytter jorda raskt og effektivt.
Historisk sett fikk kvinner lov til å sikte jordhaugene som de større aktørene etterlot seg, og lete etter stener, uten lisens.
Funnene ble så skåret og polert.
Denne enkle formen for rubinjakt kalles kanase, og har vært – og er – en viktig inntektskilde for lokalbefolkningen.
Størsteparten av Myanmars rubiner blir solgt til Thailand, men industrien støtter seg i økende grad også til velstående kinesere.
Illegal handel
I 2008 stanset USA import av jade og rubiner fra Myanmar for å sette press på militærjuntaen som den gangen hadde full kontroll over myndighetene.
Det ble løsnet på sanksjonene etter demokratiprosessen som blant annet førte Aung San Suu Kyi ut av husarrest og inn i parlamentet.
De ble endelig opphevet i 2016. Men det er uklart hvor omfattende den militære innblandingen i gruveindustrien er i dag, og illegal handel florerer.
Rohigyafolket
Nye boikotter, ledet an av juvelérgiganten Cartier, har fulgt i kjølvannet av den systematiske forfølgelsen av landets muslimske befolkning og rohingyafolkets masseflukt.
Men i Mogokdalen går livet videre, slik disse bildene viser.
Rubiner
* Mogokdalen i Myanmar har i århundrer vært hovedkilde for verdens fineste rubiner. Fargen, klarheten, slipingen og vekten avgjør kvaliteten.
* Rubin regnes som en av «de fem store» edelstenene. De andre er ametyst, safir, smaragd og diamant.
* I Europa er det forekomster av rubin i Nord-Makedonia. Det ble også oppdaget rubiner i Froland i Agder i 1956, men den norske rubinen er for uklar til å være av verdi.
Denne saken ble første gang publisert 29/03 2020, og sist oppdatert 27/04 2020.