Befolkningen i Kina og Japan kan halveres
Nå blir vi færre
Forskere tror jordens befolkningsvekst kommer til å ta slutt dette århundret, før befolkningstallet kommer til å gå nedover.
Forskere tror at det kommer til å være en milliard flere av oss i 2064 enn i dag, men deretter vil det med stor sannsynlighet snu, og mot slutten av århundret vil vi nå omtrent samme antall som vi ligger på i dag. Det er i en studie publisert i forskningsmagasinet The Lancet at dette blir lagt frem, og forskere ved University of Washingtons Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) viser blant annet til det kraftige fallet for det samlede fruktbarhetstallet (SFT).
SFT er et begrep innen befolkningslære som viser hvor mange barn en kvinne føder i løpet av livet, og regnes ut ved å legge sammen gjennomsnittlig antall barn som er født per kvinne på hvert alderstrinn dette året. Reproduksjonsnivået ligger på 2,1, som betyr at hver kvinne må føde i snitt 2,1 barn for å holde befolkningsnivået jevnt.
For 70 år siden var dette tallet 4,7, mens det i dag er halvert til like under 2,4. Beregninger anslår at dette tallet kan komme til å falle til under 1,7 i 2100.
Positivt for miljøet
IHME-direktør Christopher Murray uttalte i en pressemelding at dette vil ha enorm innvirkning på samfunnet, økonomien og miljøet: «Disse prognosene er gode nyheter for miljøet, med mindre press på matproduksjonssystemer og lavere kar-
bonutslipp, samt betydelige økonomiske muligheter for deler av Afrika sør for Sahara».
For andre deler av verden vil det imidlertid ha en mindre positiv effekt.
«De fleste land utenfor Afrika vil imidlertid se krympende arbeidskraft og inverterte befolkningspyramider, noe som vil ha dyptgripende negative konsekvenser for økonomien», slår han fast.
Konkurranse om folk
Også for demografien i disse landene vil endringene være dramatiske. I svært mange land vil det være like mange som fyller 80 hvert år som det er babyer som blir født, og mer enn dobbelt så mange vil være over 80 som det vil være barn under fem år. Andelen pensjonister vil vokse og gi store utfordringer for ting som helsevesen og skatteinntekter.
Professor Murray spår at det kan komme til å bli kamp om folk i fremtiden, for å holde populasjonen oppe og sikre økonomi og arbeidsliv.
«Vi kommer til å gå fra en periode der det er et valg om i hvilken grad man ønsker å ha åpne grenser, til en ren konkurranse om migranter i fremtiden. Det kommer rett og slett ikke til å være nok folk», forteller han.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 40 2020
Denne saken ble første gang publisert 13/08 2020.