Dødsgruvene i Myanmar:
Én stein kan forvandle livet – om man kommer tilbake med livet i behold
Smykkesteinen Jade er vakker. Spesielt den som kommer fra Myanmar. Men bak skjønnheten skjuler det seg korrupsjon, illegal smugling, milliarder av kroner i omløp, rovdrift på gruvearbeidere og lykkejegere som ender som heroinvrak.
Minst 50 har omkommet og 200 er innesperret etter en kollaps i en Jade-gruve i Myanmar 2. juli.
Hvert år mister flere hundre gruvearbeidere og lykkejegere livet i jadegruver i landet.
Jakten på den ettertraktede smykkestenen er ofte med livet som innsats:
Én stein kan endre livet
Landets hemmelighetsfulle jadegruver ligger i områdene rundt byen Hpakant i den nordlige delen av landet. Regionen – gjerne kalt «Jadeland» – produserer den høyeste kvaliteten av den grønne steinen som er å oppdrive i verden.
Kineserne har satt pris på denne smykkesteinens skjønnhet og symbolisme i flere tusen år allerede. I et gammelt kinesisk ordtak heter det at «gull er verdifullt, men Jade er uvurderlig».
Mer fra Vi Menn
Alle Vi Menn som er utgitt siden 1951 er samlet på et sted. Klikk deg inn for å få tilgang til mange tusen utgaver av Europas største blad for menn.
Hver eneste dag drømmer hundrevis av unge mennesker som har flyttet til Hpakant fra hele Myanmar om å finne den ene steinen som vil forvandle livet fra fattigdom til rikdom. De tråler fjellene rundt byen og saumfarer slagghaugene og avfallsområdene til de statseide jadegruvene. Naturlig nok er det ytterst få som finner noe av verdi. De aller fleste ender opp blakkere enn da de kom, desperate og mange ender ofte som hjemløse hektet på heroin.
Livet som innsats
Hundrevis omkommer under de årlige monsunene når slagghaugene raser ut.
Under en våpenhvile i 1994 i en da allerede langvarig borgerkrig i Myanmar (daværende Burma), kjøpte de burmesiske myndighetene tilbake landområdene med den største jadeproduksjonen fra private eiere. Siden har det vært gruvedrift etter jade i storstilt skala med flere hundre traktorer, gravemaskiner og lastebiler i gang døgnet rundt syv dager i uken. Gruvearbeiderne – for det meste sesongarbeidere – jobber med livet som innsats.
For dem er jakten på jade et eneste langt og livsfarlig blodslit. I regntiden for eksempel, raser ofte slagghaugene ut og hundrevis av lykkejegere og ansatte gruvearbeidere omkommer.
Bare i oktober 2015 omkom 114 gruvearbeidere da en slagghaug raste ut. Det er en dårlig skjult hemmelighet at det er et voldsomt forbruk av dop blant gruvearbeiderne. I sentrum av Hpakant er det åpne salgssteder – såkalte shooting galleries – hvor små leirklumper som inneholder jade byttes mot heroin.
Bakholdsangrep
Myanmars jadeindustri omsetter for 31 milliarder dollar årlig.
Det er mye hemmelighetskremmeri og mange restriksjoner rundt de største gruveområdene og selskapene for å hindre offentlig innsikt i korrupsjonen og de sosiale kostnadene rundt misbruken av arbeiderne. Væpnete konflikter bryter ut med jevne mellomrom. I 2012 var det for eksempel flere væpnede bakholdsangrep langs rutene jaden blir transportert langs. De samme veistrekningene skal i tillegg for faren for bakholdsangrep være fulle av udetonerte landminer som ligger igjen etter alle tiårene med borgerkrig.
Største ran
Jadeindustrien kan være det største naturressurs-ranet i modern tid.
Funnet av en leirklump rikholdig på jade kan være nok til å redde økonomien for en lykkejeger som leter på egen hånd. En håndfull små jadebiter selger nemlig for flere millioner norske kroner. Men den nyvunne rikdommen til de ytterst heldige få drukner sammenlignet med milliardene som ruller innpå kontoene til eierne, de militære myndighetene og andre styrtrike investorer med kontakter til Kina.
Mesteparten av jaden ender på ulovlig vis i nettopp Kina. I 2014 verdsatte det London-baserte selskapet NGO Global Witness Myanmars jadeindustri til 31 milliarder dollar. Den summen tilsvarer nesten halvparten av nasjonens BNP (Bruttonasjonalprodukt) og 46 ganger mer enn det landet bruker på helsevesenet. – Myanmars jadeindustri kan være det største naturressurs-ranet i moderne tid, sier Juman Kubba, en av analytikere hos Global Witness.
Kilde: Natural Resource Governance Institute (NRGI).
Jade
Jade er en sjelden bergart som oftest er grønn. Den har vært et ettertraktet materiale brukt til å lage våpen, redskaper og prydgjenstander helt siden steinalderen. I Kina er jade blitt brukt til amuletter, statuer, smykker andre prydgjenstander. Det finnes jade i en rekke land i tillegg til Myanmar. Som for eksempel Canada, USA, India og Japan.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 32 2020