Vitenskap
Hvorfor menn elsker bryster
Fire ledende teorier som kan forklare menns enorme fascinasjon for kvinnens bryster.
Alle menn gjør det. Vi klarer nærmest ikke å la det være. Øynene trekkes mot en utringning med nærmest magnetisk kraft.
I én undersøkelse registrerte forskere hvordan menn beveget øynene når de fikk se bilder av nakne kvinner. Nær halvparten (47 prosent) fokuserte først på brystpartiet. Bare en tredel (33 prosent) så først på underlivet.
Men hvorfor er det slik?
Komiduoen The Kloons hadde stor suksess med videoen hvor et hverdagsproblem for mange menn får sin forklaring i overbevisende ordelag.
"At menn ikke klarer å la være å se på brystene til en kvinne er ikke personlig. Det er programmert inn i DNA-et vårt".
Det høres ikke bare logisk ut, det er faktisk en god del forskning som støtter den teorien.
Les også: Slik sjekker du opp en dame
Menns fascinasjon for kvinnens bryster har vært gjenstand for en imponerende mengde forskning, og det er lansert flere mulige forklaringer på hvorfor det er slik.
Enkelte mener at gamle Freud var inne på noe, og hevder at menn stirrer på bryster på grunn av en undertrykt seksuell attrå for sin mor fra tiden de ble diet. Tanken er at menn på et eller annet vis føler seg nærmere sin mor ved å stirre på bryster.
Moderne forskning heller mer mot at forklaringen ligger i evolusjonen. I et innlegg på bloggen Sex & Psychology redegjør psykolog Justin Lehmiller for de viktigste teoriene:
1. Signaliserer fruktbarhet
Én teori er at mannen tiltrekkes av bryster fordi de sier noe om kvinnens fruktbarhet.
At hun i det hele tatt har bryster signaliserer at hun er kjønnsmoden, mens størrelsen kan gi mannen hint om evnen til å reprodusere seg.
Les også: Dildo, kondom og glidemiddel - flaue ting kjøper vi på nettet
Tegn på velstand
En annen teori, som også kan forklare hvorfor store bryster foretrekkes i en del kulturer, er at størrelsen er en indikasjon på kvinnens tilgang på ressurser. Bryster består tross alt mest av fett.
Ideen om at fyldige bryster er et evolusjonsmessig fortrinn ligger i evnen til å fore seg selv og sine (og hans) barn. Om dette er tilfelle, bør en kunne forvente at kvinner med store bryster er mer tiltrekkende i samfunn hvor det er sparsomt med mat. I samsvar med teorien har forskere faktisk funnet at menn fra lavere sosiale lag foretrekker større bryster enn menn som ligger høyere på rangstigen.
Undersøkelser har også vist at sultne menn er mer tiltrukket av store bryster enn mette...
3. Minner om rumpa
Teoriene så langt ligger i sjiktet mellom reproduksjon og sosial status. I Genital Echo Theory er forklaringen mer direkte. Her foreslås det at menn er tiltrukket av bryster fordi de minner om kvinnens rumpeballer.
Før mennesker gikk på to bein tenker forskerne seg at kvinnens bakende var den visuelle hovedkilden for mannens opphisselse. Da menneskene reiste seg, ble det nødvendig å flytte denne triggeren nærmere øynene. Et voila: Pupper.
Genital Echo Theory kan forklare hvorfor mennesker har store, synlige bryster gjennom hele livet mens brystene til andre pattedyr kun blir fremtredende i ammetiden.
4. Skaper bånd
En siste teori verdt å nevne er én som framholdes av legen Larry Young i boken "The Chemistry Between Us". Her argumenterer han for menn kan ha utviklet seg til å elske bryster fordi stimulering av bryster skaper et bånd mellom mann og kvinne.
Stimulering av brystene er behagelig for de fleste kvinner, men det frigjør også hormonet oksytocin. Oksytocin er kjent som "velvære-hormonet" fordi det også er assosiert med kjærlighet og sosiale interaksjoner. Det regnes for å være viktig under fødsel, og for å skape et bånd mellom mor og barn rett etter fødsel.
– Alle disse teoriene er fascinerende, men samtlige har begrensninger. En kompliserende faktor er at ikke alle menn liker bryster og hva menn mener er attraktiv hos kvinnen endrer seg noe fra kultur til kultur. Mest sannsynlig ligger forklaringen i flere av teoriene, skriver Lehmiller i en artikkel for Playboy.
Se video: The Kloons - Hvorfor menn stirrer på bryster:
Kilder: Sex & Psychology, Playboy, Wikipedia, Psychology Today.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 21/05 2016, og sist oppdatert 27/11 2019.