Stormene står i kø
Frykter voldsom orkansommer
Den tropiske stormen Arthur tjuvstartet årets orkansesong da den passerte utenfor North Carolina 17. mai. Nå frykter forskerne at stormene står i kø i Atlanterhavet.
Normalt regner man begynnelsen på orkansesongen i Nord-Atlanteren til begynnelsen av juni, men for sjette år på rad var det en storm stor nok til å få navn i god tid før den «offisielle starten». Dette har de siste årene sagt en del om mengden tropiske stormer som er på vei, men er ikke egentlig noen indikasjon på styrken stormene kommer til å ha. Imidlertid er det en rekke andre faktorer som gjør at amerikanske eksperter nå advarer om at det er mørke skyer i horrisonten.
MER VI MENN: Bli abonnent på Vi Menn Pluss
16 stormer
Alle tropiske stormer over en viss styrke får personnavn, i Norge er de mest kjente Tor i 2016 og Dagmar i 2011. I år hadde vi blant annet Didrik og Elsa på besøk. Navnene på ekstremværene følger et system som følger alfabetet, med annet hvert gutte- og jentenavn.
I USA har altså årets første storm fått navnet Arthur, de neste vil hete Bertha, Cristobal, Dolly, Edouard og Fay, og går det som amerikanske forskere nå frykter, vil det fortsette til nummer 16 «Paulette» har gjort sitt.
Det er altså godt over snittet på 12 stormer i året, og det er grunn til å tro at en hel del av årets stormer kommer til å være ekstra kraftige.
Gunstig klima for orkaner
For det første er påvirkningen fra værfenomenet El Niño på et lavt nivå i år, fenomenet som oppstår i havet og atmosfæren i Stillehavet, og som har stor påvirkning på klimaet over hele verden. En aktiv El Niño skaper blant annet vinder som kjøler ned overflatevannet og hemmer stormene som bygger seg opp i Atlanterhavet. Faktisk kan situasjonen minne om 2005, rekordåret med hele 28 stormer, deriblant Katrina som knuste New Orleans.
Noen andre værfenomen, deriblant noe som kalles Madden-Julian oscillasjonen, er imidlertid svært aktiv, og skaper gunstige forhold for stormdannelser i Atlanterhavet.
I tillegg er det registrert unormalt varmt vann mellom Brasil og Afrika, som om det beveger seg nordover vil kunne komme inn i området nærmere Karribien, der noen av historiens mest voldsomme stormer har startet. Varme overflatetemperaturer gir som kjent svært god grobunn for tropiske stormer.
Kilder: Colorado State University, NOAA © GRAPHIC NEWS
Les alle Vi Menn siden 1951 på et sted
Vårt digitale arkiv er breddfullt med artikler fra alle Vi Menn som er gitt ut siden 1951. Klikk deg inn for et godt tilbud, enten du er abonnent eller ikke.