Uten gjester, midt i ørkenen:

Dumskapens hotell

Ved verdens høyeste sanddyne, omgitt av mer enn 100 uforklarlige innsjøer, ligger hotellet som får nervene på høykant. Se Johnny Haglunds film og bildespesial

Pluss ikon
<b>ALLTID LEDIG:</b> «Dumskapens hotell» plantet midt ute i en ørken. Stort og ganske luksuriøst, men tomt og ensomt. Hotellet satser veldig på brudepar og kinesiske turister generelt, men ikke mange finner veien ut i disse avsides traktene. 
ALLTID LEDIG: «Dumskapens hotell» plantet midt ute i en ørken. Stort og ganske luksuriøst, men tomt og ensomt. Hotellet satser veldig på brudepar og kinesiske turister generelt, men ikke mange finner veien ut i disse avsides traktene.  Foto: Johnny Haglund
Sist oppdatert

Det første ordet som treffer meg i Kinas Badain Jaran-ørken, er ordet «tomt». Det neste er «øde». Og i hvert fall «skremmende»

For i denne avsides ørkenen, den tredje største i Kina, dukker et stort, ensomt hotell opp. Det står forlatt mellom sanddynene.

<b>TOM BAR:</b> Baren i «Dumskapens hotell» ser fancy og flott ut. Men jeg tviler på om den har konjakk. I hvert fall har den ingen bartender.
TOM BAR: Baren i «Dumskapens hotell» ser fancy og flott ut. Men jeg tviler på om den har konjakk. I hvert fall har den ingen bartender. Foto: Johnny Haglund

– Er det noen her, roper min kjentmann, Taulumung, idet vi parkerer vår firehjulsdrevne bil og entrer hotellet via hovedinngangen. Vi får kun ekko som svar. Ellers er det stille. Med visse unntak; vinden uler, dører smeller. Og lytter jeg ekstra nøye, kan jeg høre den lave, litt knatrende lyden av sand som danser på de hvite gulvflisene.

LES OGSÅ: Dette er Norges minste bobil, men den har bad, kjøkken og fire sengeplasser

40 rom, men ingen gjester

I resepsjonen blinker lysene fra en tavle og gir inntrykk av at resepsjonisten er like ved. Men et tykt lag med sand på stolene og skranken avslører at ingen har sittet eller stått her på en stund.

Vi rusler litt rundt og det slår meg at jeg kanskje befinner meg i et slags Ondskapens hotell fra filmen «The Shining». Atmosfæren er i alle fall slående lik, samtidig som jeg har en guffen følelse av å være beglodd.

– 40 rom, men ingen gjester, forteller Taulumung, som er fra disse traktene. Han hevder noen jobber her, men vi lykkes ikke med å finne dem.

Taulumung gliser og avslører sigarettånde og en gulltann.

Ønsker turister

– De er litt folkesky, tror han, og forteller videre at hotellet er bygget i håp om å trekke turister ut i sanddynene. Særlig én type turister; nygifte.

<b>ROMANTISK:</b> I denne Askepott-vognen, trukket av en kamel, kan nygifte bli avfotografert foran den mongolske krigsherren Djengis Khan og få et mildt sagt annerledes bryllupsbilde. 
ROMANTISK: I denne Askepott-vognen, trukket av en kamel, kan nygifte bli avfotografert foran den mongolske krigsherren Djengis Khan og få et mildt sagt annerledes bryllupsbilde.  Foto: Johnny Haglund

LES OGSÅ: Fem supre familiebåter som ikke koster en formue

Derfor, på baksiden av hotellet, finner jeg to vogner av den typen Askepott brukte i eventyret. En rød og en hvit.

Sanddynene i Badain Jaran, angivelig verdens fjerde største ørken, er ganske unike. Noen har vært stasjonære i mer enn 20 000 år. Mange er 200–300 meter høye. Den største med høyde på 460 meter er høyere enn Empire State Building i New York. 

Ørkenen dekker et område på 49 000 km² og det meste ligger i Indre Mongolia.

Ifølge de som lever i ørkenen, er det mer enn 140 innsjøer her. De lærde strides om hvor vannet til innsjøene stammer ifra.

Se mer

– Brudeparets vogn blir dratt av en kamel og i bakgrunnen har de den, skryter Taulumung, og peker på en gigantisk plastfigur av Djengis Khan.

Brudeparene kan altså bli avfotografert i Askepott-vogn med kamel, mens krigsherren Djengis Khan ruver i bakgrunnen. Snakk om motsetninger, men det vil i alle fall bli et annerledes brudebilde – hvis noen hadde kommet hit, da.

– Og noen kommer, hevder Taulumung, men påpeker at vinduet er lite.

Minus 30 om vinteren

<b>INGENMANNSLAND:</b> Hotellet Selin Aobao ligger i den sørlige delen av Badain Jarann-ørkenen.
INGENMANNSLAND: Hotellet Selin Aobao ligger i den sørlige delen av Badain Jarann-ørkenen. Foto: Google Maps

– Kaldeste vinteren jeg husker hadde 30 minusgrader og varmeste sommeren hadde 40 plussgrader, så folk bør helst komme om høsten eller våren, gliser han, før han teller på fingrene for å huske hvor mange turister han faktisk har sett her.

Dumskapens hotell

Hotellet uten gjester heter Selin Aobao og ligger i den sørlige delen av Badain Jaran-ørkenen. Hotellet er "usynlig" på Google, men du finner det som et punkt i Google Maps. I utkanten av "ingenting" har altså noen bygget et hotell. Et hotell som nesten er umulig å finne, det er over to mil til nærmeste vei og det er kun en kort periode mellom en svinekald vinter og en kokvarm sommer det er mulig å bruke hotellet.

Vi tar oss i å tenke at den som bygde dette hotellet enten har for mye penger eller rett og slett tatt en dum beslutning. Vi kaller det for "dumskapens" hotell.

Over 100 innsjøer

Dette er Badain Jaran, kanskje en av verdens minst kjente ørkener. Og hadde brudepar og turister funnet veien hit, ville de møtt mer enn sanddyner. For eksempel finnes det mer enn 100 innsjøer midt mellom de knusktørre sanddynene. Noen av ferskvann, noen salte og – hvis jeg skal tro Taulumung – bunnløse.

LES OGSÅ: Lå levende død i seks dager - ny teori om Aleksander den stores død

Verdens høyeste sanddyne

– Et stort mysterium, påpeker Taulumung, som tror at innsjøene er knyttet sammen via en stor underjordisk elv.

– Dessuten har vi verdens høyeste sanddyne, hevder han idet vi legger hotellet bak oss for å utforske denne merkelige ørkenen i det Indre Mongolia.

Se flere bilder og film fra Badain Jaran-ørkenen:

<b>VERDENS HØYESTE:</b> Dette skal være sanddynen med størst avstand mellom bunn og topp: 460 meter. Under oss ligger en av ørkenens mange innsjøer.
VERDENS HØYESTE: Dette skal være sanddynen med størst avstand mellom bunn og topp: 460 meter. Under oss ligger en av ørkenens mange innsjøer. Foto: Johnny Haglund
<b>SNART BORTE:</b> Selv om det kommer få turister til ørkenen, kommer det nok til at de få som lever her ser større verdi i turistnæringen enn i husdyrhold. Derfor er nesten alle kamelene som tidligere ble holdt av innbyggerne borte. Det neste som forsvinner er geiter og sauer som for eksempel Atentulu her gjeter.
<p/>
SNART BORTE: Selv om det kommer få turister til ørkenen, kommer det nok til at de få som lever her ser større verdi i turistnæringen enn i husdyrhold. Derfor er nesten alle kamelene som tidligere ble holdt av innbyggerne borte. Det neste som forsvinner er geiter og sauer som for eksempel Atentulu her gjeter.

Foto: Johnny Haglund

<b>BARE VEIEN MANGLER:</b> Flere steder i ørkenen sto det trafikkskilt. Ikke en eneste bil, bilspor eller andre tegn på sivilisasjon var å se.
BARE VEIEN MANGLER: Flere steder i ørkenen sto det trafikkskilt. Ikke en eneste bil, bilspor eller andre tegn på sivilisasjon var å se. Foto: Johnny Haglund
<b>TOMT:</b> Badain Jaran-ørkenen står på UNESCOs liste over verne-verdige områder. Og myndighetene har fulgt opp med et gigantisk velkomstsenter. En betongkloss med ekko og ulende vind. Men her traff vi i alle fall noen som jobbet.
TOMT: Badain Jaran-ørkenen står på UNESCOs liste over verne-verdige områder. Og myndighetene har fulgt opp med et gigantisk velkomstsenter. En betongkloss med ekko og ulende vind. Men her traff vi i alle fall noen som jobbet. Foto: Johnny Haglund
<b>FØDT OG OPPVOKST I ØRKENEN:</b> Taulumung, min sjåfør og kjentmann i sanddynene, er oppvokst her og fortalte at han eier en stor bit av ørkenen. – Men det er bare sand, så det er ikke verdt noe, beklaget han.
FØDT OG OPPVOKST I ØRKENEN: Taulumung, min sjåfør og kjentmann i sanddynene, er oppvokst her og fortalte at han eier en stor bit av ørkenen. – Men det er bare sand, så det er ikke verdt noe, beklaget han. Foto: Johnny Haglund
<b>PÅ JOBB: H</b>aglund reiser verden rundt og leverer utrolige fotoreportasjer fra steder du ikke trodde fantes.
PÅ JOBB: Haglund reiser verden rundt og leverer utrolige fotoreportasjer fra steder du ikke trodde fantes. Foto: Wu
<b>FANTASTISK KJØRETUR:</b> Men å ta seg frem her krever en veldig god bil og ikke minst en dyktig sjåfør.
FANTASTISK KJØRETUR: Men å ta seg frem her krever en veldig god bil og ikke minst en dyktig sjåfør. Foto: Johnny Haglund
<b>DJENGIS KHAN:</b> Laget i sandfarget plastikk. Men det ser ganske bra ut på avstand.
DJENGIS KHAN: Laget i sandfarget plastikk. Men det ser ganske bra ut på avstand. Foto: Johnny Haglund
<b>SNART BORTE: </b>Selv om det kommer få turister til ørkenen, kommer det nok til at de få som lever her ser større verdi i turistnæringen enn i husdyrhold. Derfor ble jeg fortalt at nesten alle kamelene som tidligere ble holdt av innbyggerne er borte og det neste som forsvinner er geiter og sauer. Folk vil heller prøve å livnære seg av de kinesiske turistene. Her gjeter Atentulu sin families dyr.
SNART BORTE: Selv om det kommer få turister til ørkenen, kommer det nok til at de få som lever her ser større verdi i turistnæringen enn i husdyrhold. Derfor ble jeg fortalt at nesten alle kamelene som tidligere ble holdt av innbyggerne er borte og det neste som forsvinner er geiter og sauer. Folk vil heller prøve å livnære seg av de kinesiske turistene. Her gjeter Atentulu sin families dyr. Foto: Johnny Haglund
<b>TURISTGUIDE:</b> Batu levde som nomade i ørkenen sammen med sin familie da han var guttunge. Nå er han en av de få som fortsatt har kameler i ørkenen. Men de er ikke for husdyrhold, men for å leie ut til turister når de engang iblant kommer hit.
TURISTGUIDE: Batu levde som nomade i ørkenen sammen med sin familie da han var guttunge. Nå er han en av de få som fortsatt har kameler i ørkenen. Men de er ikke for husdyrhold, men for å leie ut til turister når de engang iblant kommer hit. Foto: Johnny Haglund
<b>FEM KILO ULL I ÅRET:</b> Batu, som har levd i ørkenen hele sitt liv, forteller at da han var barn var familien hans nomader. Han er en av de få som fortsatt holder kameler, hovedsakelig for å ri kinesiske turister om våren og høsten. Men en kjærkommen ekstra inntekt kommer hver vår i form av kamelenes ull: – hver kamel gir rundt fem kilo ull en gang i året, fortalte han. En kilo ull gir 55 Yuan (ca. 71 kr) når han selger det på marked i nærmeste by.
FEM KILO ULL I ÅRET: Batu, som har levd i ørkenen hele sitt liv, forteller at da han var barn var familien hans nomader. Han er en av de få som fortsatt holder kameler, hovedsakelig for å ri kinesiske turister om våren og høsten. Men en kjærkommen ekstra inntekt kommer hver vår i form av kamelenes ull: – hver kamel gir rundt fem kilo ull en gang i året, fortalte han. En kilo ull gir 55 Yuan (ca. 71 kr) når han selger det på marked i nærmeste by. Foto: Johnny Haglund
<b>VAKKERT: </b>Disse innsjøene er både mystiske og vakre. Noen salte andre ikke. Hvor mange det er har jeg faktisk ikke fått et godt svar på. De som lever her hevder mer enn 140, mens andre hevder rundt 100. Uansett er kombinasjonen av vann, ørken og vegetasjon vakkert i morgenlyset.
VAKKERT: Disse innsjøene er både mystiske og vakre. Noen salte andre ikke. Hvor mange det er har jeg faktisk ikke fått et godt svar på. De som lever her hevder mer enn 140, mens andre hevder rundt 100. Uansett er kombinasjonen av vann, ørken og vegetasjon vakkert i morgenlyset. Foto: Johnny Haglund
<b>SYNGENDE SANDDYNER:</b> Badain Jaran ørkenen er også kjent for å ha såkalt syngende sanddyner. Akkurat som om de plystrer. Årsaken kan være statisk elektrisitet som oppstår når vinden blåser sanden. Men det er visst fortsatt litt usikkerhet rundt dette
SYNGENDE SANDDYNER: Badain Jaran ørkenen er også kjent for å ha såkalt syngende sanddyner. Akkurat som om de plystrer. Årsaken kan være statisk elektrisitet som oppstår når vinden blåser sanden. Men det er visst fortsatt litt usikkerhet rundt dette Foto: Johnny Haglund
<b>OVERLEVDE:</b> Badain Jaran tempelet er et tibetansk buddhisttempel. På grunn av sin isolerte beliggenhet, overlevde tempelet Kulturrevolusjonen. Under mitt besøk var tempelet tomt.
OVERLEVDE: Badain Jaran tempelet er et tibetansk buddhisttempel. På grunn av sin isolerte beliggenhet, overlevde tempelet Kulturrevolusjonen. Under mitt besøk var tempelet tomt. Foto: Johnny Haglund
<b>VEIEN:</b> Til tider hadde vi hjulspor vi kunne følge, mens det andre ganger ikke var noe som helst. Heldigvis hadde min sjåfør svært god kjennskap til ørkenen og visste hele tiden hvor «veien» videre gikk.
VEIEN: Til tider hadde vi hjulspor vi kunne følge, mens det andre ganger ikke var noe som helst. Heldigvis hadde min sjåfør svært god kjennskap til ørkenen og visste hele tiden hvor «veien» videre gikk. Foto: Johnny Haglund
<b>ØDE</b>: Sanddyner og trær.
ØDE: Sanddyner og trær. Foto: Johnny Haglund
<b>ØRKEN: </b>Badain Jaran-ørkenen ligger helt nord i Kina, opp mot Mongolia.
ØRKEN: Badain Jaran-ørkenen ligger helt nord i Kina, opp mot Mongolia. Foto: Google Maps

Denne saken ble første gang publisert 30/03 2019, og sist oppdatert 26/03 2024.

Les også