Ti på topp
Ti retter du aldri kommer til å bestille
Kom og spis!

Verden er full av kulinariske opplevelser. Her er ti retter du antagelig aldri kommer til å bestille.
1. Khash

Stuede Ku-klover og -hoder. Skikkelige saker. Serveres i Øst-Europa, Midtøsten og Tyrkia. God tur. Les mer om Kash.
2. Spam

Mystisk gjenganger i Monty Python-sketsjer og i USA. Skal inneholde svinekjøtt og potetmel. Men her er nok mørke ingredienser. Les mer om Spam.
3. Tusen år gamle egg

Kinesisk delikatesse. De er ikke tusen år gamle, de bare lukter sånn. Men råtne er de. Les mer om century eggs ( pídàn).
LES OGSÅ: Syv herlige opplevelser i Florida
4. Shiokara

Kunne bare være oppfunnet av japanere. Rå biter av sjødyr servert med en pasta av dyrenes gjærede innvoller. Les mer om Shiokara.
5. Vepsekjeks

Nok en japansk vinner. Brodd inkludert. Knasende godt. Les mer om vepsekjeks.
6. Edderkopp

Marinert i sukker og salt, og stekt med hvitløk. Fås i Kambodsja. Bare å hugge inn. Les mer om sprøstekt edderkopp.
7. Stinkebiller

Afrikansk lekkerbisken. Billene kan brukes som krydder, eller knaskes som de er. Kokes først. Smaker visst som epler. Særlig! Les mer om stinkebillen.
LES OGSÅ: 19 gode serier på Netflix
8. Marsvin

Smaker sikkert godt, men har noen hjerte til å spise kjæledyret? Ja, i Syd-Amerika har de. Les mer om hvorfor marsvin er en delikatesse her.
9. Rocky Mountain-østers

Østers i Rocky Mountains? Selvfølgelig ikke. Dette er okseballer under et annet navn. Amerikanerne kan det med navn. Les mer om Rocky Mountain-østers.
10. Balut

Får du i deg denne, er du ikke bare ualminnelig sulten, men også blind – eller fra Filippinene. Andefoster, kokt levende. Les mer om balut.