Alle skal med

Vil påvirke valget i USA

Det er ikke bare amerikanerne som kommer til å strømme til valgurnene i høst. Også i Iran, Russland og Kina forbereder man seg på det kommende presidentvalget.

<b>MÅ BESKYTTES:</b> Mange interessenter ønsker å påvirke det amerikanske valget i sin egen retning. Amerikanerne forsøker å beskytte sitt eget valg, og setter inn massive tiltak.
MÅ BESKYTTES: Mange interessenter ønsker å påvirke det amerikanske valget i sin egen retning. Amerikanerne forsøker å beskytte sitt eget valg, og setter inn massive tiltak. Foto: NTB/Scanpix
Publisert

Amerikansk etterretning forbereder seg nå på et betydelig internasjonalt bidrag til den amerikanske valgkampanjen. William Evanina, direktøren for det nasjonale senteret for kontraspionasje og sikkerhet (National Counterintelligence and Security Center), uttalte i sommer bekymring for at en rekke nasjoner var interessert i å påvirke det amerikanske valget.

– Vi tror at Russland ønsker å sette i gang en rekke tiltak for å prøve å bakvaske tidligere visepresident Biden, og det de ser på som en anti-russisk holdning, fortalte han.

Han pekte også på Kina og Iran, og mente at de begge har sterke formeninger om den politiske fremtiden til USA. Evanina mente at Kina foretrekker at Trump ikke vinner gjenvalget, siden Beijing ser på ham som altfor uforutsigbar, mens Iran først og fremst er interessert i å skape så mye splittelse som mulig ved å undergrave amerikanske demokratiske institusjoner og den sittende presidenten.

Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky

Stengte valglokaler

– Angriperne bruker tradisjonelle verktøy som spionasje, i kombinasjon med nettoperasjoner og innflytelseskampanjer, advarer Evanina.

I rapporten «Election Security Information Needs» legger Evanina og senteret frem en detaljert liste over 18 forskjellige måter utenlandske enheter kan komme til å angripe stemmesystemet: Alt fra å forsøke å hacke stemmetellingssystemet, til automatiserte roboter som feilaktig rapporterer om stengte valglokaler eller endrer adressene slik at folk ikke skal finne frem.

<b><h2 style="PADDING:</b">0px;margin:3px 0px 5px;font-size:16px;font-weight:500;font-family:'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;line-height:1.1;background-color:#ffffff;&gt;Yevgeny Prigozhin</h2></b>

0px;margin:3px 0px 5px;font-size:16px;font-weight:500;font-family:'Helvetica Neue', Helvetica, Arial, sans-serif;line-height:1.1;background-color:#ffffff;>Yevgeny Prigozhin

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

To millioner kinesere

Mens russernes såkalte troll­fabrikker, sånn som Internet Research Agency (IRA) i St. Peters-burg, er godt kjent, har også Kina og Iran blitt å regne med når det gjelder evnen til å spre desinformasjon og bedrive digital krigføring. Man regner med at så mye som to millioner kinesere er sysselsatt til å drive med desinformasjon på sosiale medier, med en produksjon på mer enn 400 millioner meldinger i året.

Den iranske cyberhæren ICA og noen som kaller seg  «Ashiyane-­gruppen», begge deler av den iranske revolusjonsgarde, er også kjent for å drive vedvarende kampanjer mot utenlandske motstandere, og sto blant annet bak et massivt angrep på det internasjonale atomenergibyrået i 2012.

Det kan bli hard kamp om det amerikanske presidentembedet, også utenfor USAs grenser.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 45 2020

Denne saken ble første gang publisert 02/09 2020.

Les også