CAMPING og sommertrafikk
Chris (29) har kjøpt seg to campingvogner i vår – dette er tabbene du må unngå
Da Chris skulle parkere campingvognen hjemme, skjønte han at han hadde gjort et bomkjøp.
Serviceteknikeren Chris Skaar (29) fra Sotra er ny i campingvognmiljøet, og kjøpte seg i vår en campingvogn tidligere i vår.
Stolt la han ut bilde på gruppen Campingvogn og bobil. kjøp, salg, leie på Facebook og spurte om noen hadde gode tips til ham som campingvogn-nybegynner.
Responsen lot ikke vente på seg, og Chris fikk i løpet av kort tid godt over 200 (!) kommentarer fra andre camping-entusiaster.
Flere påpekte imidlertid at vognen hans så litt baktung ut, og at den kanskje var for stor for bilen hans.
Noen kjøreturer senere, innså Chris at de kanskje hadde et poeng.
– På grunn av overhenget fikk jeg ikke kjørt den ned til huset mitt. Den fikk heller ikke plass i hagen, forteller Chris.
Les også: – Unngår man dette, er Norge et overraskende billig land å reise i
Kjøpte enda en campingvogn
Han lot seg imidlertid ikke stoppe av dette. Fast bestemt på å få en fantastisk campingvogn-ferie på norske veier, har han nå gått til innkjøp av enda en campingvogn.
– Den lange vognen er ti meter, så jeg kjøpte meg nå en syv meter lang vogn i stedet. Den går ned til huset og er en enklere vogn å kjøre med – og ikke minst å plassere, sier Skaar.
Nå håper han på å få solgt den store campingvognen før sommeren. Det bør det være gode muligheter for. Interessen er nemlig eksplosiv.
En av grunnleggerne av Facebook-gruppen, John Egil Trangmyr, sier til Klikk.no at det er et uvanlig stort trykk på nye medlemmer.
– Det er vel på grunn av at folk må ta ferie i Norge i år, sier han.
Reagerer på folks oppførsel på veiene
Med en så lang campingvogn, fikk Skaar føle på kroppen hvordan folk endret sitt kjøremønster – og på død og liv ville kjøre forbi.
– Jeg har vært på to turer med min store campingvogn, og merker at folk absolutt skal forbi. Men jeg skjønner ikke problemet siden jeg har holdt fartsgrensen, og må bremse fordi de legger seg foran meg og ikke holder fartsgrensen. Det virker som folk rett og slett ikke vil ligge bak fordi de tror du ikke har bil eller motor til å trekke beistet ditt bak deg, sier Skaar.
Hvordan tror du det blir til sommeren med tanke på å være en sinke?
– Bare bruk tiden man har og slipp gjerne folk forbi. Men jeg håper folk skjønner at når man kjører forbi store kjøretøy, må man holde avstand og opprettholde fartsgrensen. Det tar tid å bremse farten på et kjøretøy på 16,5 m og et par tonn med vekt. Blir alle flinkere til det, så blir alt mye bedre, sier Skaar.
Les også: På vei til Lofoten suser "alle forbi Norges ukjente bobil-perle
Råd til førstegangskjøpere
Skaar sier at han ikke har gjort noen andre tabber så langt, og han hadde lest seg godt opp på vogner før kjøpet av den store vognen.
Skaar har noen anbefalinger til førstegangskjøpere av campingvogn.
– Sjekk etter fukt – ta gjerne med egen fuktmåler. Ikke stol på fukttest, det er bedre å gjøre det selv, sier Skaar.
Man må også må sjekke at vognen er godt vedlikeholdt.
– Sjekk etter skader og se på kvitteringer. Se også etter om vognen har stått lenge stille på samme plass. Og sjekk hjullager, dekk og bremser, sier Skaar.
Han anbefaler ferske campingvogn-kjøpere å ta en helg hjemme i vognen før man legger ut på tur, og sjekke at alt virker som det skal.
– Bruk tiden til å finne ut hva du trenger å ha med på tur, og hva du ikke trenger. Overvekt kan være et ganske stort problem på vogner du skal dra med deg rundt. Men jeg har kjørt lastebil i noen år, så var i grunnen godt forberedt, sier Skaar.
Les også: – Her får du et helt annet prisnivå i sommer
Ender ofte opp med å kjøpe for liten vogn
Campingvogn-ekspert og daglig leder i Nor Camp, André Øvstegård, forteller at det ikke er vanlig at folk kjøper seg for stor campingvogn.
– Folk ender som regel opp med å kjøpe en for liten vogn, ikke motsatt, sier André Øvstegård til klikk.no.
– Det er første gang jeg hører om noen som egentlig har kjøpt en vogn som er for lang, sier Øvstegård.
Han sier at når man skal kjøpe en vogn som er så lang, er man nødt til å vite at man får lov til å trekke den etter seg med riktig førerkort.
– Selger vet som regel det, og det er kjøpers plikt å sette seg i produktet som skal kjøpes, sier Øvstegård.
– Om vognen får plass ved huset til kjøperen kan ikke selgeren informere om, sier han, men forteller at selger kan spørre om hva slags bil du skal trekke vogna med.
– Det vil derfor være viktig for kjøper å finne ut av dette på forhånd, sier Øvstegård.
Avtal en bestemt rute
Han sier at med en så lang vogn kan man ikke bare kjøre rundt slik man ønsker, men at det ofte kreves avtaler fra grunneiere hvor man skal stå parkert.
– Nedover i Europa er det vanlig med fem til seks meter lange campingvogner, mens en ti meter lang vogn vil gjøre at de detter av stolen. Men en slik lengde er derimot ikke uvanlig i Skandinavia, fordi folk her velger heller å bruke vogna som en hytte. Det beste er å avtale hvert år hvilken rute man kjører slik at det blir lettere å vite hvor man kan stå, sier Øvstegård.
Les også: Dette må du huske på når du skal velge bobil
Forventes mye trafikk i sommer
Hva nye bobil-/campingvogneiere burde tenke på
- Hvordan tilkobling til strøm, vann og septik fungerer.
- Hvor det finnes tømmestasjoner for spillvann og toalett, og man må vite hvordan man gjør det.
- Hvordan man fyller på vann når man trenger det.
- Man kan overnatte hvor som helst der det går en vei, siden allemannsretten står sterkt. Men man kan ikke være på en plass så lenge man vil. Regelen er at du kan overnatte i to døgn og skal du være lenger må du avtale med grunneier.
- Det blir viktig denne sommeren å holde avstand til andre, oppføre seg ordentlig og ikke etterlate søppel.
- Det er ikke alle bobiler man kan kjøre med vanlig klasse B-førerkort.
Kilde: NAF
Det er forventet mye trafikk denne sommeren ifølge seniorrådgiver i NAF, Nils Sødal. Han sier at enormt mange planlegger å besøke kjente steder som Besseggen og Prekestolen.
– Det er sannsynlig at det blir ganske mange flere ute på veiene enn en normalsommer. Derfor tror vi det kan være lurt å tenke alternativt, sier Sødal.
Han mener at det særlig gjelder dem som ellers ikke ferierer i Norge, og som ikke har tilgang på hytte.
– I stedet for å dra til de mest kjente stedene er det lurt å finne de fine omveiene, mindre besøkte fjell, innsjøer eller ved sjøen. NAF har flere reisebøker om dette, og han som har skrevet dem er som et levende leksikon når det gjelder Norgesferie, sier Sødal.
Ta kortere bilturer
Trakfikkeksperten sier enda et alternativ for å unngå mye trafikk er å være hjemme, og heller ta kortere turer til fine steder.
– Jeg skjønner at mange har fått litt nok av hjemmet etter lange perioder med hjemmekontor og hjemmeskole, men går fint an å ha hjemmet som en base for kortere turer og få en fin sommerferie, sier Sødal.
Folk burde også tenke litt alternativt når det gjelder tidspunkter for å legge ut på ferieturen eller turene, mener Sødal.
– For å unngå tett trafikk og kø, kan det være lurt å starte kjøringen andre dager enn fredag ettermiddag eller lørdag den helgen ferien starter. Og derfor heller være hjemme noen dager ekstra.
La selve turen være målet
– Når det gjelder forbikjøringer og hastighet, så er det slik at det gjelder å puste med magen, sier Sødal, og forteller at det er veldig lite tid å spare ved å kjøre for fort.
– Ta heller noen pauser underveis. Kjøp en is eller ta et bad i et idyllisk vann. La turen være målet og ikke det å komme raskest mulig frem dit man skal, sier han.