Verdens største mot tørste

Dette er verdens ti største ølmerker. Det største har du trolig aldri hørt om

Verdens største ølmerke? Tradisjonsbærerne Heineken eller Budweiser? Langt ifra! Verdens største ølmerke heter Snow og har ikke lenger historie enn fra 1993.

<b>VERDENS STØRSTE ØLMERKE:</b> Kina er stort og folket er glad i øl. Kinesiske Snow er verdens største ølmerke.
VERDENS STØRSTE ØLMERKE: Kina er stort og folket er glad i øl. Kinesiske Snow er verdens største ølmerke. Foto: Scanpix
Sist oppdatert

Russerne har sin vodka, skottene sin whisky, og amerikanerne sin Budweiser. Sånn har det vært i alltid vært, og sånn er det for så vidt fortsatt, bortsett fra at USA ikke lenger er størst på øl.

Det er det Kina som er. Kineserne har alltid vært glade i øl, det er ikke det, men det har skjedd enorme endringer i landet det siste tiåret.

Flere har bedre råd

For det første har den økonomiske utviklingen løftet mange ut av fattigdom, og gitt millioner av mennesker muligheten til å kjøpe seg mer enn det absolutt nødvendigste for å overleve.

Det betyr at flere har fått råd til å kjøpe alkohol, og dette har selvsagt verdens ølprodusenter fått med seg. Mange av gigantene fra Europa og USA, som Heineken og Budweiser, har økt sin satsing på Kina.

Men importert øl koster penger, og det er vanskelig å konkurrere med kinesiske ølmerker som Snow, som koster rundt 10 kroner literen i butikk.

LES OGSÅ: Derfor er øl sunt

<b>SKÅL:</b> Turister tester det lokale brygget etter omvisning på Tsingtao-bryggeriet i Sandong-provinsen.
SKÅL: Turister tester det lokale brygget etter omvisning på Tsingtao-bryggeriet i Sandong-provinsen. Foto: Scanpix

Byråkratisk ølsalg

Et annet hinder utenlandske bryggerier støter på i Kina, er den lange rekken av køer de må stille seg i for å få de nødvendige godkjenninger til å produsere, distribuere og selge øl i det relativt lukkede landet. Du skal gjennom en diger papirmølle før du får solgt din første pils i Beijing.

Verdens 10 største ølmerker

<b>LÆR Å TAPPE ØL: </b>Vil du lære hvordan du tapper den perfekte halvliter, kan du gjøre det hos Heinekens opplevelsessenter i Amsterdam.

1. Snow, Kina: 101,2 millioner hektoliter

2. Budweiser (estimat 2017), USA: 49,2 millioner hektoliter

3. Tsingtao (estimat 2017), Kina: 49 millioner hektoliter

4. Bud Light, USA: 44,8 millioner hektoliter

5: Skol (estimat 2017), Brasil: 35,1 millioner hektoliter

6. Heineken (estimat 2017), Nederland: 34,3 millioner hektoliter

7. Harbin (estimat 2017), Brasil: 29,9 millioner hektoliter

8. Yanjing (estimat 2017), Kina: 29,7 millioner hektoliter

9. Corona (estimat 2017), Mexico: 28,8 millioner hektoliter

10. Coors (estimat 2017), USA: 26,5 millioner hektoliger

Kilde: Business Insider

En hektoliter = 100 liter. Tenk deg 101 millioner tønner hver på 100 liter, så har du volumet til verdens største ølmerke.

Orker du stå løpet får du et kundegrunnlag på 1,5 milliarder. Kina har 20 % av verdens befolkning. Da blir selv en bitte liten markedsandel svært lønnsom.

<b>ØL I LANGE BANER:</b> En arbeider på Tsingtao-bryggeriet i Wuingdao sjekker om alt går som det skal på samlebåndet. Tsingtao var en liten stund verdens største ølmerk, men ble forbigåt tav Snow Berr - som også er fra Kina.
ØL I LANGE BANER: En arbeider på Tsingtao-bryggeriet i Wuingdao sjekker om alt går som det skal på samlebåndet. Tsingtao var en liten stund verdens største ølmerk, men ble forbigåt tav Snow Berr - som også er fra Kina. Foto: Scanpix

100 millioner liter i året

Ikke overraskende er det kinesisk øl som selger best på hjemmebane. Merkene Snow og Tsingtao er de to største i Kina – og de har vokst enormt bare de siste ti årene.

Kina har alltid hatt mange bryggerier, men de har vært lokale, og spredt over hele det veldige riket. Myndighetene har sett fordeler av å slå sammen en rekke bryggerier, og skape større enheter.

KJØPER ØL: Heineken leverer øl over hele verden, som her i New York, og kjøper seg stadig inn i tradisjonsrike bryggerier. Men nederlenderne er lang fra størst mot tørst.
KJØPER ØL: Heineken leverer øl over hele verden, som her i New York, og kjøper seg stadig inn i tradisjonsrike bryggerier. Men nederlenderne er lang fra størst mot tørst. Foto: Scanpix

Verdens største ølmerke per i dag – Snow – ble grunnlagt så sent som i 1993.

En rekke bryggerier fra hele Kina ble samlet under denne paraplyen, og snart blandet merket seg inn på listene over verdens mest solgte øl. Siden da har Snow hatt en salgsvekst på 573 %, og topper i dag listen over verdens mest solgte øl.

Og det er klart, med hele 21 % markedsandel i et land med 1,4 milliarder innbyggere, blir volumet enormt.

Snow brygger over 100 millioner liter i året, fordelt på rundt 100 bryggerier i hele landet.

Ølet er billig, og du får kjøpt det overalt.

Eksportøren

Tsingtao er nummer to på lista. Bryggeriet ble etablert helt tilbake i 1903 av tyske bosettere i det som den gang var restene av en tysk koloni, i Quingdao-provinsen. Tsingtao var i mange år det største bryggeriet i Kina, før de ble forbigått av Snow for noen år siden.

Allerede i 1972 startet Tsingtao å eksportere øl til USA, og den dag i dag er over 90 % av alt kinesisk øl som selges i landet fra Tsingtao.

Bryggeriet er representert i 68 land over hele verden, og er den største kinesiske eksportøren av øl.

Det er magasinet Business Insider som har laget listen over verdens 10 mest solgte ølmerker, og der finner vi ytterligere to bryggerier fra Kina; Yanjing og Harbin.

Europa har ett bryggeri på lista, Heineken fra Amsterdam, en ølprodusent som har lyktes svært godt i eksportmarkedet.

For der altså Snow har 1,4 milliarder mennesker i sitt hjemmemarked, har Heineken bare 17 millioner.

Ølmarkedet er bare nok et eksempel på hva kinesisk forbrukermakt betyr, når så mange mennesker løftes fra fattigdom til å bli konsumenter i middelklassen.

Selv ikke Donald Trump kan gjøre noe med den saken.

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen når du drikker øl

Kilder:
The 10 Most populær Beer Brands in the World (2018)
The 10 best-selling beer brands in the world
Wikipedia

<b>KINESISK OKTOBERFEST:</b> Ølfestivalen i Qingdao har hentet inspirasjon fra sin storebror i Bayern.
KINESISK OKTOBERFEST: Ølfestivalen i Qingdao har hentet inspirasjon fra sin storebror i Bayern. Foto: Scanpix

Denne saken ble første gang publisert 10/09 2019, og sist oppdatert 10/09 2019.

Les også