Velg riktig øl til sterk mat
Slik velger du øl til sterk og krydret mat
Vi Menns ølkjenner Espen Smith ble med på Oslo Street Food og viste hvordan du velger øl til eksotiske retter.
Alle de 16 matbodene hos Oslo Street Food har tilknytning til et land. Like fargerike er folkene som jobber der, og stedet oppleves som en kulinarisk jordomseiling – et nye Norge i miniatyr. Oslo Street Food er Oslos nyeste mathall og åpnet i lokalene til gamle Torggata bad i februar i år – et par steinkast fra Youngstorget.
LES OGSÅ: Ungarsk gulasj - verdens mest berømte suppe
– Det kan gå veldig galt
Vi tok med oss Vi Menns mangeårige ølkjenner, Espen Smith, for å lære oss å velge riktig øl til eksotisk mat, som gjerne er mer krydret enn den tradisjonelle norske maten.
– Det kan gå veldig galt hvis du velger feil. Alkohol booster alle smaker, så hvis du velger en sterk øl til en ildfull chilirett, vil resultatet bli enda mer eksplosivt, lover han.
Jeg velger ut tre matretter og lar Espen være ølsporhund.
Øl til rå fisk
Vi starter lett med Tuna bowl fra boden Hawaii Oslo. Dette er en trendy poké med rå fisk, avokado og mye syre.
– Jeg velger Blue Moon Belgian White, 5,4 % vol., et hveteøl i belgisk Wit-stil som forfrisker og lesker og tar syrligheten godt. Dette er en søtlig øl med innslag av banankake og tropisk frukt, sier Espen.
En godtepose, ville jeg sagt.
LES OGSÅ: Pintxos - mat på pinne
Alkohol tar fettet
Fra indiske Peppern tar vi en porsjon Chicken 65 – Hele pakka, med artige fruktinnslag.
– Jeg går for en Trippel Karmelit, en belgisk trippel med 8,4 % alkohol, som tar unna for fettet i retten. Ølen har god maltsødme mot tropiske smaker, som harmonerer med retten, synes Espen.
Den tredje retten, Damaskus Plate fra Syria, er sterkt krydret.
– Da tar jeg en Aass Bayer. Bayer er en av de mest anvendelige ølstilene og går godt til krydra, magre retter. Ølet har en smak av friske bær mot brent karamell og tørket frukt. Den går godt til den smaksrike retten fra Damaskus, lover Espen.
– De fleste går for pilsen
Det er flere ølbarer på Oslo Street Food, og hit kan publikum komme med matretten sin og få satt riktig øl til. Stedene har et godt og bredt utvalg, og mange spennende øltyper. Vi gikk til ølbaren som heter «Låven», og der sto blide Evelin Soo (bildet) ved kranen.
– Jeg kan godt gi anbefalinger til kundene, hvis de spør, men de fleste bestiller bare pils eller cola, sier Evelin.
Nå jobbes det imidlertid med å lage plakater med ølanbefalinger til de ulike matretningene som er representert på den flotte mathallen. På grunn av norske lover og regler vil anbefalingene ikke henge ved matbodene, bare ved ølbarene. Det er likevel mye bedre enn ingenting. For det er ikke slik at pils går til all slags mat.
– Nei, men det er mange som tror det, sier Espen.
Han gir gjerne noen enkle retningslinjer.
– Fet mat fortjener høyere alkoholstyrke og innslag av humle. Magrere retter trenger mer «leske» og friskhet, med lavere alkoholstyrke. Til røkte retter og søte desserter gjør det seg godt med sødmefullt øl, sier øleksperten.
LES OGSÅ: Slik velger du riktig øl til maten