De skarpeste spesialstyrkene
- Norske marinejegere er best i verden
Verdens kanskje mest kjente elitesoldat trekker frem Marinejegerkommandoen som en av de beste maritime spesialstyrkene i verden.
Norske spesialstyrker er blant verdens beste, selv om de sjelden figurerer på de mange uoffisielle «verdens beste-listene».
De trener og opererer sammen med SAS og Navy Seals, og er akseptert og inkludert blant de beste, selv om de er små og kommer fra en småstat.
Satsing på spesialstyrker er en strategisk innretning i norsk forsvarspolitikk.
Spesialstyrkene er først og fremst en ressurs for nasjonalt forsvar og nasjonal terrorbekjempelse. Samtidig har både Forsvarets spesialkommando (FSK) og Marinejegerkommandoen (MJK) deltatt i internasjonale operasjoner siden midten av 90-tallet.
Først på Balkan, siden i Afghanistan hvor de har vært involvert siden 2002.
Med i jakten
Som Vi Menn-abonnent har du:
- Full tilgang til Vi Menn digitalt, last ned og prøv her: https://www.flipp.no/solo
- Rabatt på www.vimennpluss.no, hele Vi Menns arkiv tilbake til 1951
Innledningsvis var enheter fra FSK og MJK med og jaktet på al-Qaida under operasjon Anaconda. Sammen med spesialenheter fra USA, Canada, Australia, New Zealand, Danmark, Tyskland og Tyrkia, utgjorde de Task Force K-BAR. Siden har norske spesialstyrker deltatt i operasjoner for å pågripe sentrale personer i terrornettverkene i og rundt Kabul. Fra 2007 har FSK hatt som hovedoppgave å bygge opp en spesialenhet i det afghanske politiet.
Kostet liv
Norske spesialstyrker har flere ganger blitt angrepet av terrorister. Gjennom årene har stridskontaktene blitt flere, og marginene mellom suksess og tragisk utfall blitt mindre. Kampen mot Taliban i Afghanistan har kostet ti norske soldater livet. To av dem har vært tilknyttet spesialstyrkene. Sju nordmenn har blitt tildelt Krigskorset med sverd for sin innsats i Afghanistan. Seks av dem har tilhørt spesialstyrkene.
FAKTA
Marinejeger-kommandoen (MJK)
I kjølvannet av andre verdenskrig opprettet Forsvaret en egen avdeling som kunne utføre rekognosering- og sabotasjeoppdrag mot fiendtlige mål over og under vann.
Dette var starten på det som i dag kalles Marinejegerkommandoen.
Avdelingen skal være i stand til å løse komplekse oppdrag innenfor et bredt nedslagsfelt. Kommandoen står blant annet på nasjonal kontraterror-beredskap for å kunne bistå politiet ved behov, og er kontinuerlig på beredskap for internasjonale operasjoner.
Veien til å bli marinejeger innebærer en av Norges hardeste militære utdanninger.
Forsvarets spesialkommando (FSK)
På bakgrunn av internasjonal terrorisme og utviklingen av Norges oljevirksomhet på kontinentalsokkelen, besluttet regjeringen i 1979 å opprette en antiterror-kapasitet i Forsvaret. Dette resulterte blant annet i etableringen av det som i dag kalles Forsvarets spesialkommando (FSK).
Forsvarets spesialkommando er trent på å løse oppdrag innenfor nasjonal og internasjonal krisehåndtering. Avdelingen støtter politiet med terrorbekjempelse ved eksempelvis olje- og gassinstallasjoner til havs, fartøy i norske farvann og installasjoner på land.
Kilde: Forsvaret
Kilder: Forsvaret, Malin Stensønes: På våre vegne, Krigskorset.no, Tom Bakkeli: Krigere og diplomater
BLI ABONNENT: Artikkelen er publisert i samarbeid med Vi Menn. Klikk her for å abonnere eller les alt ukebladet har utgitt på vimennpluss.no.
Denne saken ble første gang publisert 19/03 2020, og sist oppdatert 19/03 2020.