230 år siden mytteriet på Bounty
- Feil mann fikk skylden for
mytteriet på Bounty
I dag er det 230 år siden mytteriet på Bounty. Timothy Boye Young, som er etterkommer av en mytterist og halvt norsk, mener feil mann ble utpekt som hovedmann for mytteriet.
– Det var Charles Churchill som sto bak mytteriet på Bounty, ikke Fletcher Christian. Det uttalte Timothy Boye Young til Vi Menn i 2008. Han er direkte etterkommer etter en av mytteristene – og dessuten halvt norsk.
Det er den 28. april 1789, 30 nautiske mil sør for øya Tofua i det sørlige Stillehavet, at en liten gruppe bevæpnede sjømenn tar seg inn på lugaren til William Blight. Blight er kaptein på HMAV «Bounty», som er på vei fra Tahiti til Vestindia med brødfruktplanter. Disse skal brukes for å fø slavene som jobber på sukkerrørsmarkene.
LES OGSÅ: Historien om Troll - bilproduksjon i Norge
Kaptein Blight gir seg etter et kort slagsmål og plasseres i en lettbåt sammen med 18 av mannskapet som støtter ham. Med seg har de litt vann, litt proviant, en sekstant for navigasjon og et lommeur. Lommeuret er også vesentlig for å kunne navigere riktig. Sekstant og lommeur var datidens GPS.
I «Bounty» tar Fletcher Christian over som ny kaptein. Historiens mest berømte mytteri er et faktum. Et mytteri som senere er grundig beskrevet gjennom fem store Hollywood-produksjoner og i over 2000 bøker og artikler.
Direkte etterkommer
Mytteristene endte til slutt på den isolerte øya Pitcairn. Der etablerte de en koloni sammen med tahitiske kvinner og menn. Timothy Boye Young er født og oppvokst på Pitcairn. Han er direkte etterkommer etter mytteristen Edward Young i niende eller tiende generasjon. Sammen med sin søster, Anette, er de eneste norskættede på Pitcairn. På 70-tallet flyttet nemlig Kari Boye fra Oslo til Pitcairn, og giftet seg med Brian Young. Sammen fikk de to barn, Timothy og Anette.
Systematisert
Timothy, som har en bachelorgrad i historie, har siden han var liten gutt samlet og systematisert materiale om det beryktede mytteriet, og senere forliset av Bounty utenfor Pitcairn. Han har også brukt hundrevis av timer på å dykke på restene av vraket «Bounty».
LES OGSÅ: (+) Norges verste seriemorder lever i frihet
Forsøkte å rømme
Førstestyrmann Fletcher Christian er i ettertid blitt berømt og beryktet som den som planla og sto bak mytteriet på Bounty. Det er ikke Timothy Young enig i.
– Den skjebnesvangre kvelden i 1789 da mytteriet fant sted, forsøkte Fletcher Christian tvert imot å rømme skipet alene i en lettbåt, for å søke lykken på Tonga. Han planla ikke noe mytteri mot kapteinen. Det var kadett Georg Stewart som først forsøkte å overtale Fletcher Christian til å overta skipet. Stewart påsto han hadde støtte i mannskapet. Min forfar, Edward Young, snakket også med Fletcher Christian. Det gjorde også Charles Churchill, som hadde ansvaret for våpenarsenalet, fortalte Timothy Young til Vi Menn i 2008.
Ble overtalt
Fletcher Christian ble til slutt overtalt til å fronte mytteriet. Våpen og ammunisjon ble delt ut til mannskapet som støttet mytteriet. Deretter gikk Christian Fletcher med noen flere menn til Blights lugar og arresterte ham i hans egen seng.
Christian førte kaptein Blight opp på dekk, mens Churchill gikk rundt og ga ordrer til mannskapet. Det var Churchill som planla og trakk i trådene, ikke Fletcher Christian, hevdet Young til Vi Menn.
Churchill valgte for øvrig å bli igjen på Tahiti etter mytteriet, der han ble utnevnt til høvding over den sørligste delen av øya. Kort tid senere skal han ha blitt myrdet av en misunnelig medmytterist.
Katastrofal etablering
– Etableringen av en koloni på Pitcairn ble en like stor katastrofe for Christian og hans menn, som mytteriet ble for dem som valgte å bli igjen på Tahiti. De som ble igjen på Tahiti ble senere ført til England, der tre av mytteristene ble hengt. På Pitcairn ble Fletcher Christian og fire andre mytterister, bare tre år etter at de etablerte seg på øya, massakrert av sine egne tahitiske slaver.
En ond mann
– Han var en banditt og en drittsekk. Tvers gjennom.
Timothy Young legger ikke mye mellom når han skal beskrive sin forfar, Edward Young, som var offiserskadett på Bounty.
Edward Young var uekte sønn av marineoffiser Sir George Young og en farget slavejente i Karibia. Levningene etter Edward Young ble funnet på 2000-tallet etter gravearbeid på øya.
– Han var lett å identifisere, siden han manglet alle fortennene både oppe og nede. Noen har beskrevet han som den «styggeste» mannen på «Bounty», forklarte Young til Vi Menn.
Polygami
Edward Young snakket godt polynesisk og aksepterte polygami. Han delte gladelig sine koner med de andre mytteristene. Selv var han ansvarlig for minst syv barn. Young var trolig den første mytteristen på øya som døde av naturlige årsaker.
– Han overlevde massakren i 1793, men tålte dårlig det varme og fuktige klimaet. På selveste julaften i år 1800 døde han av astma, forklarte Timothy Young til Vi Menn.
Klok leder
Til slutt var det kun John Adams som levde igjen av de opprinnelige mytteristene. Han satt igjen med et titalls polynesiske kvinner og en horde med barn fra de andre mytteristene.
Adams konverterte til kristendommen og ble en klok leder som gjorde den vesle kolonien på Pitcairn om til alt det som kanskje Fletcher Christian hadde håpet på.
LES OGSÅ: Historien om Hadelandsdrapene
I 2008, da Vi Menn skrev om «Mytteriet på Bounty», besto det vesle samfunnet av 48 innbyggere fordelt på ni familier. I 2018 bodde det i følge Wikipedia 50 personer på Pitcairn.
Norsk statsborger
Timothy er selv norsk statsborger og har vært på besøk i Norge. Ifølge Vi Menn både skriver og snakker han flytende norsk.
– Jeg elsker Norge. Jeg glemmer aldri mine norske røtter, er avslutningsreplikken fra Young til Vi Menn.
Artikkelen om mytteriet på «Bounty» sto på trykk i Vi Menn i oktober 2008. For tilgang til hele Vi Menn-arkivet, kan du abonnere på tjenesten www.vimennpluss.no.