230 år si­den myt­te­ri­et på Boun­ty

- Feil mann fikk skylden for
myt­te­ri­et på Boun­ty

I dag er det 230 år si­den myt­te­ri­et på Boun­ty. Ti­mo­thy Boye Young, som er etterkommer av en mytterist og halvt norsk, me­ner feil mann ble ut­pekt som ho­ved­mann for myt­te­ri­et.

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>MYTTERIET PÅ BOUNTY:</b></strong> </span>Slik forestiller en kunstner seg mytteriet på Bounty i det kaptein Blight og den lojale delen av mannskapet overlatt til seg selv i en lettbåt.
MYTTERIET PÅ BOUNTY: Slik forestiller en kunstner seg mytteriet på Bounty i det kaptein Blight og den lojale delen av mannskapet overlatt til seg selv i en lettbåt. Foto: Ro­bert Dodd - Na­tio­nal Maritime Museum/Wikiepdia
Først publisert Sist oppdatert

– Det var Char­les Churc­hill som sto bak myt­te­ri­et på Boun­ty, ikke Fletcher Chris­ti­an. Det ut­tal­te Ti­mo­thy Boye Young til Vi Menn i 2008. Han er di­rek­te et­ter­kom­mer et­ter en av myt­te­ris­te­ne – og dess­uten halvt norsk.

Det er den 28. ap­ril 1789, 30 nau­tis­ke mil sør for øya Tofua i det sør­li­ge Stil­le­ha­vet, at en li­ten grup­pe be­væp­ne­de sjø­menn tar seg inn på lu­ga­ren til Wil­li­am Blight. Blight er kap­tein på HMAV «Boun­ty», som er på vei fra Ta­hi­ti til Vest­in­dia med brød­frukt­plan­ter. Dis­se skal bru­kes for å fø sla­ve­ne som job­ber på suk­ker­rørs­mar­ke­ne.

LES OGSÅ: Historien om Troll - bilproduksjon i Norge

Kap­tein Blight gir seg et­ter et kort slags­mål og plas­se­res i en lett­båt sam­men med 18 av mann­ska­pet som støt­ter ham. Med seg har de litt vann, litt pro­vi­ant, en seks­tant for na­vi­ga­sjon og et lom­me­ur. Lom­me­uret er også ve­sent­lig for å kun­ne na­vi­ge­re rik­tig. Seks­tant og lom­me­ur var da­ti­dens GPS.

I «Boun­ty» tar Fletcher Chris­ti­an over som ny kap­tein. His­to­ri­ens mest be­røm­te myt­te­ri er et fak­tum. Et myt­te­ri som se­ne­re er grun­dig be­skre­vet gjen­nom fem sto­re Hol­ly­wood-pro­duk­sjo­ner og i over 2000 bø­ker og ar­tik­ler.

Di­rek­te et­ter­kom­mer

Myt­te­ris­te­ne end­te til slutt på den iso­ler­te øya Pit­cairn. Der etab­ler­te de en ko­lo­ni sam­men med ta­hi­tis­ke kvin­ner og menn. Ti­mo­thy Boye Young er født og opp­vokst på Pit­cairn. Han er di­rek­te et­ter­kom­mer et­ter myt­te­ris­ten Edward Young i ni­en­de el­ler ti­en­de ge­ne­ra­sjon. Sam­men med sin søs­ter, Anet­te, er de enes­te norsk­æt­te­de på Pit­cairn. På 70-tal­let flyt­tet nem­lig Kari Boye fra Oslo til Pit­cairn, og gif­tet seg med Brian Young. Sam­men fikk de to barn, Ti­mo­thy og Anet­te.

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>HAVN:</b></strong> </span>Pitcairn har ikke mange naturlige havner og det kan være vanskelig å legge til.
HAVN: Pitcairn har ikke mange naturlige havner og det kan være vanskelig å legge til. Foto: AP Pho­to

Sy­ste­ma­ti­sert

Ti­mo­thy, som har en ba­che­lor­grad i his­to­rie, har si­den han var li­ten gutt sam­let og sy­ste­ma­ti­sert ma­te­ria­le om det be­ryk­te­de myt­te­ri­et, og se­ne­re for­li­set av Boun­ty uten­for Pit­cairn. Han har også brukt hund­re­vis av ti­mer på å dykke på res­te­ne av vra­ket «Boun­ty».

LES OGSÅ: (+) Norges verste seriemorder lever i frihet

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>HOLLYWOOD:</b></strong></span> Mytteriet på Bounty har vært gjenstand for mange Hollywood-produksjoner. Her ser vi Marlon Brando som spilte i én film. Tarita Teriipaia spilte Maimiti i samme film. Hun var for øvrig Brandos tredje kone.
HOLLYWOOD: Mytteriet på Bounty har vært gjenstand for mange Hollywood-produksjoner. Her ser vi Marlon Brando som spilte i én film. Tarita Teriipaia spilte Maimiti i samme film. Hun var for øvrig Brandos tredje kone. Foto: Ukjent

For­søk­te å røm­me

Før­s­te­styr­mann Fletcher Chris­ti­an er i et­ter­tid blitt be­rømt og be­ryk­tet som den som plan­la og sto bak myt­te­ri­et på Boun­ty. Det er ikke Ti­mo­thy Young enig i.

– Den skjeb­ne­svang­re kvel­den i 1789 da myt­te­ri­et fant sted, for­søk­te Fletcher Chris­ti­an tvert imot å røm­me ski­pet ale­ne i en lett­båt, for å søke lyk­ken på Ton­ga. Han plan­la ikke noe myt­te­ri mot kap­tei­nen. Det var ka­dett Georg Stewart som først for­søk­te å over­ta­le Fletcher Chris­ti­an til å over­ta ski­pet. Stewart på­sto han had­de støt­te i mann­ska­pet. Min for­far, Edward Young, snak­ket også med Fletcher Chris­ti­an. Det gjor­de også Char­les Churc­hill, som had­de an­sva­ret for vå­pen­ar­se­na­let, for­tal­te Ti­mo­thy Young til Vi Menn i 2008.

<b><SPAN CLASS=BOLD><STRONG>ETTERKOMMER:</b></strong> </span>Timothy Boyle Young er en etterkommer etter Edward Young, en av de opprinnelige mytteristene på Bounty.
ETTERKOMMER: Timothy Boyle Young er en etterkommer etter Edward Young, en av de opprinnelige mytteristene på Bounty. Foto: www.vimennpluss.no

Ble over­talt

Fletcher Chris­ti­an ble til slutt over­talt til å fron­te myt­te­ri­et. Vå­pen og am­mu­ni­sjon ble delt ut til mann­ska­pet som støt­tet myt­te­ri­et. Der­et­ter gikk Chris­ti­an Fletcher med noen fle­re menn til Blights lu­gar og ar­res­ter­te ham i hans egen seng.

Chris­ti­an før­te kap­tein Blight opp på dekk, mens Churc­hill gikk rundt og ga ord­rer til mann­ska­pet. Det var Churc­hill som plan­la og trakk i trå­de­ne, ikke Fletcher Chris­ti­an, hev­det Young til Vi Menn.

Churc­hill valg­te for øv­rig å bli igjen på Ta­hi­ti et­ter myt­te­ri­et, der han ble ut­nevnt til høv­ding over den sør­lig­ste de­len av øya. Kort tid se­ne­re skal han ha blitt myr­det av en mis­un­ne­lig medmytterist.

LES OGSÅ: Det tyske jageresset ble skutt ned over England. Etter fem fluktforsøk, ble han folkehelt i hjemlandet

Ka­ta­stro­fal etab­le­ring

– Etab­le­rin­gen av en ko­lo­ni på Pit­cairn ble en like stor ka­ta­stro­fe for Chris­ti­an og hans menn, som myt­te­ri­et ble for dem som valg­te å bli igjen på Ta­hi­ti. De som ble igjen på Ta­hi­ti ble se­ne­re ført til Eng­land, der tre av myt­te­ris­te­ne ble hengt. På Pit­cairn ble Fletcher Chris­ti­an og fire and­re myt­te­ris­ter, bare tre år et­ter at de etab­ler­te seg på øya, mas­sak­rert av sine egne ta­hi­tis­ke sla­ver.

Da faren forlot dem, tok Leonard Cohen til seg norske Axel. Den turbulente...
Pluss ikon
Da faren forlot dem, tok Leonard Cohen til seg norske Axel. Den turbulente oppveksten satte dype spor

En ond mann

– Han var en ban­ditt og en dritt­sekk. Tvers gjen­nom.

Ti­mo­thy Young leg­ger ikke mye mel­lom når han skal be­skri­ve sin for­far, Edward Young, som var of­fi­sers­ka­dett på Boun­ty.

Edward Young var uek­te sønn av ma­ri­ne­of­fi­ser Sir George Young og en far­get sla­ve­jen­te i Ka­ri­bia. Lev­nin­ge­ne et­ter Edward Young ble fun­net på 2000-tal­let et­ter gra­ve­ar­beid på øya.

– Han var lett å iden­ti­fi­se­re, si­den han mang­let alle for­ten­ne­ne både oppe og nede. Noen har be­skre­vet han som den «styg­ges­te» man­nen på «Boun­ty», for­klar­te Young til Vi Menn.

Po­ly­ga­mi

Edward Young snak­ket godt po­ly­ne­sisk og ak­sep­ter­te po­ly­ga­mi. Han del­te gla­de­lig sine ko­ner med de and­re myt­te­ris­te­ne. Selv var han an­svar­lig for minst syv barn. Young var tro­lig den før­s­te myt­te­ris­ten på øya som døde av na­tur­li­ge år­sa­ker.

– Han over­lev­de mas­sa­kren i 1793, men tål­te dår­lig det var­me og fuk­ti­ge kli­ma­et. På sel­ves­te jul­af­ten i år 1800 døde han av ast­ma, for­klar­te Ti­mo­thy Young til Vi Menn.

Klok le­der

Til slutt var det kun Jo­hn Adams som lev­de igjen av de opp­rin­ne­li­ge myt­te­ris­te­ne. Han satt igjen med et ti­talls po­ly­ne­sis­ke kvin­ner og en hor­de med barn fra de and­re myt­te­ris­te­ne.

Adams kon­ver­ter­te til kris­ten­dom­men og ble en klok le­der som gjor­de den ves­le ko­lo­ni­en på Pit­cairn om til alt det som kan­skje Fletcher Chris­ti­an had­de hå­pet på.

LES OGSÅ: Historien om Hadelandsdrapene

I 2008, da Vi Menn skrev om «Myt­te­ri­et på Boun­ty», be­sto det ves­le sam­fun­net av 48 inn­byg­ge­re for­delt på ni fa­mi­li­er. I 2018 bod­de det i føl­ge Wi­ki­pe­dia 50 per­so­ner på Pit­cairn.

Norsk stats­bor­ger

Ti­mo­thy er selv norsk stats­bor­ger og har vært på be­søk i Norge. Iføl­ge Vi Menn både skri­ver og snak­ker han fly­ten­de norsk.

– Jeg els­ker Norge. Jeg glem­mer ald­ri mine nors­ke røt­ter, er av­slut­nings­re­plik­ken fra Young til Vi Menn.

Ar­tik­ke­len om myt­te­ri­et på «Boun­ty» sto på trykk i Vi Menn i ok­to­ber 2008. For til­gang til hele Vi Menn-ar­ki­vet, kan du abon­ne­re på tje­nes­ten www.vimennpluss.no.