Haralds kamp for Sonja

Kjærligheten seiret til slutt: Slik kjempet Harald for sin Sonja

Flaggene ble heist på alle offentlige bygninger da forlovelsen mellom kronprins Harald og Sonja Haraldsen ble kunngjort 19. mars 1968. Det lykkelige paret hadde vunnet en ni år lang kamp for kjærligheten.

<b>OFFENTLIG:</b> Endelig kunne kronprins Harald og Sonja Haraldsen vise seg fram som par. Her på vei ut fra Tuengen allé.
OFFENTLIG: Endelig kunne kronprins Harald og Sonja Haraldsen vise seg fram som par. Her på vei ut fra Tuengen allé.
Først publisert Sist oppdatert

29. august. 2023 har kongeparet 55 års bryllupsdag, men veien til å bli mann og kone, var ikke bare enkel for Harald og Sonja.

For Hans Majestet Kong Harald blir det imidlertid en bryllupsdag utenom det vanlige. Han ble mandag kveld sykmeldt på grunn av forkjølelse og kan derfor ikke gjennomføre tirsdagens planlagte program i Skaun i Trøndelag, melder NTB.

– Han er anbefalt å ta det med ro de neste dagene, opplyser Kongehuset.

Da Harald møtte Sonja

Det var en vårdag i 1968 da journalisten som har skrevet denne saken fra en skimrende svart-hvitt-TV-skjerm fikk meldingen om at kronprins Harald hadde forlovet seg.

Kvinnen het Sonja Haraldsen.

Samme høst giftet de seg i Oslo Domkirke. Hele hovedstaden var kledd i festskrud, og NRK sendte over to timer fra bryllupet som samlet Europas kongelige. Det var folkefest utenfor kirken, helt på høyde med en 17. mai-feiring.

Jeg så to unge, pene mennesker som fikk hverandre. Jeg så at selveste kongen, kong Olav, førte bruden til alteret. Jeg så et lykkelig par på balkongen på Slottet, som vinket til en jublende folkemengde som fylte hele Slottsparken.

Kongeparets årelange kamp om å få hverandre

Det var som et eventyr, det var som da Espen Askeladden vant prinsessen og halve kongeriket. Bare omvendt. For her var det folkets Sonja som hadde vunnet prinsen og halve kongeriket.

Først mange år senere lærte jeg om dramaet bak begiven­heten om det nåværende kongeparets årelange kamp for å få hverandre. Om hvordan Harald utfordret datidens konvensjoner ved å velge en kvinne av folket.

• Møttes i 1959, da de begge var 22 år gamle.

• Forlovet 19. mars 1968.

• Gift i Oslo Domkirke 29. august 1968.

• Både forlovelsen og bryllupet kunne vi følge med på TV-skjermen. NRK sendte hele bryllupsseremonien i et over to timer langt TV-program.

Se mer

Jeg ble både grepet av den lange kampen og forundret over hvor annerledes samfunnet var for bare 50 år siden.

På 1960-tallet forventet både kongefamilien og regjeringen og faktisk folk flest at kronprins Harald skulle finne seg en kvinne av kongelig slekt.

Kong Olav og regjeringen fryktet for monarkiets fremtid hvis Harald valgte en kvinne av folket.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

Les også (+): I 80 år har det ver­sert ryk­ter om kronprin­ses­se Mär­tha og pre­si­dent Roosevelt. Had­de de et for­hold el­ler var de bare svært gode ven­ner?

<b>JUBEL BLANT FOLKET:</b> Folk var elleville etter vielsen på den stappfulle Slottsplassen, da kronprins Harald og kroprinsesse Sonja sto på balkongen og vinket.
JUBEL BLANT FOLKET: Folk var elleville etter vielsen på den stappfulle Slottsplassen, da kronprins Harald og kroprinsesse Sonja sto på balkongen og vinket.

Måtte skjule følelsene

Harald og Sonja traff hverandre gjennom felles bekjente allerede i 1959, da de begge var 22 år gamle. Det oppsto raskt hete følelser, men paret måtte pleie den «forbudte» kjærligheten i smug.

Møtestedet var som regel hjemmet til Sonjas mor, Dagny Haraldsen, i Tuengen allé i Oslo.

Med årene fikk både pressen og folk nyss om forholdet, men det forble en offentlig hemmelighet. På hjemmebane kjempet Harald mot kongens nei.

Kong Olav ville ikke velsigne sønnens valg og håpet i det lengste at Harald ville velge en mer passende kvinne.

Måtte spørre regjeringen om råd

I en periode la paret forholdet på is og studerte i hvert sitt land i utlandet, men etter endte studier blusset forholdet opp igjen. Til slutt gikk Harald til sin far og erklærte at hvis han ikke fikk Sonja, så kom han til å bli forbli ugift resten av livet.

Kongen ga etter, men ville først spørre daværende statsminister Per Borten og hans regjering om råd. Dette var alvorlige saker, og regjeringen brukte lang tid på å drøfte situasjonen.

Til slutt kom de frem til at Harald skulle få viljen sin, under tvil, nærmest.

Les også (+): Hyller husmødrene: Slik var de med på å bygge samfunnet

En internasjonal begivenhet

Forlovelsen ble kunngjort 19. mars 1968. Ordlyden fra kongen til Stortinget lød:

«Jeg har herved den glede å kunne meddele Dem, herr president og Norges storting, at jeg, etter ved Statsministeren å ha søkt råd hos regjeringsmedlemmene, hos Dem herr president og de politiske gruppers parlamentariske ledere, herved gir mitt samtykke til at min kjære sønn, kronprins Harald, i dag inngår forlovelse med frøken Sonja Haraldsen, datter av avdøde Karl August Haraldsen og gjenlevende hustru Dagny, født Ulrichsen.»

På den påfølgende presse­konferansen kunne Harald og Sonja endelig vise sin kjærlighet til hele verden. Ja, for dette var en internasjonal begivenhet.

<b>FORLOVELSE:</b> Blikkene som sa mer enn tusen ord.
FORLOVELSE: Blikkene som sa mer enn tusen ord.

Og som de strålte av lykke. Mange år senere har dronning Sonja uttalt at det var umenneskelig å være et under et så sterkt press så lenge, at dette var noe hun ville slite med resten av livet.

Sonja gled rett inn i den kongelige rollen

Men under møtene med pressen i forbindelse med forlovelsen og bryllupet opptrådte hun bemerkelsesverdig rolig og godt forberedt. Hun gled rett inn i den kongelige rollen.

I årenes løp er det kong Harald som har bemerket seg med flest kjappe og artige kommentarer, men på presse­konferansen før bryllupet var det Sonja som var kjappest i replikken og frembrakte høyest latter.

En svensk journalist spurte paret hvorfor de hadde forlovet seg akkurat denne våren, etter å ha ventet så lenge. Akkurat som om journalisten ikke ante noe om bakgrunnshistorien. Harald og Sonja så på hverandre og smilte, et smil som rommet ni års ventetid. Så kom de forløsende ordene fra Sonja.

«Det hadde vært lenge nok».

Les også (+): Tro det eller ei: Derfor ble mange provosert av bøkene til Anne Cath Vestly