"FREE SOLO" PÅ EL CAPITAN

Klatret tusen meter rett opp uten sikring

Det skulle egentlig ikke være mulig. Men Alex Honnold klatret den nær loddrette og nesten 1000 meter høye fjellveggen El Capitan - uten tau og uten sikring.

<b>FREERIDER-RUTA:</b> Bildene fra Honnold i veggen kan ta pusten fra en.
FREERIDER-RUTA: Bildene fra Honnold i veggen kan ta pusten fra en. Foto: National Geographic
Sist oppdatert

Han står der oppe i veggen helt alene. Alene uten tau eller annen sikring. Venner, familie og kjæresten har advart ham mot dette vågestykket.

Over ham er steinen helt blank og uten tak. Alex Honnold (33) har øvd på samme sekvens over 90 ganger tidligere, men han har også falt og skadet seg her. Han må belage seg på å bruke friksjonen for å komme seg forbi partiet, men som Honnold tidligere har sagt, det er nesten som å gå på glass. Et nesten vertikalt sva av glass, nesten to hundre meter over bakken. Honnold tar et delikat steg av gangen. Faller han, er det den sikre død. Om han lykkes, vil det være den største fjellveggen han, eller noen andre, har besteget uten utstyr.

<b>PÅ VEI:</b> Eneste hjelpemidler Honnold hadde var klatreskoene og kalkposen.
PÅ VEI: Eneste hjelpemidler Honnold hadde var klatreskoene og kalkposen. Foto: National Geographic

Han tar rolige steg. Ett av gangen. Endelig er han forbi partiet som har vært hans nemesis på ruten og kanskje den største mentale utfordringen. Nå venter ytterligere 700 meters vertikal klatring, klatring få av oss ville greid selv under kontrollerte forhold.

LES OGSÅ: 800.000 lever med tinnitus. Mange er jegere og skyttere

Tidenes største klatrebragd

Det er av mange blitt beskrevet som tidenes største idrettsprestasjon. Alex Honnold er verdens beste soloklatrer og er blitt et ikon over hele verden etter sin solobestigning av El Capitan - den nesten én kilometer høye fjellveggen i Yosemite. Honnold gjorde det uten noen form for sikring.

Med sitt litt nerdete utrykk, minner amerikaneren med de store ørene og hengslede kropp mer om en karakter fra Star Trek enn innehaveren av verdens største idrettsprestasjon. Nå har filmen om prestasjonen hans også vunnet Oscar; for best dokumentar.

<b>SVIMLENDE:</b> Selv erfarne friklatrere kan bruke opptil fire dager på å bestige El Capitan via Freerider-ruten. Honnold brukte langt mindre tid.
SVIMLENDE: Selv erfarne friklatrere kan bruke opptil fire dager på å bestige El Capitan via Freerider-ruten. Honnold brukte langt mindre tid. Foto: National Geographic

Arenaen

<b>HALF DOME:</b> Honnold på Thank God Ledge.
HALF DOME: Honnold på Thank God Ledge. Foto: Faksimile

Yosemite nasjonalpark i California har med sine store, mektige granittvegger vært sentral i utviklingen av den moderne klatresporten og flere av sportens største milepæler har skjedd her. Alex Honnold har bidratt. I 2011 prydet han forsiden på National Geographic. Bildet viser Honnold som tar en pause på den vesle hyllen kalt "Thank God Ledge" på fjellet Half Dome i Yosemite nasjonalpark i California.

LES OGSÅ: Snakker du Tesla-språket?

Like sentral som parken, er en av verdens kanskje mest ikoniske klatrevegger, den nær loddrette og nesten 1000 meter høye fjellveggen El Capitan. Lenge var veggen ansett som ubestigelig, men helt siden førstebestigningen i 1958 har veggen vært gjenstand for en rivende utvikling i klatresporten. Men knapt noen hadde tenkt tanken på å friklatre veggen alene og uten sikring. Frisolo er en klatreteknikk hvor du er fullstendig avhengig av dine egne armer og ben, en teknikk hvor du ikke bruker tau eller annet sikkerhetsutstyr. Det var før Alex Honnold dukket opp, en klatrer som fram til litt over 10 år siden var helt ukjent for de fleste i miljøet.

Den ukjente

Den nå 33 år gamle klatreren fra Nord-California, begynte å klatre som femåring. Ifølge ham selv var han på tross av deltakelse i flere nasjonale og internasjonale klatrekonkurranser aldri særlig begavet. Han var en helt ok klatrer.

<b>FREE SOLO:</b> Filmen om Honnolds klatrebragd har mottatt flere priser.
FREE SOLO: Filmen om Honnolds klatrebragd har mottatt flere priser. Foto: National Geographic

Honnold begynte å studere til ingeniør på Berkeley, men var sjeldent på forelesningene. Han brukte det meste av tiden sin på å buldre. Ifølge ham selv var det en grusom tid, han verken møtte eller snakket med noen dette året. Etter ett år på skolen sluttet han, han ønsket bare å dedikere seg til klatringen. Honnold vekslet mellom å bo hjemme og i morens van. Han brukte tiden på å reise rundt i California for å klatre. Da han ikke hadde bil, reiste han rundt med sykkel og telt.

LES OGSÅ: Hva er den optimale marsjfarten når du går på langtur i fjellet?

Men Alex Honnold ble sterk; veldig sterk. Plutselig dukket navnet hans opp i forbindelse med flere risikable og imponerende og taufrie bestigninger. Måten denne ukjente, men råsterke klatreren brøt nye barrierer på, sammenlignes av flere med hvordan Roger Bannister redefinerte distanseløping da han i 1954 var den første til å løpe en engelsk mil på under fire minutter. For Honnold ble nye drømmer skapt, og han startet sakte men sikkert å rette blikket mot «El Cap». Men hver gang han så opp mot den fryktinngytende veggen mistet han motet.

<b>FRYKTET VEGG:</b> El Capitan-veggen er neste 1000 meter høy.
FRYKTET VEGG: El Capitan-veggen er neste 1000 meter høy. Foto: National Geographic

Frykten

<b>KLATREKJENDIS:</b> Honnold er spesielt kjent for sine frisolo-bestigninger.
KLATREKJENDIS: Honnold er spesielt kjent for sine frisolo-bestigninger. Foto: National Geographic

Klatring er både en fysisk og psykisk utfordring, det er det for Honnold også. Han avviser at han er fryktløs og sier at han tidligere var veldig redd for å prate offentlig. Sjenansen hans var også mye av årsaken til at han startet å klatre alene uten tau. Han var for sjenert til å spørre andre om å klatre. Derfor klatret Honnold alene.

Ekstremt grundige forberedelser og øvelser er det som hjelper ham med temme frykten, ifølge Honnold selv. Ved å kunne hvert eneste steg på ruten, har han en viss kontroll over situasjonen.

Honnolds evne til å være rolig og analytisk, også i farlige situasjoner, blir trukket frem som en av hans viktigste og særegne egenskaper. Mange klatrere matcher Honnold i fysikk, men det er få som matcher hans kapasitet til å håndtere frykt. Honnold er besatt av detaljer og evner å forberede seg svært nøye.

Fire loddrette timer

Honnold startet sin historiske klatretur klokken halv seks om morgenen den tredje juni 2017. Etter å ha spist sin vanlige frokostblanding i bilen hvor han bor store deler av året. For å nå toppen av El Capitan, valge Honnold å klatre ruten «Freerider». Ruten som har tredve taulengder til vanlig, er en av de vanskeligste rutene i dalen. En rute det er imponerende nok å klatre med tau.

LES OGSÅ: Hvithaien - havets superhelt?

Ikledd sin røde favoritt t-skjorte, utstyrt med bare en kalkpose og et par klatresko, startet Honnold sin historiske reise opp fjellet - en reise som like gjerne kunne blitt hans siste.

“Freerider” er en klatrerute som tester alle evnene til en klatrer. Her er alt fra små fingertak, til menneskestore sprekker, fra sva glatte som glass, til luftige traverser. En klatrer som skal bestige ruten må være fysisk sterk fra topp til tå, samtidig som han har utholdenhet nok til å gjennomgå de nesten tusen meterne med vertikal klatring.

<b>EL CAPITAN:</b> Honnold på toppen etter 3 timer og 56 minutter.
EL CAPITAN: Honnold på toppen etter 3 timer og 56 minutter. Foto: National Geographic

Etter tre timer og 56 minutter sto Honnold på toppen. Det hele ble dokumentert av Jimmy Chin og hans team. Filmen "Free Solo" hadde premiere på Telluride Film Festival i august 2018.

Kilder: National Geographic, the Guardian, Wikipedia

Denne saken ble første gang publisert 08/03 2019, og sist oppdatert 02/07 2019.

Les også