Nord mot sør

Barnestjernen som ble terrorist

Hun var berømt i hjemlandet Nord-Korea, men ble vervet som hemmelig agent av regimet. Det førte til at 115 mennesker mistet livet.

<b>AGENT:</b> Kim Hyon-hui var barnestjerne i Nord-Korea, men ble vervet som hemmelig agent. Det førte til at 115 mennesker mistet livet.
AGENT: Kim Hyon-hui var barnestjerne i Nord-Korea, men ble vervet som hemmelig agent. Det førte til at 115 mennesker mistet livet. Foto: Faksimile fra www.vimennpluss.no
Først publisert Sist oppdatert

Korean Airlines Flight 858 var på vei fra Baghdad til Bangkok tidlig om morgenen 29. november 1987. Boing 707-flyet hadde om lag 100 sørkoreanske fremmedarbeidere om bord, på vei hjem til Seoul etter et halvt år ved Gulfen bak seg. Hjemme i Sør-Korea ventet familie og kjærester på at de endelig skulle komme hjem. Med mannskapet var det 115 mennesker ombord på flyet, så godt som alle av de sør-koreanske statsborgere.

Les også: I 1967 var verden på randen av atomkrig - solen var den skyldige

Nøyaktig klokken 5 om morgenen meldte de til tårnet ved Rangoon-flyplassen i Burma at flyvningen gikk som planlagt, uten problemer. Kort tid senere skjedde det utenkelige.

Over Andamanhavet eksploderte flyet i en ildkule, og styrtet i havet. Ingen av de 115 overlevde.

Sjokkerende avsløring

Etterforskningen viste raskt at eksplosjonen ikke var en ulykke. Sporene ledet etter hvert til Kim Hyon-hui, som da var 26 år gammel. Hun ble arrestert i Bahrain, hvor hun forsøkte å komme seg videre til Nord-Korea.

Hyon-hui var en tidligere barnestjerne fra Nord-Korea, som i avhør kunne fortelle at hun hadde blitt rekruttert som agent i svært ung alder. Hun hadde sjokkerende ting å fortelle.

(artikkelen fortsetter under bildet)

<b>SPRENGT:</b> Det var en Boeing 707 fra Korean Airlines som ble sprengt over Burma.
SPRENGT: Det var en Boeing 707 fra Korean Airlines som ble sprengt over Burma. Foto: www.vimennpluss.no

Fra øverste hold

Hyon-hui hadde blitt avslørt med falsk pass da hun forsøkte å reise videre fra Abu Dhabi, hvor Korean Airlines Flight 858 hadde mellomlandet. I avhør tilsto hun at hun hadde vært delaktig i å sprenge flyet fra Korean Airlines, men hevdet at det hele var orkestrert fra høyeste hold i Nord-Korea.

Les også: Første verdenskrig - slik du aldri har sett den før

Hensikten skal ha vært å ødelegge OL i Sør-Korea året etter, og Kim Jung-il selv skal ha gitt ordren.

Reiste som far og datter

<b>AGENT: </b>Den 70 år gamle agenten Kim Sung-il
AGENT: Den 70 år gamle agenten Kim Sung-il Foto: www.vimennpluss.no

Den unge jenta hadde handlet i tospann med en eldre mann, Kim Sung-il. De to hadde utgitt seg for å være far og datter, japanske turister på vei hjem etter å ha reist i Europa, og med seg hadde de en C2-bombe gjemt i en transistorradio. Denne plasserte de på hattehyllen, sammen med en brennevinsflaske fylt med PLX-sprengstoff: Picatinny Liquid Explosive - et tokomponents sprengstoff som er lite sensitivt, og trenger en kraftig detonator.

Kombinert med C2 viste seg dette seg å være svært effektiv.

Begge to gikk av flyet i Abu Dhabi, hvor de forsøkte å komme seg på et annet fly for å reise hjem til Nord-Korea. Så langt kom de altså ikke. Den 70 år gamle Sung-il begikk selvmord med en blåsyrekapsel, mens hans unge medsammensvorne ble arrestert.

Kapteinen på D/S Norge trodde passasjerene ville se den mytiske øya – det...
Pluss ikon
Kapteinen på D/S Norge trodde passasjerene ville se den mytiske øya – det endte med katastrofe

Nitidig planlegging

Terroraksjonen hadde vært nøye planlagt over hele fire år, og bak sto altså det nordkoreanske regimet. I følge Kim Hyon-hui selv ble hun lært opp over en periode på syv år, innen blant annet kampsport og språk: Hun lærte japansk av noen av de mange japanske statsborgerne Nord-Korea hadde kidnappet, og senere ble hun sendt til Macau for å lære kantonesisk.

<b>AGENT-TRENING:</b> Hyon-hui ble trent opp over flere år. Her overrekker hun en blomsterbukett til en sørkoreansk delegat i 1976
AGENT-TRENING: Hyon-hui ble trent opp over flere år. Her overrekker hun en blomsterbukett til en sørkoreansk delegat i 1976 Foto: www.vimennpluss.no

Les også: Så kaldt er det egentlig - lær deg hva effektiv temperatur er

Dømt til døden

Naturlig nok ble forholdet mellom Sør- og Nord-Korea mildt sagt forverret etter den avskyelige aksjonen.

<b>ATTENTATKVINNEN:</b> Kim Hyon-hui tilsto at hun og en til sto bak attentatet.
ATTENTATKVINNEN: Kim Hyon-hui tilsto at hun og en til sto bak attentatet. Foto: www.vimennpluss.no

Kim Hyon-hui ble utlevert til Sør-Korea, hvor hun ble dømt til døden i mars 1989. Nord-Korea benektet at hun hadde statsborgerskap i landet, og hevdet at naboene i sør hadde fabrikkert hele bakgrunnen hennes.

Hyon-hui ble imidlertid benådet av Sør-Koreas president Roh Tae-woo senere samme år. Begrunnelsen var at de så på Kim Hyon-hui som en hjernevasket brikke, i et spill orkestrert av den virkelige skyldige; regimet i Nord-Korea.

<b>FAMILIE: </b>Kim Il Sung med sønnen Kim Jung-il. Sistnevnte skal ha gitt ordren og er også far til Kim_Jong-un, som styrer Nord Korea i dag.
FAMILIE: Kim Il Sung med sønnen Kim Jung-il. Sistnevnte skal ha gitt ordren og er også far til Kim_Jong-un, som styrer Nord Korea i dag. Foto: www.vimennpluss.no

Mer enn tretti år etter terrorangrepet lever Hyon-hui, i dag 56 år gammel, fortsatt på hemmelig adresse av frykt for represalier fra Nord-Korea. I et intervju med BBC i 2013 hevdet hun at familien hennes i Nord-Korea hadde blitt arrestert og sendt i arbeidsleir. Dersom hun selv skulle vende tilbake til hjemlandet, ville hun nok ikke møte noen bedre skjebne.

Les også: - En ny gigantisk astroide kommer til å treffe jorda

Forholdet mellom de Nord-Korea og Sør-Korea er fortsatt svært anspent, men samtidig bedre enn før OL i 1988. Terrorhandlingen fra 1987 blir nok uansett ikke glemt med det først, men man tør i dag håpe på at ting bedrer seg i årene som kommer.

Likte du denne saken? Sørg for å få godt lesestoff rett i innboksen din: Meld deg på vårt nyhetsbrev.

67 år med artikler

Vi Menns arkiv www.vimennpluss.no inneholder digitale, søkbare versjoner av alle nummer som har blitt gitt ut siden starten i 1951. Der kan du dermed lese artiklene om sprengningen av Korean Airlines Flight 858, eller hva som helst du måtte ønske av artikler Vi Menns 67 år lange historie.

Den første artikkelen om den grusomme terrorhandlingen sto på trykk i nummer 10 – 1988, året etter den grusomme ulykken. I nummer 52-2017 omtalte vi saken igjen, i forbindelse med året OL i Pyeongchang i Sør-Korea. Du kan lese begge artiklene og absolutt alt annet Vi Menn har gitt ut siden 1951, i vårt digitale arkiv www.vimennpluss.no.