norsk TV-serie
Sofia Helin: – Serien har fått meg til å forstå den norske nasjonalismen bedre
– Jeg har fått et varmere forhold til Norge etter å ha spilt kronprinsesse Märtha, sier svenske Sofia Helin som i disse dager er aktuell i TV-serien Atlantic Crossing på NRK.
Jeg visste lite om kronprinsesse Märtha da jeg fikk denne rollen, og jeg visste enda mindre om den vanskelige situasjonen hun ble tvunget inn i.
Det norske kronprinsparet var flyktninger i fem år, og selv om de var hva jeg vil kalle luksusflyktninger, ble de utsatt for noen voldsomme prøvelser.
Å ha tre små barn og så bli tvunget til å bo fra hverandre i en tid med krig og usikkerhet må ha vært utrolig krevende, sier Sofia Helin (48). Skuespilleren ble rikskjendis i Norge etter å ha spilt politietterforsker Saga Norén i den dansk-svenske TV-serien Broen.
Knyttet bånd til Roosevelt
I de fem årene kronprins Olav og hans Märtha levde adskilt, hadde de kun noen få samvær, som av sikkerhetsgrunner måtte holdes strengt hemmelig.
Märtha var stort sett alene om ansvaret for prinsessene Ragnhild og Astrid og lille prins Harald.
I sin ensomhet knyttet Märtha nære bånd til president Roosevelt og var en hyppig gjest i Det hvite hus. Vennskapet mellom presidenten og prinsessen ble til stor nytte for Norge, men skapte også en del forviklinger.
– Det norske kronprinsparet var offentlige personer og representerte et land. De hadde alles øyne rettet mot seg og måtte alltid opptre med ro og verdighet. Det må ha vært et konstant press, tror Sofia.
Les også (+): Kong Olavs ukjente historie: Ikke mange visste om hans plagsomme handikap
Et mulig trekantdrama
Nå er flukten fra Norge, kronprinsessens dager som flyktning hos sin onkel, kong Gustav av Sverige, og livet hun levde med barna på Pooks Hill utenfor Washington, blitt en underholdende og lærerik TV-serie.
Ispedd et mulig trekantdrama mellom Märtha, Roosevelt og kronprins Olav blir dette virkelig bra TV.
Svenske Sofia Helin er perfekt i rollen som kronprinsesse Märtha, og norske Tobias Santelmann gjør en glimrende kronprins Olav.
Anneke von der Lippe spiller Märthas hoffdame, Ragni Østgaard, kvinnen som forlot både mann og barn for å bistå Märtha og de kongelige barna under flukten fra Norge, og som ble der helt frem til 1945.
Atlantic Crossing
TV-serien sendes på NRK1 hver søndag fra 25. oktober.
Amerikanske Kyle MacLachlan fra den kjente TV-serien Twin Peaks, som hjemsøkte norske TV-skjermer på begynnelsen av 1990-tallet, spiller en sympatisk og troverdig president Franklin D. Roosevelt.
Atlantic Crossing tar for seg kronprinsesse Märthas fem år i USA under krigen, og i rollen som kronprinsesse snakker Sofia klingende norsk så bra at man kunne tro hun var innfødt.
– Jeg fikk en veldig god norsklærer og jobbet med språket i et halvt år før vi begynte, forklarer hun.
Imponert over innsatsen kronprinsessen gjorde for Norge i USA
Rollen har også gitt henne et nærmere og varmere forhold til nordmenn og Norge.
– Nå kjenner jeg historien om Norge, og når man kjenner et lands historie, er det lettere å forstå menneskene der, tror hun.
– Jeg forstår den norske nasjonalismen bedre. Den er veldig annerledes enn den svenske, og det har nok en del å gjøre med Norges skjebne under krigen, sier hun.
Sofia er imponert over den innsatsen kronprinsessen gjorde for Norge i USA. At hun klarte å få den amerikanske presidenten til å lytte, er hun ikke i tvil om.
Det kommer jo også tydelig frem i Roosevelts berømte tale der han flere ganger kommer med ordene «Look to Norway» når han snakker om et folks vilje til motstand og kamp mot den tyske okkupasjonsmakten.
Roosevelt sendte også direkte hjelp til Norge.
En sjalu kronprins
Kong Håkon hedret sin svigerdatter, kronprinsesse Märtha, i 1942 og ga henne storkors med kjede av St. Olavs som tegn på hans takknemlighet for den jobben hun gjorde for Norge i USA.
– Det har uten tvil gjort et sterkt inntrykk på den amerikanske presidenten å være så nær en familie som i all hast måtte forlate sitt hjem og som ble drevet på flukt under så dramatiske omstendigheter, sier Helin.
– Men om forholdet mellom han og prinsessen var noe mer enn bare vennskap, det vil jeg ikke uttale meg om. Det er det vel bare presidenten og prinsessen selv som egentlig vet, sier hun.
Og om kronprins Olav var så sjalu i virkeligheten som han er i serien, sier vel kildene heller ikke mye om.
– Jeg har lest mye om kronprinsessen, og jeg har fått masse informasjon fra manusforfatterne, som jo har gjort enda mer research på Märthas liv i USA, sier Helin.
Likevel er ikke det viktigste for meg å gjøre henne så lik som mulig. Hvordan hun var og hva hun følte og tenkte, vet bare Märtha selv.
– Det jeg som skuespiller forsøker å gjøre, er å gi liv til et menneske i en ekstrem situasjon. Jeg forsøker å skildre kronprinsesse Märthas kamp, sier Helin.
Har vært en krevende øvelse å spille kongelig
Å spille kongelig i åtte timelange episoder har også gitt henne et fornyet syn på de kongelige.
– Jeg har måttet studere og lære meg kongelig kodeks og etikette. Jeg har i detalj sett på de kongeliges bevegelser og adferd i det offentlige rom, og nå vet jeg hva det koster å opptre behagelig og korrekt hele tiden, sier Helin
– Det er en krevende øvelse, og jeg er virkelig imponert over den jobben de kongelig gjør, sier hun.
Hun elsker jobben som skuespiller, men liker dårlig å være borte fra de to barna hun har med ektemannen, som er prest.
Les også (+): Ida var Hjemmefrontens hemmeligste agent