Guide til storrøya

Vårens flotteste eventyr

Er du sugen på et vårlig stevnemøte med storrøya? Fem ihuga røyefiskere røper hvor du finner storfisken, og forteller hvordan du lokker den til hogg.

Pluss ikon
<b>KIKKEFISKE:</b> Er det noen der nede? Plutselig kommer hvite <br/>finner til syne ... 
KIKKEFISKE: Er det noen der nede? Plutselig kommer hvite
finner til syne ... 
Først publisert Sist oppdatert

"Seint på ettermiddagen vender vi skituppene hjemover. Vi kaver til knes i råtten snø, men enser det knapt. For en dag. For et fiske!"         

Det er grytidlig morgen 18. mai. Hu, hei, hvor det går på skarp morgenskare! Vi langer timevis innover fjellet på ski med pulker på slep. Vi vet at utpå ettermiddagen vil skaren transformere til blytung snøsørpe, men den tid den sorg. Innimellom må vi stiltre forsiktig over bare lyngflekker. Rypene skratter av oss. Så er vi fremme – Arne, Knut og jeg.

Isboret skjærer gjennom flere meter tjukk is. Røyeblinkene senkes ned i vannet. Arne har forresten produsert sine egne maggot. Han la ut et par fisker i vårvarmen, ventet noen dager, og voila – de lekreste spyfluelarver. Selv har jeg stått på hodet i hagen og plukket mark.

Vi prøveborer midt på vannet. Bare smått. Flere timer senere borer vi kloss ved land, på bare 30 centimeters dyp. Tid for kikkefiske: Oi! Ei kilosrøye stryker inntil røyeblinken, før den tverrsnur og angriper blinken. Agnet blir hengende og dingle, urørt.

– Der sitter den, ivrer Arne og lirker ei kilosrøye opp fra hullet etter en hektisk kamp. Snart er det Knuts tur. Og min. Men Arne får som vanlig flest.

– Nei, den slet, roper plutselig Arne. Timen seinere kroker han den samme fisken, ei røye på drøye kiloen med senestumpen hengende ut av kjeften. Seint på ettermiddagen vender vi skituppene hjemover. Vi kaver til knes i råtten snø, men enser det knapt. For en dag. For et fiske!

Laksefjordvidda

<b>ELDORADO:</b> – Laksefjordvidda er et eldorado, sier Bror Sundstrøm, her etter en vellykket tur til Duolbajavri (Flatvann). (Foto: Privat)   
ELDORADO: – Laksefjordvidda er et eldorado, sier Bror Sundstrøm, her etter en vellykket tur til Duolbajavri (Flatvann). (Foto: Privat)    Foto: privat

Finnmark er kanskje landets fremste storrøyedestinasjon. Bror Sundstrøm (67), leder i Sør-Varanger JFF, har 35 års isfiskeerfaring fra fylket. Han framhever Laksefjordvidda som et fantastisk område, med utallige fiskevann.

Sundstrøm liker helst å fiske på vidda etter scootersesongen er over 5. mai og til isen går – vanligvis i månedsskiftet mai/juni.

– Et av mine favorittvann er Duolbajavri (Flatvann), som kan tilby høykvalitetsrøyer opptil tre kilo. Ofte ligger vekta på 1,5 – 2 kilo.

Sundstrøm starter Duolbajavri-turen fra riksvei 98 mellom Tana og Lakselv, og går på ski med pulk ca. to timer sørover fra Esturjavri. Han påpeker at vannene nord for kraftlinja som krysser vidda øst/vest som regel har trygg is ut juni.

<b>IKKE KRESEN:</b> Røya er kjent for å være lunefull, men på våren er den slett ikke kresen, mener Bror Sundstrøm. Han bruker gjerne maggot for å friste røya. (Ill.foto: Stig Werner)
IKKE KRESEN: Røya er kjent for å være lunefull, men på våren er den slett ikke kresen, mener Bror Sundstrøm. Han bruker gjerne maggot for å friste røya. (Ill.foto: Stig Werner) Foto: Stig Werner

– Jeg bruker ulike røyeblinker med rød farge, samt agn som maggot eller akkar. Røya er slett ikke kresen i mai, så bruk av fiskeøye er også effektivt, sier han.

Sundstrøm foretrekker å fiske nær råkene ved bekkene, og han setter ekstra pris på kikkefiske.

– Aktiviteten på røya varierer, men to–tre aktivitetsperioder i døgnet er vanlig. Hvis disse aktivitetsperiodene kartlegges, kan man roe ned i mellomtiden, sier Sundstrøm som understreker at han alltid har med sikkerhetsutstyr som flytevest, livline og ispigger. Og han fisker aldri alene.

Laksefjordvidda

Fjellområde i Lebesby og Tana kommune, 200–400 moh. Begrenset av kystlinjen ved Laksefjord og Ifjord i vest og Tanadalen og Tanafjorden i øst. Kanskje Finnmarks mest attraktive område for fjellfiske.

Turistguider/transport: Du kan kontakte lokale turistguider i Tana. Prøv Tana husky v/Dag Broch. Tana Toms jakt- og fisketurer v/Tom Hardy. Tana naturopplevelser v/Grete Reitan Erlandsen. Eriksen naturopplevelser v/Rune Eriksen. Doffens mat- og naturopplevelser v/Dagfinn Nilsen. Viddassønn v/Per A. Holm. Ildtoppen AS Austertana v/Tanja M. Pettersen. Blien Multiservise v/Morten Blien.

Adkomst: Vanligvis veitrasé Storelva mot Store Tranevann (1. juli) og anleggsveien fra Adamsfjord (åpner 20. juli) i nord. Et annet alternativ er opp traktorveien fra Sirma i Tanadalen (1. juli).

Fiskekort: www.fefo.no

I hjertet av Indre Troms

Markus Holmer (19) fra Bjerkvik ved Narvik erlidenskapelig isfisker. Han er ofte på farten med røyeblinken i vinterhalvåret, på jakt etter storrøya.

<b>INDRE TROMS:</b> Markus Holmer fra Bjerkvik ved Narvik med røya på 2,5 kilo fra Sandelvvannet i Dividalen. (Foto: Privat)
INDRE TROMS: Markus Holmer fra Bjerkvik ved Narvik med røya på 2,5 kilo fra Sandelvvannet i Dividalen. (Foto: Privat) Foto: p

Favorittområdene er Reisadalen i Nord-Troms, der røyevannene ligger på begge sider av dalen. Tipset er å følge scooterløypene på ski. Området har mange røyevann, med potensial for storrøye. Dividalen, i hjertet av Indre Troms, stikker av med røyeprisen.

<b>UUTHOLDELIG SPENNENDE:</b> Fisken nærmer seg agnet, snuser på det og gaper over kroken. Eller den forsvinner. Kikkefiske byr på vanvittig spenning! ­<br/>(Ill.foto: Tomas Johansson)
UUTHOLDELIG SPENNENDE: Fisken nærmer seg agnet, snuser på det og gaper over kroken. Eller den forsvinner. Kikkefiske byr på vanvittig spenning! ­
(Ill.foto: Tomas Johansson)

– Favorittvannet heter Sandelvvannet, der rekorden min fra 2015 lyder på 2,5 kilo, forteller 19-åringen.

For å komme til Sandelvvannet følger du scooterløypa på ski i ca. 10 effektive kilometer fra Høgskardhuset i Dividalen til Høgskardvatnet. Ta så til høyre tre–fire kilometer til Sandelvvannet, som ligger vakkert til, med mulighet for røye på både to og tre kilo.

<b>GODE MULIGHETER:</b> Mulighetene for å få stor røye i Indre Troms er absolutt til stede. (Ill.foto: Dag Kjelsaas)
GODE MULIGHETER: Mulighetene for å få stor røye i Indre Troms er absolutt til stede. (Ill.foto: Dag Kjelsaas) Foto: Dag Kjelsaas

Holmer bruker røyeblink, oftest Dividals-blink kunstig lys, ladet med en god klyse maggot. I mai, som er den beste tida, sløyfer han imidlertid kunstig lys. Han har også hatt stor suksess med å bruke Attraquas spesialagn for røye.

– Jeg fisker med én stikke, og har ofte tre småbruk i tillegg. Røya tar ofte de stillestående agnene. Fisken her oppe er lunefull, så det gjelder å ha tålmodighet.

Holmer mener morgenbettet er best, gjerne i grålysningen. Han starter ofte med kikkefiske på grunt vann hvis det ikke er for mye snø eller overvann. Hvis fisken er i vrangbett, søker han ut på dypere vann.

Dividalen

Om lag fem mil lang, trang skogdal i Indre Troms. Spredt bebyggelse. Øvre del av Dividalen fredet under navnet Øvre Dividal nasjonalpark.

Atkomst Dividalen: Fly til Bardufoss. Følg riksvei 87. Ta av ved Holt. Ca. 1,5 time med bil fra Bardufoss. Parker ved Høgskardhuset i Dividalen.

YouTube: Sjekk Markus' jakt- og fisketurer på Villmarksguttan production.

Fiskekort: www.inatur.no

Mange røyevann i Hattfjelldal

Geir Ivar Vatnan (55) fra Hattfjelldal i Nordland reklamerer varmtfor røyefisket i skog- og fjellkommunen.

<b>STORT:</b> I det ene Fiskalusvatnet i Hattfjelldal er det stor røye, i det andre stor ørret ... ( Foto: Privat)
STORT: I det ene Fiskalusvatnet i Hattfjelldal er det stor røye, i det andre stor ørret ... ( Foto: Privat) Foto: p

– Vi har et titall fine røyevann i umiddelbar nærhet av vei, rundt 700 moh. I Hattfjelldal finnes også et rikt scooterløypenett, sier han.

<b>FAVORITT:</b> <br/>Vatnan bruker Polaris røye­blink og maggot som agn når han jakter røya.  
FAVORITT: 
Vatnan bruker Polaris røye­blink og maggot som agn når han jakter røya.  
Foto: produsent

Vatnan har isfisket ørret og røye siden barndommen. Han nevner spesielt Storvatnet, som ligger lett tilgjengelig like ved riksvei 73, midtveis mellom Trofors og Hattfjelldal.

– På Storvatnet er kikkefiske i mai det beste tipset. Her fikk jeg to kilosfisker i fjor, mens persen lyder på tre kilo. Isen går vanligvis sist i mai.

Vatnan bruker Polaris røyeblink og maggot som agn når han jakter røya. Enkelt og greit.

<b>PENE:</b> To fine røyer fra <br/>Hattfjelldal. (Foto: Privat)
PENE: To fine røyer fra
Hattfjelldal. (Foto: Privat)
Foto: privat

For den som ønsker mer villmarkspreget fiske, er de to Fisklausvatna ca. 40 kilometer mot svenskegrensa et alternativ. Det finnes stor røye i det ene vannet, og stor ørret i det andre. Dit kjører Vatnan på scooter rundt påsketider.

– Fisken har fantastisk kvalitet, men man må selvsagt treffe bettet. Jeg leiter opp kjente plasser på grunna og fisker på ca. fire meters dyp. Daningen mot svenskegrensa er et annet godt fiskevann.

Hattfjelldal

Kommune med skog- og fjellområder på Helgeland i Nordland. Størsteparten av Norges nest største innsjø, Røssvatnet, ligger i kommunen.

Atkomst: Ta av E6 ved Trofors. Følg riksvei 73 mot Sverige, ca. 33 kilometer.

Scooterutleie/taxikjøring: Daleng Scooter & Transport, tlf. 75 18 44 81/91 15 39 93 eller www.dalengscooter.no

Fiskekort: www.inatur.no

Fantastiske Lierne

Jørgen Bergli (37) fra Lierne i Trøndelag har isfisket fra barnsbein av. Han framhever fjellområdet nord i Lierne som et fantastisk røyeområde med vann somHavdalsvatnet, ca. 20 km fra Nordli.

<b>LIERNE:</b> Jørgen Berli fra Lierne anbefaler Havdalsvatnet. (Foto: Privat)
LIERNE: Jørgen Berli fra Lierne anbefaler Havdalsvatnet. (Foto: Privat) Foto: privat

– Området er lett å ta seg inn til med scooter eller på ski. Havdalsvatnet er særlig egnet til kikkefiske i mai. Ingelsvatnet og Storflyen i Ingelsvasselva er to andre bortgjemte perler, men dit må man gå på ski, sier han.

<b>ENKELT OG GREIT:</b> For Jørgen Berli er utstyrsvalget enkelt og greit. Røyeblink og maggot. (Ill.foto: Per Erik Knutsen)
ENKELT OG GREIT: For Jørgen Berli er utstyrsvalget enkelt og greit. Røyeblink og maggot. (Ill.foto: Per Erik Knutsen) Foto: Per Erik Knutsen

Bergli bruker røyeblink, gjerne Lysdraken og maggot, og fisker i april og ut mai. Snittvekta i mange vann ligger rundt halvkiloen, med mulighet for røyer opp til to kilo.

– Dette er høykvalitetsfisk, men man må selvsagt treffe bettet. Våren kan i så måte være veldig bra, sier han.

<b>RØYEAGN:</b> Maggot er røyefiskerens faste følgesvenn. 
RØYEAGN: Maggot er røyefiskerens faste følgesvenn. 

Fjellområdet i Lierne er ellers kjennetegnet av et nettverk med rekreasjons- og isfiskeløyper. Vær obs på at løypene stenger 5. mai!

I Lierne nasjonalpark nevner Bergli Fisklausvatnet som et veldig bra vann. Kvesjøen ved riksvei 74 bør være et annet mål.

– Vannet har en fantastisk bestand av halvkilosrøyer og kan i tillegg skryte på seg norgesrekorden for kanadarøye.

Lierne

Kommune i indre Namdal. Trøndelags største kommune i areal, blant landets minste målt i folketall. Skog, myrer, fjellvidder og store innsjøer.

Atkomst: Fra sør; ta av E6 og inn på riksvei 74 ved Grong, 70 kilometer. Fra nord; ta av E6 og inn på fylkesvei 773 ved Brekkvasselv, 90 kilometer.

Scootertransport/hytteutleie: Tom Jonny Ingulfsvann selger fiskekort for Ingelsvatnet og Storflyen (www.ingulfsvann-vestre.no)

Leirlia: Eiendom som har fine, mindre røyevann i området Litjlfjellet (www.leirlia.com).

Fiskekort: Kort for Havdalen og Kvesjøen kjøpes lokalt i Lierne på Kvelibua, der du også kan kjøpe scooterlisens. Ellers www.inatur.no

Scooterleie: Nordli totaktservice
(www.nordli-totakt.no)

Scooterløyper: www.lierne.kommune.no/viktige-lenker/motorferdsel/rekreasjonsloyper/oversikt-over-apne-og-stengte.loyper/

Nyttig info: www.fjellstyreneilierne.no

Kikkefiske i Femundsmarka

Jan Lillestu (51) fra grenda Kvilteni Engerdal kommune har 35 års isfiskeerfaringfra Femundsmarka.

<b>STORFANGST:</b> Femundsmarka! (Foto: Jan Lillestu)
STORFANGST: Femundsmarka! (Foto: Jan Lillestu) Foto: Jan Lillestu

I tillegg til den første perioden med is på høsten, framhever Lillestu siste halvdel av april og første uka i mai som fineste isfisketida. Lillestu får et kick av å kikkefiske på grunna.

<b>KANONOMRÅDE:</b> Jan Lillestu anbefaler Røvollfjellet i Femundsmarka. (Foto: Privat)
KANONOMRÅDE: Jan Lillestu anbefaler Røvollfjellet i Femundsmarka. (Foto: Privat) Foto: privat

– Å oppleve storrøya like under nesetippen får virkelig fart på blodpumpa, smiler han.

Lillestu bruker som regel Rauto-blinken med maggot eller reker. Av og til tyr han til mormyshka, eller han bruker kun en 16-treblekrok agnet med reker.

– Jeg mater ofte opp hullet med noen få rekebiter, og skyr bruk av ost. Mater du med rekebiter, må du agne med reker, påpeker han.

Lillestu mener beste fisketida er midt på dagen i februar–mars, mens morgen og kveld er best på vårparten.

<b>EFFEKTIV:</b> En mormyshka agnet med maggot kan være et effektivt redskap i jakten på røye. (Foto: Stig Werner)
EFFEKTIV: En mormyshka agnet med maggot kan være et effektivt redskap i jakten på røye. (Foto: Stig Werner) Foto: Stig Werner

Favorittvannene finner han på Røvollfjellet, med legendariske Røvolltjønnan og Abbortjønna i nasjonalparken øst for Femunden.

– Røya er lunefull og vanskelig å lese. Du må treffe den i det bitevillige hjørnet. Jeg har fått flere tokilosrøyer i flere av vannene på Røvollfjellet, og mistet større fisker. I Femundsmarka kan du få røyer på over fire kilo, selv om det er sjelden.

Lillestu er også mannen bak en film om kikkefiske etter røye som kan sees på inatur.no eller YouTube (røyefiske i Femund Engerdal) Anbefales!

Femundsmarka

Særpreget fjellområde på begge sider av den 62 kilometer lange innsjøen Femunden (662 moh.), Norges tredje største innsjø. Nasjonalpark siden 1971.

Atkomst Røvolltjønnan: Lettest fra Tufsingdalen. Start på ski fra Jonasvollen, kryss Femunden og opp Femundslia. Totalt ca. 15 kilometer fra Jonasvollen.

Overnatting: Jonasvollen camping (www.jonasvollen.no) på vestsiden av Femunden. Svukuriset (betjent turisthytte) på østsiden av Femunden, ca. 12 kilometer fra Røvolltjønnan (www.svukuriset.dnt.no). Fra Røvollen (selvbetjent turisthytte inne i Femundsmarka), er det ca. 3,5 kilometer til Røvolltjønnan.

Annen overnatting/hytteleie: Jonasvollen (www.jonasvollen.no), Femundshytten (www.femundshytten.no) og Haugen gård. tlf. 482 93 535 (utenfor sesong) eller tlf. 62 45 98 60. Disse har utleiehytter inne i området. Mulighet for scootertransport ved leie av hytte.

Informasjon: Engerdal fjellstyre (www.engerdal-fjellstyre.no)

Fiskekort: www.inatur.no