Jaktlovens far

Halvor Heyerdahl Rasch: Den glemte jakt og fiske-pioneren

Halvor Heyerdahl Rasch var en ekte pioner. Han sto bak jaktloven og var blant de første i Norge til å fiske med flue og jakte rype i fjellet. Han var sentral i dannelsen av både NJFF og Den Norske Turistforening. Likevel er han nesten helt glemt.

Pluss ikon
<b>VAR MED PÅ Å STARTE NJFF OG DNT:</b> Halvor Heyerdahl Rasch
VAR MED PÅ Å STARTE NJFF OG DNT: Halvor Heyerdahl Rasch
Først publisert Sist oppdatert

I 1845 ga na­tur­fors­ke­ren og je­ge­ren Halvor Heyerdahl Rasch ut «Jagten i Norge» – et verk som la grunn­laget for «Lov om Udryddelse af Rov­dyr og Fred­ning af andet Vildt». Lo­ven had­de som for­mål å verne om elg, hjort, rein og and­re dyr som tok seg godt ut på mat­fa­tet – dyr som på den ti­den nes­ten var bor­te fra den nors­ke na­tu­ren. Sam­ti­dig åp­net den opp for å ut­ryd­de de sto­re rov­dy­re­ne som ulv, gau­pe og bjørn. Dis­se var konkurrenter til je­ger­ne, og det skulle bli utbe­ta­lt skudd­pre­mi­er for fel­te dyr. Tan­ken var at der­som man fjer­net rov­dy­ra, ville det bli mer av mat­vil­tet. Po­li­ti­ker­ne var eni­ge om at det­te var en god idé, og senere den som­me­ren ble lo­ven ved­tatt med stort fler­tall.

Året et­ter at den nye jakt­lo­ven ble inn­ført, ble det skutt 219 bjørner, 238 ulver, 104 gau­per, 81 jerver og 1055 ørner. I til­legg var det også skudd­pre­mi­er på høn­se­hauk og hu­bro. Mot slut­ten av 1800-tal­let sat­te sta­ten også mår, oter, fis­ke­ørn, spur­ve­hauk og jakt­falk på lista over dyr som skul­le bort. Fris­ku­sen, je­ge­ren og na­tur­fors­ke­ren Halvor Heyerdahl Rasch må alt­så ta sin del av an­sva­ret for at rov­dyr­po­pu­la­sjo­nen i Norge i dag er på et mi­ni­mum. Når det er sagt, la han også grunn­laget for en jakt­lov­giving som har ført til at vi i dag kan jak­te fugl og hjor­te­vilt for mat­auk.

HALVOR HEYERDAHL RASCH

FØDT: 8. ja­nu­ar 1805

Død: 21. au­gust 1883

Hva: Zoolog, jeger, fisker, foreningsmann.

Høydepunkt: La grunnlaget for den moderne jaktloven og var sentral i opprettelsen av både Norges Jeger- og fiskerforening og Den Norske Turistforening.

Allsidig zoolog

Hal­vor Heyerdahl Rasch ble født på Mus­torp i Eids­berg i Østfold den 8. ja­nu­ar 1805. Han var den and­re i en rek­ke av tolv barn sig­nert Edle Va­len­ti­ne Heyerdahl og ritt­mes­ter Michael Rasch. I Svenska Jägareforbundets Nya Tidsskrift fra 1881 står det: «Af sin fa­der, ryttmästaren Rasch i Eids­berg, Smaalehnene, lärde han tidligt att handtera bössan, och då han, vor­den stu­dent vid sextons års al­der, snart förenade jagten med stu­di­et af djurvärlden».

I bo­ken «Sports­menn i Vei­de­land» hevdes det imid­ler­tid at Rasch først fikk øye­ne opp for jakt da han ble an­satt ved Zoo­lo­gisk mu­se­um og bo­sat­te seg i den bo­ta­nis­ke ha­gen på Tøy­en i Oslo. Der ble han kjent med en tysk gart­ner som in­tro­du­ser­te ham for jakt med «hønse­hund».

Rasch ble uan­sett stu­dent ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo al­le­re­de i 1821, og ifølge tid­li­ge­re pro­fes­sor i zoo­lo­gi, Hjal­mar Brock, var han et unn­taks­til­fel­le, ettersom han ikke les­te teo­lo­gi. I ste­det be­gyn­te Rasch å stu­de­re bo­ta­nikk, for så å gå over til zoo­lo­gi. I 1825 ble han ama­nu­en­sis og kon­ser­va­tor ved Uni­ver­si­te­tets zoo­lo­gis­ke Kabinet. I be­gyn­nel­sen av 1840-åre­ne full­før­te han ut­dan­nel­sen sin i blant an­net Lei­den og Paris, og da han kom hjem i 1843, ble han sti­pen­diat ved uni­ver­si­te­tet. Kort tid et­ter steg han i gra­de­ne og ble lek­tor, for så å bli pro­fes­sor i zoo­lo­gi i 1852. Samme år utga han en bok om kunstig utklekking av laks og ørret, og han fikk økonomisk støtte av Det Kongelige Selskab for Norges Vel til å anlegge en rekke klekkerier og settefiskdammer.

Som zoo­log var Rasch en me­get kunn­skaps­rik mann som sat­te spor et­ter seg i det aka­de­mis­ke mil­jø­et. Han skrev den før­s­te nors­ke læ­re­bo­ka i zoo­lo­gi ved uni­ver­si­te­tet – og ellers om alt fra øs­ters og sopp, til jakt på høy­fjel­let.

<b>AASDALSJEGER-KOMPANIET:</b> Rypebestanden var noe tettere på slutten av 1800-tallet. Rasch sitter til venstre. 
AASDALSJEGER-KOMPANIET: Rypebestanden var noe tettere på slutten av 1800-tallet. Rasch sitter til venstre. 

Jegeren

Som je­ger ble Rasch en av de dyk­tig­ste i lan­det. I be­gyn­nel­sen jak­tet han mye i sko­ge­ne rundt Kris­tia­nia, og senere trakk han og den unge stu­den­ten Ja­cob Bøck­mann Barth opp i fjel­le­ne. På et bil­de av de to fra 1864, som ble gjen­gitt i Af­ten­pos­ten på be­gyn­nel­sen av 30-tal­let, blir de om­talt som «våre to før­s­te ry­pe­je­ge­re for stå­en­de hund». Men det var ikke bare jakt kameratene holdt på med. Som en av de første i landet var Rasch også en ivrig fluefisker.

På slut­ten av 1850-åre­ne til­brak­te de en må­ned på Rin­ge­bu­fjel­let sam­men med blant an­net teo­log og språk­fors­ker Jens An­dre­as Friis. Den­ne turen ble skild­ret i Friis' bok «Aasdalsjeger-Kom­pa­ni­et, Til fjells i fe­ri­e­ne», som kom ut i 1876. Boka vis­te vei til en ny jakt­form for den høy­kul­tu­rel­le eli­ten i ho­ved­sta­den; nem­lig jakt på rype og vill­rein i høy­fjel­le­ne.

Selv om Rasch ikke er nevnt med fullt navn i boka, er det li­ten tvil om at han er per­so­nen som om­ta­les som «Hal­vor». «Aasdalsjeger-Kom­pa­ni­et, Til fjells i fe­ri­e­ne» er blant de kil­de­ne vi fin­ner som gir det bes­te bil­det av hvor­dan Rasch var som je­ger og per­son. Her blir han om­talt som en god­mo­dig mann som kan hol­de fore­drag for res­ten av jakt­laget om de uli­ke dy­re­ne. Han blir også be­skre­vet som noe ufor­sik­tig, da han had­de en «vis forkjærlighed for at gaa med spændte ha­ner og tilbøielighed til at vise folk, at hans bøs­se har ka­li­ber 12». Det for­tel­les at det fan­tes et kulehull i en bjel­ke på Gunstadseter som ble til da Rasch skul­le for­kla­re hvor­dan en bak­lad­nings­rif­le fun­gerte for en lo­kal reinjeger. Mens han for­kla­rer, går rifla av, og uten å trek­ke en mine sier Rasch: – Jagu var 'a lad lel, da!

<b>JAKTHYTTA:</b> Gundstadseter slik den så ut på den tiden Rasch jaktet i området.  
JAKTHYTTA: Gundstadseter slik den så ut på den tiden Rasch jaktet i området.  

Nøden bryter alle lover ...

I bo­ka kom­mer det også fram at Rasch var litt av en tøf­fing. Det fortelles at han had­de lagt til seg uva­nen å ta seg en hø­ne­blund på fjel­let, og en gang han var på reinsjakt, sovnet han, og våknet ikke før det var blitt kveld, mørkt og skod­de. Res­ten av jakt­laget ble nød­ven­dig­vis be­kym­ret, men Rasch kom vand­ren­de inn på hyt­ta hvor de bod­de ved mid­natt. «Det havde in­gen nød med mig», had­de han sagt. «Jeg havde pibe, tobak og fyr­stik­ker med mig, og jeg havde nok alltid kla­ret mig nat­ten over».

«Rasch må ta sin del av an­sva­ret for at rov­dyr­po­pu­la­sjo­nen i Norge i dag er på et mi­ni­mum.»

En an­nen his­to­rie for­tel­ler om da Kong Karl IV og Louise av Ne­der­land ble kro­net i Nidarosdomen i au­gust 1860. På vei ned til Kris­tia­nia skul­le kon­ge­pa­ret spi­se på Eld­stad på Rin­ge­bu, og i den an­led­ning ble Friis og Rasch til­kalt med be­skjed om å skaf­fe 20 ry­per til bon­den. Grunnet tidspress måt­te jakta fore­gå på en søn­dag.

Rasch, som had­de stått på barrikadene for en ny jakt­lov, had­de ty­de­lig­vis in­gen pro­ble­mer med å bry­te re­ge­len om å hol­de søn­da­gen jaktfri. Som det står i bo­ka: «Necessitas non habet le­ges» – nød bry­ter alle lo­ver. Friis end­te opp med å fel­le 22 ry­per, mens Rasch fel­te åtte fjell­ry­per, fire li­ry­per, to dob­belt­bek­ka­si­ner og to va­de­fug­ler. I til­legg fel­te Friis det som an­gi­ve­lig skal ha vært den stør­ste reins­buk­ken – kalt «Kongsbukken» – på Rin­ge­bu­fjel­let.

Tragisk jaktulykke

Dess­ver­re ut­spant det seg også en tra­gisk hen­del­se den hel­gen som ble dys­set ned, og som ble en hysj-hysj-his­to­rie «alle» i om­rå­det kjen­te til. His­to­ri­en for­tel­ler at en men­talt han­di­kap­pet dame som het Sig­rid, ble skutt av en­ten Friis el­ler Rasch da hun ble tatt for å være en bjørn. I boka «Stor­je­ge­re i Østerdalene» av Sven R. Gjems for­tel­ler gård­bru­ke­ren Hallvard Hu­set fra Ims­da­len at hans bes­te­mor trod­de det var Rasch som skjøt. Sa­ken ble dys­set ned, fa­mi­li­en til Sig­rid ble rikelig kom­pen­sert, og angivelig skal Rasch ha fått lagt hen­ne i vigslet jord.

I kir­ke­bo­ka for Rin­ge­bu står det: «Sig­rid Jensdatter Ims­da­len. 50 år gam­mel og vanvittig, er bort­kom­met uden at være gjenfundet og er sann­syn­lig­vis om­kom­met på fjel­det». No­te­rin­gen er da­tert 11. au­gust 1860 – sam­me dag som «Kongs­buk­ken» ble felt.

<b>PÅ GUNSTAD-SETER:</b> J.B. Barth hviler hodet på kneet til Rasch. 
PÅ GUNSTAD-SETER: J.B. Barth hviler hodet på kneet til Rasch. 

Nesten glemt

I tillegg var Rasch sentral i dannelsen av en rekke foreninger, deriblant Selskabet til Fol­ke­opp­lys­nin­gens Frem­me, Centralforeningen til Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug, og ikke minst var han en av initiativtagerne bak Nor­ges Je­ger- og Fis­ker­for­en­ing i 1871. Han satt også i det før­s­te sty­ret til Den Nors­ke Turistforening.

Hal­vor Heyerdahl Rasch døde ugift og barn­løs 21. au­gust 1883. Det fin­nes in­gen bio­gra­fi om ham, og i bo­ken «Zoo­lo­gi­ens his­to­rie i Norge: til And­re ver­dens­krig» skri­ver Hjal­mar Brock at den som set­ter seg inn i Raschs ar­beid, må spør­re seg selv hvor­for han har «sun­ket ned i glem­se­lens dyp». Sva­ret, me­ner Brock, er at Rasch, og samt­li­ge av hans sam­tids zoo­lo­ger, hav­net i skyg­gen av sin kol­le­ga Michael Sars – en mann Rasch selv gikk i bre­sjen for å få knyt­tet til Uni­ver­si­te­tet som eks­tra­or­di­nær pro­fes­sor. ●

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Villmarksliv nr 11 2019