Vilt & Viten
Var deprimert – fikk våpenkort tilbakekalt
Kan politiet i praksis overprøve fagfolk og ta fra en jeger våpenkortet bare på grunn av en depresjon? Spørsmålet reiser seg etter en tingrettsdom i Trøndelag i mai.

I mai ble det avsagt tingrettsdom i en sivil sak i Trøndelag. En bonde og jeger fikk tilbakekalt våpenkortet og retten til å eie våpen – dette på tross av at fagfolk hadde konkludert med at han verken var en fare for andre eller suicidal.
Bakgrunnen for tilbakekallingen er en episode i 2018. Mannen hadde krangla med kona om en familiemiddag. Det var ikke vold eller trusler involvert, men han skrev noen ord på en post-it-lapp om at han ikke orket mer. Kona ble bekymret og tok kontakt mannens søster i nabohuset. Sammen ringte de legevakta for å prøve og skaffe ham noe beroligende. Det hører med til historien at mannen også noen år tidligere hadde vært deprimert og gått til psykolog i en periode.
Innlagt på St. Olavs hospital
– Fjæra ble til fem høns. Legevakta sendte opplysningene videre til politiet. Nå skulle mannen både ha blitt aggressiv og vært påvirket av alkohol. Men ingen av delene stemte. Han var verken aggressiv eller påvirket av alkohol, det er alle – også politiet – enige om i ettertid, sier mannens advokat, Pål S. Jensen, til bladet Jakt.

Uvitende om at kona hadde ringt legevakta, oppsøkte mannen fastlegen dagen etter og fikk hjelp for sin depresjon. Han ble kortvarig innlagt på St. Olavs hospital. Behandlende lege og psykologer var enige om at mannen ikke utgjorde noen fare for andre, og at han ikke var suicidal. Han fikk medisiner mot depresjonen.
– Politiet la derimot legevaktas rapport til grunn. De tilbakekalte våpenkortet hans og hentet alle mannens våpen, noe jegeren tok svært tungt, sier Jensen.
Prinsipielle spørsmål
Kona og søsteren har i ettertid sagt at frykten de hadde for at mannen kunne ta sitt eget liv den gangen, var sterkt overdrevet. De vil gjerne at han beholder våpenkortet. Mannen klaget på avgjørelsen, men klagen ble ikke tatt til følge.
Dermed engasjerte mannen advokat Pål S. Jensen, som selv er en erfaren jeger. Saken kom opp i tingretten, som altså bekreftet gyldigheten av Politidirektoratets vedtak.
– Dette reiser flere prinsipielle spørsmål. Mannen har en psykologspesialists konklusjon på at han verken er noen fare for andre eller suicidal. Det er mer enn de fleste av oss andre har. Hva mer kan man forlange? Kan politiet overprøve fagfolkenes vurderinger? spør Pål S. Jensen, som også stiller seg spørrende til hvor viktig det er å ta våpenet fra en som eventuelt måtte være suicidal.
– Hvis noen ønsker å ta livet sitt, klarer de det fint uten våpen. Skulle man da også ta fra folk bilen og alle tau og kniver? spør advokaten.
Kan søke
Jensen påpeker at våpnene er svært viktig for mannen, både i hans virke som bonde og jeger. I retten ble det også pekt på at det ikke er vanlig at folk blir fratatt våpenkortet bare på grunn av en depresjon.
Retten mener imidlertid at sakens dokumenter viser at det var en reell fare for at mannen var suicidal. Den viser til at de sakkyndige ved innleggelsen etter hendelsen i 2018 fastslo at han hadde en «moderat til alvorlig depresjon» og mener at de psykiske problemene har en «vedvarende karakter». I dommen står det videre at «Retten bemerker at det således følger av politiets retningslinjer at det ved «grunnlag for tvil» skal foretas tilbakekall» og at «hensynet til sikkerhet må veie tyngst».
Mannen kan søke om å få tilbake våpenkortet, men retten viser til Politidirektoratets rundskriv 2009/9, der det står: «Etter direktoratets praksis er det av vesentlig betydning at vedkommende ikke gjenerverver våpen før det har gått så lang tid etter friskmelding at politiet kan være tilstrekkelig trygg på at situasjonen har stabilisert seg.»
– Hvis denne dommen blir stående, mener jeg man i praksis er rettsløs. Derfor bringer vi denne saken videre til lagmannsretten, sier advokat Pål S. Jensen.
Individuell vurdering
Slik kommenterer Christine Lundstein, rådgiver for Sivil rettspleie- og forvaltningsseksjonen i Politidirektoratet, tilbakekallelse av våpenkort på generelt grunnlag:
– En vanlig årsak til at en våpentillatelse tilbakekalles, er at våpeneier ikke lenger oppfyller våpenlovens krav til pålitelighet og skikkethet. Denne type saker begrunnes typisk med opplysninger knyttet til våpeneiers vandel, psykiske lidelser eller andre opplysninger som tilsier at man ikke innehar den nødvendige skikkethet.
Når det gjelder hva som skal til for at en person skal få tilbake våpenkortet, sier hun:
– Man kan ikke gjenerverve våpentillatelsen før man igjen oppfyller de krav som er nevnt over og som står i våpenlovens § 7, tredje ledd. Hvor lang tid dette tar, beror på en individuell vurdering i den enkelte sak.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Jakt