Randulfs Testlab
Den komplette
undertøys-
guiden
Hva slags klær du har nærmest kroppen, betyr mye for komforten på tur. Her er våre beste tips til valg av undertøy – året rundt!
Tekst/foto: Randulf Furuholt
Valle
TØRKETID OG TØRKEHASTIGHET: Hvor fort et plagg blir tørt, avhenger nesten utelukkende av hvor mye fuktighet det har tatt opp. Når vi opplever at ullplagg tørker saktere enn kunstfiber, er det fordi ullplaggene tar opp mer fuktighet. Bomull og bambusviskose tar opp mest fuktighet og bruker lengst tid på bli tørt. Tørkehastigheten er faktisk i praksis den samme for alle plagg – det forsvinner like mange gram vann fra plaggene hver time. Når vi diskuterer dette, må vi altså skille mellom tørketid og tørkehastighet. I praksis er selvsagt det viktigste at ei våt nettingtrøye i kunstfiber er tørr etter en drøy time på tørkesnora, mens ei trøye i bomull eller bambusviskose bruker både fem og seks timer på å tørke under samme forhold.
Mange har sterke meninger om hvilket materiale turundertøyet skal lages av. Tradisjonelt sverger mange villmarkinger til ullundertøy. De vil fremheve at ulla isolerer selv om den er våt. I tillegg er det et poeng at ull er motstandsdyktig mot flammer og glør, slik at kontakt med primusflamme eller bål ikke blir katastrofalt.
Allergier
Kunstfiberplagg smelter om de kommer i kontakt med flammer. Det er selvsagt en klar ulempe, men mange foretrekker også slike plagg. Noen foretrekker kunstfiber fordi de synes ull klør, selv om ullfibrene har blitt langt mykere og mer behagelige mot huden de siste årene.
Det finnes også folk som er allergiske mot ull. Kunstfiberplagg er generelt også mer slitesterke, mens spesielt tynne ullplagg kan ha mer begrenset levetid. Mange vil også fremheve at kunstfiberplaggene tørker mye fortere enn ull.
LAG PÅ LAG: Flere tynne lag med undertøy gir bedre isolasjon enn ett tykt. Forsøk fra det svenske arbeidslivsinstituttet bekrefter dette. De målte isolasjonsevnen til sokker og fant at to par sokker av et stoff med tykkelse på 200 g/m2 ga samme isolasjonsevne som et par sokker av et stoff med tykkelse på 800 g/m2. Fire par sokker med tykkelse 200 g/m2 ga 30 % bedre isolsjonsevne enn sokken med tykkelse 800 g/m2.Du sparer altså vekt på å ta med flere tynne plagg i stedet for få tykke. Dessuten får du vesentlig bedre fleksibilitet i bekledningen. Har du med tre tynne trøyer, får du sju ulike kombinasjonsmuligheter.
DEKKER ALLE FORHOLD: Å velge riktig undertøy handler ikke bare om å finne riktige enkeltplagg, men å sette sammen en garderobe som til sammen dekker ditt behov — året rundt. Da trengs plagg av ulike materialer, tykkelser og design. Personlig velger jeg et sett nettingundertøy som basis. Nettingtrøya er også normalt den eneste trøya med høy hals i undertøysgarderoben min. Er det ikke veldig kaldt, bruker jeg ofte nettingen som eneste lag under skallbekledning ved forflytning. Hva jeg tar med i tillegg til nettingen, varierer med årstid og aktivitet. Vinterstid har jeg gjerne med to sett ullundertøy – et tynt og ett tykkere. Også sommerstid har jeg ofte med to lag ull- eller kunstfiberundertøy i tillegg til nettingen. Da er normalt det ene laget svært tynt, mens det andre laget er ganske tykt og hovedsakelig ment for leirbruk.
RIKTIG VASK: Vask alltid undertøyet etter anvisningen. Ullplagg – selv om de bare inneholder noen få prosent ull – skal vaskes med vaskemiddel spesielt beregnet på ull. Strekk plaggene godt før du henger de til tørk.Du trenger ikke å vaske undertøyet med en gang det lukter litt av det. Heng det ut til lufting på verandaen, så forsvinner lukta, og undertøyet er klar til ny bruk.
– Ulltrøya tørker i løpet av natta. Kunstfibertrøya er tørr før du skal legge deg og sove, oppsummerte en erfaren polarguide. Utover denne forskjellen klarte han ikke å registrere noen særlig forskjell mellom ull- og kunstfiberplagg i praktisk bruk. Det er faktisk også vanskelig å finne belegg fra forskningens verden for at det ene er bedre enn det andre, når det gjelder å holde kroppen tørr og varm. Et godt råd er derfor å velge et materiale som du selv trives med og føler er behagelig. Men styr unna bomull i undertøyet – det er verken behagelig eller varmt når det blir vått.
Uansett materiale er det viktig at undertøyet passer deg og din bruk og har detaljene som trengs. Vinterstid må minst én av trøyene dine ha høy hals. På de aller kaldeste dagene kan glidelåsen føles kald mot huden, og en høyhalset trøye uten glidelås vil være å foretrekke. Men for de fleste vil trøye med glidelås holde fint og gi velkommen fleksibilitet.
PENT OG KOMFORTABELT: Moderne ullundertøy er ikke bare komfortabelt og behagelig i bruk. Produsentene har også vektlagt farger og design.
Prøv deg fram Spesielt for vintertrøya er det viktig at ermene er lange nok med god margin – gjerne med tommelhull ytterst. Da unngår man at trøya kryper oppover og blottlegger håndleddene. Det er også viktig at trøya går godt ned på rumpa slik at det ikke blir uønsket glippe mellom over- og underdel. Hvor tettsittende trøya skal være, er en smakssak og dessuten avhengig av tiltenkt bruk.
Longsen bør ha god stretch og sitte relativt stramt, selvsagt uten at det blir ubehagelig rundt magen. Det er plagsomt med longs som siger under marsj. Her kan det være at du må prøve deg fram mellom ulike modeller før du finner en som passer ditt forhold mellom bredde og lengde.
DEVOLD HIKING BOXERPRODUSENT: Devold of Norway AS, www.devold.comPris: kr 349,- Enkel og grei bokser i 100 % merinoull. Enkelt utført med skånsomme og godt plasserte sømmer. Svært behagelig på. Litt slakkere stretch for den som liker det. Vi foretrekker å bruke den under longs.
LARS MONSEN ANáRJOHKA BOXERPRODUSENT: Aklima AS, www.aklima.noPris: kr 349,-Trusa eller bokseren hører definitivt med til undertøyet. Har du en våt bomullsbokser innerst, blir det ubehagelig, selv om resten av undertøyet er av topp kvalitet. Jeg foretrekker boksere i ull, både fordi jeg synes det er behagelig og fordi kroppslukt i mye mindre grad setter seg i ull enn i kunstfiber. Jeg foretrekker også stoff med litt tykkelse og stretch. De tynneste ullbokserne sliter tidvis med å holde «ting og tang» på plass om man ikke har en stillongs utenpå og slites dessuten svært fort. Lars Monsens Anárjohka Boxer er et godt valg i 100 % merinoull i tykkelse 200 g/m2, med flate sømmer som er plassert slik at de ikke gir gnag eller ubehag.
LUNDHAGS MERINO LT T-SKJORTEPRODUSENT: Brav Norway AS, www.lundhags.sePris: kr 750,- For den som foretrekker t-skjorte i ren ull, er denne et godt alternativ. Produsert i ren merinoull i tykkelse 160 g/m2. Enkel og behagelig. Et meget godt turplagg, og begynner du å bruke den til hverdags, kan det fort bli tungt å gå tilbake til bomullstrøya.
BRYNJE ARCTIC COMBATPRODUSENT: Brynje AS, www.brynje.noPolotrøye med glidelås: 949,-Rundhalset trøye: 899,-Longs: 949,-I utgangspunktet er jeg skeptisk til undertøy hvor flere ulike lag er sydd sammen, ettersom det gir mindre fleksibilitet enn to separate lag. Et unntak er plagg hvor enkelte kroppsdeler er forsterket med et ekstra lag. Plaggene i Brynjes Arctic Combat-serie er basert på netting i 100 % polypropylen, som er delvis forsterket med et lag merinoull. Trøyene har ullforsterkning på ermene mens longsen er har et ekstra ullag ned til knærne. Trøyene går godt nedover rumpa, og ermene er svært gode og lange, med tommelhull for å holde dem på plass.
BERGANS SOLEIEPRODUSENT: Bergans of Norway AS, www.bergans.noPolotrøye med glidelås: kr 749,-Rundhalset trøye: kr 699,-Longs: kr 699,-T-skjorte: kr 649,-Tynne, lette ullplagg er anvendelige på mange vis. De er svært behagelige å bruke som ytterste lag på varme sommerdager, men kan også brukes under skallbekledning i kaldere forhold. På høst, vår og vinter kan de brukes som ett av flere undertøyslag. Soleie-serien til Bergans er lagd i ull med tykkelse på 150 g/m2. Det gir i våre øyne et bra kompromiss mellom lette og tilstrekkelig sterke plagg. Fra Soleie-serien har spesielt t-skjorta og den rundhalsede trøya blitt en favoritt. Finnes i både dame- og herremodell.Det finnes enda tynnere ullplagg, men de er svært utsatte for skader. Spesielt når slike plagg er våte, er det mulig å kjøre fingrene tvers gjennom stoffet om du er for hardhendt.
LANULLVA ANTI TEXPRODUSENT: Vinje Ullvarefabrikk AS, www.lanullva.noGenser: kr 1099,-Longs: kr 849,-Ofte er det godt å ha et noe tykkere undertøyssett for virkelig kalde dager eller rolige aktiviteter. Lanullva strikker sine plagg på en måte som gjør dem ekstra luftige. Dette gjør at de fanger mer luft og isolerer godt. Disse plaggene er strikket i 100 % merinoull og er svært behagelige mot kroppen. Gir mye isolasjon i forhold til vekt. Trøya har høy hals med glidelås og lange, gode ermer med tommelhull. Plaggene er varme, og det skal være ganske kaldt før de passer under fysisk aktivitet. De passer derimot svært bra til rolige aktiviteter.Jeg har brukt buksa under vaderne på fisketurer i kaldt vann, og settet er også brukt mye i teltet vinterstid eller som leirplagg året rundt. En favoritt i soveposen vinterstid. Plaggene skal også holde mygg og flått unna, uten at vi har fått testet det på en pålitelig måte. Den myke ulla er ikke den aller mest slitesterke. Vi har slitt hull i longsen i skrittet, men trøya er fortsatt hel.
HELLY HANSEN LIFA SUPERUNDERTØYPRODUSENT: Helly Hansen AS, www.hellyhansen.comRundhalset trøye: kr 399,-Longs: kr 399,- Noen foretrekker kunstfiberplagg nærmest huden. Da er dette settet i 100 % polypropylen et godt valg. Materialet er mykt og godt mot huden, trekker lite fuktighet og blir fort tørt. Svært lett og kompakt, men lukt setter seg fortere enn i ullplagg. Settet har relativt vid passform, spesielt er buksa ganske vid i forhold til benlengden. For noen passer det fint, for andre kan det gi litt buksesig.
DEVOLD DUO ACTIVEPRODUSENT: Devold of Norway AS, www.devold.noPolotrøye med glidelås: kr 699,-Rundhalset trøye: kr 599,-Longs: kr 599,- Undertøy strikket i to lag, med ytterlag i 80 % merinoull blandet med 20 % polyamid og innerlag i kunstfibermaterialet ThermoLite. Meget behagelig mot kroppen og passer også for de som ikke liker ull nærmest huden. Medium tykkelse som passer til vinteraktiviteter eller under roligere aktiviteter vår, sommer og høst. Kan også brukes utenpå nettingundertøy på kalde vinterdager. God slitestyrke. Relativt løstsittende snitt. Finnes i både dame- og herremodell samt i barnestørrelser. Et meget godt basisplagg i undertøysgarderoben – spesielt for vinterhalvåret.
BRYNJE SUPER THERMOPRODUSENT: Brynje AS, www.brynje.noPolotrøye med glidelås: kr 549,-Rundhalset trøye: kr 499,-Longs: kr 449,- Jeg er stor tilhenger av å bruke nettingundertøy som innerste lag. Brynje Super Thermo er den tradisjonelle Brynje-nettingen i 100 % polypropylen. Plaggene tar opp svært lite fuktighet og blir derfor raskt tørre. De er dessuten svært slitesterke. Jeg har brukt enkeltplagg til tur og trening i over ti år, selv om de da blir hardere og stivere etter hvert. Det finnes flere ulike plagg i dette materialet. Med en longs og ei trøye – med rund eller høy hals – har du en god grunnutrustning.
ULVANG SKARE LOGO TEEPRODUSENT: Brav Norway AS, www.ulvang.noPris: kr 599,- T-skjorta er et svært anvendelig plagg. Sommerstid er det mye bedre å gå med trøye i kunstfiber eller ull enn bomull. T-skjorta er også fin når du vil gjøre en liten justering i tykkelsen på undertøysettet, eksempelvis oppå nettingundertøyet. Samtidig veier den lite, slik at du får mye ekstra fleksibilitet i påkledningen for få gram ekstra i ryggsekken. Ulvang Skare Logo Tee er en et lett plagg i 70 % kunstfiber og 30 % ull, som burde være behagelig mot kroppen selv for de med sart hud.
ACLIMA WOOLNETPRODUSENT: Aklima AS, www.aklima.noPolotrøye med glidelås: kr 799,-Rundhalset trøye: kr 699,-Longs: kr 699,- Mange foretrekker nettingplagg i ull. Her har jeg gode erfaringer med Aclima Woolnet, som lages i 91 % merinoull, blandet med polyamid og elastan. Trøyene har helvevd stoff over skuldrene for bedre komfort når man bærer ryggsekk og finnes med rund hals, høy hals med glidelås og som t-skjorte. Longs finnes i hel- og ¾ lengde. Alle plagg finnes i både herre- og damemodell. Dametrøyene har helvevd stoff i brystpartiet. Samme pris for dame- og herremodeller.
Artikkelen ble publisert i Jakt #8, 2019
Denne saken ble første gang publisert 18/09 2019, og sist oppdatert 16/09 2019.