Test av Swarovski dG: Digital ornitologi
En slik kikkert har du ikke sett tidligere
Kikkert med kamera og app? Vi har testet nyvinningen Swarovski dG.
Før tok du med kikkerten når du skulle ut og se på fugler og speilrefleksen med telelinse når du skulle ut og fotografere fugler. Noen år senere tok du med deg smarttelefonen med kamera når du skulle ut og ta bilder av fugler og du ville ha muligheten til å dele med andre på sosiale medier.
Nå tar Swarovski denne muligheten enda et hakk videre med nyskapningen dG.
TIPS: Lytt til Villmarkslivs podkast på Acast, Podkaster eller Spotify.
Kikkert med app
Lurer du på hva som skjuler seg bak det kryptiske navnet «dG»? Vel, det er så enkelt som forkortelsen for «digital guide». Med denne kan du ta bilde av en fugl og få artsbestemt den i løpet av sekunder – i alle fall dersom bildet er godt og teknikken fungerer slik den skal.
Swarovski dG er en 8x25 kikkert med et innebygd 13 MP kamera. Det Swarovski har gjort, er å ta det ett kikkertrør og bygge dG rundt dette. Sammenlignet med et teleobjektiv til et speilreflekskamera har dG en brennvidde på 343 mm. Kameraet er koblet til WiFi slik at dG kobler seg til smarttelefonen din via appen «dG».
Foran har den to objektiv, det ene til kikkerten, det andre til kameraet. I appen «dG» kan du stille inn hvordan dG og telefonappen skal fungere. Det firkanta bildeutsnittet er mindre enn det runde bildet du ser i kikkerten. Dette er godt markert med tynne svarte markeringer i kikkertbildet.
LES OGSÅ: Slik lurer du sjøørreten (+)
Live overføring
Når dG og smarttelefonen er koblet sammen, overføres bildet fra dG live til telefonen. Du kan derfor sette fra deg dG og så gå litt unna. Når motivet dukker opp, kan du fjernutløse foto eller starte videoopptak rett fra smarttelefonen.
I appen kan du stille grunnfunksjonene på kamera, lysmålingsmetode, eksponering hvitbalanse, kontrast, lysstyrke, skarphet og fargemetning. Fokus på kamera er satt til kontinuerlig autofokus, Denne kan slås av og da følger kamera den manuelle fokuseringen av kikkerten. Jeg savner å kunne se lukkertid og blender når bildene tas. Ved dårlige lysforhold er det bare håpe på at bildene blir skarpe, du får ikke sjekket det der og da.
Når skjermsparer på mobilen slår inn, kuttes forbindelsen til dG og muligheten for å ta bilder forsvinner. Det er irriterende hvis dette skjer akkurat når du har muligheten for et blinkskudd.
LES OGSÅ: Speedfishing - utstyr og teknikkene du trenger (+)
Savner batteristatus
Vekt kun dG: 558 g, komplett i veske 770g
Mål i mm: l:146 b: 112 h: 60
Forstørrelse: 8X
Batteri: Li-Ion 2600 mAh
Bilder: 13 MP (4192 x 3104 p)
Video: HD (1280 x 720 p)
Synsfelt: 11,9 m på 100 m avstand (52 grader)
Nærgrense: 2,5 m
Pris: 19 000,-
Driftstid oppgis til 6 timer ved normal bruk og 3,5 timer ved intens bruk. Dette stemmer godt med testene der vi fikk driftstid mellom 4,5 og 5 timer med aktiv bruk. Det hadde vært nyttig at batteristatus både på dG og på mobil var tilgjengelig i strømmebildet på mobilen slik at det er mulig å holde kontroll med dette.
For å kunne bruke dG i flere år fremover hadde det vært en fordel med et utskiftbart, ikke integrert batteri slik at dette enkelt kunne skiftes når det blir behov for det. Driftstemperatur oppgis fra – 10 °C til + 50 °C. Dette kan være noe begrensende for vinterbruk i Norge. USB kontakten er solid og beskyttet under gummideksel. Den er plassert på undersiden av dG, dette medfører at du må snu dG for å sjekke ladestatus som vises på oversiden.
Når et bilde av en fugl er overført til telefonen, kan dette lastes inn i Merlin Bird ID appen. Dette er en app som automatisk gjenkjenner fuglearter. Her angir du hvilke verdensdel du ønsker å kunne identifisere fuglene i og så laster du ned noen hundre MB med data til telefonen. Artsbestemmelse av fugler er testet for noen vanlige norske arter som rødstrupe, svarttrost, spettmeis og så videre. Bildene som ble testet var teknisk gode og alle artsbestemmelsene var korrekte.
Bør få stativfeste
Når du tar et bilde, er det en forsinkelse på 1 til 2 sekunder. Dette er positivt for det er vanskelig å holde dG dønn i ro når du trykker ned den store utløseren oppe på dG. Denne forsinkelsen gir deg mulighet for å stabilisere og holde dG helt i ro i det bildet eksponeres. Dersom dG utløses via mobil, tas bildet i det du trykker på «Snapshot» på skjermen.
I neste versjon bør stativfeste komme med, da kan dG monteres slik du ønsker det og styres via mobilen. Inntil fem telefoner kan være knyttet til dG samtidig.
LES OGSÅ: I tre timer var Reidar fanget i sin egen hytte - av en isbjørn
Kan også bare være kikkert
dG fungerer som kikkert uten at du trenger å slå den på. Når du skal ta et bilde må dG slås på og den må koble seg opp mot dG appen på mobilen. Dette er en litt tungvint både fordi det tar tid, men også fordi du må ha appen aktiv på mobilen hele tiden når du sitter og venter på å få tatt blinkskuddet. Dette tar på mobilbatteriet og en ekstra batteribank er godt å ha med.
Så her savner jeg muligheten til å kunne knipse de 10 bildene som dG kan lagre internt uten at den må være koblet til mobilen. Mulighet for å sette inn ekstra minnekort slik at dG kunne ta flere enn 10 bilder før den må overføre til mobilen står også på ønskelista. dG har under testene holdt WiFi kontakt med mobilen opp til ca. 24 m avstand når det ikke er hindringer i veien.
Forbindelsen brytes
Når du bruker dG med mobilen koblet til, kan du ikke bruke mobil til noe annet. Kommer det inn en melding eller samtale og du responderer på disse, brytes forbindelsen og fotomuligheten med dG forsvinner. Stort sett går ny oppkobling av forbindelsen raskt og greit, men av og til må appen restartes for å koble opp.
dG kommer komplett med bæreveske og to glatte nylon bærereimer 25 og 30 mm brede. Jeg hadde kanskje forventet detaljer som for eksempel friksjonsparti/neopren/elastisk skulderreim på et såpass dyrt produkt. dG kommer med okularbeskyttelse, men her er metallprofilen på snora utformet slik at du ikke får tredd snora gjennom festet. Det er ingen beskyttelseskappe for objektivene, de er kun forsenket ca. 5 mm i forhold til kanten i front av dG. Det oppgis ikke IP-klasse men at den tåler regn, søle og støv.
I praksis fungerer dG stødig og godt. Foto-autofokus er ikke av de kjappeste, men den greier stort sett å treffe bra og bildene blir skarpe og detaljrike. Noe annet ville vært overraskende med Swarovski som produsent. Men plassen dG har i markedet er sannsynligvis smal der den skal kile seg inn mellom proffe digitalkamera med Blåtann/WiFi og toppmodellene blant smarttelefonene der kameraene begynner å bli meget god og med like stor zoom som dG. Modellen har også en rekke barnesykdommer som begrenser bruk og fleksibilitet. Jeg ser derfor frem til versjon 2.
LES OGSÅ: Er det lov å fly drone i en nasjonalpark?
Vår vurdering
PLUSS: Skarpe bilder, solid bygget, solid USB kontakt
MINUS: Tungvint i bruk, en del barnesykdommer, kostbar
Karakter: 6/10
Denne saken ble første gang publisert 28/07 2020, og sist oppdatert 28/07 2020.