Podkast: Uteliv
Slik holder du varmen i soveposen: Både varmeflaske og pisseflaske kan være nødvendig
Med to tette literflasker, to liggeunderlag og en god sovepose er du kommet langt i retning av en god natts søvn – selv når vinterkulda herjer.
Polarguide Bengt Rotmo har hundrevis av turdøgn bak seg på steder som Grønland, Antarktis, Patagonia og Polhavet.
Noe av det viktigste for å trives og fungere på slike turer er å sove godt om natta. I en utgave av podkasten «Uteliv» går Bengt og podkastvert Randulf Valle gjennom forutsetningene for en god natts søvn i vinterkulda.
Her får du ekspertenes beste tips for å sove godt utendørs:
1. Varm nok pose
De fleste soveposer merkes i dag etter standarden EN 13537, som gjennom fire ulike temperaturer angir posens bruksområde.
Bengt og Randulf er enige om at de aller fleste sover godt ned til posens angitte T-comfort, mens de fleste har begynt å fryse før man når T-lim. Om du velger dun- eller fiberpose er et spørsmål om smak og økonomi.
Fiberposen er rimeligere og noe mer robust, men veier mer enn en dunpose med samme isolasjonsevne.
2. To underlag
Underlaget har overraskende mye å si for den totale isolasjonsevnen, spesielt for dunsoveposer. En tynn pose med skikkelig underlag kan være varmere enn en tykkere pose og tynt underlag.
Med et tradisjonelt celleplastunderlag i bunn og et oppblåsbart oppå har du en varm og trygg kombinasjon.
Hør podkasten «Uteliv» med Randulf Valle
3. Varmeflaske
En tett literflaske med kokende vann har avgitt like mye varme som kroppen din genererer på en snau time før vannet holder kroppstemperatur.
Pakk flaska inn i et isolerende trekk, så fordeler du varmen jevnere utover. Varmeflaska er spesielt velkommen for å varme opp kroppsdeler som er spesielt kalde, for eksempel føttene.
4. Pisseflaske
Lær deg å bruke pisseflaske i soveposen. Om du ikke tør å drikke i teltet om kvelden av frykt for å måtte opp vil det kunne påvirke både evnen din til å tåle kulde og ikke minst yteevnen neste dag.
Dette er mulig å finne ut av for både menn og kvinner og gjør teltlivet vinterstid mye mer behagelig. Etter lengre teltturer kan du faktisk ta deg selv i å savne flaska når du våkner en natt i senga hjemme og må opp...
4. Vått undertøy suger varme
Du bruker mye energi på å tørke våte klær på kroppen. Tørt undertøy og tørre sokker gir mye beder forutsetninger for en god natts søvn.
5. Lue og nakkekrage
En vintersovepose må ha en god, isolert krage og det er viktig at du bruker den. Ellers øker varmetapet kraftig. En skikkelig lue hører også med. Balaklavaen har den fordelen at den sitter på gjennom hele natta.
Episoden «En god natts søvn» kan du høre på Spotify, Podcaster (iPhone) eller Acast.
Slik sover du godt ute – om vinteren
I episoden om en god natts søvn av podkasten «Uteliv» hører du også mer om.
• Liggestilling og påkledning i soveposen.
• Kveldsrutiner som gir deg en god start på natta.
• Hvorfor det er varmere i teltet enn under åpen himmel.
• Hvorfor et lite telt er varmere enn et stort.
• Hvorfor noen bruker en tett plastsekk inne i soveposen (dampsperre), hvordan det påvirker komforttemperaturen og hvorfor du sannsynligvis aldri får bruk for det.
• I tillegg får du høre om natta da Bengt frøs så fælt at han skalv på seg brist i ribbeinet...