Stor guide til hengekøyer
Slik velger du riktig hengekøye
Hvorfor bruker ikke alle hengekøye når de er på tur?
Salget av hengekøyer har eksplodert i 2020. Flotte bilder på instagram og det faktum at der ser utrolig «digg» ut å duve i en hengekøye, har fått folk til å gå mann av huse for å kjøpe hengekøyer. God tid, som en følge av korona-krisen, trekkes også frem som en årsak til det gode salget i år.
Se også vår video: Guide til hengekøyer med «Tursøstre».
– Det har fullstendig tatt av. Vi har hatt en eksplosjon av salg av hengekøyer. Korona-krisen er vel noe av grunnen til det. Ekstra mange har nok også valgt å kjøpe på nett i år, uttalte kommersiell sjef i Fjellsport.no, Stian Moldvær Larsen, til NRK tidligere i vår. Hos Fjellsport har nemlig salget av hengekøyer tidoblet seg i år, sammenlignet med 2019.
PS! Tips til ulike hengekøyer får du nederst i denne artikkelen.
Begrenset bruksområde
En grunn til at bruken av hengekøyer ikke har slått helt rot hos friluftsfolk, er at bruksområdet er begrenset i forhold til et telt. For det første må du ha skog der du skal overnatte. Hvis det regner eller blåser, har du ikke noe sted som er i ly til å lage mat eller et godt sted til oppbevaring av utstyr.
Tips til hengekøyeturen!
Husk myggnett!
Myggen er overalt.Én mygg kan ødelegge nattesøvnen.
Kulde
Det kan bli kaldt om natta. Bruk isolerende underlag! Cellegummi- og oppblåsbare underlag fungerer også.
Lommer
Oppbevarings-lommer i hengekøya er kjekt å ha!
Hodepute
Bruk fleecegenseren til hodepute.
Tak?
Sjekk at det ikke er fare for nedbør om natta hvis du bruker køya uten tak.
Oppheng
Bruk solide bånd for montering.
Høyde på køya
Plasser køya med en halv meters klaring til bakken når du ligger der. Unngå spisse steiner rett under.
Og selv om moderne hengekøyer har gode takløsninger, er det uten tvil mer vind- og trekkfullt i ei hengekøye enn i et godt telt. Disse begrensningene kan løses ved å ha med en presenning/fjellduk og lage regntak/gapahuk til matlaging og sosialt liv og så krype opp i hengekøya når det er natt.
LES OGSÅ: Se eventyreren Johnny Haglunds 12 beste bilder
Fantastisk opplevelse
Å sove ute i hengekøye om våren er en fantastisk opplevelse. Ute i skogen starter fuglene morgenkonserten sin så snart det gryr av dag. Tenk å våkne til et orkester av fuglesang og kunne ligge og slumre mens du nyter lyden av et yrende liv i skogen!
Men det kan bli i overkant mye lyd. En gang hadde et tranepar slått seg ned noen hundre meter unna køya. Og når de startet morgenkonserten med sine høye skrik, bråvåknet jeg, enten jeg ville det eller ei. Det var ikke mulig å få sove skikkelig de første dagene. Men man blir vant til naturens lyder etter hvert, og snart blir nattesøvnen bedre. Følger du i tillegg rådene i denne guiden, bør du være sikret en god natts søvn!
LES OGSÅ: 10 fantastiske toppturer i Norge
Velg en hengekøye som er lang og bred
De fleste har prøvd ei hengekøye. Man klatrer oppi og nyter de første minuttene, duvende mykt fra side til side mens man studerer trekronene mot blå sommerhimmel. Etter en stund begynner det imidlertid å verke både i skuldre og i korsrygg, og idyllen forsvinner.
I ei hengekøye blir du liggende på ryggen i en slags bananfasong, noe som fort belaster korsryggen og gir ubehag. Prøver du å ligge på siden, får ryggen en ubehagelig sidebøy i stedet.
For ikke å bli liggende med hodet for lavt vil de fleste krype litt opp mot hodeenden på køya. Siden køya samles i ett punkt der den er festet i treet, vil dette gi økt press på skuldrene. Det merkes ikke de første minuttene, men etter en stund begynner skuldrene å verke.
For å redusere bananfasongen kan hengekøya monteres svært stramt. Dette medfører imidlertid at stoffet blir strammere og presser mer mot skuldre/hofter.
Ei hengekøye for overnatting må derfor være både lang og bred for å være behagelig.
VIDEO: Hvordan henge opp hengekøya?
Oppbevaringsmuligheter i hengekøya
Det er behov for oppbevaringsmuligheter i køya. Det trenger ikke være mer enn én eller to lommer til mobil, klokke, briller, lommelykt og kanskje et par gode ullsokker.
En mulighet til å henge opp støvlene tørt under køya er også praktisk. I de fleste hengekøyer er det behov for en hodepute, for eksempel en sammenrullet fleecegenser.
Hvis det regner og noe av vannet følger snorene inn til hengekøya, kan du knyte på en kort taustump rett ved køya.
Vannet vil følge den og dryppe på bakken uten å komme inn i køya.
Hengekøye med eller uten tak?
Det er en opplevelse å sove i hengekøye uten tak (tarp). Da kan du nyte utsikten mot nattehimmelen.
Skulle fugler eller dyr komme forbi i grålysningen, har du full utsikt.
Sjekk at det ikke er fare for nedbør i løpet av natta.
I ei hengekøye vil du normalt ha trekroner som skjermer deg slik at du unngår å bli våt av duggfall i løpet av natta. Hvis du må ha på taket, kan utsikten bedres ved å sette opp en kjepp ved siden av køya og føre bardunsnora over denne før den plugges mot bakken.
Alternativt kan du feste bardunsnora i passe høyde på en trestamme hvis du har det tilgjengelig. Det bør være lite vind hvis du skal heve taket på denne måten.
LES OGSÅ: Skal du ut og fiske? Da bør du sjekke denne tabellen - Huggtabell 2020
Slik henger du opp hengekøya
Hvor tykt bør treet være? Hvor langt skal det være mellom trærne for at du skal henge behagelig? Hvor høyt over bakken bør du henge?
Her finnes det mange svar. Flytter du opphenget ned, slik at du så vidt svever over bakken når du ligger i hengekøya, kan du bruke mindre trær enn om du vil henge høyt. Normalt må festet sitte 100–120 cm over bakken. Treet bør ha en diameter på minimum ca. 7 cm i den høyden du fester hengekøya.
Når du henger opp hengekøya, bør du bruke lange, solide opphengsbånd uten strekk. Det lønner seg å bytte ut de eventuelle korte, tynne snorene som de rimeligste køyene gjerne leveres med. Plasser køya slik at du har en drøy halvmeter klaring til bakken når du ligger i den.
Da er det lett å komme inn og ut av køya. Unngå spisse steiner eller greiner rett under køya i tilfelle noe skjer og du ramler ut av køya. Det kan være fristende å sette opp køya mellom trær som står i unnabakke for å få bedre utsikt. Dette fungerer greit hvis du ikke trenger tak/tarp, men det kan være vanskelig å få festet taket på en god måte hvis det blir for stor høydeforskjell mellom det nederste og det øverste treet.
Slik sover du godt i hengekøya
Hvis du kan sove noenlunde utstrakt, og uten at hengekøya skviser skuldre/hofter, opplever de fleste den som god å sove i.
Blant hengekøyene på markedet er det to måter å løse dette på. Den første er å lage køya både lang og bred slik at du kan ligge diagonalt (asymmetrisk) i den.
Den andre er å spenne opp køya med opphenget ut på hver side av kroppen, og så stabilisere med et solid oppheng samt å legge inn et stivt underlag i bunn av køya.
LES OGSÅ: Enkel og tilgjengelig topptur i Oslo
Husk myggnett til hengekøya
Myggnett er et must. Det er svært få steder og tidspunkt der du kan regne med ei hel natt i køya uten besøk av mygg eller andre insekter.
Det er tilstrekkelig dersom én blodtørstig mygg kommer innom hver halvtime i løpet av natta. Da blir det ikke mye sammenhengende skjønnhetssøvn!
Så myggnett er et must. Det beste er integrerte nett som spennes over hele køya og gir et luftig, myggfritt rom. Har du ikke det, vil et vanlig myggnett som du har over hodet være til god hjelp. Hvis myggnettet klistrer seg til ansiktet, kjennes det ubehagelig, og myggen kan dessuten stikke deg tvers gjennom nettet.
Et tips for å unngå dette er å ha på en caps med lang skygge som løfter myggnettet opp fra ansiktet.
Tips til fjellturer? Bli med i vår gruppe «Fjellturer i Norge»
Slik sover du godt i hengekøya
Du må regne med at kald luft og nattevind stryker under køya og avkjøler den effektivt fra undersiden. Soveposen er her komprimert og isolerer derfor dårlig under kroppen.
Løsningen er å ha et solid isolerende underlag i bunn av køya, et underlag som ikke klemmes sammen når du ligger på det og som derfor opprettholder isolasjonsevnen under hele deg.
Både cellegummiunderlag og oppblåsbare underlag fungerer. I tillegg vil et stort, stivt underlag bidra til å spenne ut stoffet i køya og redusere eventuelt press mot skuldre/hofter.
Det er mulig å få kjøpt underquilt, et isolert «teppe» som henges under køya. Min erfaring er at det som fungerer best er å legge et luftfylt, isolert underlag oppi køya under soveposen.
Men er køya glatt, liggeunderlaget glatt og soveposen glatt, skal du ikke snu deg mye før underlaget spretter opp til siden og du ender på bunnduken, slik som på bildet.
Hold hodet varmt
Et varmt hode bidrar til bedre søvn. Det hjelper også å ha det mørkt. Når øynene registrerer lys, gir de beskjed til kroppen at det snart er på tide å våkne. Det er særlig når du sover uten tak på køya at det blir for lyst på morgenkvisten. En god kombiløsning, når det er kjølig på natta, er å ha en mørk nattlue som er så stor at du kan trekke kanten ned over øynene. Da slår du to fluer i en smekk, holder hodet varmt og lyset ute.
Hvis det er for varmt med lue er en annen løsning å bruke en vanlig reise-øyemaske som blokkerer for lyset.
LES OGSÅ: Hvilken tursjokolade er best?
Guide til seks ulike hengekøyer
Markedet for hengekøyer har eksplodert. Hvert år kommer det nye modeller, nye og smarte løsninger og nye materialer. Under finner du guide til seks ulike hengekøyer - og seks ulike måter å sove ute på.
1. SeaToSummit Pro Hammock Double Cirdan - romslig og solid
Romslig standard hengekøye i solid 70D ripstop nylon med stålspenner. Ca 3 m lang og 1,9 m bred. Opphengssystemet består av to solide 3 m lange strammebånd med metallspenner. Køya må suppleres med f.eks. StS Escapist tak og StS myggnett.
Praktisk vanntett kompresjonssekk i cordura, henger på køya, praktisk for oppbevaring av småting når du er i køya. Info under lokket. Rep-sett følger ikke med.
Vekt: Hengekøye 675 g, Escapist L tak ca. 420 g, StS myggnett ca. 380 g
Materialer: 70D ripstop nylon, polyester opphengsbånd, stålspenner
Pris: Kr 1159,- for køye, kr 2629,- for tak (StS Escapist L) og kr 699,- for standard StS myggnett
Mer informasjon: www.cirdan.no
2. Dovrefjell Sweet Dreams XL Hengekøye - et rimelig alterantiv
Dovrefjell Sweet Dreams XL er med 3 m lengde/2 m bredde den største køya i Dovrefjell-serien. Fastsydd transportpose fungerer som oppbevaringspose for småting når du er i køya. Køya må suppleres med f.eks. Dovrefjell standard myggnett og et tak på f.eks. 2 x 2,6 m.
Opphengssnorene som følger køya er spinkle/elastiske. Sats på Dovrefjell festestropper for hengekøye, 3 m lange, tåler 200 kg. I køya merker du et visst press mot skuldrene når du sover. Dette kan reduseres med et stivt oppblåsbart liggeunderlag.
Vekt: Hengekøye 680 g, myggnett 415 g, festestropp 545 g
Materialer: 210T fallskjermnylonMaks belastning: 200 kgPris: Kr 399,- for XL hengekøya, kr 299,- for standard myggnett og kr 179,- for festestropp. 210T fallskjermnylon
Maks belastning: 200 kg
Pris: Kr 399,- for XL hengekøya, kr 299,- for standard myggnett og kr 179,- for festestropp.
Mer informasjon: www.magasinet.no
3. Tentsile Stingray 3 Forest Green tretelt - det beste fra to verdener
Stingray kombinerer det beste fra telt- og hengekøyelivet. Stingray 3 gir god sove- og oppbevaringsplass for 3 personer. Monteres på 10–15 minutter. Gjennomtenkte detaljer.
Uten tak er det en fantastisk utsikt med kun myggnettet over deg. Tåler mye vind. Inngang i front eller via glidelåsåpning i teltbunn. Vekta gjør at treteltet ikke er det første du tar med i sekken på langtur. Men ellers gir treteltet unike og flotte overnattinger når du er i skogen.
Vekt: 9,6 kg
Materialer: Gulv I 240D nylon-polyester forsterket med bilbeltestropper, tak i 70D PU-belagt polyester
Maks belastning: 400 kg
Innvendig høyde i senter: 120 cm
Pris: kr 6999,-
Mer informasjon: www.tentsile.com
4. SeaToSummit Ultralight Hammock XL - for gramjegeren
Hengekøya er 3 m lang, 1,5 m bred. Festes med polyesterbånd og aluminiumsspenner. Sovekomforten er grei, men med noe press mot skuldrene. Opphenget er enkelt i bruk. Ingen oppbevaringsmuligheter for småting. Lappesaker medfølger.
Vekt: Hengekøye 286 g, tak Escapist M ca. 300 g, StS myggnett ca. 380 g
Materialer: 20D nylon i køye, aluminiumsspenner, 50/50 Dyneema/Polyester stropper
Maks belastning: 135 kg
Pris: kr 1479,- for køya, 2499,- for tak (StS Escapist M), 699,- for myggnett (StS standard myggnett) Ultralight er sydd i 20D nylon. Må suppleres med f.eks. StS Escapist Medium og StS standard myggnett.
Mer informasjon: www.cirdan.no
5. AMOK Draumr XL - topp komfort
Draumr-køyene har tatt komforten i hengekøyelivet til et nytt nivå. Oppheng rett ut til sidene. Lomme for oppblåsbart liggeunderlag, som må brukes. Opphenget stabiliserer underlaget og gir deg en flat, fleksibel og myk seng. Passe treavstand er ca. 2,4 til 6 m.
Avtagbart glidelås myggnett integrert i køya. Draumr XL gir en romslighet som ingen andre hengekøyer. Kan endres fra flat seng til «stressless» ved å justere sidestroppene når du vil sitte. Fem oppbevaringslommer gjør at du finner det du trenger.
Amok Fjøl XL er et 3-sesongers luftfylt underlag på 220 x 63 cm med tykkelse 9 cm. Pumpepose følger med.Amok Borg multitarp på 2,5 x 3,6m gir god skjerming av køya. Aluminiumsplugger følger med. Draumr er ingen lettvekter, men for topp komfort er dette førstevalget – kongen blant hengekøyene.
Vekt komplett sett: Draumr XL 1526 g, Fjøl XL 1105 g, Borg Multitarp 727 g
Materialer: 70D ripstop nylon i Draumr XL, 75D Polyester i Fjøl XL, 40D ripstop nylon i Borg Multitarp
Maks belastning: 180 kg
Pris: Pakkepris for Draumr XL/Fjøl XL/Borg multitarp er kr 4697,- (Kan kjøpes enkeltvis.)
Mer informasjon: www.amokequipment.no
Vil du ha nyhetsbrev fra Villmarksliv, Jakt og Alt om Fiske? Meld deg på her - helt gratis!
6. Hennessy Safari XXL Asymmetric Zip - alt-i-ett-hengekøye
Hennessys største og bredeste hengekøye, 366 cm x 147 cm. Du kan sove diagonalt uten klem mot skuldrene. Integrert myggnett kan åpnes langs hele den ene siden.
Oppbevaringslomme/lyktekrok.Snakeskins er praktisk og samler køye/tak som ei pølse under transport. Kroppsformet celleplastunderlag med varmereflekterende folie festes i køyebunn.
En komplett hengekøyepakke, holder deg tørr selv i ruskevær og tåler deg selv om du er både lang og tung.
Vekt: Hengekøye ca. 2125 g, underlag ca. 468 g, snakeskins ca. 80 g
Materialer: 210D Oxford nylon i køya, 30D NoSeUm i myggnetting, 70D polyuretanbelagt ripstop polyester i tak
Maks belastning: 159 kg
Pris: Hengekøye kr 2999,-, snakeskins kr 299,-, underlag kr 649,-
Mer informasjon: www.hennessyhammock.com
For ordens skyld: Vi gjør oppmerksom på at Egmont Holding har en eierandel i Fjellsport.