Dyremyter
Myter om dyr: Nei, pinnsvinet er ikke bare søt og uskyldig og bjørnen er ikke aggressiv om den står på to ben
Er bjørnen sint når den står på to, og stemmer det at lemen gjør kollektivt selvmord? Vi stikker hull på noen av dyrelivets myter.

Mytene om ville dyre er mange og de er seiglivede. Vi avliver ni myter om ville dyr.
LES OGSÅ: Ti podkaster for deg som liker jakt, fiske og friluftsliv
Bjørn på to ben

Mange tror dette er et uttrykk for aggresjon. Det er en myte. Bjørnen reiser seg på to for å få bedre oversikt over omgivelsene.
Den har svakt syn og er avhengig av luktesansen for å få oversikt.
LES OGSÅ: Dette skal du gjøre om du møter på en bjørn
Vepsen dør etter stikket
Nei, vepsen dør ikke etter stikket. Den bruker brodden til å jakte med, så det ville vært en dårlig overlevelsesstrategi. Biene, derimot, ofrer livet når de stikker, da brodden har mothaker og vil bli sittende igjen i huden.
LES OGSÅ: (+) Slik holder du mus, rotter, mygg og andre kryp ute
Fargevarianter av rev

Rødreven er ikke bare rød. Det finnes flere naturlige fargevarianter som korsrev, svartrev, gullrev og sølvrev. Dette er ikke nødvendigvis rev som har rømt fra revefarmer, slik mange tror. Felles for disse er at de har et mørkere korsmønster på ryggen, fra haleroten til hodet.
Oter i høyfjellet
Mange tror oteren kun finnes langs kysten, men oteren kan du finne så høyt som 1000 meter over havet bare det er en elv eller vann i nærheten. Oteren er faktisk avhengig av ferskvann for å få vasket pelsen sin innimellom.

Pinnsvinet – bare søt og uskyldig?

Ja da, i hvert fall det første. Men pinnsvinet er også en råtass som dreper det den kommer over: huggorm, mark, fugl på reir, egg og annet den kan spise.
Kommer pinnsvinet seg inn i hønseburet, kan det også ende med døde høner. Med sine 4000–6000 beskyttende pigger er heller ikke pinnsvinet spesielt redd noe.
Og bare for å ha sagt det igjen: Pinnsvinet tåler ikke melk. Det er laktoseintolerant. Det er ingen myte. Sett ut vann hvis du vil gi det noe å drikke.
Mygg og blodtype

Noen vil ha det til at myggen foretrekker en bestemt blodtype. Det er det ingen dokumentasjon for.
Derimot er det helt sikkert at myggen tiltrekkes av svette, ånde og kroppsvarmen din. Du kan lese om denne og 16 andre myggmyter i denne artikkelen.
Begår lemen kollektivt selvmord?

Nei, lemen kaster seg ikke i havet i tusenvis i et slags kollektivt selvmord. Dyr vil overleve – de begår ikke selvmord.
Myten ble etablert med Disney-filmen «White Wilderness» i 1958, og er bare oppspinn. Det betyr ikke at ett og annet lemen ikke drukner i elver eller vann, og i gode smågnagerår kan man finne riktig mange døde lemener i naturen.
Biter til det knaser

Nei, det er ingen grunn til å gå med koks i støvlene fordi grevlingen biter til det knaser. Grevlingen er en temmelig nærsynt og fredsæl fyr, og det skal godt gjøres å få en grevling til å bite deg. Hvis du presser den opp i et hjørne i garasjen, lykkes du kanskje. Men det vil du ikke.
Du vil heller ikke gå med koks i støvlene. Det er ubehagelig.
Giftige huggormunger

En myte vil ha det til at huggormungene er mer giftige enn de voksne. Det stemmer ikke, og myten skyldes trolig at ungene har mindre kontroll på hvor mye gift de sprøyter inn når de biter.
Det koster huggormen mye energi å produsere gift, så den er gjerrig på mengden. For øvrig er om lag 30 prosent av huggormbittene tørre, altså uten gift.
Artikkelen er publisert i samarbeid med bladet Villmarksliv.