Dyremyter

Myter om dyr: Nei, pinnsvinet er ikke bare søt og uskyldig og bjørnen er ikke aggressiv om den står på to ben

Er bjør­nen sint når den står på to, og stem­mer det at le­men gjør kol­lek­tivt selv­mord? Vi stik­ker hull på noen av dy­re­li­vets my­ter.

MORDER: Vi synes pinnsvinet er søtt, men sannheten er et pinnsvinet er en råtass og en morder. Og nei, pinnsvinet liker ikke melk.
Publisert Sist oppdatert

Mytene om ville dyre er mange og de er seiglivede. Vi avliver ni myter om ville dyr.

LES OGSÅ: Ti podkaster for deg som liker jakt, fiske og friluftsliv

Bjørn på to ben

BJØRNEMØTE: Møter du bjørn og den går opp på to bein, betyr det ikke nødvendigvis at den er aggressiv.

Man­ge tror det­te er et ut­trykk for ag­gre­sjon. Det er en myte. Bjør­nen rei­ser seg på to for å få bedre over­sikt over om­gi­vel­se­ne.

Den har svakt syn og er av­hen­gig av luk­te­san­sen for å få over­sikt.

LES OGSÅ: Dette skal du gjøre om du møter på en bjørn

Vep­sen dør et­ter stik­ket

Nei, vep­sen dør ikke et­ter stik­ket. Den bru­ker brod­den til å jak­te med, så det ville vært en dår­lig over­le­vel­ses­stra­te­gi. Biene, derimot, ofrer livet når de stikker, da brodden har mothaker og vil bli sittende igjen i huden.

LES OGSÅ: (+) Slik holder du mus, rotter, mygg og andre kryp ute

Far­ge­va­ri­an­ter av rev

REV: Vi tenker ofte på reven som «rød», men den kommer i mange farger.

Rød­re­ven er ikke bare rød. Det fin­nes fle­re na­tur­li­ge far­ge­va­ri­an­ter som kors­rev, svart­rev, gull­rev og sølv­rev. Det­te er ikke nød­ven­dig­vis rev som har rømt fra re­ve­far­mer, slik man­ge tror. Fel­les for dis­se er at de har et mør­ke­re kors­møns­ter på ryg­gen, fra ha­le­ro­ten til ho­det.

Oter i høy­fjel­let

Man­ge tror ote­ren kun fin­nes langs kys­ten, men ote­ren kan du finne så høyt som 1000 meter over havet bare det er en elv el­ler vann i nær­he­ten. Ote­ren er fak­tisk av­hen­gig av fersk­vann for å få vas­ket pel­sen sin inn­imel­lom.

OTER PÅ FJELLET: Ja, du kan møte på oteren høyt til fjells.

Pinnsvinet – bare søt og uskyl­dig?

MORDER: Hvem skulle tro at pinnsvinet er en hardkokt råtass og morder.

Ja da, i hvert fall det før­s­te. Men pinn­svi­net er også en rå­tass som dre­per det den kom­mer over: huggorm, mark, fugl på reir, egg og an­net den kan spi­se.

Kom­mer pinn­svi­net seg inn i hønse­buret, kan det også ende med døde hø­ner. Med sine 4000–6000 be­skyt­ten­de pig­ger er hel­ler ikke pinn­svi­net spe­si­elt redd noe.

Og bare for å ha sagt det igjen: Pinn­svi­net tå­ler ikke melk. Det er lak­to­se­in­to­le­rant. Det er in­gen myte. Sett ut vann hvis du vil gi det noe å drikke.

Mygg og blod­ty­pe

MYGGMYTER: Nei, det finnes ingen dokumentasjon på at myggen går etter «søtt» blod eller en bestemt blodtype.

Noen vil ha det til at myg­gen fore­trek­ker en be­stemt blod­ty­pe. Det er det in­gen do­ku­men­ta­sjon for.

Der­imot er det helt sik­kert at myg­gen til­trek­kes av svet­te, ånde og kropps­var­men din. Du kan lese om denne og 16 andre myggmyter i denne artikkelen.

Begår lemen kol­lek­tivt selv­mord?

LEMEN: Nei, lemen begår ikke kollektivt selvmord.

Nei, le­men kas­ter seg ikke i ha­vet i tu­sen­vis i et slags kol­lek­tivt selv­mord. Dyr vil over­le­ve – de be­går ikke selv­mord.

My­ten ble etab­lert med Dis­ney-fil­men «White Wil­der­ness» i 1958, og er bare opp­spinn. Det be­tyr ikke at ett og an­net le­men ikke druk­ner i el­ver el­ler vann, og i gode små­gna­ger­år kan man finne rik­tig man­ge døde le­me­ner i na­tu­ren.

Bi­ter til det kna­ser

GREVLING: Biter den til det knaser? Tvilsomt om den biter om den ikke er i en presset situasjon.

Nei, det er in­gen grunn til å gå med koks i støv­le­ne for­di grev­lin­gen bi­ter til det kna­ser. Grev­lin­gen er en tem­me­lig nær­synt og fred­sæl fyr, og det skal godt gjø­res å få en grev­ling til å bite deg. Hvis du pres­ser den opp i et hjør­ne i ga­ra­sjen, lyk­kes du kan­skje. Men det vil du ikke.

Du vil hel­ler ikke gå med koks i støv­le­ne. Det er ube­ha­ge­lig.

Gif­ti­ge huggormunger

HUGGORM: En skapning mange ikke liker å møte på, men faktisk er 30 prosent av alle bitt «tørre» - altså uten gift

En myte vil ha det til at huggormungene er mer gif­ti­ge enn de voks­ne. Det stem­mer ikke, og my­ten skyl­des tro­lig at un­ge­ne har mind­re kon­troll på hvor mye gift de sprøy­ter inn når de bi­ter.

Det kos­ter huggormen mye ener­gi å pro­du­se­re gift, så den er gjer­rig på meng­den. For øv­rig er om lag 30 prosent av huggormbittene tør­re, alt­så uten gift.

Artikkelen er publisert i samarbeid med bladet Villmarksliv.