Spørsmål til Jakt
Los og løs på drevet halsende hund
Hvor går grensen mellom ganglos og løs på drevet halsende hund? Viltnestor Vidar Holthe svarer på spørsmål fra Jakts lesere.
Løs på drevet halsende hund er det ikke lov til å bruke på elgjakt i Norge. På elgjakt er det bare lov å bruke stillende hunder som løshund – skjellende hunder som får elgen til å stå.
Ifølge Miljødirektoratet er det: «Bare løs, på drevet halsende hund, som blir regulert ved jakt. Dette vil si hunder som springer løs, mens den driver viltet foran seg og halser.»
Ifølge Miljødirektoratet er det videre «tillatt å bruke løs, på drevet halsende hund under jakt på følgende viltarter: hjort, rådyr, gaupe, rødrev og hare, eller felling av gaupe. Under jakt på hjort og rådyr med løs på drevet halsende hunder kan ikke boghøyden på hunden overstige 41 cm».
Det vil si at på små dyr som hare, er det lov å bruke store og raske halsende hunder som støvere. Ved jakt på mye større dyr, som hjort og rådyr, kan man derimot bare bruke små halsende hunder med boghøyde 41 cm eller mindre.
Men ved jakt på det aller største dyret vi har i Norge, elgen, som fint klarer å løpe i 50–60 km i timen, er det ikke lov til å bruke noen form for halsende hund. Hvorfor? Hvorfor kan jeg ikke bruke strihåret dachs som løshund på elgjakt, mens det er tillatt å bruke den på rådyr? Og hvor går grensen mellom los – i betydningen løs på drevet halsende hund som følger dyret – og skjellende hund som stiller dyret? Med håp om et oppklarende svar,
Mange hilsener Jon Nygaard
Bestemmelsen «Løs, på drevet halsende hund må ikke benyttes til elgjakt» kom inn i Jaktloven av 1899 (§ 18). Forfølgningsretten var den gang mer vidtrekkende enn nå. Fra § 11: «Den som på lovlig grunn for hund reiser elg, hare eller rovdyr, eller sårer hjort, rådyr eller villrein, er berettiget til å forfølge, drepe og tilegne seg dyret på en grunn hvor en annen enn jegeren har jaktretten. Sådan forfølgningsrett opphører ved utgangen av den dag da viltet er kommet inn på annen manns grunn. For at dyret skal være lovlig reist, må man enten ha sett dyret, eller hunden må ha hatt los på samme.»
Stortingskomiteen uttalte ved behandling av jaktloven at begrunnelsen var at dette var en jaktmåte som først de siste 15–20 år var kommet opp, og som hadde vist seg til stor skade for elgbestanden. Metoden ble betegnet som «nærmest en Afart eller Misbrug av den egentlige Elgjagt med Løshund» og som lite sportsmessig. Det var særlig elgjakt med harehunder man ville til livs. Se side 125 i innstillingen fra Den parlamentariske Landbrukskommissionen.
Forbudet mot «løs på drevet halsende hund» til elgjakt finnes nå i Viltlovens § 23, men med en adgang for Miljødirektoratet til gjennom forskrift å åpne for slik jakt også for andre arter enn rødrev, hare og gaupe, hvor dette er direkte tillatt etter loven. Knut Rom skriver i sin kommentarutgave til Viltloven at «Problemet kan oppstå ved bruk av løshund som er «laus» dvs. gir hals om elgen springer foran hunden. At hunden halser noe under gangfart – ganglos – må kunne tolereres. Det er i overensstemmelse med jaktprøvereglene for løshund og det har (miljødirektoratet) lagt seg på i sin oppfatning. Elg må altså kunne felles under rolig gang med ganglos uten hinder av § 23.»
Vidar Holthe
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Jakt nr 06 2019