hørselskader:
Jeger-tabben som kan gi deg varige plager
Skaden kan ikke behandles, men kan forebygges. Her er tiltakene du må du gjøre før det er for sent.
Torkel Skoglund var bare 17 år da han begynte å jakte ringduer, og en dag da han jaktet med kompisen sin, gjorde han en stor bommert:
– Vi hadde satt ut lokkefuglene og satt ute i åkeren og ventet på duene. Jeg dro fram øreklokkene mine, men kompisen min protesterte. Skal du ha på det de der? Da hører du jo ingenting!
Skoglund pakket ned hørselsvernet, og de neste årene jaktet han ringduer uten å beskytte ørene.
Nesten 800 000 nordmenn lever med tinnitus i en eller annen grad, og en god del av dem er jegere. Det finnes ingen behandling som fjerner øresusen, men det går an å lære seg å leve med den. Den gode nyheten til dem som ikke er rammet, er at det er mulig å forebygge!
LES OGSÅ: Jegerlegenden skjøt 112 elg, men hjemme i hagen gikk tamelgen "Hans"
Vedvarende tinnitus
– Jeg skyter links, og en dag begynte det å suse i det venstre øret. Det gikk over etter hvert, så jeg fortsatte å skyte, men da kom det tilbake, sier Skoglund.
Slik holdt han på til susingen en dag ble permanent, og snart fikk han det også på det høyre øret. Skoglund hadde fått det man kaller vedvarende tinnitus, og det gikk hardt ut over den unge jegerens humør.
– Det var vanskelig å akseptere at jeg kanskje ikke kunne fortsette å jakte, sier han.
I dag er Skoglund 47 år, og har lært seg å takle pipelyden i ørene. Men det er ikke mange år siden han vurderte å gi opp skogsfugljakt, som lenge har vært hans største lidenskap.
Jegere i risikosonen for tinnitus
LØSNINGEN FOR JEGERE MED TINNITUS
Torkel Skoglund har funnet en løsning som virker for han, en hagle med lyddemper. For å få tak i hagle med lyddemper må du til England, nærmere bestemt til Westerham Hill i Kent, bare en halvtime unna Gatwick Airport, London. Her har Jonathan Stone og de andre gutta på Saddlery & Gunroom holdt på med Hushpower lyddemper i snart tjue år. Kjøper du en ny Hushpower, kan det trekkes 20 % britisk merverdiavgift fra summen; deretter legges det på 25 % norsk merverdiavgift. I tillegg kommer frakt, oppbevaring på flyplassen og tollekspedisjon. Se også: www.saddleryandgunroom.co.uk.
Er du jeger, og har vært det i noen år, er sannsynligheten stor for at du har pådratt deg tinnitus i en eller annen grad. Du er ikke alene. Samtlige i Villmarksliv-redaksjonen har tinnitus, og det samme har anslagsvis 785 000 andre nordmenn. 750 000 av disse av har tinnitus i moderat eller plagsom form, mens 85 000 har det i invalidiserende grad.
– Tinnitus er et lydfenomen du bare selv kan høre. Hvordan tinnitus oppleves, varierer fra person til person. Noen kan oppleve det som øresus, mens andre opplever tinnitus som piping. Noen har tinnitus i ett øre, andre har i begge ørene eller et udefinerbart sted i hodet, sier Anders Hegre, generalsekretær i Hørselshemmedes landsforbund (HLF).
LES OGSÅ: Test av god dagstursekk - Osprey Hikelite 26
Hvorfor får man tinnitus?
Medisinsk sett kan man si at tinnitus er et symptom på at samarbeidet med øret og sentrale funksjoner i hjernen ikke fungerer slik det vanligvis gjør, og årsakene kan være mange. Blant annet kan øresykdom, stress og traumatiske opplevelser forårsake tinnitus. Men når det gjelder jegere, er det nok lyden av patronsmellet vi bør være mest bekymret over.
– Jegere er i høyrisikosonen. Impulsstøy, som for eksempel geværskudd, innebærer en overhengende fare for hørselsskader. Nesten alle skytevåpen lager støy som overstiger 140 desibel, og det betyr at hørselen kan bli skadet permanent, sier Hegre.
Akutt og vedvarende
Det finnes ingen statistikk som forteller hvor mange jegere eller skyttere som er rammet av hørselsskader i Norge, men en undersøkelse gjort av Department of Communication Disorders ved Central Michigan University i 2014, viser at én av ti skyttere i USA mellom 10 og 17 år har konstant tinnitus.
– Hørselstapet er ofte størst på det øret som er nærmest skytevåpenet. Avfyring av skytevåpen på steder hvor lyden kan reflekteres fra stein, vegger eller andre konstruksjoner, kan øke støynivået og dermed også risikoen for hørselsskade og tinnitus, sier Hegre, og legger til at personer som bruker skytevåpen, har en tendens til hørselstap i det høyfrekvente området.
Det kalles for et diskanttap, og når hørselen er nedsatt i diskantområdet, vil det være vanskelig å oppfatte de lyse tonene, som for eksempel fuglekvitter.
Tinnitus oppleves forskjellig fra person til person. Tinnitus kan også forsvinne, for så å komme tilbake igjen. Fenomenet favner i det hele tatt ganske bredt.
LYDDEMPER OG ØREKLOKKER
Villmarkslivsredaksjonen var blant de første som slo et slag for lyddempere da de først kom på markedet. Ifølge en test gjort av Villmarkslivs søsterblad JAKT, blir øret ditt utsatt for et smell som ligger på 126–128 desibel når du skyter med hagle i kaliber 12, 16 og 20. Ulike rifler ligger fra 131 til snaut 135 desibel. Testen viste at ulike lyddempere reduserer smellet til rundt 107 desibel. Gode øreklokker bør dempe lyden minst ytterligere 25 desibel. Om du i tillegg bruker ørepropper, holder du støynivået godt nede på et nivå som bør anses for å være trygt. (Foto: Arne T. Hamarsland)
– Vi bruker begrepet «akutt tinnitus» om tinnitus som varer i tre måneder fra tilstanden oppstår. Dersom det varer lengre enn 3 til 6 måneder, kaller vi det «vedvarende tinnitus», sier Hegre.
LES OGSÅ: Hva smaker det av ekorn - og 59 andre dyr og planter fra norsk natur?
Å leve med tinnitus
Tinnitus blir kategorisert ved hjelp av Klockhoff & Lindbloms skala, hvor grad 1 spenner mellom «Ingen øresus» og «Noen ganger hørbar øresus i stille omgivelser». Grad 2 er «Øresus alltid til stede» og grad 3 er «Tilstedeværende øresus av svært alvorlig karakter». Cirka 0,5 prosent av befolkningen opplever å ha tinnitus grad 3.
FAKTA: Tinnitus
- Tinnitus er en lyd bare du selv kan høre
- Lyden kan være i ett eller begge ører, eller et udefinerbart sted i hodet?
- Én av seks nordmenn sliter med tinnitus
- Fire av fem personer med tinnitus har nedsatt hørsel?
LIDER DU AV TINNITUS? Ta kontakt med fastlegen din! HLF tilbyr mestrings- og rehabiliteringskurs for tinnitusrammede. HLF har et tinnitusutvalg hvor du kan henvende deg og spørre om råd. Se også: www.hlf.no
– Mange kan oppleve å ha mindre plagsom tinnitus i lang tid, men plutselig oppleve en akuttfase hvor tinnitus blir mer plagsom, sier Hegre.
Stress og tinnitus
De aller fleste lever fint med tinnitus i både grad 1 og grad 2. Det er først ved grad 3 at hverdagen kan bli vanskelig, og dessverre finnes det ingen medisinsk behandling mot tinnitus. Det finnes andre typer tilbud som lærer deg å leve med tinnitus på.
Lydbehandling, kognitiv terapi og behandling etter nevrofysiologisk modell er de tre behandlingsformene som HLF anbefaler. Lydbehandling går i korte trekk ut på å utligne lyden i øret med en ekstern lyd (som radio, bølgeskvulp, naturlyder etc.). Kognitiv behandling innebærer samarbeid med terapeut og dreier seg om å lære seg å akseptere tinnituslyden. De nevrofysiologiske behandlingen går på å dempe stress og muskelspenninger, som igjen er med på å forsterke tinnituslyden.
Ikke lett å bli kvitt tinnitus
– Øresusen min er kommet for å bli. Jeg har vært hos mange nok leger og hørselsspesialister til å vite det. Det tok noen år før jeg klarte å mestre lyden. Lydnivået steg og steg – det føltes i hvert fall slik – og da jeg følte at jeg hadde klart å mestre det på det venstre øret, og det plutselig kom på det høyre øret også, måtte jeg på en måte begynne på nytt igjen, sier Torkel Skoglund.
Råd til tinnitusrammede
1. Sett deg inn i hva tinnitus er. Kunnskap er et viktig virkemiddel for å mestre tinnitus.
2. Bruk bakgrunnslyder for å utligne tinnituslyden.
3. Forbedre hørselssituasjonen. Et høreapparat har ofte en gunstig effekt.
4. Få oversikt over når tinnitusen er på sitt verste (stress, lite søvn etc.), og legg forholdene til rette for å unngå dette.
5. Forsøk å legge forholdene til rette for å sove tilstrekkelig.
6. Lær deg avspenningsteknikker. Tinnitusen kan forverres dersom kroppen er stresset eller spent. Tren og spis sunt.
7. Tinnitus kan påvirke humøret. Det kan derfor være lurt å snakke med dine nærmeste og forklare hvordan du har det.
Kilde: Hørselshemmedes Landsforbund
Selv har han brukt en såkalt masker, som er en bøyle som sitter rundt øret og lager en motlyd, og det har hjulpet noe. I tillegg har han hatt en hodepute med innebygde høyttalere som sender ut ulike lyder av for eksempel vindsus og sildrende bekk.
LES OGSÅ: Kom i form på 15 minutter
– Nå føler jeg at jeg har såpass kontroll over tinnitusen at jeg ikke behøver å bruke hjelpemidler lenger. Det handler om å tenke positivt og prøve å overhøre lyden.
Bruk lyddemper og øreklokker
Det aller beste er selvfølgelig å forhindre at tinnitus oppstår.
– Vi oppfordrer alle som benytter skytevåpen til å beskytte hørselen. En rekke jegere benytter lyddemper, og på den måten reduseres skuddsmellet og faren for hørselsskade, sier Hegre.
LES OGSÅ: Test av kikkertsikte for storviltjakt
Skoglund har hele tida vært en ivrig skogsfugljeger. På skogsfugljakt er det viktig å bruke hørselen, og tinnitus innebærer en stor utfordring
– Jeg hadde kvittet meg med hagla, og tenkt at det ikke blir noe mer skogsfugljakt. Men så så jeg filmen «No Country For Old Men», og der var det en fyr som gikk rundt med lyddemper på hagla, sier Skoglund.
Han gjorde litt research, og fikk importert en Hushpower lyddemperhagle fra England.
– Den fungerte bra fra første skudd, og smellet blir omtrent som på ei salongrifle, sier Skoglund, som ikke tør å ta flere sjanser når det gjelder hørselen.
Opprinnelig publisert i Villmarksliv nr 1 , 2017
Denne saken ble første gang publisert 07/03 2019, og sist oppdatert 17/09 2020.