Legendariske norske jegere
Den første jakt-losen
Bengt Løvsjøli var Nord-Trøndelags første los, en hyllet forteller, en kjent elgjeger og svarthundens redningsmann.
«I austhalln på fjelli sjer me fir bjønna som kjem beint imot oss. Me ha berre nåka bjørkbuska å skjul oss me, me dem kom på hundre meters avstand. Så smælt me laus på mora, fer å sikker oss den – me ha høyrd tal' om æt dem va itt å trøy tå. Ho stup beint i bakken. Di ænner kasta seg på rauva og vart brydd. Me va spennt og skaut på den støstin igjen. Men da sprang dem all tri. Me sprang ætt' og skaut. I kom forbi'n stor stein – der attme satt den støstin og skuill døy. Så skaut i den og så i sprangje igjen. Og så fann me den treddi ni' i grubb – dau. Så sog me den sist'n rangla på og me skaut så leng te'n la ni' grubb han og. Men da ha me spranga te me va svætt».
Slik fortalte Bengt Løvsjøli historien om da han og jaktkompisen Ola Næss skjøt fire bjørner på en gang. Historien ble fortalt til Johannes Kjesbu, og trykket i Kjesbus bok «På jakt», som kom ut i 1934.
Præktige gevirer
Bengt Løvsjøli var en storviltlegende i Trøndelag, og prisgitt talens gave. Han ble født som Bengt Hanssen på Skjelbred i Nordli i Lierne den 3. mars 1850. I 1884 kjøpte han gården Løvsjøli Østre. Før det hadde han giftet seg med Kersti Johannsedatter og sammen fikk de datteren Bergitte i 1876.
Mot slutten av 1870-årene så Løvsjøli elg for første gang. Da hadde det angivelig ikke vært elg i Lierne på 50–60 år. Etter det tok det ikke mange årene før han ble en velrenommert elgjeger i de nordtrønderske skogene. Ifølge «Bygdebok for Lierne» var han også den første jegeren i disse traktene som ble hyret som los for utenlandske jegere som begynte å komme til området i 1880-årene med de hensikter å sikre seg en norsk elg.
Som Mikkjel Fønhus skrev i Indhereds-posten, kan Løvsjøli med rette ta æren for mange av de «præktige gevirene som præger veggene i tyske, engelske og franske herreslotter».
Bengt Løvsjøli
Tidsrom: Ca 1870 – 1930
Hvor: Lierne
Jaktet: Elg, bjørn, mår
Favorittvåpen: Usikkert
Så det komiske i situasjonen
Bengt var blant annet los for tyskeren Otto Schulz, som bosatte seg i Steinkjer og som vi har skrevet om tidligere i denne reportasjeserien.
I tillegg til å være en dyktig los og en god forteller, var Løvsjøli også en jeger med svært gode hunder.
En historie skal ha det til at Løvsjøli og Schulz gikk i strupene på hverandre da Løvsjøli skjøt en av to okser som bikkja hans hadde sporet opp da Løvsjøli gikk los for Schulz. Det ble en ordentlig slåsskamp. Schulz var illsint fordi Løvsjøli hadde skutt det han betraktet som sitt dyr, og Løvsjøli var sint fordi Schulz hadde angrepet ham da Løvsjøli selv mente han bare hadde hindret oksen fra å flykte.
Til slutt så de begge det komiske i situasjonen, og ble enige om at det hadde vært en god jakt. Venneskapet dem imellom varte livet ut.
Ulven ble skutt samme kveld
I boka «Im Bannes des Nordlichts» skriver Schulz at Løvsjøli var opptatt av å lære tyskeren norske kortspill, og at han brukte kvae som tyggegummi.
Som en følge av losvirksomheten lærte Løvsjøli seg både tysk og engelsk, og trolig også et og annet fortellerteknisk grep. Mikkjel Fønhus hyllet ham som forteller, og skrev om han at «når han tok til å fortelle, da mjuknet han opp, hele karen. Og da var det som han ikke så annet enn skog og fjell der inne i den vesle føderådsstua. [ ...] gamle Bengt fektet med armene som bjønnlabber fekter; han stod på fire som en hund, han bykset som en elg, han knurret som en sint bjønn-binne – han spilte hele skogen for meg, den som hadde vært livet hans».
Lik som han «spilte hele skogen» når han fortalte historier, spilte han også på hele sitt språkelige repertoar, som når da han skulle fortelle om den gang han jaktet med en tysk greve og de overnattet på en setervoll. Om kvelden måtte greven ut på tunet og lette på trykket, og da han kom inn igjen, hadde greven visstnok fortalt at: «Das står ein grosser hunt utpå volli». «Donnervætter, tænkt i, ein grosser hoint her i fjelli. Nei, det må vera ein wolf».
Det hører med til historien at ulven ble skutt samme kveld.
Felte ti bjørner
Løvsjøli elsket naturen, og hadde en ærefrykt for elgen. Blant annet skal han ikke ha vært komfortabel med å ha elgokser på veldig nært hold. Hvor mange av dem han felte i løpet av karrieren vites ikke, men han var 75 år da han var los for siste gang. Da gikk han los for en spansk hertuginne og turen resulterte i en stor elgokse som hertuginna angivelig skjøt.
Løvsjøli skal også ha vært en dyktig mårjeger, og vært med på å felle ti bjørner. Den første av disse felte han som los for en spansk prins.
Ærespokal
I tillegg til å være en dyktig los og en god forteller, var Løvsjøli også en jeger med svært gode hunder. Blant annet skal Otto Schulz ha vært så imponert over en av hundene hans, at han endte opp med å kjøpe den.
«Donnervætter, tænkt i, ein grosser hoint her i fjelli. Nei, det må vera ein wolf»
Løvsjøli var også en av dem som reddet svarthundrasen fra å bli totalt utvasket, og ble et landskjent navn som hundeoppdretter.
I forbindelse med en hundeutstilling som Norsk Kennel Klub arrangerte i Oslo i 1904 hedret Norsk Idrætsblad Løvsjølis tilstedeværelse. Det var stort at en mann som bodde så langt «udenfor folkeskikken» hadde tatt turen til hovedstaden, og han fikk ros for hans «arbeider for å få fram de få rene eksemplarer af den sorte dyrehund som endu finnes spredt rundt i afkrogene har i landet».
I 1910 fikk han en ærespokal i sølv under en hundeutstilling i Bergen. Denne skal den gamle jegeren vært svært stolt av.
Meldingen om at Bengt var død
Det heter seg også at Løvsjøli solgte sin siste hund «Jillo» etter at han hadde vært på sin siste elgjakt. Angivelig angret han på salget, og lå våken i flere netter fordi han savnet bikkja.
Johannes Kjesbu skriver at han besøkte elgjegeren kort tid før han døde. «Da jeg kom ned til stua hvor han bodde i de senere år, sto han ute og så over fjellstrekningen hvor han hadde hatt så mang en jakt. Inne i stua hans pratet vi om ett og annet, men det falt ham da noe tungt å fortelle, og han hadde vanskelig for å minnes navn. Men jeg fikk endel billeder hos ham, og kjøpte en liten, gammel rifle. Ikke så lenge etterpå kom meldingen om at Bengt var død».
Bengt Løvsjøli døde 24. februar 1934, og ligger begravet på Nordli. 
Vil du vite mer?
«På jakt» – Kjesbu, Johannes (eget forlag, 1934)
«Bjønn og elgjakt», Kjesbu, Johannes (F. Bruns Bokhandel Forlag, 1934)
«Bygdebok for Lierne» (2002)
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Jakt