Se bildene
Han sover ute i 60 minusgrader
Våren er på vei til Norge. Men ikke for denne fyren.
F– Kan du forestille deg hvordan det er å sove utendørs i minus 60 grader celsius eller enda kaldere? Ikke? Vel, det er hverdagen for en hardbarket reinsdyrgjeter fra Sibir.
LES OGSÅ: (+) Slik isfisker du etter ørret
I den dypfryste ødemarken nord i Russland lever Vladimir Bagadaev mutters alene, sett bort fra reinsdyrene, i et av de mest ekstreme klimaene på jorden.
46-åringen tilhører en liten gruppe urfolk kalt evenker.
Evenkene har drevet med reinsdyrhold siden tidenes morgen. Vladimir lever et isolert liv i en tømmerhytte nær taigaen.
Hytta ligger ved en elv som om vinteren fungerer som hovedvei for kjøretøy som frakter varer til og fra befolkede strøk i ødemarken.
Oljen i motoren kan fryse
En sjåfør som pleier å stoppe ved hytta til Vladimir er broren hans, Alexei Bagadaev.
Alexeis jobb er ingen kosetur i skogen heller. Blant standardutstyret i lastebilen har han en livsnødvendig blåselampe. Sjåførene i området slår sjelden av motorene for å hindre at dieselen fryser, men på spesielt kalde dager kan selv oljen i motoren fryse.
Da må blåselampen frem for å få motoren i gang.
Om sommeren tiner imidlertid elven slik at den blir ufremkomelig. Sammen med isen forsvinner også de besøkende, men Vladimir hevder at det er mye selskap i reinsdyrene.
Rir på reinsdyr
– Flokken er liten og jeg kjenner alle dyrene. Med tiden blir de som venner, forteller gjeteren.
Vladimir bruker også reinsdyr som fremkomstmiddel, og ikke bare med slede. Evenkene er kjente for å ri på reinsdyrene med en spesialutformet sal som plasseres over dyrets skuldre.
– Reinsdyrene står for alt, mat, transport, klær. En bil kan ikke frakte deg over alt, men et reinsdyr vil - sakte, men sikkert - frakte deg over fjell og gjennom skog og snø.
Tømmerhytta er hovedbasen til Vladimir, men reinsdyrene hans er halvt ville. Når flokken bestemmer seg for å vandre innover i taigaen har ikke gjeteren noe valg - han må ta med seg sin gamle sovjetrifle og følge etter. Våpenet er til beskyttelse mot ulver.
LES OGSÅ: Skavgryte med rein - et lynraskt herremåltid
Sover ute i 60 minusgrader
Hver vinter skjer det at flokken vandrer så langt vekk fra tømmerhytta at Vladimir ikke rekker tilbake og må sove under åpen himmel i temperaturer som kan synke under -60 grader celsius.
Da må gjeteren være nøye på å lage leiren så han er sikker på å våkne opp igjen dagen etter.
Først må han finne et dødt tre han kan bruke som utgangspunkt for et bål. Det er viktig at flammene når høyt. Så må han grave ut en grunn seng i snøen som holder vinden unna. Nå blir det såpass varmt at han kan ta av seg ytterjakka og buksene før han krabber ned i en gammel sovepose han fikk av sin far.
– Situasjonen er vanskelig
Etter en rask vask i snøen og med skinnlua på hodet, kan ha ta kvelden.
Vladimir lever slik forfedrene hans har gjort i århundrer, men evenkenes levesett er truet.
Nadezhda Kladkina-Klisheiko er byrådsleder i den nærmeste byen Topolina.
Han har hjulpet Vladimir og andre evenker i området så godt hun kan.
– Situasjonen er vanskelig her. Du kan få subsidier fra myndighetene for reindrift, men bare hvis du har over 800 dyr, sier hun.
Vladimirs flokk er på skarve 45 dyr, men han gjør det beste ut av det ved å selge alt av kjøtt og pels som han ikke har bruk for selv.
Til tross for den vanskelige økonomiske situasjonen, så kommer Vladimir ikke til å gi opp levesettet til forfedrene, ifølge Nadezhda.
– Myndighetene forventer å få mye igjen for investeringene sine, men for evenkene er dette en livsstil og ikke business. Reinsdyrene er hans og han er glad i dem, sier hun.
Satser på turisme
Lokalbefolkningen håper nå at deres arkaiske levesett kan vedvare med hjelp fra eventyrlystne reisende som vil oppleve villmarken.
– Her i nord er villmarken ren og den endrer seg aldri. Det er derfor vi kaller den uendelig, sier Vladimir.
Fotografen som har tatt bildene til denne reportasjen var en av de eventyrlystne reisende.
– Det er langt unna sivilisasjonen, men hvis turister klarer å komme seg ut dir, så kommer de til å føle seg velkomne. Lokalbefolkningen ser på turisme som et potensielt levebrød for menn som Vladimir, som ikke lenger får støtte fra staten.
Denne saken ble første gang publisert på SIDE3 21. mars 2014.
Denne saken ble første gang publisert 18/01 2020, og sist oppdatert 19/03 2020.