Fiskeveiboka: Fra Oslo til Trondheim gjennom Østerdalen
21 supre fiskeplasser mellom Trondheim og Oslo
På turen fra Oslo til Trondheim via Østerdalen finnes enorme fiskemuligheter. Her kan du meite etter karpefisk, slukfiske etter gjedde, dorge etter storørret eller fluefiske etter harr, ørret og storlaks i noen av landets beste fiskevann og elver.
Tar du turen til Trondheim fra Oslo via Østerdalen, behøver du ikke kjøre langt mellom fiskemulighetene.
Bilturen fra Oslo til Trondheim foregår først på E6, deretter riksvei 3 før E6 igjen tar over.
Begge veier er hardt trafikkerte, men fiskemulighetene er der om man kjører inn på sideveier eller parkerer på en av de mange rasteplassene langs veien.
Fra Minnesund og nordover har du utsyn over Mjøsa, som er kjent for å huse stor ørret. Isfiske er tillatt så lenge Mjøsa er islagt, og dette kan gi gode fangster da mange gode plasser blir tilgjengelige etter at isen har lagt seg.
Midtre del av turen foregår på riksvei 3 gjennom Østerdalen. Mektige Glomma renner nedover dalen, og får på sin ferd selskap av mange elver som passeres. De fleste byr på et spennende fiske.
Langs E6, på turens siste etappe mot Trondheim, er det mulig å fiske laks i noen av de beste lakseelvene i Midt-Norge.
Nitelva
Man skal ikke kjøre langt ut av Oslo før første fiskemulighet dukker opp. Ved å ta av fra E6 mot Gjelleråsen og ta til høyre og parkere nedenfor hytteutstillingen på Hellerudsletta, nås fine fiskeplasser rett nord for der E6 passerer over elva. Her kan man treffe på karpefisk, abbor, gjørs og diger gjedde. Elva gror noe igjen utover sommeren.
FAKTA: Nitelva
Fiskekort: Fritt fiske
Fiskearter: På den aktuelle strekningen kan du få gjedde, abbor, gjørs og karpefisk
Utstyrstips: Meiteutstyr, mark og annet vegetabilsk agn, samt wobbler
Fisketips: Meite og wobblerfiske etter gjedde i april – juni. Vårmeite etter brasme, stam og vederbuk kan gi fisker opp mot et par kilo.
Overnatting: Quality Hotel Olavsgaard, tlf. 63 84 77 00, (olavsgaard.no)
Servering: Olavsgaard, Mortens Kro på Gjelleråsen
Risa
Risa er en 7,5 km lang og er en spennende liten elv mellom Hersjøen i Ullensaker og Andelva ved Bøn. Kilosørret er ingen umulighet, og det skal være tatt ørret på over 4 kilo i denne elva. Fine plasser finnes fra der E6 krysser og ned til Dal. Elva er stedvis svært overgrodd. Øvre del nås lettest ved å parkere nedenfor E6, og nedre del nås fra Bøn.
FAKTA: Risa
Fiskekort: Fisket forvaltes av Eidsvoll fiskesamvirke. Døgnkort kr 50, sesongkort kr 150. Selges på en rekke utsalgssteder og på SMS. Se eidsvoll-almenning.no
Fiskearter: Ørret (harr, karpefisk, abbor og gjedde i nedre del).
Utstyrstips: Lett haspel- og flueutstyr
Fisketips: Mark- og fluefiske med ultralett utstyr, samt små spinnere og wobblere
Overnatting: Hersjøen Camping er nedlagt. Prøv Storenga camping ved Minnesund, tlf. 63 96 84 52
Servering: Dagligvarebutikk og bensinstasjon i Dal.
Annet: Fisketid er hele året, bortsett fra i fredningstida
15. september til 15. november
Hurdalssjøen og Andelva
En snau halvtimes kjøretur nord for Gardermoen passeres Hurdalssjøen, en sjø med egen storørretstamme.
Det fiskes mest etter abbor, gjedde og ørret. Største rapporterte ørret i nyere tid var på 8,5 kilo. Fisket administreres av Hurdalsjøen fiskeadministrasjon.
De fleste fisker fra båt, og det er gjerne dorging som gjelder. Noen hundre meter nord for Hurdal kirke er det småbåthavn med båtslipp.
Andelva renner fra utløpet av Hurdalssjøen på høyre side av E6 ved Eidsvoll verk og ned til samløpet med Vorma ved Sundet i Eidsvoll sentrum. Hele 15 fiskearter registrert. Flere fine fiskeplasser fra Bøn og nedover.
FAKTA: Hurdalssjøen og Andelva
Fiskekort: Sesongkort i Hurdalssjøen koster kr 100 for stang- og garnfiske. For kr 500 får du årskort for båtfiske med 10 stenger. Kjøpes på inatur.no. Se også fiskeregler! Sesongkort i Andelva koster 150 kroner. Det er samme kort som for Risa, se eidsvoll-almenning.no
Fiskearter: Ørekyte, røye, elveniøye, nipigget stingsild, mort, krøkle, sik, hork, abbor, gjedde, ørret, lake, steinsmett m.m.
Utstyrstips: Båt og dorgeutstyr i Hurdalssjøen, flue, meite og haspelutstyr i Andelva
Fisketips: Dorging etter storørret og gjedde i Hurdalssjøen, flue- og spinnfiske etter harr og ørret i Andelva
Overnatting og servering: Hurdalsenteret, tlf.: 63 98 80 00 (hurdalsenteret.no), Hurdalsjøen Hotell, tlf.: 63 95 96 00 (hurdalsjoen.no)
Vorma
Vorma er ei stor elv som starter fra Mjøsa ved Minnesund og renner ut i Glomma ved Vormsund. I strømpartiene finnes
typiske ørret- og harrplasser, og i mer stilleflytende partier lever abbor og gjedde. Hvert år tas ørret på flerfoldige kilo, og ofte er det dorging som gjelder. Under Minnesundbrua er det fint å parkere og fiske.
FAKTA: Vorma
Fiskekort: Døgnkort 50 kroner, ukekort 150 kroner, sesongkort 300 kroner. Fås kjøpt på inatur.no
Fiskearter: Abbor, gjedde, harr, hork, krøkle, mort, sik og ørret
Utstyrstips: Dorgeutstyr, wobbler, flue, mark, sluk- og meiteutstyr
Fisketips: Dorging fra båt etter storørret og gjedde, flue- og spinnerfiske etter harr og ørret, meite etter abbor i viker og loner, haspelfiske med store wobblere etter gjedde
Overnatting: Storenga camping ved
Minnesund, tlf. 63 96 83 52
Servering: Dagligvarebutikk i Minnesund
Annet: Minstemål på ørret er 30 cm og harr 35 cm
Glomma
Glomma er Norges lengste elv med sine 600 kilometer. På strekningen Oslo–Trondheim er Glomma lett tilgjengelig mellom Elverum og Tynset.
Her finner du stor variasjon, fra stille dype partier til mange mindre elvefall og stryk. Elva kan lokke med attraktive fiskearter som ørret, harr, gjedde og sik. Det tas årlig ørret over fire kilo og harr over én kilo er ikke uvanlig.
Åmot Elvelag administrerer fisket i Åmot kommune. Områdene sør for Rena sentrum er bredere, dypere og mer stilleflytende.
Nord for Rena sentrum er elva preget av raskere strømpartier, avløst av dypere og roligere strekninger. Glomma Fiskeforening organiserer grunneierne til Glomma i Stor-Elvdal kommune.
Fiskestrekningen er på 8 mil, fra Atna i nord til Hovda i sør. Det settes årlig ut 25 000 ørreter i Glomma innen regionen. Fiske fra båt og flytering er tillatt.
Glåma/Folla fiskelag ligger under Alvdal grunneierlag og administrerer fisket i Alvdal kommune.
Strekningen har stor forekomst av harr, som er ettertraktet for fluefiskere. Halvkilos harr og større tas jevnlig på flue. Ørretbestanden er også god, og strekningen huser store rugger. Rekorden fra 1999 er på 7,2 kilo.
FAKTA: Glomma
Fiskekort: Åmot Elvelag: Renakortet: Døgn 210 kroner, 2-døgn 380 kroner, ukekort 680 kroner, sesongkort 1100 kroner (inkludert Renaelva, Søre Osa, Åsta, Julussa). Kjøpes på inatur.no. Glomma fiskeforening: Døgnkort 110 kroner, ukekort 275 kroner, sesongkort 550 kroner (inkludert mange sjøer, tjern og vassdrag). Kjøpes på inatur.no. Glåma/Folla fiskelag: Døgnkort 70 kroner, ukekort 300 kroner, sesongkort 500 kroner (inkl. elvene Folla og Sølna). Kjøpes på inatur.no
Fiskearter: Abbor, gjedde, harr, lake, sik, ørret m.m.
Utstyrstips: Flueutstyr, mark, sluk og spinner, isfiske med mormyshka/sprælefiske
Fisketips: Best ørretfiske etter isgangen og ut juni med meiting, sluk og etter hvert flue. Utover sommeren tar harrfiske med flue over. Fra midten av august og ut oktober er beste tiden for harrfiske med flue. I mars/april er det populært å fiske etter sik og harr på isen. Det benyttes ofte klekte steinfluer som lokkeagn.
Overnatting og servering: Campingplasser, bensinstasjoner, hoteller, pensjonater, kiosker og dagligvarebutikker er jevnt fordelt mellom Elverum og Tynset.
Aktuelle lenker: glommafisk.no, glommaguiden.com, renaelva.no, alvdalgrunneierlag.no
Annet: Ørret er fredet i Stor-Elvdal fra 15. sept. til 31. okt., minstemål på harr og ørret er 30 cm. Fredning for ørret i Alvdal fra 15. sept. til 14. mai, minstemål på harr og ørret er 30 cm.
Renaelva og Åsta Åmot
Åmot elvelag administrerer fisket for Renaelva, samt elvene Glomma, Åsta, Søre Osa og Julussa i Åmot kommune. Renaelva renner ut i Glomma i Rena, og er spesielt kjent for storvokst harr og ørret.
Det er tatt ørret på over 7 kilo i denne elva. På bilturen mot Trondheim er søndre del av elva mest aktuell, og ved Løpet, ca. 6 kilometer før samløpet med Glomma, er det etablert et kraftverk.
Oppstrøms kraftverket ligger Løpsjøen, en 5 km lang kunstig sjø med mye fisk.
Nedstrøms er det stilleflytende partier som skaper perfekte tørrfluestrømmer som huser stor fisk. Nedstrøms Storsjøen lenger opp i elva finnes egen fluefiskesone på 3,7 kilometer med bag-limit.
Åsta renner ut i Glomma ved tettstedet Åsta, ca. 10 kilometer sør for Rena. På vårparten går stor ørret på næringsvandring fra Glomma opp i elva. På sommeren er det fint fiske etter harr og ørret. Elvas øvre parti er stillere enn nedre del, og det er mulighet for stor ørret og harr i nedre del. Åsta er vernet mot kraftutbygging.
FAKTA: Renaelva og Åsta Åmot
Fiskekort: Renakortet: Døgn 210 kroner, 2-døgn 380 kroner, ukekort 680 kroner, sesongkort 1100 kroner (inkludert Renaelva, Søre Osa, Åsta, Julussa). Kjøpes på inatur.no
Fiskearter: Harr, ørret og gjedde (abbor, mort, lake, steinsmett, ørekyte, niøye i Løpsjøen)
Utstyrstips: Flueutstyr med et utvalg av vårfluer, steinfluer og døgnfluer. Haspelutstyr med sluk, spinner, wobbler og mark
Fisketips: Fluefiske fra juni til september etter ørret og harr, mark-, sluk- og spinnerfiske hele sesongen etter ørret og harr. Grindalsfiske på isen etter sik og harr
Overnatting/servering: Campingplass, hotell, matbutikker og restauranter i Rena
Aktuelle lenker: renaelva.no
Annet: Se fiskeregler for noen fredningstider i området
Hovda, Imsa, Trya og Bjøråa
Gjennom Stor-Elvdal kommune passeres flere ørretelver av middels størrelse. Alle er lett tilgjengelig og ligger under ett fiskekort. Hovda er en ca. 17 km lang elv som renner under Hovdbrua ca. 4 km nord for Norlandia hotell.
Øvre del har stedegen elveørret av beskjeden størrelse, mens nedre del kan by på en og annen stor ørret.
Imsa munner ut i Glomma ved Imsroa, ca. 12 kilometer sør for Koppang og huser ørret, samt harr i nedre del.
Ørretbestanden består for en stor del av stasjonær elvefisk, men større ørret som vandrer opp fra Glomma forekommer. Trya passeres ved tettstedet Trønnes. Elva renner ut i Glomma nedenfor Trya Camping.
Elva kan gi god fangst av steikeørret, samt en og annen større fisk. Nordre og Søndre Bjøråa passeres henholdsvis 8 og 9 kilometer sør for Atna. Begge elver har varierende ørretbestander med ørret opp mot 500 gram.
FAKTA: Hovda, Imsa, Trya og Bjøråa
Fiskekort: Døgnkort 150 kroner, ukekort 450 kroner, sesongkort 650 kroner. Kjøpes på inatur.no (søkeord: Stor-Elvdal)
Fiskearter: ørret, samt harr i Imsa
Utstyrstips: Haspel- og flueutstyr, mark og små spinnere
Fisketips: Forsøk bunnfiske med søkke og mark i dypere kulper
Overnatting/servering: Huse Camping, tlf.: 62 46 39 59,
Koppang Camping og Hytteutleie, tlf. 62 46 02 34, Trya Camping, tlf. 62 46 06 21, Gammelstu Stai Gård, tlf. 62 46 44 44,
Stor-Elvdal Hotell, tlf. 62 46 04 55. Dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner på strekningen
Aktuelle lenker: glommafisk.no
Annet: Fredningstid for ørret fra
15. september–31. oktober, se fiskeregler
Tunna
Tunna er ei sideelv til Glomma og følger rv. 3 der Glomma tar av mot Tynset rett vest for Tynset sentrum.
Fisket administreres av Lonås Utmarkslag og elva huser bitevillig ørret opp mot 300 gram, men også en del større. Elvestrekningen mellom riksvei 3 og Glomma er forbeholdt fluefiske.
FAKTA: Tunna
Fiskekort: Tynsetkortet, felleskort, 3-døgnkort 220 kroner, ukekort 300 kroner, sesongkort 550 kroner. Kjøpes på inatur.no
Fiskearter: Ørret, samt harr i nedre del og røye i øvre del
Utstyrstips: Lett flueutstyr, lett haspelutstyr, spinner, mark
Fisketips: Nedre og øvre del av elva egner seg godt til lett fluefiske
Overnatting/servering: Tynset Rom og Camping tlf. 62 48 03 11
(tynsetcamping.no), Tynset Hotel tlf. 62 48 06 00, Aakerøien Camping tlf. 90 84 84 35 (aakeroien-camping.com). Dagligvarebutikk og kafé på Tynset
Aktuelle lenker: fishspot.no, jakt-fiske-fritid.no
Annet: Fisketid hele året, ørret fredet 15. september–31. oktober. Med Tynsetkortet kan det fiskes i flere elver i området.
Atna
Elva Atna renner ut i Glomma ved tettstedet Atna. De nedre delene går i mer stryk og småfosser.
Her kan du få harr av bra størrelse, samt ørret. Det ble tatt en ørret på wobbler på 4,2 kilo her i 2009, og flere over to kilo er tatt de senere årene.
FAKTA: Atna
Fiskekort: Døgnkort 80 kroner, 2-døgnskort 150 kroner, 3-døgnskort 200 kroner, ukekort 300 kroner, sesongkort 500 kroner. Kjøpes på fishspot.no
Fiskearter: Ørret og harr
Utstyrstips: Mark, sluk, spinner, wobbler og fluefiske etter harr og ørret
Fisketips: Forsøk å avfiske dypere kulper aktivt med mark, sluk og wobbler
Overnatting/servering: Atna Camping, tlf. 62 46 35 73. Dagligvarebutikk og bensinstasjon i Atna
Aktuelle lenker: sollia-fjellstyre.no
Annet: Sollia fjellstyre tilbyr felles fiskekort for over 100 vann og ca. 120 kilometer elv.
Børstusjøen, Stubsjøen og Sørsjøen
Ved Nytrøa, 25 kilometer nord for Tynset, administrerer Nytrøa Fiskelag tre spennende vann som ligger lett tilgjengelig.
Børstusjøen er et større vann med ørret og røye. Det er stor variasjon i størrelse, men diger ørret finnes. I Stubsjøen og Sørsjøen er det ørret og røye av varierende størrelse. Sørsjøen er omkranset av mye åpen myr.
FAKTA: Børstusjøen, Stubsjøen og Sørsjøen
Fiskekort: Lokale kort fås kjøpt. Men Tynsetkortet gjelder: 3-døgnkort 220 kroner, ukekort 300 kroner, sesongkort 550 kroner
Fiskearter: Røye og ørret
Utstyrstips: Haspelutstyr, sluk- og markfiske
Fisketips: Kveldsfiske etter vakende ørret som kommer inn mot land
Overnatting/servering: Tynset rom og camping,
tlf. 62 48 03 11, Tynset hotel, tlf. 62 48 06 00. Spisesteder på
Tynset. Matbutikk og bensinstasjon på Kvikne
Annet: Fiskesesong fra isfritt vann til 14. september.
Orkla
Orkla starter ved Orkelsjøen øst i Oppdal kommune, og renner inn i Tynset kommune ved Kvikneskogen. Her vender elva rett nordover langs riksvei 3 og får etter hvert tilsig av elva Ya fra høyre, ved tettstedet Yset.
Orkla blir lett tilgjengelig der elva renner under og følger riksvei 3 ca. 500 meter etter bussholdeplassen Estensmo i Kvikne. Det tas jevnlig stor fjellørret, og ørretbestanden går for å være god. I enkelte dype høler er det mulighet for kilosfisk, mens det på andre partier i elva kan være forholdsvis mye fisk av mindre størrelse.
Elva er variert og byr på både rolige høler, viltre stryk og stilleflytende partier. Det gjør elva aktuell under de fleste vannføringer, og både flue-, mark- og slukfiskere vil kunne finne innbydende partier. Elva er regulert, og vannføringen vil derfor kunne variere ganske raskt.
Fisket i øvre del av elva administreres av Kvikne Utmarksråd. Fra Ulsberg og nordover er elva lakseførende.
FAKTA: Orkla
Fiskekort: Ørretfiske øvre del, Kvikne utmarkstråd, døgnkort 70 kroner, sesongkort 500 kroner, eventuelt Kviknekortet (hele Kvikne fiskekortområde), nedre del, Rennebu utmarksråd, 1 døgn 80 kroner, 2 døgn 140 kroner, 3 døgn 200 kroner, sesong 500 kropner (alt gjelder stang og oter)
Fiskearter: Ørret (laks fra Ulsberg til utløp i Orkanger)
Utstyrstips: Lett fluefiske, bunnfiske med mark og små, lette spinnere og sluker
Fisketips: Fluefiske i rolige partier, spinner og mark i mindre stryk og i kulper. Slukfiske på partier der elva er bred og dyp
Overnatting/servering: Kvikne Camping (selvinnsjekk telt, vogn bobil, ikke hytter) tlf. 62 48 41 04, Hogstad Camping tlf. 62 78 06 09 (hogstadcamping.no)
Aktuelle lenker: kvikne.no, kvikneutmarksrad.no,
orklaguide.com
Annet: Ørretsesong fra 1. november-14. september,
laksesesong fra 1. juni–31. august. Sjekk også fiskeregler!
Gaula
Lakseelva Gaula følger E6 fra tettstedet Støren og fram til Melhus. Elva er en typisk storlakselv med høy andel storvokst laks. Snittvekt i elva ligger årlig rundt ca. 6 kilo.
På strekningen langs E6 er elva relativt bred og sakteflytende, men enkelte partier har flotte rullestensbelter og spennende strømmer. Øvre del er noe mer stri.
Gaulavassdraget er uregulert uten store magasin, og vannstanden varierer sterkt etter snømengde i fjellene og nedbørsmengde.
FAKTA: Gaula
Fiskekort: Varierer etter varighet og utleiertype. Sjekk gaula.no eller inatur.no
Fiskearter: Laks og ørret
Utstyrstips: Tungt flueutstyr, sluker, wobblere og mark
Fisketips: Ofte godt fiske på stigende elv med store fluer eller aktivt markfiske
Overnatting/servering: Hos flere utbydere, samt campingplasser på strekningen. Dagligvarebutikker og bensinstasjoner på strekningen
Aktuelle lenker: gaula.no, tofa.no
Annet: Laksesesong fra 1. juni–31. august.
Nidelva
Storlakselva Nidelva følger E6 fra Nedre Leirfoss til Trondheim sentrum.
Årlig tas laks på ca. 20 kilo. Elvas lakseførende strekning er kort, ca. 8 kilometer, fra Trondheim sentrum og opp til Nedre Leirfoss. Elva er forholdsvis stor og bred, og laksefisket i elva er tilpasset dette.
Fra elvas munning snor Nidelva seg gjennom bykjernen i Trondheim via stryk og kulper og opp til Leirfosshølen ved Nedre Leirfoss.
Fiskeplassene er mange og ulike, og det fiskes både fra land og med båt. TOFA selger fiskekort for flere vald. Nidelva er også kjent for sin ørretbestand, og Klæbu.
Grunneierlag administrerer attraktive fiskesoner fra Løkaunet kraftstasjon ovenfor Svean og ned til et stykke nord for Tanemsbrua, og fra Fjæremsfossen og mot Trondheims kommunegrense.
FAKTA: Nidelva
Fiskekort: TOFA laksefiske, dagskort fek.s. vald 13 inne i byen selges på inatur.no for 150 kroner. Klæbu Grunneierlag ørretfiske, sesongekort 500 kroner, kjøpes på inatur.no
Fiskearter: Laks, ørret, røye og lake
Utstyrstips: Haspel- og flueutstyr, flue, mark, sluk og wobbler
Fisketips: Vær tidlig ute. Større etterspørsel enn tilbud. Laksekort rives unna, søknadsfrist. Storlaksen går ofte tidlig opp i elva
Overnatting/servering: Flust av tilbud i
Trondheim og omegn
Aktuelle lenker: tofa.no, inatur.no
(søkeord: Nidelva)
Annet: Laksesesong: 1. juni–31. august