Ørretfiske i Norge

Her tar du ferieørreten!

Planer om å ta familien med på ørretferie i år? Da bør du kikke nærmere på disse alternativene!

Pluss ikon
<b>FERIEFISKE:</b> For den som vil fiske ørret, er Norge et fantastisk ferieland! Den vakre naturen får du på kjøpet. Bildet er fra Jotunheimen.
FERIEFISKE: For den som vil fiske ørret, er Norge et fantastisk ferieland! Den vakre naturen får du på kjøpet. Bildet er fra Jotunheimen. Foto: Morten B. Stensaker
Først publisert Sist oppdatert

NB! Du leser nå en sak fra 2017. Noe av faktainformasjonen kan være utdatert. Saken blir oppdatert 13/4-2019.

Du kan praktisk talt fiske deg tvers igjennom Norge, uansett hvor du velger å sette kursen. Langs veien passerer du elver, store innsjøer og vann. Kommer du til en vakker plass, er mulighetene store for at du kan fiske ørret der, ettersom ørreten finnes overalt i landet, fra sør til langt nord. Populære turistmål kan ofte kombineres med ørretfiske, og her er noen forslag.

1: Ørretfiske på Hardangervidda

Vårt første ørretstopp blir Hardangervidda, Europas største høyfjellsplatå og fastlands – Norges største nasjonalpark med 3422 kvadratkilometer.

Vidda kjennetegnes av svært mange og produktive ørretvann. Det meldes om generelt god ørretrekruttering i mange vann de siste årene, selv om ørekytespredning østfra skaper grunn til bekymring.

<b>MANGE MULIGHETER: </b>Hardangervidda kjennetegnes av mange produktive ørretvann.
MANGE MULIGHETER: Hardangervidda kjennetegnes av mange produktive ørretvann. Foto: Stig Werner

Fiskesesong fra isen går

Halne Fjellstova (1140 moh.) ligger like ved riksvei 7 omtrent midtveis mellom Oslo og Bergen, med utsikt over den 13 km lange Halnefjorden. Fjellstua selger fiskekort for statsallmenningene Eidfjord og Øvre Numedal. Hyttevert Liv Liseth Vaksdal opplyser at fiskesesongen starter når isen går og varer til 15. september.

– Her kan du fiske ørret i små vann langs veien, bare 15–20 minutter fra fjellstua. Du kan også ta båten «Halnekongen» over Halnefjorden for å fiske i elvene Skaupa eller Hein, sier hun og legger til at fisket i selve Halnefjorden er forbeholdt næringsfiske.

Liseth Vaksdal nevner et tredje alternativ; nemlig å kjøre bil til Trondsbu/Tinnhølen sentralt på midtvidda og prøve ørreten i elva Bjoreio. Fiskekort kjøper du på Trondsbu turisthytta (tlf. 994 75 634).

Anbefalt utstyr

Fluedupp er for øvrig utbredt metode på Hardangervidda, gjerne med ei forholdsvis lang haspelstang og duppen montert nederst med to–tre opphengere.

Klassiske mønster som f.eks. Alexandra, Peter Ross og Verre enn Minken i dobbeltkrok 8–10 gjør susen. Et generelt fisketips er å prøve utløpsoser om natta, men husk at ørretfiske i høyfjellet er sterkt væravhengig: Bettperiodene kan være korte, men intense.

Ørretfiske på Hardangervidda

Overnatting: Halne Fjellstova, tlf. 53 66 57 12/ 908 99 478, www.halne.no. AJFF Oslo har også ei utleiehytte ved utløpet av elva Skaupa, www.ajffoslo.no

Båt over Halnefjorden: «M/B Halnekongen». 43 fot med kapasitet til 22 personer. Sesong fra 1. juli til slutten av rypejakta. Overfarten til Skaupa/Sleipa tar ca. 30 min. Kontakt Halne Fjellstova for å bestille plass, eller send e-post til [email protected]

Fiskekort: Halne Fjellstova. Kart følger med fiskekortet. Generelt er innsjøene private, mens fiskekortet gjelder for elvene. Anbefalt litteratur: «Fiskeguide til Hardangervidda». Tore Qvenild, Tun Forlag. 2008

Sjekk ut: www.hardangervidda-fjellstyra.no og www.numedal.net/fjelstyreFact

2: Laksefjordvidda, Finnmark

Fra Hardangervidda hopper vi til Laksefjordvidda i Finnmark, tradisjonelt et av fylkets mest attraktive område for fjellfiske. Fjellområdet ligger i kommunene Lebesby og Tana, 200–400 moh., og kan tilby ørret- og røyefiske i mange sjøer, tjern og mindre elver. Vanligst atkomst fra anleggsveien fra Kunes eller opp traktorveien fra Sirma i Tanadalen.

<b>ATTRAKTIVT: </b>Finnmark er et attraktivt område for fjellfiske
ATTRAKTIVT: Finnmark er et attraktivt område for fjellfiske Foto: Atle Skjelde

20. juli er en nøkkeldato for den som ønsker å bruke anleggsveien fra Kunes som innfallsport til Laksefjordvidda. Da åpner nemlig bommen ved Adamselva. Vi anbefaler å kjøre innover vidda og f.eks. parkere ved reinbrua i Gabbatkanalen. Her finnes fisk i alle vann øst for anleggsveien.

Besøk de skjulte vannene

Mange velger kun å fiske i vann de kan se fra bilen. Tipset er å besøke nære vann som ligger i skjul for veien, som f.eks. Dápmotluoppal ca. 1 km fra parkeringsplassen.

Lenger innover vidda i et lettgått landskap frister vann som bl.a. Skierrajávri, Silisjávrrit, Márdassjávri og Dollajávri–for å nevne noen. Utmarksforvalter Steinar Normann Christensen ved Finnmarkseiendommen (FeFo) forteller at høysesongen strekker seg fra 20. juli og et par uker framover.

<b>RUGG:</b> Dette er selve ørretdrømmen!
RUGG: Dette er selve ørretdrømmen! Foto: Atle Skjelde

Bruk anleggsveien

I august er det imidlertid enklere å finne parkering for campingvogn eller bobil langs anleggsveien. Fisk opp til halvkiloen er vanligst, men med mulighet for langt større eksemplarer.

– Været kan skifte raskt. Ha derfor en back up-plan. Jeg anbefaler å prøve Adamselva i Kunes, fra bommen og nedover, sier Christensen.

Fiskemetode? Selv har vi hatt hell med store spinnere på Laksefjordvidda, mens andre vi møtte på vidda, satte sin lit til fluedupp.

Ørretfiske på Laksefjordvidda, Finnmark

<b>LAKSEFJORDVIDDA:</b> Kjør anleggsveien fra Kunes og parker ved reinbroen i Gabbatkanalen. Det finnes fisk i alle vann øst for veien.

Overnatting: Telt.

Fiskekort: Tredøgns-, ukes- og årskort, www.fefo.no eller www.inatur.no.

ATV-transport/camp: Doffens mat & naturopplevelser, tlf. 959 151 16, www.naturopplevelser.info eller Nordlys Opplevelser A/S, tlf. 951 47 609, www.nordlysopplevelser.no

3: Setesdalen, Aust-Agder

For den som har Setesdalen (Aust-Agder) i ferieplanene, har vi kikket nærmere på Hovden helt øverst i dalføret. I ørretsammenheng var Sørlandet preget av sur nedbør og dårlig fiske fram til rundt 1990. Siden har ørretbestandene nærmest eksplodert. Dagens ørretbestander i regionen preges mange steder av overbefolkede vann fra kyst til høyfjell, med unntak av vann med dårlige gytemuligheter.

<b>FISKELYKKE:</b> I Setesdalen har ørretbestanden tatt seg opp de siste årene.
FISKELYKKE: I Setesdalen har ørretbestanden tatt seg opp de siste årene. Foto: Jon-Erling Skåtan

Setesdalen strekker seg langs Otra-vassdraget fra Evje i sør til Hovden i nord. Ifølge vår kjentmann, Tommy Vatslid, er Hovden-området absolutt verdt å merke seg, både for haspel-, flue- og markfiskere.

Ørretfiske i Hartevatn

– Her kan du fiske i elva Otra, Hartevatn like ved riksvei 9 eller prøve småvannene rundt Hovden, tipser han.

Den store innsjøen Hartevatn har en ørretbestand med gjennomsnittsvekt rundt 400 gram, og hvert år presser største ørret vekta til tre–fire kilo.

Vatslid anbefaler og prøver vårfisket (juni) i Hartevatn like etter isløsning når ørreten trekker inn mot land om kveldene, gjerne med en stor sildesluk i mørke farger.

Ørretfiske i Setesdalen, Aust-Agder

<b></b>

Fiskekort: T-info, tlf. 37 93 93 70, E-post [email protected], eller via SMS. Se oppslag i fiskeområdet.

Overnatting: Mange muligheter, se www.hovden.com

Tommy Vatslids ørrettips: Lislevatn, en halvtimes gange nord for Hovden. Fiskebestand: Gjennomsnittsvekt 300 gram. Øvre Væringsvatn, Væringsvatn, Væringhsåni og Fisketjønn: Små fjellvann i flott terreng. Fin dagstur fra Breive. Gjennomsnittsvekt 200 gram. Mjåvatn: Idyllisk vann ½ times gange fra Lislefjødd. I tillegg mange spennende fiskevann på Vestheia og i området rundt Sloaros turisthytte (ca. 3 times gange), med mulighet for stor fisk.

Hegni friluftsområde: Ved Hartevatn ca. 1 km fra Hovden sentrum. Har et variert ferietilbud, med klatreapparater, trampoline, sandvolleyballbane og kiosk. Du kan fiske fra land i Hartevatn eller leie båt eller kano.

– Toppsesongen i Otra varer fra slutten av juli til slutten av august. Her er det fiskeplasser for både mark-, sluk- og fluefiskeren. I de øverste fossene er det spesielt giftig med markfiske og sjanse for storfangst! Du kan også prøve Breivatn, som ligger ti minutters kjøring nord for Hovden langs riksvei 9. Et fint vann med mulighet for kilofisk. Fiskekort kjøpes lokalt på gårder, sier han.

4: Jotunheimen

I sommersesongen er Gjendeosen – utoset av innsjøen Gjende (984 moh.) i Jotunheimen – et travelt knutepunkt for fjellvandrere som skal innover Gjende med båten for å gå Besseggen eller andre ruter.

Gjende er for øvrig Jotunheimens største innsjø; 18 km lang, 1,5 km på det bredeste, 149 m på det dypeste – og ligger i Vågå kommune.

<b>MARKFISKE I GJENDEOSEN:</b> Her er det mange fine fiskeplasser, og du kan fiske med mark, flue eller sluk.
MARKFISKE I GJENDEOSEN: Her er det mange fine fiskeplasser, og du kan fiske med mark, flue eller sluk. Foto: Thor-Olav Moen

Og du gjør ikke mye feil om du legger inn et feriebesøk ved den sagnomsuste ørretplassen Gjendeosen med fiskestanga: Gjendeosen ved Gjendesheim (www.gjendesheim.dnt.no) renner ut i Gjendeselva (øvre del av Sjoa). Ifølge våre opplysninger består ørreten i Gjendeosen og Gjendalselva av fisk på nærings- og gytevandring fra Gjende, og har ofte størrelse 400–700 gram.

Best på seinsommeren

I midten av august inntreffer det årlig en intens klekking av Gjendeflua (knott) i Gjendeosen, der du kan legge ut flue og sluk på kjente fiskeplasser som Brygga, Stabburet og Muren. Fisket på Gjendeosen er best på seinsommeren, med primetine fra midten av august til fredningen i midten av september, ifølge fjelloppsyn Erik Myrum.

Fjelloppsynsmannen minner om at Gjende er svært brepåvirket, noe som betyr vanskelige fiskeforhold ved stor snøsmelting i fjellet.

Ørretfiske i Jotunheimen

<b></b>

Atkomst: Fra Vågå eller Fagernes langs riksvei 51 mot Gjendesheim til Gjendeosen.

Overnatting: DNTs flaggskip, Gjendesheim, ved østenden av Gjende (www. gjendesheim.dnt.no Tlf. 612 38 910. e-post: [email protected]). Bua til storskytteren og fjellmannen Jo Gjende (1794–1884) står rett ovenfor Gjendesheim. I tillegg ligger turisthytta Gjendebu (www.gjendebu.com) ved vestenden og turisthytta Memurubu (www.memurubu.no) ved midten av vannet. Om sommeren bindes hyttene sammen av en motorbåtrute. Andre alternativer: Maurvangen (camping) tlf. 61 23 8922 (www.maurvangen.no). Bessheim Fjellstuer og Hytter. tlf. 61 23 89 13 (www.bessheim.no)

Jotunheimen nasjonalpark: Stort fjellområde i Lom, Vågå, Vang, Luster og Årdal. Utpreget tindeverden som rommer landets høyeste topper, bl.a. Galdhøpiggen 2469 moh. Gjende er største innsjø. Med unntak av Gjendeosen, ligger Gjende i Jotunheimen nasjonalpark.

Fiskekort: Kjøpes lokalt eller på www.inatur.no

– Du kan fiske med flue, mark eller kanskje ei sølvfarget Stingsild. Det er ofte mange ørretfiskere ved Gjendeosen, så det er lett å treffe andre fiskere for å få tips, sier han og legger til at det finnes flere fine fiskeplasser nedover elva fra Gjendeosen, som f.eks. Kråkåhølen og Maurvangshølen.

<b>TURISTMAGNET:</b> Jotunheimen er en turistmagnet, og mange drar hit for å oppleve den flotte naturen. Så bra at det også finnes ørret her!
TURISTMAGNET: Jotunheimen er en turistmagnet, og mange drar hit for å oppleve den flotte naturen. Så bra at det også finnes ørret her! Foto: Merete Gamst Strandberg

5: Ørretfiske på Vestlandet

Sikter du deg inn mot Vestlandet, kan området Sunnfjord–Nordfjord i Sogn og Fjordane være verdt å legge inn i ferieplanene. Området kjennetegnes av flere store innsjøer, samt grei atkomst til fjellheimen flere steder via anleggsveier.

<b>VAKKERT:</b> Jølster kan by på fantastisk natur og diger ørret.
VAKKERT: Jølster kan by på fantastisk natur og diger ørret. Foto: Dag Kjelsaas

Ørretfisket regnes som godt i de store lavereliggende innsjøene Jølstravatnet, Haukedalsvatnet, Breimsvatn, Eimhjellevatn og Hornindalsvatnet.

Prøv fiskelykken i Jølstravatnet

Vi har plukket Jølstravatnet til ditt feriefiske. Her kan du boltre deg i både Jølstravatnet–Vestlandets mest fiskerike innsjø–og elva Jølstra. Prøv ved en av Jølstravatnets mange tilløpselver når disse flommer. Og bruk gjerne Jølster-metoden, som i korte trekk handler om finfiske med ørsmå kroker og mark.

Tiden rundt 10. mai regnes som høysesong i Jølstra. Da slipper store mengder ørret (300–600 gram) seg ut fra Jølstravatnet og nedover elva. Fellesferietiden kan imidlertid være en dødperiode med høyt fisketrykk.

Ørretfiske på Vestlandet

<b></b>

Overnatting: Jølstraholmen camping, www.jolstraholmen.no. Jølster Hotell, www.jolsterhotell.com. Øvrebø Hytte og Motell, www.hytteutleige.no. Jølsterlia Hyttetun, www.jolsterlia.no. Skei Hotell, www.skeihotel.no. Kjøsnes Feriehytter, www.kjosnes.no. Hamnevika Feriehytter, www.hamnevika.no. Lunde Turiststasjon, www.turiststasjon.no.

Ørekyte: Har trolig vært til stede i Jølstravatnet i noen tiår, men der er ikke dokumentert negative effekter på ørretbestanden.

Rekordørret: Storørreten til Sverre Amundsen på 12,1 kilo fra april 1996.

Fiskekort: www.inatur.no. Ørretguiding Norsk Fiskesenter AS, tlf. 57 72 71 85.

En ny toppsesong inntreffer mot slutten av august når gytefisken slipper seg ut fra Jølstravatnet på flommen. Snittvekta på jølstraørreten ligger rundt 300 feite gram, og det tas ørret på flere kilo hver sesong.

<b>JØLSTER:</b> Tiden rundt 10. mai samt mot slutten av august er toppsesong i Jølster. Her markfiske i elva Jølstra. (Foto: Atle Skjelde)
JØLSTER: Tiden rundt 10. mai samt mot slutten av august er toppsesong i Jølster. Her markfiske i elva Jølstra. (Foto: Atle Skjelde)
<b>BELØNNINGEN: </b>Fersk selvfisket ørret er en god belønning etter en lang dag.
BELØNNINGEN: Fersk selvfisket ørret er en god belønning etter en lang dag.
<b>ØRRETFISKE: </b>Ørret kan du fiske over hele Norge. Tenk på det når du planlegger årets ferie.
ØRRETFISKE: Ørret kan du fiske over hele Norge. Tenk på det når du planlegger årets ferie. Foto: Atle Skjelde
<b>FERIEFISKE:</b> For den som vil fiske ørret, er Norge et fantastisk ferieland! Den vakre naturen får du på kjøpet. Bildet er fra Jølster. (Foto: Atle Skjelde)
FERIEFISKE: For den som vil fiske ørret, er Norge et fantastisk ferieland! Den vakre naturen får du på kjøpet. Bildet er fra Jølster. (Foto: Atle Skjelde)