FANTASTISKE toppTURER
Fire fantastiske turer i norske fjell
De er krevende, men fire av Norges flotteste egger byr på storslagne utsyn og naturopplevelser.
Det er kanskje en klisjé, men vi nordmenn trenger ikke reise langt for å finne fantastisk natur. Og hvis man virkelig vil få seg en fin naturopplevelse, bør man besøke en av eggene våre.
Her er en guide til fire av de flotteste vi har.
Romsdalseggen
Turen over Romsdalseggen har en utsikt som kan gjøre deg både høytidsstemt, imponert og skrekkslagen. Etter hvert som du forflytter deg langs eggen, har du utsikt til den ene forsteinede kjendisen etter den andre, som Store Trolltind, Bispen, Kongen og Dronningen, Romsdalshorn og Store Venjestind.
Og selvsagt massive Trollveggen, med sin tanngard av forrevne tinder.
Turene over Romsdalseggen kan gås i begge retninger, men det vanligste er å starte i Venjesdalen og gå til Åndalsnes. Turen er bratt, luftig og krevende. Det bratteste og mest krevende punktet er Halsaskaret. Her må en bruke hendene for å komme frem. De vanskeligste punktene er sikret med kjetting. Dersom du vil spares for dette partiet, kan Halsaskaret omgås ved å gå via Jamnåbotn.
Tar du ruten over Halsaskaret, anbefales det også å ta turen via toppen av Blånebba. Dette tar en liten time ekstra tur/retur, og du følger toppryggen hele veien opp og tilbake. Den vanlige turen kommer opp på ryggen mellom Blånebba og Mjølvafjellet. Herfra følger du toppen av ryggen hele veien til Nesaksla. Også mellom Mjølvafjellet og Høgaksla er det en kvass egg, og er kanskje det fineste partiet på turen. Ruten ned fra Nesaksla er bratt i det øverste partiet, og kan være tung når en er sliten etter en lang tur.
LES OGSÅ: Ikke gjør disse mobiltabbene i ferien
Romsdalseggen
Område: Fjellrygg i Rauma kommune i Møre og Romsdal
Sesong: Juni-september Lengde: Ca 11,5 km Tid: 7-9 timer
Vanskelighetsgrad: Krevende
Overnatting og bevertning: Åndalsnes byr på flere muligheter
Hvis en må avbryte fordi det blir for tøft, anbefales det at en går til Åndalsnes eller ned til Furulia via ruten mellom Furulia og Åndalsnes. Hvis en snur i Halsaskaret, må en følge samme vei tilbake til Hesteheia/Jamnåbotten for å komme inn på denne turen. Ruten over Romsdalseggen er godt merket og vardet.
I sommersesongen (fra juli) går det daglig bussavgang fra Åndalsnes kl. 09.30, og en sparer også cirka 400 meter stigning ved å starte i Venjesdalen. Turen er estimert til syv timer, men avhengig av form og ferdigheter bruker en mellom fem og ni timer på turen.
Det ville ekstra: Legg turen om Rampestreken – et populært utsiktspunkt på toppen av Romsdalstrappa.
Trollhøttryggen
Eller Trollhøttatraversen som den også kalles, er blitt kalt Trollheimens svar på Besseggen, og den bærer navnet sitt med rette. Spenningen og utsikten når du går den luftige traversen er unik.
I Trollheimens ytterste vestkant, mellom Innerdalen i sør og fotturen Trekanten i nordøst, ligger de ikke fullt så kjente Trollhøtta-toppene som perler på en snor. Herfra får du et vidt utsyn, og i klarvær kan du se helt til vindmøllene på Smøla og Trollveggen i Romsdalen.
Start på Mellingsetra i Søyådalen, og følg stien i spredt bjørkeskog noen kilometer sørover. Etter en times tid kan du ta av fra stien og gå på skrå opp lia på undersiden av Snøfjellet. Herfra ser du tydelig de fire Trollhøttatoppene og den skarpe ryggen som binder dem sammen.
Du forserer høydemeter i mose, lyng og ur opp mot toppen av den 1291 moh. høye Trollhøtta. Mens du spiser medbrakt niste, kan du nyte utsikten mot fjorden og de mektige toppene i øst, før du tar fatt på selve eggen.
Trollhøttryggen
Område: Trollheimen er et fjellområde på grensa mellom Nordmøre i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag
Sesong: Juli – september
Lengde: 22 km dersom du velger å gå ned til Botnvatnet
Tid: 10–14 timer
Vanskelighetsgrad: Krevende
Overnatting og bevertning: Trollheimshytta, DNT/Trondhjems Turistforening, er et godt utgangspunkt for turen til Trollhøttatraversen. Mer info: tt.no.
Har du veldig høydeskrekk, kan eggen by på mentale utfordringer, hvis ikke er det en relativt grei tur med akkurat passe spennende klyving enkelte plasser.
Det er første del av traversen som er smalest. Du trenger ikke forsere den høyreiste hammeren. Det beste er å gå litt ned og rundt på sørsiden av hammeren. Her er det en kløft som er enklere å komme over.
Etter å ha forsert den lange eggen mellom alle fire Trollhøttatoppene, kommer du til skaret mellom den høyeste av Trollhøttatoppene på 1328 moh., og Pekhøtta. Her kan du velge å ta deg ned til Botnvatnet, og derfra følge elva nedover til du treffer på stien på vestsiden av elva.
Du kan også fortsette tinderanglingen over Pekhøtta, Blånebba og Fauskåfjellet dersom du er i god form og dagslyset fortsatt holder. Velger du det siste alternativet, bør du regne 12 til 14 timers gange på hele turen.
Det ville ekstra: Husk vann og mat. Det lønner seg å ta en liten drikkestopp og vannpåfylling i vannene mellom Seterknubben og Trollhøtta. Det er ingen vannkilder på selve traversen.
LES OGSÅ: (+) 5 klassiske jegertabber
Besseggen
Turen over Besseggen er definitivt verdt slitet og hver eneste svettedråpe. Den er dramatisk, vakker og periodevis krevende. Du bør være litt i form (eller ung og fandenivoldsk) for å gi deg i kast med Besseggen. Det er en krevende fottur på 13,3 kilometer som fort tar seks til åtte timer fra punktet fergen setter deg av til den plukker deg opp igjen.
Bonusen er at du fra den smale knivseggen du vandrer langs, har en fantastisk utsikt over innsjøen Gjende på den ene siden, Bessvatnet på den andre og store deler av Jotunheimen overalt rundt deg. Høyeste punkt er 1743 meter over havet.
Det er to måter å gjøre Besseggen på: Du kan enten starte fotturen fra Gjendesheim turisthytte eller ta båten fra Gjendesheim som ligger rett ved båtbryggen ved riksvei 51 til Memurubu og gå tilbake. Du kommer til Gjendesheim på en halvtimes biltur fra skisenteret Beitostølen.
Besseggen
Område: Fjellrygg i Jotunheimen, Vågå kommune i Oppland
Sesong: Juni-september
Lengde: 17 km Tid: 8–10 timer
Vanskelighetsgrad: Krevende
Overnatting og bevertning: Gjendesheim.
Besseggen er en av Norges mest populære fjellturer, og på én sesong kan 60 000 personer gå over Besseggen. I de mest hektiske sommermånedene er det folksomt, men drar du utenom juli og august, slipper du å gå i kø.
Start fra Gjendesheim, og ta båten til Memurubu. Den første stigningen opp fra Memurubu er forholdsvis hard, så det lønner seg å ta det rolig fra start. Ruten flater ut mot Bjørnbøltjønne.
Når du kommer til Bandet, er oppvarmingen ferdig. Den bratte stigningen fra Bandet og opp er Bess-eggen. Turen over selve eggen er ikke spesielt vanskelig eller utsatt, men den er luftig nok med det grønne Gjende 400 meter lenger ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatnet på den andre. Du er først på toppen når du når Veslefjellet, som ligger 1743 moh.
En gedigen varde på Veslefjellet markerer at du nå starter nedstigningen tilbake til Gjendesheim. Også på nedstigningen er det enkelte smalere partier, et sted er det satt opp tau slik at du kan holde deg fast.
LES OGSÅ: Klatret tusen meter rett opp uten sikring
Bukkelægret
Naboen til Besseggen. Det er bratt opp og bratt ned og en vakker tur langs en knivsegg av en åskam på toppen for den som er smart nok til å velge Bukkelægret som sommerens topptur. Dagsturen starter med en av Gjendebåtene fra Gjendeosen Kiosk & Parkering som ligger ved fjellsjøen Gjende en halv times kjøring fra Beitostølen østover på riksvei 51 (samme utgangspunkt som Besseggen).
Du trenger ikke ha med niste om du er makelig anlagt. I storkiosken ved bryggen får du kjøpt det du trenger av mat og drikke. Etter båtturen venter en bratt stigning hvor det er festet kjetting og wire til å dra seg opp etter. Den tar en drøy time.
Som belønning følger et par vidunderlige timer med flott utsikt langs åskammen, hele tiden med utsikt ned mot fjellvatnet Gjende.
Avslutningsvis går du ned like mange høydemeter som du gikk opp og kommer til fergeleiet Memurubu hvor du blir plukket opp og skysset i båt tilbake til Gjendeosen Kiosk & Parkering.
Med båt tur-retur og fotturen imellom, er dette en heldagstur.
Bukkelægret
Område: Fjellrygg i Jotunheimen, Vågå kommune i Oppland
Sesong: Juni-september
Lengde: 9,5 km Tid: 5–6 timer
Vanskelighetsgrad: Middels
Overnatting og bevertning: Gjendesheim, Gjendebu eller Memurubu
Kilder: Villmarksliv og Romsdal.com