Grevlingen: Sko­gens gang­ster

Knutsen & Lud­vig­sen syn­ger om å ha en grev­ling i ta­ket, men bor du i et ur­bant strøk, er det nok mer sann­syn­lig at du har en grev­ling el­ler fem i kryp­kjel­le­ren.

<b>OP­POR­TU­NIST:</b> Grev­lin­gen vet å til­pas­se seg om­gi­vel­se­ne sine. (Foto: Ken­neth Johansson)
OP­POR­TU­NIST: Grev­lin­gen vet å til­pas­se seg om­gi­vel­se­ne sine. (Foto: Ken­neth Johansson)
Publisert

Det er vår, og nat­ta har sen­ket seg over løv­sko­gen på Sør­lan­det. Ut av en jord­hu­le, rett ved et ei­ke­tre, stik­ker grev­lin­gen sitt svar­te og hvi­te ho­de fram. Den er var­som, og dyt­ter nesa ut først for å sjek­ke om kys­ten er klar.

For­sik­tig kom­mer den ut, og be­gyn­ner å lab­be av gårde bort­over den våte bak­ken hvor det lig­ger råt­tent lø­v fra høs­ten før. Grev­lin­gen er på le­ting et­ter føde, og i lø­pet av som­me­ren vil den nes­ten dob­le vek­ten sin. Kan­skje vil den be­sø­ke går­den nede i da­len, og kan­skje vil den finne en make. Den er i alle fall klar for en ny som­mer.

Dobler vekta

Den eu­ra­sis­ke grev­lin­gen el­ler bare grev­ling – er et rov­dyr i mår­fa­mi­li­en som le­ver stort sett over hele Eu­ro­pa og de­ler av Vest-Asia. I Norge er den en livs­kraf­tig art, helt fra Agder-fyl­ke­ne og opp til sør i Nordland.

– Før kri­gen var grev­lin­gen stort sett knyt­tet til Sør-Norge, men så skjed­de det en gan­ske stor eks­pan­sjon, og nå er streif­dyr blitt ob­ser­vert helt opp til Finnmark, sier Kje­til Bev­an­ger, vi­ten­ska­pe­lig råd­gi­ver i Norsk in­sti­tutt for na­tur­forsk­ning. Han sier det går en gren­se for hvor langt nord grev­lin­gen kan etab­le­re seg.

– Si­den den går i hi om vin­te­ren, og må ut om vå­ren for å finne mat, er det egent­lig an­tall da­ger med snø­fri mark som be­stem­mer ut­bre­del­sen, sier Bev­an­ger.

Grev­lin­gen er lett å kjen­ne igjen på det hvi­te ho­det og de to svar­te stri­pe­ne som går fra snu­ten, over øy­ne­ne og bak til nak­ken. Krop­pen er mel­lom 60 og 90 cen­ti­me­ter og van­lig­vis dek­ket med lan­ge, grå­bru­ne dekk­hår, selv om far­ge­va­ria­sjo­ner fore­kom­mer.

Den er kraf­tig byg­get med flat rygg, noe som gjør at den vug­ger fram og til­ba­ke når den går. Ho­det er lite og kjeg­le­for­met, nak­ken er kort og bei­na er kor­te og svar­te.

Han­ne­ne og hun­ne­ne er like ut­se­en­de­mes­sig, men han­ne­ne er noe stør­re. På vå­ren vei­er de seks til åtte kilo, men vek­ten kan for­dob­le seg i lø­pet av som­me­ren.

Selv om det er lov å jak­te grev­ling fra 21. au­gust til 31. ja­nu­ar, har den in­gen nyt­te­ver­di for men­nes­ker i dag.

Bev­an­ger for­tel­ler imid­ler­tid at den før i ti­den ble brukt til mye. Av hå­re­ne lag­de man blant an­net bar­ber­kos­ter, fet­tet ble brukt til sko­smø­ring, og av skin­net kun­ne man lage blant an­net se­le­tøy til hest.

– I gam­le da­ger spis­te man også grev­ling. Den ble tross alt kalt hus­manns­gris, sier Bev­an­ger.

Les også: Gjøken: Psykopat med vinger

Bio­lo­gisk
klas­si­fi­ka­sjon: Rov­dyr
i mårdyrfamilien.

Ut­bre­del­se: I Norge fin­ner du grev­ling helt fra Sør­lan­det til sør i Nordland.

Ha­bi­tat: Til­pas­ser seg man­ge uli­ke ha­bi­tat, også det ur­ba­ne, men fore­trek­ker blan­dings­skog i nær­he­ten av kul­tur­mark.

Føde: Mei­te­mark, bær og frukt, små­gna­ge­re.

Kjen­ne­tegn: Grå­brun pels og hvitt, kjeg­le­for­met hode med to svar­te stri­per. Lav­byg­get skap­ning på mel­lom 60 til 90 cen­ti­me­ter.

Se mer
<b>AN­VEN­DE­LIG:</b> Grev­lin­gen ble brukt til så mangt – alt fra sko­smø­ring til bar­ber­kos­ter ... (Foto: As­geir Hel­ge­stad/Sam­fo­to)
AN­VEN­DE­LIG: Grev­lin­gen ble brukt til så mangt – alt fra sko­smø­ring til bar­ber­kos­ter ... (Foto: As­geir Hel­ge­stad/Sam­fo­to)

Grev­lin­gens time

Grev­lin­gen er mest ak­tiv når sola har gått ned, og ti­den mel­lom halv tre og halv fire på nat­ten kal­les gjer­ne for «grev­lin­gens time». I Norge er den spe­sia­list på mei­te­mark. Når bak­ken er fuk­tig, kan mar­ken, og da sær­lig de sto­re mei­te­mar­ke­ne som kal­les Lumbricus terrestris, lig­ge rett un­der jord­skor­pa. Ved hjelp av både syn, hør­sel og lukt har grev­lin­gen ut­vik­let seg til et rå­skinn når det kom­mer til å lo­ka­li­se­re dis­se god­bi­te­ne.

– Grev­lin­gen har vel­dig god hør­sel og luk­te­sans, og selv om ikke sy­net er så godt på av­stand, ser den vel­dig bra på nært hold. Blant an­net kan den se små be­ve­gel­ser i bak­ken når mar­ken rø­rer seg rett un­der jord­skor­pa, sier Bev­an­ger.

<b>GREV­LIN­GENS TIME:</b> Grev­lin­gen er mest ak­tiv et­ter at sola har gått ned. (Foto: Ken­neth Johansson)
GREV­LIN­GENS TIME: Grev­lin­gen er mest ak­tiv et­ter at sola har gått ned. (Foto: Ken­neth Johansson)

Med ten­ne­ne og sine lan­ge fram­klør gra­ver den opp mar­ken og slu­ker den. Opp­grav­de gress­tus­ter på ple­nen vit­ner om at grev­lin­gen har hatt et fest­mål­tid nat­ten før.

Når det er sagt, er grev­lin­gen litt av en op­por­tu­nist, og vet å til­pas­se seg om­gi­vel­se­ne. Der­for spi­ser den også små­gna­ge­re og pinn­svin­un­ger. Den kan være et ef­fek­tivt vå­pen mot brun­sneg­ler, og på høs­ten spi­ser den frukt og bær. Kar­bo­hyd­ra­ter om­dan­nes lett til fett, og det tren­ger den for å over­le­ve vin­te­ren.

– I land som Italia og Hel­las ser det fak­tisk ut til at ho­ved­di­et­ten til grev­lin­gen be­står av oli­ven, sier Bev­an­ger.

Selv kan grev­lin­gen ende på mat­fa­tet til både gau­pe og ulv, og små grev­ling­un­ger kan lett være et byt­te for rød­re­ven.

Har du hørt at ...

... det er en myte at grev­lin­gen går til an­grep og bi­ter deg i leg­gen til den hø­rer at bei­net knu­ser? Den my­ten fin­ner du om and­re dyr i and­re land også. Lik de fles­te and­re dyr, vil den for­sø­ke å røm­me der­som den fø­ler seg tru­et, og dess­uten er ikke bit­tet sterkt nok til å knu­se et men­nes­ke­bein.

... før i tida var an­tall gress­bun­ter man fant i grev­ling­hiet en in­di­ka­tor på hvor lang og kald vin­te­ren skul­le bli? Man trod­de at vin­te­ren skul­le få like man­ge frost­ri­er som gress­bun­ter.

... grev­lin­gen ofte kal­les svintoks el­ler svinsokse på Sør­lan­det?

Gang­ster

Grev­lin­gen har en så­kalt for­sin­ket im­plan­ta­sjon el­ler fos­ter­ut­vik­ling. Det be­tyr at den pa­rer seg i lø­pet av som­mer­halv­å­ret, men at det be­fruk­te­de eg­get ikke fes­ter seg til liv­mo­ren før på ny­å­ret. Grev­lin­gen går ak­tivt drek­tig i sju uker, og i feb­ruar – mars fø­der den tre til fem un­ger.

<b>HI:</b> Det kan bo man­ge grev­lin­ger i ett hi. (Foto: Ken­neth Johansson)
HI: Det kan bo man­ge grev­lin­ger i ett hi. (Foto: Ken­neth Johansson)

Grev­lin­gen bor i hi, og på man­ge må­ter er de sko­gens gang­ste­re. De hol­der sam­men i gjen­ger, el­ler kla­ner, som det he­ter, og dis­se er svært ter­ri­to­ri­el­le. En klan vil be­skyt­te sitt ter­ri­to­ri­um mot inn­tren­ge­re. Blant an­net bru­ker de anal­kjert­le­ne og hale­kjer­te­len for å mar­ke­re om­rå­der med mye mat slik at inn­tren­ge­re vet å hol­de seg unna. De kan også lukt­mer­ke hver­and­re slik at de let­te­re kjen­ner igjen «klan­med­lem­mer» – og even­tu­elt dem som ikke er det.

Hie­ne kan være sto­re og kom­plek­se med man­ge rom og inn­gan­ger. I de stør­ste hie­ne i Sør-Norge kan det som of­test bo opp til ti grev­lin­ger, mens man and­re ste­der, som for eks­em­pel i Stor­bri­tan­nia, har fun­net kla­ner med et tjue­tall in­di­vi­der.

– Et rød­rev­hi og et grev­ling­hi kan lig­ne på hver­and­re, men den sto­re for­skjel­len er at grev­lin­gen ald­ri tar med seg mat til hiet. Er det mat­res­ter uten­for hiet, er det høyst sann­syn­lig et rød­rev­hi. Men grev­lin­gen kan også ha fle­re hi. Den kan ha et pri­mær­hi som den over­vint­rer og har un­ger i. Og så kan den ha et se­kun­dær­hi som den kan til­brin­ge en natt el­ler to i der­som det lig­ger i nær­he­ten av en mat­kil­de, sier Bev­an­ger.

Grev­lin­gen er god til å til­pas­se seg. Det gjel­der ikke bare i mat­vei­en, men også mil­jø­et rundt. Det er et vel­kjent fak­tum at minst én grev­ling­fa­mi­lie hol­der til på Ro­de­løk­ka i Oslo, og det er om­trent så ur­bant som du kan få det. Her kan søp­pel­kas­ser ut­fors­kes og ple­ner gra­ves opp.

– Jeg job­bet med et grev­ling­pro­sjekt i Trondheim og fant ut at man­ge av grev­lin­ge­ne i sen­trums­næ­re strøk bod­de i kryp­kjel­le­re og ube­bod­de hus­stan­der. De kan fint dra med seg gress og ve­ge­ta­sjon og over­vint­re der, sier Bev­an­ger.

Denne saken ble første gang publisert 12/08 2020.

Les også