Grevlingen: Sko­gens gang­ster

Knutsen & Lud­vig­sen syn­ger om å ha en grev­ling i ta­ket, men bor du i et ur­bant strøk, er det nok mer sann­syn­lig at du har en grev­ling el­ler fem i kryp­kjel­le­ren.

<b>OP­POR­TU­NIST:</b> Grev­lin­gen vet å til­pas­se seg om­gi­vel­se­ne sine. (Foto: Ken­neth Johansson)
OP­POR­TU­NIST: Grev­lin­gen vet å til­pas­se seg om­gi­vel­se­ne sine. (Foto: Ken­neth Johansson)
Først publisert

Det er vår, og nat­ta har sen­ket seg over løv­sko­gen på Sør­lan­det. Ut av en jord­hu­le, rett ved et ei­ke­tre, stik­ker grev­lin­gen sitt svar­te og hvi­te ho­de fram. Den er var­som, og dyt­ter nesa ut først for å sjek­ke om kys­ten er klar.

For­sik­tig kom­mer den ut, og be­gyn­ner å lab­be av gårde bort­over den våte bak­ken hvor det lig­ger råt­tent lø­v fra høs­ten før. Grev­lin­gen er på le­ting et­ter føde, og i lø­pet av som­me­ren vil den nes­ten dob­le vek­ten sin. Kan­skje vil den be­sø­ke går­den nede i da­len, og kan­skje vil den finne en make. Den er i alle fall klar for en ny som­mer.

Dobler vekta

Den eu­ra­sis­ke grev­lin­gen el­ler bare grev­ling – er et rov­dyr i mår­fa­mi­li­en som le­ver stort sett over hele Eu­ro­pa og de­ler av Vest-Asia. I Norge er den en livs­kraf­tig art, helt fra Agder-fyl­ke­ne og opp til sør i Nordland.

– Før kri­gen var grev­lin­gen stort sett knyt­tet til Sør-Norge, men så skjed­de det en gan­ske stor eks­pan­sjon, og nå er streif­dyr blitt ob­ser­vert helt opp til Finnmark, sier Kje­til Bev­an­ger, vi­ten­ska­pe­lig råd­gi­ver i Norsk in­sti­tutt for na­tur­forsk­ning. Han sier det går en gren­se for hvor langt nord grev­lin­gen kan etab­le­re seg.

– Si­den den går i hi om vin­te­ren, og må ut om vå­ren for å finne mat, er det egent­lig an­tall da­ger med snø­fri mark som be­stem­mer ut­bre­del­sen, sier Bev­an­ger.

Grev­lin­gen er lett å kjen­ne igjen på det hvi­te ho­det og de to svar­te stri­pe­ne som går fra snu­ten, over øy­ne­ne og bak til nak­ken. Krop­pen er mel­lom 60 og 90 cen­ti­me­ter og van­lig­vis dek­ket med lan­ge, grå­bru­ne dekk­hår, selv om far­ge­va­ria­sjo­ner fore­kom­mer.

Den er kraf­tig byg­get med flat rygg, noe som gjør at den vug­ger fram og til­ba­ke når den går. Ho­det er lite og kjeg­le­for­met, nak­ken er kort og bei­na er kor­te og svar­te.

Han­ne­ne og hun­ne­ne er like ut­se­en­de­mes­sig, men han­ne­ne er noe stør­re. På vå­ren vei­er de seks til åtte kilo, men vek­ten kan for­dob­le seg i lø­pet av som­me­ren.

Selv om det er lov å jak­te grev­ling fra 21. au­gust til 31. ja­nu­ar, har den in­gen nyt­te­ver­di for men­nes­ker i dag.

Bev­an­ger for­tel­ler imid­ler­tid at den før i ti­den ble brukt til mye. Av hå­re­ne lag­de man blant an­net bar­ber­kos­ter, fet­tet ble brukt til sko­smø­ring, og av skin­net kun­ne man lage blant an­net se­le­tøy til hest.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

– I gam­le da­ger spis­te man også grev­ling. Den ble tross alt kalt hus­manns­gris, sier Bev­an­ger.

Les også: Gjøken: Psykopat med vinger

Bio­lo­gisk
klas­si­fi­ka­sjon: Rov­dyr
i mårdyrfamilien.

Ut­bre­del­se: I Norge fin­ner du grev­ling helt fra Sør­lan­det til sør i Nordland.

Ha­bi­tat: Til­pas­ser seg man­ge uli­ke ha­bi­tat, også det ur­ba­ne, men fore­trek­ker blan­dings­skog i nær­he­ten av kul­tur­mark.

Føde: Mei­te­mark, bær og frukt, små­gna­ge­re.

Kjen­ne­tegn: Grå­brun pels og hvitt, kjeg­le­for­met hode med to svar­te stri­per. Lav­byg­get skap­ning på mel­lom 60 til 90 cen­ti­me­ter.

Se mer
<b>AN­VEN­DE­LIG:</b> Grev­lin­gen ble brukt til så mangt – alt fra sko­smø­ring til bar­ber­kos­ter ... (Foto: As­geir Hel­ge­stad/Sam­fo­to)
AN­VEN­DE­LIG: Grev­lin­gen ble brukt til så mangt – alt fra sko­smø­ring til bar­ber­kos­ter ... (Foto: As­geir Hel­ge­stad/Sam­fo­to)

Grev­lin­gens time

Grev­lin­gen er mest ak­tiv når sola har gått ned, og ti­den mel­lom halv tre og halv fire på nat­ten kal­les gjer­ne for «grev­lin­gens time». I Norge er den spe­sia­list på mei­te­mark. Når bak­ken er fuk­tig, kan mar­ken, og da sær­lig de sto­re mei­te­mar­ke­ne som kal­les Lumbricus terrestris, lig­ge rett un­der jord­skor­pa. Ved hjelp av både syn, hør­sel og lukt har grev­lin­gen ut­vik­let seg til et rå­skinn når det kom­mer til å lo­ka­li­se­re dis­se god­bi­te­ne.

– Grev­lin­gen har vel­dig god hør­sel og luk­te­sans, og selv om ikke sy­net er så godt på av­stand, ser den vel­dig bra på nært hold. Blant an­net kan den se små be­ve­gel­ser i bak­ken når mar­ken rø­rer seg rett un­der jord­skor­pa, sier Bev­an­ger.

<b>GREV­LIN­GENS TIME:</b> Grev­lin­gen er mest ak­tiv et­ter at sola har gått ned. (Foto: Ken­neth Johansson)
GREV­LIN­GENS TIME: Grev­lin­gen er mest ak­tiv et­ter at sola har gått ned. (Foto: Ken­neth Johansson)

Med ten­ne­ne og sine lan­ge fram­klør gra­ver den opp mar­ken og slu­ker den. Opp­grav­de gress­tus­ter på ple­nen vit­ner om at grev­lin­gen har hatt et fest­mål­tid nat­ten før.

Når det er sagt, er grev­lin­gen litt av en op­por­tu­nist, og vet å til­pas­se seg om­gi­vel­se­ne. Der­for spi­ser den også små­gna­ge­re og pinn­svin­un­ger. Den kan være et ef­fek­tivt vå­pen mot brun­sneg­ler, og på høs­ten spi­ser den frukt og bær. Kar­bo­hyd­ra­ter om­dan­nes lett til fett, og det tren­ger den for å over­le­ve vin­te­ren.

– I land som Italia og Hel­las ser det fak­tisk ut til at ho­ved­di­et­ten til grev­lin­gen be­står av oli­ven, sier Bev­an­ger.

Selv kan grev­lin­gen ende på mat­fa­tet til både gau­pe og ulv, og små grev­ling­un­ger kan lett være et byt­te for rød­re­ven.

Har du hørt at ...

... det er en myte at grev­lin­gen går til an­grep og bi­ter deg i leg­gen til den hø­rer at bei­net knu­ser? Den my­ten fin­ner du om and­re dyr i and­re land også. Lik de fles­te and­re dyr, vil den for­sø­ke å røm­me der­som den fø­ler seg tru­et, og dess­uten er ikke bit­tet sterkt nok til å knu­se et men­nes­ke­bein.

... før i tida var an­tall gress­bun­ter man fant i grev­ling­hiet en in­di­ka­tor på hvor lang og kald vin­te­ren skul­le bli? Man trod­de at vin­te­ren skul­le få like man­ge frost­ri­er som gress­bun­ter.

... grev­lin­gen ofte kal­les svintoks el­ler svinsokse på Sør­lan­det?

Gang­ster

Grev­lin­gen har en så­kalt for­sin­ket im­plan­ta­sjon el­ler fos­ter­ut­vik­ling. Det be­tyr at den pa­rer seg i lø­pet av som­mer­halv­å­ret, men at det be­fruk­te­de eg­get ikke fes­ter seg til liv­mo­ren før på ny­å­ret. Grev­lin­gen går ak­tivt drek­tig i sju uker, og i feb­ruar – mars fø­der den tre til fem un­ger.

<b>HI:</b> Det kan bo man­ge grev­lin­ger i ett hi. (Foto: Ken­neth Johansson)
HI: Det kan bo man­ge grev­lin­ger i ett hi. (Foto: Ken­neth Johansson)

Grev­lin­gen bor i hi, og på man­ge må­ter er de sko­gens gang­ste­re. De hol­der sam­men i gjen­ger, el­ler kla­ner, som det he­ter, og dis­se er svært ter­ri­to­ri­el­le. En klan vil be­skyt­te sitt ter­ri­to­ri­um mot inn­tren­ge­re. Blant an­net bru­ker de anal­kjert­le­ne og hale­kjer­te­len for å mar­ke­re om­rå­der med mye mat slik at inn­tren­ge­re vet å hol­de seg unna. De kan også lukt­mer­ke hver­and­re slik at de let­te­re kjen­ner igjen «klan­med­lem­mer» – og even­tu­elt dem som ikke er det.

Hie­ne kan være sto­re og kom­plek­se med man­ge rom og inn­gan­ger. I de stør­ste hie­ne i Sør-Norge kan det som of­test bo opp til ti grev­lin­ger, mens man and­re ste­der, som for eks­em­pel i Stor­bri­tan­nia, har fun­net kla­ner med et tjue­tall in­di­vi­der.

– Et rød­rev­hi og et grev­ling­hi kan lig­ne på hver­and­re, men den sto­re for­skjel­len er at grev­lin­gen ald­ri tar med seg mat til hiet. Er det mat­res­ter uten­for hiet, er det høyst sann­syn­lig et rød­rev­hi. Men grev­lin­gen kan også ha fle­re hi. Den kan ha et pri­mær­hi som den over­vint­rer og har un­ger i. Og så kan den ha et se­kun­dær­hi som den kan til­brin­ge en natt el­ler to i der­som det lig­ger i nær­he­ten av en mat­kil­de, sier Bev­an­ger.

Grev­lin­gen er god til å til­pas­se seg. Det gjel­der ikke bare i mat­vei­en, men også mil­jø­et rundt. Det er et vel­kjent fak­tum at minst én grev­ling­fa­mi­lie hol­der til på Ro­de­løk­ka i Oslo, og det er om­trent så ur­bant som du kan få det. Her kan søp­pel­kas­ser ut­fors­kes og ple­ner gra­ves opp.

– Jeg job­bet med et grev­ling­pro­sjekt i Trondheim og fant ut at man­ge av grev­lin­ge­ne i sen­trums­næ­re strøk bod­de i kryp­kjel­le­re og ube­bod­de hus­stan­der. De kan fint dra med seg gress og ve­ge­ta­sjon og over­vint­re der, sier Bev­an­ger.