Norgesferie tett på havet
Ferie på fyret
Med ferie på et nedlagt fyr får du havutsikt du ellers bare kan drømme om. Og tettere på elementene er det knapt mulig å komme.
For bare en mannsalder siden satt ensomme fyrvoktere på turnusordning fordelt på drøyt 200 fyr langs norskekysten og fulgte med på vind og vær, tankskip og fiske-
skøyter. De hadde ansvaret for at generatorene virket og fyrlysene blinket. Det var gjerne tre uker av og tre uker på. En viktig post på statsbudsjettet var å bygge og vedlikeholde fyrene langs norskekysten. Havets trafikklys måtte være i orden.
Slik er det ikke lenger. Innen 1996 var alle fyrene elektrifiserte og automatiserte. Fyrvokterne ble satt på land og fyrtårnene og de tilhørende boligene forfalt. Lenge. Men etter hvert har driftige sjeler, gjennom foretak som Kystverket og Visit Norway gjort det mulig å besøke og overnatte på mange av de nedlagte fyrstasjonene. Totalt er rundt 60 norske fyr nå tilgjengelige for overnatting. Kystverket eier de fleste. Noen er nærmest som selvbetjente DNT-hytter hvor du låser deg inn med medbrakt sovepose og hermetikk i sekken, andre er definitivt i komfortkategorien.
Nærmere hav og himmel kommer du ikke utenom båt. Det være seg om sjøen ligger speilblank eller slår skummende og vill mot grunnmuren. Fra vinduene kan du se alt fra delfiner og spekkhuggere som spretter opp over havflaten på solfylte dager til fiskebåter som krenger og slåss seg gjennom opprørt hav på uværsdager.
Fastlandets sydligste
Lindesnes fyr, som ligger på Norges sydligste punkt på fastlandet, tilhører den komfortable kategorien blant overnattingsfyr. Her kan du bo i en leilighet i den gamle fyrvokterboligen med stue som har peis, kjøkken med komfyr, kjøleskap, fryseboks og oppvaskmaskin. Det store soverommet inneholder fire senger og barneseng, i tillegg er det en dobbel sovesofa på stuen. Her er også TV, Wi-Fi og vedovn. Og det finnes selvsagt et bad med både dusj, wc og varmekabler i gulvet.
En overnatting eller to på fyret ytterst på fastlandets sydligste punkt byr også på et dypdykk i både norske fyr- og maritime historie. Lindesnes fyr tente lyktene, det vil si 30 talglys som brant i et tre-etasjers tårn for første gang i 1656, og er med det Norges aller eldste fyr. Selve fyrtårnet er derfor utpekt som nasjonalt fyrmuseum og er åpent for så vel overnattingsgjester som dagsturister.
Du bør ha med deg kamera eller en mobil, med tanke på å ta bilder, men ellers kan du faktisk komme nesten tomhendt hit. Fyret har sengeplasser og sengetøy (engangs) til en hundrelapp. I tillegg finner du serveringsstedet Fyrgryta, som har fokus på lokal mat, kafé i en fjellhall hvor det også er kino, museumsbutikk og galleri. Lindesnes er med sine to fyrvoktere Norges eneste fyr som fremdeles har en viss bemanning.
Lindesnes fyr er Norges sydligste fyr dersom vi utelukkende regner med fastlandet. Det aller sydligste fyret heter Ryvingen og ligger på øya med samme navn syv kilometer sørøst for Mandal. Ryvingen er for øvrig både et overnattingsfyr og et populært utfartsmål på fine dager. Du må imidlertid ordne transport ut selv. Fyrstasjonen ble opprettet i 1867.
For «backpackerne»
Vil du ha det enkelt, er det et av de selvbetjente fyrene du skal velge. Det er flere å velge mellom. Som for eksempel Skongenes Fyr i Kinn kommune i Vestland fylke. Fyret ligger en times fottur over fjellet med start i Halsør, eller du kan følge sjøkanten. Velger du fjellveien, får du spektakulær utsikt over både Stadhavet og Stadlandet på kjøpet.
Hovedhuset og de mindre bygningene ligger på et inngjerdet tun. Overnattingstilbudet teller 15 sengeplasser fordelt på fire soverom. Det er dyner, puter og pledd til alle sengene. Hovedhuset inneholder også et fullt utstyrt kjøkken med komfyr. Alt er naturlig nok basert på at du har med deg det du trenger å spise og drikke i sekken.
Det er montert en standard DNT-nøkkel på fyret. Alle medlemmer av Den Norske Turistforening kan kjøpe en slik nøkkel. Er du ikke medlem, er det likevel håp. Nøkkelen kan lånes gjennom DNT. Fyrmesterboligen er for øvrig oppvarmet med elektrisitet og kan brukes hele året.
På nordvestspissen av øya Runde på Sunnmøre ligger også et tilbud for den som liker enkel selvbetjening. Runde Fyr ble oppført i 1767 og er det femte eldste fyret i Norge. Inntil for et par mannsaldre siden, var fyret tidvis et helt lite samfunn som besto av fyrvoktere, hustruer, assistenter, guvernanter og tjenere. Husdyr manglet det heller ikke på.
I dag er både folk og dyr for lengst borte. I 2003 ble det litt liv igjen. Da gjorde DNT den nyeste fyrvokterboligen om til en selvbetjent turisthytte med 24 senger fordelt på to rom med seks senger, to med fire senger, en seng under trappen og tre i et loftsrom.
Fotturen til fyret starter på en asfaltert turvei som etter hvert blir til bratte stier før terrenget flater ut. Det er mange ruter å velge mellom. Men la deg ikke forvirre. De er alle godt merket og flere av dem fører til fyret. Når du først er fremme, kan du kjøpe mat fra fyrets selvbetjente lager og tilberede den på kjøkkenet.
Verdens nordligste
På Nordkyn-halvøya tre kilometer nord for Gamvik i Øst-Finnmark troner Slettnes fyr, verdens nordligste fastlandsfyr. Det ligger på en åpen kystslette med Barentshavet rett imot. Bak ligger fjellene. Fyret er omgitt av et forblåst landskap og ligger dessuten midt i et naturreservat som er hjem til over 100 forskjellige fuglearter.
Kontrasten mellom den dramatiske beliggenheten, den kortreiste maten (kafeen er åpen i sommersesongen) og de fem trivelige dobbeltrommene i betjentboligen er alene nok til å ta turen. Det er felles bad og kjøkken og oppholdsrom. Standarden er i sjiktet mellom Lindesnes fyr og DNTs selvbetjeningstilbud.
Liker du fotturer, har du kommet til rett plass her i Øst-Finnmark. På halvøya Nordkyn finner du nemlig 250 kilometer med merkede løyper å velge mellom. Her kan du vandre opp og ned slakke skråninger dekket med lyng og over bølgende åskammer. Fotturen med det passende navnet Fotefar som starter rett ved fyret, tar deg med langs gamle steingjerder til rester av tidligere bosettinger som mest minner om filmkulisser.
Slettnes Fyr ble i likhet med så mye annet i Finnmark ødelagt under krigen, nærmere bestemt i 1944, men ble bygd opp igjen i perioden 1945–1948. Selve fyrtårnet er 39 meter høyt og grunnmuren står cirka åtte meter over havflaten. Tårnet er åpent for beskuelse og byr på en fantastisk utsikt over Barentshavet og naturen i det omkringliggende naturreservatet.
Info om overnatting
Rundt 60 norske fyr er tilgjengelige for overnatting. Kystverket eier de fleste, og de samarbeider med lokale foreninger og organisasjoner for å drifte dem. De tar imot besøk, selskap, omvisninger – og overnattinger. Andre fyrstasjoner er i privat eie og drives kommersielt.
Norges eldste fyr, Lindesnes sto ferdig i 1656. Siden den gangen har alt fra skip og skuter til småbåter styrt etter lysene fra over 200 fyrstasjoner stasjonert langs norskekysten. For listen med fyr og overnatting sjekk Kystverket eller Visit Norways hjemmesider. Sjekk også nettsiden til Norsk Fyrhistorisk Forening, fyr.no.
Priseksempler
Lindesnes Fyr: Døgnpris lav-
sesong (1. januar–31. mai; 1. september–31. desember: 950 kroner per person. Døgnpris høysesong (juni, juli, august + påske): 1200 kroner. Helg: 2500 kroner. Ta med sengetøy eller kjøp engangsbruk til kr 100.
Slettnes Fyr: Sesong er midten av juni til midten av august, resten av året kan grupper bestille. Døgnpris minimum 3 person: Kr. 425 per person. E-post: [email protected]
Runde Fyr: kystperla.no/ Du kan overnatte uten bestilling, men kan også forhåndsbestille sengeplass på booking.dnt.no
Skongenes fyr: ytrenordfjord.dnt.no/ For generell info er Visit Norways hjemmeside et godt startpunkt.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 18 2020