SJØØRRET
20 tips til hvordan du lurer sjøørreten
Det er ingen grunn til å kysse sjøørreten farvel for sommeren. Her er 20 tips til hvordan du lokker sprelsk sjøørret til hogg før badegjestene dukker opp.
Fiskeskole (+): Her kan du lese flere av våre fiskeguider
I motsetning til laksen, som gjerne trekker langt til havs, holder sjøørreten seg gjerne i fjordene eller nære kysten. Akkurat hvor nære avhenger av årstid og vanntemperatur.
Her får du 20 verdifulle fisketips om hvordan få sjøørreten på kroken.
Fiskeplassene
1. Om våren finner du sjøørreten som regel i varme, grunne viker. Nærmere sommeren flytter den seg lenger ut i skjærgården, og når vannet er på det varmeste i juli og august, er det mange som velger å gi sjøørreten en pause fram til høsten, i den tro at den er helt utenfor kastelengde.
Da kan du imidlertid risikere å gå glipp av mye fin fisk, for selv på de varmeste sommerdager kan sjøørreten fint trekke mot land igjen på kvelden, og fisket kan vare helt til de første badegjestene ankommer.
2. En sier gjerne at sjøørreten trives i områder med leopardbunn. Det stemmer fint, men det betyr ikke at du ikke kan finne sjøørret også andre steder. Se etter ålegress, undervannsskjær, fordypninger, motbakker, bukter, og trange sund og odder hvor det blir strøm når tidevannet snur.
3. Det er dumt å fiske sjøørret i blinde, så du gjør lurt i å gjøre litt research på forhånd. Gulesider.no sin karttjeneste og/eller norgeibilder.no er fine sider å bruke for å finne aktuelle sjøørretplasser.
De beste tidspunktene for fiske
4. Tidevannet er din venn. Tidevannet skaper strøm og fart, og med strøm og fart får sjøørreten gjerne maten servert uten å jobbe særlig for den. Like fullt gjør dette gjerne at sjøørreten kommer i jaktmodus, så du kan gjøre lurt i å legge opp fisketuren etter når tidevannet er sterkest.
5. Sjøørreten venter ikke på deg, så kom deg opp om morgenen og vær på plass før sola står opp. Langgrunne strender er bra for morgenfiske om sommeren. Årsaken til dette er at tobisen da dukker opp av sanden.
Tobisfisker er et samlende begrep for de fem artene i silfamilien, og den arten sjøørretfiskerne bør være obs på er småsil. Disse 30 centimeter lange fiskene graver seg ned i sanden om natten, og dukker opp igjen med sola.
Småsil er viktig føde for flere arter, deriblant sjøørreten.
6. Om du vil fortsette å fiske når badegjestene har okkupert stranda bør du dra utaskjærs. Da befinner som regel sjøørreten seg på dypere vann, og kan være vanskelig å nå.
Men husk at selv om du skulle finne sjøørreten, så er det ikke sikkert den er like på hugget som på morgenen.
7. På kvelden blir sjøørreten mer aktiv igjen. Da er det nemlig også mer liv i silda og brislingen, og disse går i stim og kan få vannet til å «koke». Sild og brisling holder det gående hele natta, og finner du en slik stim ved en odde eller et nes, eller i et sund, finner du gjerne sjøørreten også.
Les også: De beste ørretvannene i Østmarka
Hvilket vær sjøørreten trives best i
8. Sjøørreten trives best i temperaturer på rundt 8–12 grader. Det er en av grunnene til at sjøørreten er mest aktiv fra kveld til morgen om sommeren. Den trekker gjerne mot den temperaturen som er nærmest trivselstemperaturen.
Du kan gjøre lurt i å anskaffe deg et termometer.
9. Vinden er med på å regulere vanntemperaturen. Dersom det er veldig varmt i vannet kan fralandsvind flytte overflatevannet bort slik at kaldere vann fra dypet kommer opp. Dette vil gjøre fisken mer aktiv.
10. Dersom vanntemperaturen ligger omtrent på åtte til 12 grader kan pålandsvind være bra. Vinden kan samle byttedyrene der hvor vind og vann treffer land, og med byttedyrene kommer fisken.
Utstyr til sjøøretfiske
11. Størst er ikke alltid best. Jo lettere agn, jo bedre og mer naturlig bevegelser i sjøen. Til sjøørretfiske holder det fint med en stang på ni fot med kastevekt fra 7–28 gram. Fisker du med flue er en stang i klasse 6–7 rikelig.
12. Haspelsnella bør være ladet med multifilament i tykkelse 0.16 til 0.20 millimeter. Da får du lange kast, stor følsomhet og god kroking.
Fluefiskeren kan satse på flyteline eller intermediate, og bør gå for et WF-snøre.
13. Uavhengig av om du fisker med flue eller haspel, bør fortommen være av fluorkarbon i tykkelser fra 0.20 til 0.30 millimeter. Fluorkarbon er slitesterkt og skal angivelig være mindre synlig i vannet enn vanlig monofilament.
14. Under morraøkta på stranda bør du fiske med tobisimitasjoner. Her er det mye å velge i, enten du fisker med wobbler, sluk, jigg eller flue.
Slukene og wobblerne bør være lange og slanke, gjerne med påklistrede øyne, og en fin gange.
Jiggene bør også være lange og slanke, og halen bør ikke være av de største. Det finnes mange lengre fluer som kan imitere tobis, men også reke- og tangloppeimitasjoner kan fungere. Gå for krokstørrelse 10–12.
Les også: 10 tips: Slik unngår du at ørreten glipper
15. Utaskjærs på dagen kan litt større, dyptgående wobblere, jigger og sluker som være gode tips.
16. På kvelden og natta kan du rote fram sildesluker på 10 til 12 gram.
17. Når det kommer til fargevalget anbefales det å bruke naturtro farger om morgenen. Prøv gjerne noe med litt grønnskjær i, for da matcher du ryggfargen til småsilene. Sildeslukene på kvelden kan være blå, sølv, oliven, brun og svart.
En tommelfingerregel sier at jo mørkere det blir, jo mørkere farger skal du fiske med for å gjøre silhuettene av agnet mest mulig synlig.
18. Om du ikke er en dreven fluefisker, men likevel ønsker å fiske med flue, kan du prøve å fiske med bombarda, også kalt en ørretbombe. Da når du lenger ut enn du ville ha gjort med en fluestang, noe som kan vise seg å være svært effektivt.
Les også: Her tar du ferieørreten!
De beste metodene for å fiske sjøørret
19. En bør alltid variere innsveivingshastigheten, men samtidig sier en tommelfingerregel at en bør sveive inn i hastigheter tilpasset vanntemperaturen.
Jo kaldere det er i vannet, jo roligere sveiver eller trekker du inn. Det er ikke alltid lett å vite hvilken hastighet som gjelder, så her ender man ofte opp med å prøve seg fram.
Husk uansett å legge inn flere spinnstopp. Ikke sjelden er det under spinnstopp at sjøørreten trigges til å hogge.
20. Det lønner seg å fiske agnet slik at agnet går mest mulig som det byttedyret den prøver å imitere.
En reke beveger seg med små rykk, så dersom du fisker med en rekeimitasjon, så fisker du den med de samme små rykkene.
En sluk eller en streamer imiterer gjerne en liten fisk, og skal dermed fiskes som en fisk.
En børstemark har mer bølgende bevegelser.
Tegninga er sikkert lest og forstått! 
Les også: Tidligfiske av ørret på fjellet