Norgesferie - kjør!
18 turistveier i Norge
Norge kan by på fantastiske kjøreturer. De 18 strekningene som er merket Nasjonal Turistvei er blant de flotteste.
Nasjonale turistveier er 18 fantastiske kjøreruter gjennom vakker norsk natur fra Jæren i sør til Havøysund og Varanger i nord.
De nasjonale turistveiene utgjør over 2000 kilometer vei som er merket, og som har spesiallagde utsiktspunkter og rasteplasser.
Dette er strekningene (se kart lenger ned i artikkelen
1. Jæren, 41 kilometer, 35 moh.
Nasjonal turistvei Jæren går mellom Ogna og Bore.
Blant høydepunktene er Orre Friluftshus, Orrestranda og Kvassheim fyr som ble satt opp i 1912 for å lede skipstrafikken trygt forbi den lumske Jærkysten. Var i drift fram til 1990
2. Ryfylke, 183 km, 972 moh., to ferger
Nasjonal turistvei Ryfylke går mellom Oanes ved Lysefjorden og Hordalia. Blant høydepunktene er Svandalsfossen og Allmannajuvet.
Noen av de gruvegangene fra da det ble utvunnet sinkmalm i juvet (1881–1899), er tilgjengelige med guide. Lysefjorden med Preikestolen og Kjeragbolten er også nærliggende mål.
3. Hardangervidda, 67 km, 1250 moh.
Veien over Hardangervidda går mellom Eidfjord og Haugastøl. Turen over det største høyfjellsplatået i Nord-Europa begeistrer lett. Den vakre Måbødalen og Vøringsfossen er naturlige stoppesteder.
4. Hardanger, 158 km, 275 moh., to ferger
Mer flott natur, norske ferietips og alt fra Vi Menns arkiv
- Som abonnent har du full tilgang til Vi Menn digitalt, last ned og prøv her: https://www.flipp.no/solo
- Som Vi Menn-abonnent har du også rabatt på www.vimennpluss.no, hele Vi Menns arkiv tilbake til 1951. Her er det mye snacks!
3. Er du ikke abonnent kan du også gå inn og få et godt tilbud!
Nasjonal turistvei Hardanger består av fire strekninger: Granvin – Steinsdalsfossen (vei 7), Norheimsund – Tørvikbygd (vei 49), Jondal – Utne og Kinsarvik (vei 550) – Låtefoss (vei 13).
Vestlandsfanden skulle «plukka plommer i Hardanger», men det er mye annet å se og gjøre i Hardanger. Gå under Steinsdalsfossen for eksempel.
5. Aurlandsfjellet, 47 km, 1306 moh.
Veien over Aurlandsfjellet går mellom Aurlandsvangen og Lærdalsøyri, og er 47 km lang (vei 243). Flåmsbanen og UNESCO-merkede Nærøyfjorden er like ved.
En fottur i Aurlandsdalen er ikke å forakte. Gjør et stopp ved utsiktsplattformen på Stegastein som strekker seg 30 meter utover furutoppene, 650 meter over Aurlandsfjorden.
6. Gaularfjellet, 114 km, 784 moh.
Nasjonal turistvei Gaularfjellet går mellom Balestrand – Moskog og mellom Sande – Eldalsosen og er 114 km lang (vei 55/13/610).
Kjøreturen går langs fjorden, før veien slynger seg opp mot det høyeste punktet på Gaularfjell. Utsiktspunktet Utsikten er et naturlig stoppested. En overnatting på Kviknes Hotel i Balestrand bør også sterkt vurderes.
7. Valdresflye, 49 km, 1389 moh.
Veien over Valdresflye går mellom Garli og Hindsæter med avstikker til Gjende, en av Jotunheimens vakreste innsjøer med flere kjente turisthytter: På vestenden ligger Gjendebu, Memurubu på nordsiden og Gjendesheim på østsiden. Om sommeren går båten M/B Bitihorn mellom de tre stedene.
8. Sognefjellet, 108 km, 1434 moh.
Turistveien over Sognefjellet går mellom Lom og Gaupne. Her kommer du over Nord-Europas høyeste fjellovergang.
Er du glad i gjærbakst vil sikkert mange anbefale Bakeriet i Lom. Så kan du trene av deg deigen på Sognefjellshytta. Kanskje treffer du på skilandslaget, som ofte trener her. Eller Northug & co. Hytta har fått et helt nytt og oppsiktsvekkende påbygg.
9. Rondane, 75 km, 1060 moh.
«Undrer meg på hva jeg får å se over de høye fjelle?», skrev Bjørnstjerne Bjørnson. Det kan du forsøke å finne ut på veien mellom Venabygdsfjellet og Folldal, og mellom Sollia kirke og Enden.
Sjekk ut Folldal Gruver som var i drift fra 1748 til 1993 og leverte kobber, sink og svovel. Stopp også ved utsiktsplattformen Sohlbergplassen som svinger seg mellom furutrærne ved Atnsjøen.
10. Gamle Strynefjellsvegen, 27 km, 1139 moh.
Går mellom Grotli og Videsæter. Vurder et stopp i idylliske Hjelle på østsiden av Strynevatnet. Stopp ved Videfossen som har vært en attraksjon siden forrige århundre.
Siden Gamle Strynefjellsveg går rett forbi Stryn sommerski, kan du ta med skiene og prøve ferdighetene på sommersnøen på Tystigbreen.
11. Geiranger – Trollstigen, 104 km, 1038 moh., en ferge
Nasjonal turistvei Geiranger-Trollstigen går mellom Langevatn på Strynefjellet og Sogge Bru i Romsdalen. En nær endeløs rekke attraksjoner. Trollstigen, Ørnesvingen, Flydalsjuvet og Gudbrandsjuvet, for å nevne noen.
Her blir du garantert ikke alene i sommer. Kun ett kjørefelt på fv. 63 nedenfor Ørnesvingen på grunn av ras. Vil vare ut 2016 ifølge Statens vegvesen. Regn med kø.
12. Atlanterhavsveien, 36 km, 30 moh.
Atlanterhavsveien går mellom Kårvåg og Bud, en vei i havgapet, elsket av blant andre bilprodusenter som vil lage reklamefilm i spektakulære omgivelser. Hovedattraksjonen er den karakteristiske Storseisundbroa. Flere flotte utsiktspunkter, som Kjeksa og Askevågen.
13. Helgelandskysten, 433 km, 346 moh.
Helgelandskysten er den lengste strekningen av de 18 nasjonale turistveiene. Går mellom Holm og Godøystraumen med avstikker til Torghatten (vei 76 og 54), og er en del av Kystriksveien som går fra Steinkjer til Bodø.
Mange vil nok hevde at Helgelandskysten er Norges flotteste kystlinje, ikke uten grunn. Øya Vega er på UNESCOs verdensarvliste, men du kan også velge blant tusenvis av andre flotte øyer.
14. Lofoten, 230 km, 59 moh.
Går mellom Å og Raftsundet (E10) med avstikkere til Nusfjord (vei 807), Vikten (vei 811), Utakleiv (vei 825), Unstad (vei 992), Eggum (vei 994) og Henningsvær (vei 807). Nesten umulig å trekke fram attraksjoner. Lofoten er en endeløs rekke av voldsomme naturopplevelser.
15. Andøya 58 km, 65 moh.
Veien går langs Andøyas ytterside mellom Bjørnskinn og Andenes. Sjekk ut fiskeværet Bleik med 400–500 beboere. Fuglefjellet Bleiksøya ligger rett utenfor. Her hekker over 40 000 lundefugl og en stor koloni havørner. På neset Børhella ligger fjellformasjonen Bukkekjerka, en gammel samisk offerplass.
16. Senja, 102 km, 287 moh.
Nasjonal turistvei Senja går mellom Gryllefjord og Botnhamn, med korte avstikkere til Mefjordvær og Husøy.
Sjekk ut Husøy, en liten øy med Senjas mest aktive fiskerisamfunn. De eldste husene er bardunert fast for å tåle den sterke vinden. Stopp også ved utsiktspunktene Bergsbotn, Tungeneset og den fantastiske Ersfjordstranden.
17. Havøysund, 67 km, 233 moh.
Veien går mellom Kokelv og Havøysund. Hurtigruten anløper Havøysund hver dag.
Du kan forlenge turen ved å ta båt ut til Rolvsøy og Ingøya som ligger lenger ut i Nordishavet. Deler av veien går gjennom øde klippelandskap, tett på Nordishavet.
18. Varanger, 160 km, 123 moh.
Nasjonal turistvei mellom Varangerbotn og Hamningberg. Stopp ved Gornitak selv om du ikke må på do. Toalettet er bygd i et gammelt restaurert steinhus som var ammunisjonslager under andre verdenskrig.
Sjekk også ut det fraflyttede fiskeværet Hamningberg, ytterst på Varangerhalvøya mot Ishavet. Stopp også ved Nesseby kirke, som er et av svært få bygg som overlevde tyskernes brente jords taktikk.
Hva er Nasjonale turistveier:
18 kjøreturer gjennom vakker norsk natur der opplevelsene er forsterket med arkitektur og kunst på tilrettelagte utsiktspunkter og rasteplasser
Formålet med veiene er å gjøre Norge til et enda mer attraktivt reisemål som bidrar til å styrke næringslivet og bosettingen i distriktene. Statens vegvesen har ansvaret. Oppdraget gitt av Regjeringen og Stortinget.
Til sammen skal det investeres 3,5 milliarder på satsingen, som blant annet involverer 10 fylkeskommuner, 64 kommuner og lokalt næringsliv.
2023 skal Nasjonale turistveier stå fram som en fullverdig attraksjon med sine 250 rasteplasser og utsiktspunkt langs vel 2000 km vei.
Kilde: Statens vegvesen og www.nasjonaleturistveger.no
Denne saken ble første gang publisert 27/05 2020, og sist oppdatert 02/06 2020.