Legen om seksuelle smertetilstander hos kvinner

Dette kan smertene i underlivet ditt være

– På tide at såkalte vulvaplager blir tatt mer på alvor! skriver spesialist i allmennmedisin, Kari Løvendahl Mogstad.

UNDERLIVSSMERTER: Kroniske smerter i underlivet, eller smerter under samleie, er dessverre realiteteten for mange kvinner. Illustrasjonsfoto.
UNDERLIVSSMERTER: Kroniske smerter i underlivet, eller smerter under samleie, er dessverre realiteteten for mange kvinner. Illustrasjonsfoto. Foto: Jomkwan / Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Kari Løvendahl Mogstad er lege. Hun svarer hver uke på spørsmål fra Hjemmets lesere og skriver spalter for bladet.

Kvinnelidelser har ikke akkurat stått øverst på listen når det har handlet om hva det forskes på. Det betyr at vi vet lite om en del plager og sykdommer som kvinner lider av, i alle aldre.

Og underlivssmerter er en av disse tilstandene. Det er på tide at såkalte vulvaplager blir tatt mer på alvor!

Å slite med smerter i underlivet, og mer konkret i skjedeområdet, er mye mer vanlig enn vi kanskje tror.

SPESIALIST I ALLMENNMEDISIN: Kari Løvendahl Mogstad.
SPESIALIST I ALLMENNMEDISIN: Kari Løvendahl Mogstad. Foto: Cathrine Dillner Hagen

En av grunnene til det er at det lenge har vært lite vanlig og nærmest tabubelagt å snakke om at man har vondt under samleie, eller går rundt med smerter i skjeden og området rundt.

Man regner faktisk med at én av fem kvinner lider av det, og det betyr at mange av oss kvinner har en redusert livskvalitet på grunn av kroniske smerter i underlivet.

Det er vel slik som med en del andre ting, at man etter hvert venner seg til å gå rundt og plages med smerter og ubehag, uten å klage, og uten å gå til legen for å snakke om det.

Man kan slite med smerte i vulva, skjeden, både under samleie og helt uavhengig av seksuell aktivitet.

Men hva er dette egentlig? Og hva kan man gjøre dersom man har underlivssmerter?

1. Dyspareuni

Dyspareuni er smerter man har ved, eller forsøk på, vaginalt samleie.

Kvinnen kjenner da på smerter i skjede og kan også ha støtsmerter. Det er ikke alltid man finner en sikker årsak til dyspareuni, men særlig for dem som har rundet overgangs­alderen, kan atrofi, som gir tørrhet i skjeden, gi slike smerter.

Årsaken til smertene kan også være infeksjoner, sykdommen endometriose og andre gynekologiske tilstander.

Smerter ved samleie kan også være mer vanlig for kvinner som har opplevd traumatiske hend­elser som er relatert til underlivet.

2. Vaginisme

– Vi skal skilles. Hvorfor har han rett på så mye mer av formuen enn meg?
Pluss ikon
– Vi skal skilles. Hvorfor har han rett på så mye mer av formuen enn meg?

Vaginisme er benevn­elsen på smerter som kvinner opplever ved forsøk på seksuell aktivitet, der det er psykisk bakenforliggende respons som er årsak til at man opp­lever dette så smertefullt og vanskelig.

De er gjerne unge, kvinnene som får vaginisme, og om lag 1 prosent av kvinner sliter med dette. Når man har vaginisme, får man en slags fobi og redsel mot det å ha vanlig vaginal sex, og det kan virkelig gå utover både livskvalitet og parforhold.

Les mer om vaginisme i helsebiblioteket til DoktorOnline her.

Man vet ikke alt om hvorfor noen får vaginisme, men det kan starte med en underlivsinfeksjon, for mye vasking, gynekologiske problemer og at man har hatt vanskelige seksuelle erfaringer tid­ligere. Det kan ta lang til å bli bra, men behandlingen består av å bli trygg på at det ikke er noe «unormalt», og det å få profesjonell hjelp til muskel­avslapning, og å bli trygg på sitt underliv, slik at man gradvis klarer å oppnå et normalt seksualliv.

Dette er en langvarig og kompleks behandling, og det finnes dessverre ikke et tverrfaglig tilbud mange steder i landet. Men det er hjelp å få, og det er veldig viktig at dere som sliter med dette, tør ta det opp, det er første steg til å få det bedre!

Les også: Neglisjert kvinnesykdom: Mellom ti og femten prosent rammes

3. Vulvodyni

Vulvodyni er et uttrykk som er nokså nytt, og som beskriver smerter og brenning i de ytre kjønnsorganene, der man ikke finner noen andre tegn til sykdom.

Noen kan kjenne disse smertene ved enhver be­røring av kjønns­organene, alt fra ved seksuell aktivitet, tam­pongbruk til det å ha på tettsittende tøy.

Når det er så mange som 10–15 prosent av kvinner i alle aldre som sliter med vulvodyni, og med ulike typer smerter i underlivet, er det så viktig at vi får vite og lært mer om det, slik at flere får hjelp!