Hudpleie

UV-ekspert: Solkrem kan gi falsk trygghet

Nordmenn er påpasselige med solbeskyttelse i Syden, men slurver mer når de er hjemme . Her er ekspertenes råd om UV-stråling og solbeskyttelse, for ja – du kan bli solbrent i Norge også.

VEL OG BRA: Solfaktor er viktig å bruke om sommeren, men det alene holder ikke for å beskytte huden mot solskader. Nå er sommeren på vei, og det er viktig å ta riktige forholdsregler. Illustrasjonsbilde.
VEL OG BRA: Solfaktor er viktig å bruke om sommeren, men det alene holder ikke for å beskytte huden mot solskader. Nå er sommeren på vei, og det er viktig å ta riktige forholdsregler. Illustrasjonsbilde. Foto: Jonathan Storey / Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Hvordan beskytte seg mot solen i sommer?

Nordmenn er et solhungrig folk. Ikke så rart kanskje, med mørke vintre og lave temperaturer godt over halve året.

Vinterblek og utsatt hud til tross – vi er ikke så flinke til å beskytte oss mot de potensielt skadelige UV-strålene her hjemme.

Lill Tove Nilsen er dr. ing. og fagdirektør optisk stråling ved Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

– Det er en spesiell situasjon i år, fordi de aller fleste av oss kommer til å feriere hjemme i Norge. På sett og vis synes vi det er bra fordi solen er omtrent dobbelt så sterk rundt Middelhavet som i Sør-Norge. Samtidig er den absolutt sterk nok til å bli solbrent, også her i Norge, sier hun.

UV-EKSPERT: Lill Tove Nilsen er doktor ingeniør og fagdirektør ved optisk stråling hos Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.
UV-EKSPERT: Lill Tove Nilsen er doktor ingeniør og fagdirektør ved optisk stråling hos Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet. Foto: DSA/Åsmund Holien Mo

Sammen med Kreftforeningen publiserer DSA en solvaneundersøkelse annethvert år. Årets undersøkelse tyder på at nordmenn er flinkere til å ta forholdsregler i solen på reise til sydligere strøk, men betydelig mindre påpasselige hjemme i Norge.

– Kanskje fordi mange tenker at de ikke blir solbrente her hjemme, sier fagdirektøren.

Les også: Test av solkrem for barn

Høy stråling på sommerdager

UV-indeksen er en måleenhet på hvor sterk strålingen fra solen er. Jo høyere indeks, jo sterkere stråling.

Hvor fort du blir solbrent kommer an på hvor intens strålingen fra solen er og hvor lenge du er ute.

Det viktigste aspektet for variasjon i UV-strålingen i det daglige er hvor mye skyer det er på himmelen. Er det regnvær og et tett skylag, kommer for eksempel lite UV-stråling gjennom.

UV-INDEKS: Oversikten viser UV-indeksen og hvilke tiltak du må gjøre for å unngå solskader.
UV-INDEKS: Oversikten viser UV-indeksen og hvilke tiltak du må gjøre for å unngå solskader. Foto: Grafikk/ Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

UV-indeksen ligger som som oftes på rundt 6 midt på dagen i sommersolen i Sør-Norge.

Dette regnes som sterkt, og det skal kun mellom en halvtime og to timer til før muligheten for solskader er til stede.

Jo lenger nord man kommer, jo svakere blir UV-indeksen. I Nord-Norge ligger UV-strålingen mer på en moderat styrke på de mest solfylte sommerdagene.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Ved påsketider i år var ozonlaget tynt over Norge, noe som førte til at UV-strålingen kunne være like sterk som på sommeren. Nå er imidlertid både ozonnivået og dermed UV-strålingen tilbake på normale nivåer, kan Nilsen opplyse.

– Vet dere noe om hvor mye UV-stråling det vil være i Norge i sommer?

– Alt kommer an på været. Vi har målt strålingen i mange år, og den varierer over dagen og året stort sett på samme måte. Det er også mindre variasjoner i ozonnivået om sommeren enn om våren.

Pssst! Du kan holde deg oppdatert på UV-indeksen hos NILU (Norsk institutt for luftforskning) og Yr.no - DSA samarbeider tett med både NILU, Meteorologisk institutt og NRK for å gjøre UV-varselet tilgjengelig for alle.

Les også: Dette er de vanligste solskadene

Viktigere enn solkrem

En av DSAs kjepphester er at solkrem ikke kommer øverst på lista over solbeskyttelse, blant annet fordi det ikke alene beskytter mot hudkreft.

SOLBRENT: Selv om du ferierer i Norge i sommer, er det ingen grunn til å slurve med bruken av solkrem, advarer ekspert.
SOLBRENT: Selv om du ferierer i Norge i sommer, er det ingen grunn til å slurve med bruken av solkrem, advarer ekspert. Foto: Getty Images

– Stort sett er det solkrem vi bruker når vi beskytter oss. Det kan gi en falsk trygghet fordi man bruker for lite, sier fagdirektøren.

Du må nemlig også ta andre grep som reduserer mengden UV-stråling du eksponeres for.

– Mange bruker solkrem for å kunne være enda lenger i solen, og da får de enda mer sol, noe som også øker sjansen for å bli solbrent. Det som derimot er mye mer effektivt for å redusere risikoen for hudkreft, er å begrense tiden man er i solen, sier Nilsen.

– Mener du at folk bør holde seg inne når solen er som sterkest i Norge?

– Nei, det er ikke nødvendig for flertallet av oss. Solen er ikke så sterk her at det er ekstremt, men noen er så følsomme at det er nødvendig.

Innimellom bør du oppsøke skygge eller ta deg en tur inn, og passe på å ta på klær hvis du skal være ute for å begrense UV-eksponeringen. Hvis ikke huden er beskyttet på annen måte, må du ha på solkrem – og rikelig med solkrem.

Kreftforeningen har utarbeidet fire solråd som reduserer risikoen for hudkreft, og Nilsen oppfordrer folk til å følge disse.

– En av de viktigste tingene å huske på, er å unngå å bli solbrent. Det er ikke så komplisert. Følg solrådene – de virker. Men vær aktiv, vær utendørs.

Les også: Smør deg 20 minutter før du skal ut i solen

Mange glemmer dette

Kanskje har du opplevd å bare skulle vandre deg en tur en sommerdag og oppdaget at huden svir og blir rød mens du er i aktivitet. Dette er ikke uvanlig, skal vi tro Nilsen.

– Minst like mange blir solbrente når de skal gjøre noe helt annet enn å sole seg også. Når vi soler oss, er vi mer bevisste på å beskytte oss. Men skal en klippe plenen eller gå tur hvor det også er sol, tror jeg mange glemmer at solen er der, at den kan være like sterk og gjøre deg like solbrent som om du soler deg.

Les også: Gjør du noen av disse tabbene i solen?

Fortsatt i hudkreft-toppen

Norge ligger fortsatt i verdenstoppen når det gjelder dødelighet av føflekkreft.

HUDLEGE: Michael Zangani er hudlege ved Volvat Medisinske Senter. Han driver også Instagram-kontoen @drzangani, hvor han jobber for å få vitenskapelig kunnskap om huden ut tilfølgerne sine.
HUDLEGE: Michael Zangani er hudlege ved Volvat Medisinske Senter. Han driver også Instagram-kontoen @drzangani, hvor han jobber for å få vitenskapelig kunnskap om huden ut tilfølgerne sine. Foto: Pressefoto

Kirurgisk og kosmetisk hudlege Michael Zangani ved Volvat Medisinske Senter tror det skyldes en kombinasjon av flere ting – blant annet hudtype, solvaner og at vi ikke er så flinke til å søke hjelp.

– I dag vet de fleste at soleksponering kan være kreftfremkallende, men dessverre er det mange som ikke forstår alvorlighetsgraden, sier han.

Han advarer også mot selverklærte «hudspesialister» som anbefaler soleksponering fordi det gir økt D-vitaminproduksjon.

Dr. Zangani oppfordrer til å følge de generelle solrådene for å redusere risikoen for hudkreft.

Dette innebærer:

  • Redusere soleksponeringen mellom klokken 11 og klokken 16, når solen er på sitt sterkeste
  • Ta i bruk mekanisk beskyttelse som hatt og langermede klær
  • Bruke solfaktor (SPF) mellom 30 og 50
  • Følge «teskje-regelen» når du tar på solkrem. En god teskje solkrem for ansikt og hals. Å påføre nok solkrem er nesten viktigere enn hvor høy solfaktor du bruker
  • Smøre deg på nytt annenhver time og etter at du har badet
  • Tilføre huden antioksidanter gjennom hudpleien. Dette er viktig fordi huden fortsetter å bli skadet i flere timer etter soleksponeringen

For å oppdage hudkreft eller forstadier til hudkreft, oppfordrer han til å ta en jevnlig sjekk av føflekker hos hudlege.

– Dukker det opp en ny føflekk som ikke er som de andre i farge, utseende, størrelse, sårdannelse eller oppfører seg på en annen måte, bør man oppsøke lege, sier dr. Zangani.

Les også: Slik beskytter du barna mot solen