STOR NORDISK STUDIE: HPV-vaksinen
– Sjelden at vi ser vaksiner fungere så godt
Resultatene er gode nyheter i arbeidet for å redusere antall tilfeller av HPV-relatert kreft. Likevel er det mange grupper i samfunnet som fortsatt ikke er beskyttet av vaksineringen.
I en omfattende nordisk studie ble det undersøkt hvor lenge vaksinen gir god beskyttelse mot HPV og celleforandringer.
Resultatene ble publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet.
Det skriver forskning.no.
HPV-vaksinen beskytter mot enkelte typer av humant papillomavirus (HPV), blant dem de mest aggressive typene, 16 og 18.
– Veldig god nyhet
Lege og forsker ved Kreftregisteret, Mari Nygård, er fornøyd med resultatene.
Hun medvirket selv i den omfattende studien som har fulgt et stort antall kvinner i Island, Norge, Sverige og Danmark gjennom totalt 14 år.
– I løpet av disse årene fant vi ingen behandlingstrengende celleforandringer forårsaket av typene som vaksinen beskytter mot. Det er en veldig god nyhet og det er sjeldent at vi ser vaksiner som fungerer så godt som denne, forteller hun til Klikk.no.
Selv om man lenge har visst at vaksinen har god effekt, mener hun at det er viktig å se virkningen av vaksinen etter mange år.
– I dag vaksineres jenter i 12 års-alderen før eksponering av HPV som en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Det er derfor viktig å vite at de er beskyttet også i tiden etter at de blir seksuelt aktive og kan bli smittet av viruset, fortsetter hun.
Les også: Tusenvis av kvinner droppet viktig sjekk: – Situasjonen kan bli alvorlig
Screening fortsatt viktig
Selv om vaksinen gir god beskyttelse er det likevel viktig at også vaksinerte kvinner deltar i screening.
Det finnes nemlig mange ulike typer HPV som ikke omfattes av vaksinen som også kan fremkalle potensielt alvorlige celleforandringer.
– Det er et viktig poeng og noe vi fokuserer på å få frem. Vi kan aldri være sikre på at de andre typene ikke slår til. Derfor er vi veldig klare på at de som har fått vaksinen fortsatt skal delta i screening, forklarer Nygård.
Fortsatt behov for større dekning
I 2009 ble HPV-vaksinen ble innført som en del av barnevaksinasjonsprogrammet for jenter og fra 2018 ble også gutter tatt med i vaksinasjonen gjennom samme program.
I tillegg fikk alle kvinner født i 1991 eller senere tilbud om gratis vaksine mellom 2016 og 2019.
Overlege ved Avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Sveinung Wergeland Sørbye, medvirket også i studien og mener at man i deler av befolkningen på sikt vil kunne utrydde HPV.
– Ved 80 prosent vaksinedekning hos begge kjønn, vil vi kunne utrydde HPV i de vaksinerte årskullene, sier han.
Likevel er det mange grupper i samfunnet som ikke omfattes av vaksineringen slik den gjennomføres nå.
– Dersom ikke-vaksinerte menn kun har sex med vaksinerte kvinner, vil de være indirekte beskyttet gjennom flokkimmunitet. De som likevel ikke vil være beskyttet er menn som har sex med eldre kvinner, menn som har sex med menn og menn som har sex i utlandet. For at flest mulig skal være beskyttet vil det derfor være best at både menn og kvinner vaksineres, forklarer Wergeland Sørbye.
Les også: Derfor skal du være kritisk til Dr. Google
Menn rammes også
Gjennom Livmorhalsprogrammet, som omfatter kvinner mellom 25 og 69 år, blir kvinner screenet og opplyst om eventuell HPV-smitte. Det samme gjelder ikke for menn.
- Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at HPV-vaksinen inngår i nasjonale barnevaksinasjonsprogram. 12 land, inkludert Norge, tilbyr HPV-vaksine også til gutter i barnevaksinasjonsprogrammet.
- Vaksinen som brukes i det norske barnevaksinasjonsprogrammet heter Cervarix.
- Ingen vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet inneholder kvikksølv som konserveringsmiddel, heller ikke HPV-vaksinen.
- Kondom gir ikke fullstendig beskyttelse mot HPV-smitte. Dette fordi viruset også finnes på hudområder i underlivet som kondom ikke dekker. Kondom er likevel viktig å bruke som beskyttelse mot andre seksuelt overførbare sykdommer.
- HPV-vaksinen beskytter ikke mot alle kreftfremkallende HPV-typer. Det er derfor viktig at alle kvinner deltar i Livmorhalsprogrammet selv om de er vaksinerte.
- Det finnes per i dag ikke screeningprogram for annen HPV-relatert kreft enn livmorhalskreft.
Kilde: Helsenorge
– Når det kommer til den mannlige delen av befolkningen så gjøres det ikke rutinemessig testing. Det finnes heller ingen screening når det gjelder HPV og kreft slik det gjør for kvinner, sier han.
For mange er HPV-relatert kreft blant kvinner en kjent tematikk. Det mange imidlertid ikke vet er at også en god del menn får kreftformer fremkalt av HPV. I EU blir hele 15.000 menn årlig diagnostisert med kreftformer relatert til viruset.
– Generelt vil rundt 100 menn i Norge få kreft som skyldes HPV hvert år og i praksis er det kun vaksinering som kan forebygge disse tilfellene, avslutter Wergeland Sørbye.
Les også: Myte lever fortsatt i beste velgående: Unge kvinner tror ikke de kan bruke denne prevensjonen